Фамилно име без полови наставки

• 1 879
  • 54
  •   1
Отговори
Здравейте,

Знаете ли хора с фамилни имена, които са български фамилии и нямат полови наставки - тоест вместо Стефан Георгиев - Стефан Георги, Милена Георгиева - Милена Георги или други фамилни имена подобни?

Ако да, как става такава промяна?

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 14:41 от meli8

# 1
  • София
Не познавам такива хора, но според закона не е невъзможно:
"Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго."
https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

# 2
Интересен въпрос. Мен също ме интересува подобен казус, но за фамилията. Дъщеря ми, родена в чужбина, е с моята фамилия, т.е. не завършва на -а.
Някой знае ли от личен опит, когато кандидатствам за българско гражданство за нея дали ще ме принудят да добавя -а на края на фамилията й?

# 3
Милена Георги Петър звучи като изброяване на имена. Отделно крещи опит за оригиналност, но неуспешен.

# 4
Знам, ама не става с български имена. Познавам хора с турски имена без окончание и тогава,.ако се работи само с документ познайте той или тя е Джейлян Ахмед или Айча Тугай, защото Джейлян и Айча познавам и от двата пола. Арменските имана са на -ян  независимо от пола, предполагам и при евреите е така.
Да, законът го позволява, но при условие, че името не е българско. Марина Иван и Петър Александър звучат като двойно лично име. Я пък как звучи само "Госпожо Иван, ..." вместо "Госпожо Иванова, ..." Що се занимавате с глупости?

# 5
При евреите и други народности става. За български май трябва някакви връзки, да се докаже, че фамилията отколе е такава, ама трудно. То и  сбългарско име не върви - едно е Морис Леви, друго е Марин Любомир.

# 6
Аз съм чувала бащино име без наставки: например Александра Мирослав Петкова.

# 7
Традиционните български имена не са полово неутрални.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 08:09 от кукумицинка

# 8
  • Далечният изток
Наставка -ов и -ев.
Окончанието е -а при женските имена.

Миленака е цитирала разпоредбата. Ако има и кой да чете...

# 9
Добре, коригирам се, но все пак не мисля, че при имена като Георги и Гергана някой ще ги приеме за полови неутрални.

# 10
  • Далечният изток
Не знаем дали това е целта на авторката, не е писала нищо такова.

На въпроса - не. Нито познавам такива хора, нито е възможно по закон.

# 11
  • София
Има доста български фамилии без наставки, но са стари родове.
В наши дни ми е достатъчно презимето, с фамилиите ще стане мармалад.
Вече познавам Иво Иво.

# 12
  • Бургас
Дъщеря ми, родена в чужбина, е с моята фамилия, т.е. не завършва на -а.
Някой знае ли от личен опит, когато кандидатствам за българско гражданство за нея дали ще ме принудят да добавя -а на края на фамилията й?
Не, за чужбина това е обичайно, аз също съм с фамилия -ов вместо -ова, а съм само с бг гражданство

# 13
  • Пловдив
Да, има български имена без наставки, но са стари от типа на Паница или в Пловдив имаше един Александър Кондодимо (не съм 100% сигурна за произхода на името), или на хора, чийто род се е преселвал в Молдова или друга държава, или останали в други държави след Османската империя (имаше примерно един албански българин Димитър Бело), изобщо - изключения.
Законът не го предвижда. Не е част нито от етническата, нито от семейната традиция на семейство примерно Кацарови тепърва да станат семейство Кацар. Пусто оригиналничене. Flushed

Впрочем част от българските помаци, по някаква причина (според мен - вид отграничаване от българското, може да не съм права), си махнаха окончанията за род на фамилните имена, каквито мисля, че винаги са имали исторически, но там поне самите имена са от типа на Ахмед и Хюсеин.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 09:42 от Магдена

# 14
  • Далечният изток
Да, те когато са етнически, ясно. Българска фамилия Георги е абсурдно. От една страна, че звучи тъпо, може да е и защото не сме свикнали, от друга страна, че е против закона.
Аз мисля, че наближава времето, когато образуването на презиме и фамилия по закон, ще бъде променено към премахване на сегашните ограничения.
Но... в момента е това и трябва да се спазва.

Общи условия

Активация на акаунт