Частни училища - информативна тема 16

• 111 042
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
Eлица1051,
явно децата ни са (били) в едно и също училище, понеже опитът и размислите ми са много сходни.

# 331
Около нас държавните училища също са под всякаква критика. Долу-горе в последния момент се преориентирахме към ЧУ. Имах големи резерви от прочетеното в интернет. В ПУК не бях много доволна. Постепенно обаче започнах да виждам позитивите на училището и на учителите, които поеха децата в първи клас. Специално класната за мен е чудесен педагог. Не бих казала, че в училището има кой знае колко индивидуален подход в обучението (не съм и много сигурна какво се има предвид под това), но пък многократно се убедих в такъв спрямо характерните особености на детето и възпитанието. Така че за мен решението ни беше правилно.  

# 332
  • София
Чета последните постове и се чудя как може да давате пари за нещо, което не ви харесва и не покрива изискванията ви.
Голямата ми дъщеря беше в държавно у-ще при прекрасна учителка до 4 клас. Лично аз ще съм ѝ завинаги благодарна на тази жена, за всичко което направи за детето ми в този период, и това не са просто едни високопарни думи. В частното у-ще също попаднахме на чудесни учители, като за целия период всъщност сме имали забележки само към един единствен учител, за съжаление и в професионален и личен аспект. Разбира се не всички учители имат харизмата, която да ги направи запомнящите се, някои са просто добри и вършат работата си със старание.

# 333
Допълвам се за ПУК по-горе, че нямам предвид обучението. То си беше на ниво.

# 334
  • София
Чета последните постове и се чудя как може да давате пари за нещо, което не ви харесва и не покрива изискванията ви.
Скрит текст:
Голямата ми дъщеря беше в държавно у-ще при прекрасна учителка до 4 клас. Лично аз ще съм ѝ завинаги благодарна на тази жена, за всичко което направи за детето ми в този период, и това не са просто едни високопарни думи. В частното у-ще също попаднахме на чудесни учители, като за целия период всъщност сме имали забележки само към един единствен учител, за съжаление и в професионален и личен аспект. Разбира се не всички учители имат харизмата, която да ги направи запомнящите се, някои са просто добри и вършат работата си със старание.
Вероятно по-малкото зло си струва и да дадеш пари за него.
Поне аз съм на този принцип за детската градина... имам забележки, но като цяло смятам, че си заслужава в сравнение с алтернативата. Което все пак не означава, че съм кон с капации не виждам недостатъците.
Сериозно ли не си имала нито една забележка към учителките на децата си? Към нито една от тях и никога?

# 335
  • София
Сериозно ли не си имала нито една забележка към учителките на децата си? Към нито една от тях и никога?

Учителите са хора , също като нас. Безгрешни хора няма, дори и да са перфекционисти. Наистина обаче не мога да кажа някакви съществени кусури на екипа, който се беше паднал на моето дете, с изключението което споменах. Сега обаче трябва да уточня, че за мен самата програма , по която учат децата, я намирам за приемлива, не харесвам разни модерни , прогресивни и подобни неща. Иначе към самите учебници обаче имам много забележки, отваряла съм напосоки от чисто любопитство, има много какво да се желае, много!

Онна, имах предвид това:
 '...не мисля че училището оправда повечето от очакванията ни,
В самото ЧУ специализираната подготовка не отговори на изискванията ми....' и т.н. На мен това ми звучи твърде разочароващо. Някак си родителяt и у-щето все едно гледат в различни посоки.

Последна редакция: ср, 22 фев 2017, 22:14 от EliG

# 336
  • София
качество на образованието - ниско
среда - посредствена
подход - авторитарен
какви са актуалните такси - несъответни на предоставената услуга

Имам предвид всички социални услуги в България Wink образованието включително
Имате ли преки наблюдения от ПБ? Може ли и малко аргументи в подкрепа на тези обобщения, за да можем да получим някаква информация, която да си смелим сами  Hug
Аз също се интересувам и ако още някой има преки впечатления, ще съм благодарна за малко повече детайли. Предимства и недостатъци, преподаватели, учебен процес и т.н.  Praynig

# 337
  • в страната на чудесата
Прочетохте ли всички теми назад?
В крайна сметка за всяко училище има и положителни и отрицателни мнения. Горното ми обобщение не е само за ПБ, а въобще. Изключения има, Желя Ви късмет

Последна редакция: чт, 23 фев 2017, 06:38 от Leika_moja

# 338
  • Sofiq
Ех да имаше една разпределителна шапка, като от Хари Потър:)

# 339
  • София
Здравейте,

Споделете, моля, в семействата с двама работещи родители как се справяте с ваканциите и най-вече с лятната.

Голямата ми дъщеря предстои да бъде в ПУК, а училището, което обмисляме, не предлага никаква форма на лятно училище или занималня.

# 340
  • Sofiq
Има летни занимални с цени с храна до около 15-20 лв дневно за цял ден занимания, които включват писане на домашни, игри и др. Потърсете в Итернет, има много такива. Отделно лагери и зелени училища. Понякога детето е идвало за ден-два на работа с нас, ако кротко седи и чете книжка или играе на таблета си. Бабите също са опция. Ние взимаме отпуска. Понякога съседката дете взима твоето,а друг път ти-нейното. Някои ЧУ може също да приемат деца в курсове за лятото.

# 341
я, каква интересна дискусия се е получила Grinning

първо искам да призная, че разбира се, че "и от ДУ излизат читави деца, естествено"! И да поясня, че не смятам, че всички деца в ДУ са изтормозени (нито съм го написала някъде). Нито пък смятам, че ЧУ е някаква панацея или идеалност. Просто съм намерила смисъл (за себе си и децата ми) да давам едни немалко пари за тяхното образование (и за мястото, където прекарват повече от половината си буден ден) въпреки, че плащам немалко данъци, за да имат право на безплатно такова, но в него виждам повече щети отколкото ползи и съм благодарна, че можем да си позволим нещо по-добро за децата. Смисълът го намерих след държавна детска градина и ПУК в ДУ (в комбинация с родителско сдружение и класна, която харесвахме). Разликата в поведението на детето и желанието му да ходи на училище беше драстична. Причините, които подозирам, ги написах вчера.

И въпреки това, сега сменяме училището... след държавния опит бяхме във възторг известно време, но постепенно компромисите, които правехме, станаха нетърпими... и така. ЧУ само по себе си не е панацея, важно е самото училище, и не само учителите, а и ръководството. Изборът е много труден, и аз имам чувството, че е от трън та на глог, правим таблици с предимства и недостатъци (известни), наизустявам мнения от форума Laughing и се надяваме, че правим най-доброто за децата си Simple Smile

# 342
  • София
Т.е. това, че самото училище не предлага, не бива да ме притеснява и да влияе на избора ми?

# 343
При положение че е пълно с частни занимални и други лагери, последното нещо, което бих гледала е дали училището предлага такива за ваканциите. Все пак децата там са да учат, не на забавачка.

# 344
Здравейте,

Споделете, моля, в семействата с двама работещи родители как се справяте с ваканциите и най-вече с лятната.

Голямата ми дъщеря предстои да бъде в ПУК, а училището, което обмисляме, не предлага никаква форма на лятно училище или занималня.

Това е проблем за много работещи родители на пълен работен ден и целогодишно, независимо дали е ДУ или ЧУ, а също бих казала и в детската градина. Нашата държавна градина например затваря за доста дълго лятото и винаги се чудим какво да правим, така че в училище, където ваканциите са по цели 3 месеца - и в ДУ и ЧУ, това предполага още по-голяма чуденка и организация на цялото семейство.  Общо взето - частните летни занимални и езикови школи, зелени училища, лагери, баби и т.н. налични роднини ще крепят положението при нас...  Хубав ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт