Фамилно име без полови наставки

• 1 966
  • 54
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Е, половината шоплук е с такива фамилии, банскалии също.
Шопите не са преселници, имам и роднини.
Серкин, Калфин, Амзин, Кулин, Пулин и други.

# 16
  • Далечният изток
Да, ама това са стари фамилии. Тук е спазено изискването за семейните традиции.

# 17
-ин/-ина и -ов/-ова са стари падежни окончания за родителен притежателен.

# 18
  • София
Защото Магдена каза, че е по- скоро изключение, а не е.
Даже в софийско конкретно това

-ин/-ина и -ов/-ова са стари падежни окончания за родителен притежателен.
видоизменя фамилните имена с традицията внукът, да приема името на дядото за фамилия.

# 19
  • Пловдив
Фамилните имена на -ин се изменят по род, та дрънкат. Едва преди трийсетина години дойде модата на Ралица Агайн и Боряна Калейн. Едно време си бяха Валентина Крушкина и от сорта.

П.П. Както Мама Ру вече е написала, -ин е от същия характер като -ов и -ев (според мен не е падежно окончание, а точно наставка), тоест това не са имена без наставки.

И в ПазарджИшко има такива, на три различни места съм имала колежки РАдина, Сеферинкина, Маргитина, все от Пазарджик и района, и още много други съм срещала. Ние в Тракия сме по-изостанали от модите в сравнение със София и ако е дошла мода на неизменяеми имена тип "Надежда Нейнски", не е закачила моето поколение, а евентуално децата му. Wink

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 12:16 от Магдена

# 20
  • Далечният изток
Изключения от закона са, да.

# 21
  • Пловдив
Аз нямах предвид, че имената на -ин (или на -ски, -шки, -чки) са изключения. Говорех за изключения от правилото за изменяне по род, тези си се изменят на общо основание.

# 22
  • София
Разбрах те.

# 23
Да, имала съм разни познати, млади хора (повечето в момента са над 30 г., или под) с такива презимена, но идея си нямам как става и какъв е реда. Според мен идеята е точно оригиналност, или може би да се спести малко място при писане в разни документи.

# 24
За мен е безумно Иван, Петър, Стоян, Константин да са фамилно име без наставка, особено пък за жена - "Госпожице Иван" как ви звучи? За мен е абсурдно, все едно се обръщат към травестит.

# 25
  • Melmak
Ужас, пълен абсурд ще е.

Не само г-жа Иван, а семейство няма да са Иванови, а ще са семейство Иван. Представям си на пощенската кутия да си изпишат имената
Георги Иван
Милена Стоян
Калина Петър
🤣🤣🤣🤣

# 26
Ужас, пълен абсурд ще е.

Не само г-жа Иван, а семейство няма да са Иванови, а ще са семейство Иван. Представям си на пощенската кутия да си изпишат имената
Георги Иван
Милена Стоян
Калина Петър
🤣🤣🤣🤣

Не, трябва да са по 3 имена, за име, презиме и фамилия. И ще стане като при Пената, като го попитали какво мисли за Алберто Гарсия Аспе, и отговорил, че и тримата ги познава отлично.

# 27
Хич не ми звучи добре на мен, не знам кой би искал да си го причини, още по-смешно ми звучи, ако фамилята е нещо от сорта на Овчаров или Бояджиев.
Детето ще е примерно Моника Милен Овчар или Моника Милен Бояджия ли?

# 28
  • SF

Да, в Самоков(ско) са разпространени такива фамилии Валя и Георги Керифейн, Боряна Калейн, Христо и Диана Бункин - това пък е пример от Врачанския край.
Има такива имена, има и Надя Бурски и Антон Бурски, Надежда Нейнски.

В примера със семейство Бурски, Бункин и Калейн, част от рода са приели и фамилиите по пол. Мариана Бункина, Ана Бурска, Антония Калейна, София Керифейна. Фамилията на рода е Калейн, но аз познавам (Антония) Калейна и съм срещала името и в двата варианта за жени. То е разпространено някъде около София и не звучи странно тук.
Но Надя Георги - такива не съм срещала.  Даже и модерното Надя Георги Петкова не сам срещала и няма нужда. Не знам как би било навън, вероятно никак, но в България звучи странно и като опит за нещо, което не се е получило.

# 29
Част от фамилиите на -ин са заради това, че са образувани от името на майката, когато бащата не е бил наличен едно време. Марин - на Мара, Керин - на Кера.
В началото на 2000 беше на мода бащиното име да е без наставка. Проверявайки резултатите от разни изпити и състезания, половината деца от наборите около моите синове бяха с бащино име точно така като на бащата - Алекс Росен Маринова, Елица Тодор Василева, Калоян Христо Йорданов и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт