Избор на фамилно име за дете

• 3 827
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте. Моля, за малко  информация.
Омъжена съм за чужденец от турски произход. Има ли някакъв вариант  детето ни да бъде записано с моята фамилия ( което не съм сменила след брака) или какви са вариантите да се е с неговата защото е много дълга и доста трудна за изписване ? Може ли да се използва първото име на баща му за фамилно? И различно ли е ако имаме момче или момиче? Какъв е вашият опит?
Благодаря.

# 1
  • Пловдив
Общо взето, вариантите са:
- бащата да приеме твоята фамилия, преди да се роди детето;
- да се роди и да му бъде дадено име и съставен акт за раждане първо в държава, където е възможно да вземе фамилията на майката (ако имате подръка такава държава) - в този случай българският акт за раждане ще се състави впоследствие с вече дадените имена;
- промяна след раждането по съдебен ред с доказване на важни причини, които я налагат.

# 2
За жалост няма как той да вземе моята защото по турските закони не може да снеми фамилията си  Confused вече питахме за този вариант.
 За вторият вариант в коя държава това е възможно , ако знаете? A за третият, надявам се да не стигаме до там и нещата да се наредят. Wink

# 3
Англия е страна в която може да запишеш с имена по твой избор. Фамилното може да е различно от това и на двамата родители Wink Моята дъщеря се роди тук и има фамилията на баща си ( чужденец), в Бг я записаха точно както съм посочила в превода на английския акт, но можеше да я запиша с каквито си искам 3 имена като ходихме за вадене на англ.акт.  Peace

# 4
Мисля, че не е възможно. Каква е фамилията, че пък толкова да е сложна?

# 5
  • София
Мисля, че не е възможно. Каква е фамилията, че пък толкова да е сложна?

О, някои турците имат много трудни за произнасяне фамилии.  Peace Братовчедка ми се омъжи за турчин и въпреки че живяхме известно време заедно още не мога да я произнеса правилно.  Simple Smile

# 6
Фамилното ми име е първото име на дядо ми.
Т.е. моята фамилия (и на сестра ми) е различна от фамилията на моите родители.
Моето дете (на 7г.) също е с фамилия първото име на дядо му по бащина линия.
И съответно с различна фамилия от нашата.

# 7
  • Най-красивата страна
А не може ли детето да приеме като фамилия второто име на баща си?
Ако турците имат три имена....

# 8
  • Бургас
ето какво пише в закона
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
двамата родители попълват пред нотариус декларация, че поради семейни, религиозни или др. причини желаят фамилията на детето да е иди-си каква
мои близки така вписаха детето си с фамилията на дядото, а не на бащата

# 9
За вторият вариант в коя държава това е възможно , ако знаете?
Испания

# 10
Много благодаря за информацията.   newsm10javascript:void(0);

# 11
  • Пловдив
И аз съм с фамилно име от първото на дядото, както и мъжът ми, и децата ми (решихме така, защото името на дядо им е по-рядко срещано от това на прадядо им, т.е. второто име на баща им е по-рядко срещано от третото), но там е работата, че това е дядото по бащина линия и българският закон го допуска изрично. Не е така за приемане на фамилията на майката при раждането, нашият закон не дава чак такъв избор.

Цитат
двамата родители попълват пред нотариус декларация, че поради семейни, религиозни или др. причини желаят фамилията на детето да е иди-си каква
мои близки така вписаха детето си с фамилията на дядото, а не на бащата
Това за семейните и етническите традиции се отнася за окончанието -ов или -ев. Няма нужда от декларация, дори за пръв път чувам някъде да са искали такава, но не мисля, че върши работа в случая.
Ако са вписали детето с фамилното име на дядото (не с първото на дядото за фамилно), това по принцип е хубаво - аз определено одобрявам запазването на родовите фамилни имена, - но не отговаря на закона, явно някой го е тълкувал творчески. Wink

Турците обаче, освен българските такива, мисля, че нямат по три имена, а само две, тоест съпругът на питащата по всяка вероятност няма бащино име.

П.П. Без изобщо да съм сигурна, мисля, че и Русия допуска избор на фамилното име на майката за фамилно на детето при известен баща. Сигурно има и други държави.

Последна редакция: пт, 13 яну 2017, 16:07 от Магдена

# 12
  • постоянно

По същата причина и моят татко и чичо имаха различни фамилии , което винаги ме  е учудвало .

Thinking

# 13

По същата причина и моят татко и чичо имаха различни фамилии , което винаги ме  е учудвало .

Thinking
Не знам от къде идва това.Като дете страдах.Децата ,които познавах не бяха така и все питаха и ни дразнеха.

# 14
  • София
Къде ще се ражда това дете?
Имате ли брак в България?

Общи условия

Активация на акаунт