Частни училища - информативна тема 16

• 110 950
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
Bliss абе , аз вчера за първи път бях съгласна с теб...в една друга тема Simple Smile

Хахахах ще видиш как ще си паснем  Mr. Green Майтап да става.  bouquet

# 256
Аз съвсем не твърдя, че е върха на сладоледа и че всичко се случва по мед и масло там.
Ясно е, че и те си имат слаби места и още не са напълно усвоили всички методи, нито пък как да ги прилагат по най-добрия начин.
Но пък слабостите на другите училища за мен са по-сериозни и предпочитам между двата варианта да избера този, който ми се струва по-съвременен и по-перспективен.

Пък и двамата с ММ сме си такива от малки, все сме ходили и пътували и търсели и винаги ни е дърпало към новите идеи и новите схеми и в социален, и в индивидуален и във всякакъв план... та явно не е чудно, че сега и в образователния пак на там ни влече  Crazy

# 257
  • в страната на чудесата

IB има страхотна идея, но няма кадри които да я прилагат в БГ. Поне за сега Simple Smile

за съжаление си много права.

# 258
Въпрос от матура на IB обикновено или се отнася за литературен анализ на непознат текст или е нещо в стил (това от реална матура) "Каква е ролята на иронията, използвана в произведение А и произведение Б от изучаваните?"

А на матурите на МОН се питат въпроси от типа на "От кое произведние е героят Х?" Че има и дадени възможни отговори..   това трябва да ви е достатъчно показателно коя система какви умения се опитва да изгради и какво мери и оценява след това  Crazy Whistling

Абе аз доколкото си спомням на матурата има един раздел, където се питат някакви неща и има избираеми отговори, ама има и друга част, където се пише есе или ЛИС (май така му се казва сега). Та и на матурата на МОН може да питат съвсем същото за иронията. Пропускаш и друго - IB  е някаква елитарна програма, а програмата на МОН е за всички - и циганчета, и турчета, и социално слаби... Затова в матурата има и много прости въпроси, но да изкараш 6,00 съвсем не е толкова лесно.

П.П. Някой ще ми разясни ли с прости думи каква е идеята на IB, особено на нивото преди гимназията. Аз щото съм проста и не схващам какво толкова дава това пусто IB.  Да не говорим, че акъл насила не може да дадеш и IB може и да е супер, ама ако детето не е на топ ниво няма да вземе кой знае какво, нито пък ще изкара високи резултати за дипломата, че да му е някакво предимство за влизане в университет. Защото колкото и засукано да се изказваме, целта на образованието е да подготви децата да бъдат приети в добър университет и после да се справят там. Всичко останало са общи приказки.

# 259
  • София
В момента на матурата в 7 клас по БЕЛ няма писане на есе, нито литературен въпрос - има преразказ и тест. Но пък за сметка на това цял 8 клас по програмата на МОН все това правят по литература. Вероятно и следващите класове е така. Есета да иска човек, по английски всяка седмица пишат по 2 поне.
С IB не съм запозната въобще.

# 260
В момента на матурата в 7 клас по БЕЛ няма писане на есе, нито литературен въпрос - има преразказ и тест. Но пък за сметка на това цял 8 клас по програмата на МОН все това правят по литература. Вероятно и следващите класове е така. Есета да иска човек, по английски всяка седмица пишат по 2 поне.
С IB не съм запозната въобще.

О, ама това в 7 клас не е матура. Матура има след 12 клас. Станало е объркване явно. Но и в 7 клас пак не е само въпроси и отговори. Има и теза, има и преразказ (което за мен е много тъпо, защото се тества паметта, а не знанията).

# 261
  • София
Понеже се коментираше примерен въпрос "От кое произведение е героят Х?", реших че е за 7 клас. На матурата в 12 нали има избор му съчинения и есе, поне за сега.  Laughing

# 262
  • В офиса
Teмата за образователните системи не ми е нещо с което лягам и ставам, ама все пак: Плюсът на финландската и канадска обр. системи не е ли че е сведена до минимум разликата между най-слабите и най-силните. Без значение на населеното място, или типа училище ти се гарантира еднакво добро образование. Или ако си представим стандартно нормално разпределение (камбана), при тях камбаната е много тънка, а у нас е сплесната - има деца, които стърчат много нагоре (наливат им се сухи знания за олимпиади  Joy) и има (уви много) такива, които не могат да покрият минимума.

В този ред на мисли като Прогресивното би следвало да са всички държавни училища - то по идея не е училище за надарени, талантливи, изключителни, със засилено изучаване.... Очаква се да поддържа нивото такова, че да няма нито изпадащи, нито стърчащи нагоре. И това и прави. Най-логичното за децата там е да продължат след седми клас пак там. Увекинд е в същия профил. Е, вече ако има хора, които са тръгнали с голямата кошница, а сега се сблъскват с реалността, че това не е специално училище с индивидуален подход и развиващо всички дарби, а нормално "квартално" канадско училище, става кофти. Има нужда в бг от такива училища, надявам се разочарованите да не повлияят негативно на развитието му. А тези, които го избират, да са съвсем наясно какво избират.

Вагабонд, не ти прочетох дългия пост, сигурно е аргументиран, ама паралел между АК и Прогресивното (такова каквото се заявява), няма никакъв. Нищо, че едното може да дава IB диплома, а другото иска да се сертифицира.

# 263
Стига сте давали за пример Финландия. Там степента на грамотност сред населението е 99%! Образованието е изключителен приоритет на държавата през последните почти 100 години и това са резултатите от тази политика. У нас 40% от децата не могат да прочетат и разберат инструкция за безопасност...

# 264
  • в страната на чудесата
Тинкърбел, кое е онова ЧУ с индивидуален подход? Освен това са минали само 6 месеца -пред училището има много време да намери и заеме своето място и съответно своите ученици. Проблемът обаче е, че хората не искат да плащат за слабо селско канадско/финландско или каквото ще да е образование. Искат нещо по-така и естествено предложената кошница става по-голяма. Всички ЧУ имат голяма кошница. Ако нещата се представяха реалистично, в тази тема щяхме да разменяме поздрави и кафета Wink

# 265
Ако нещата се представяха реалистично, в тази тема щяхме да разменяме поздрави и кафета Wink

Хайде наздраве   cheerssmile3501

# 266
Стига сте давали за пример Финландия. Там степента на грамотност сред населението е 99%! Образованието е изключителен приоритет на държавата през последните почти 100 години и това са резултатите от тази политика. У нас 40% от децата не могат да прочетат и разберат инструкция за безопасност...
ми явно се дава добрият пример с надеждата нашите държавници да започнат да гледат на образованието като приоритет и да предприемат адекватна и цялостна реформа, ама нъцки.  Peace
не познавам финландския модел в детайли, само от журналистическите писания и едно филмче, пълно с възхвала на системата, мисля, че беше излъчено по “нова“. имаше и интервю с нашия посланик, чието дете посещаваше местно училище, но човекът не беше във възторг, доста резервирано се изказа.

# 267
не познавам финландския модел в детайли, само от журналистическите писания и едно филмче, пълно с възхвала на системата, мисля, че беше излъчено по “нова“. имаше и интервю с нашия посланик, чието дете посещаваше местно училище, но човекът не беше във възторг, доста резервирано се изказа.

Ми как ще е във възторг? Баc държа, че ако у нас наложат подобен модел 99% от мамите, пишещи тук, ще изпищят на умряло и ще почнат да търсят как да избягат.

Последна редакция: чт, 16 фев 2017, 15:55 от Черна станция

# 268
  • София
Има ли родители на деца, които са се явила на пробния изпит за първи клас в Питагор. Моля напишете дали децата са приети или са резерви.

# 269

Общи условия

Активация на акаунт