Частни училища - информативна тема 16

• 112 255
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Русалке, коментирам твърденията, че в градините не учели нищо, не били подготвени или учели по два часа на ден. Всяко учебно заведение, включително градина или училище, има право да си увеличи часовете, не зная някой да го е забранил. Това вече си зависи от ръководството, но всички трябва да покриват програмата, която е задължителна. Затова дори в най-тъпата градина и в най-тъпото училище трябва да спазват необходимия брой часове по необходимия брой предмети, а това прави поне по два предмета сутрин и два следобед. В ПУк в училище, където децата са до обяд, всичко се слага наведнъж, за да си вземат хората децата. В целодневните ги разпределят сутрин и следобед. Макар да не съм длъжна, защото не съм учител, съм прочела всичко от кора до кора за всяка възрастова група, защото за себе си трябва да съм наясно какво учат по програма. Като цяло имам големи несъжгласия с някои неща по учебната програма, но това вече е в служебните задължения на учителите, а аз не съм учител.

# 571
Bliss, не съм имала за цел да оспорвам факта, че след анализ на плюсове и минуси, хората си преценяват, че избират едно или друго за дететео си. Нали затова са му родители Simple Smile Въобще не беше това акцентът. По-нормално действие от това няма. Написах само, че упорито се отричат налични порочни практики като  една от тях е ходенето на школи/уроци. Peace

Анадариел, едно питане. В училището Х гимназистите имат толкова език, мат, БЕЛ колкото твоите в гимназия У. Ама резултатаите на випуска на твоите са доста по-различни от тези на децата в първото училище.Защо? Нали имат еднакъв хорариум? Wink Така е още от най-ранните класове, тоест от ПУК. Броят часове не  е водещият показател. Защото при равен брой часове могат дасе постигнат на различни места различни неща. Точно както в елитна гимназия децата са подбрани и с тях се работи по-лесно,  така и в много ПУК има подбор. А и да няма, пак в общия случай там са записани децата на  заинтересовани родители. В ДГ си е сбирщайн. Идва ред на помагалата. Едно е в гимназията Х по математика да решават първите 5 задачи от урока в графата "Опитай сам", друго е да се ползват сборници със здачи от група Б. Пък ти после твърди, че с равните часове всичко е балансирано. Същото е и в ПУК. Едно е да се работи само по Моливка, ако това е утвърденото в момента помагало за ПУК, съвсем друго е да се раздават на децата и допълнителни материали.

Peace
Аз много добре те разбрах. И позицията ми напълно съвпада с твоята по този въпрос. Само дадох примери в подкрепата й.

Аспарагус,
Скрит текст:
ти имаш право да приемаш или не каквото си искаш. Не го оспорвам. Нямаш право обаче да правиш забележки, да ми казваш какво да пиша и какво да не пиша, да ми казваш как да пиша, да квалифицираш, да ме анализираш публично и не на последно място да изместваш темата от същината й с публикуването на редица постове само на тема моята особа и какви проблеми виждаш ти в нея. Мое право е да се изразявам както сметна за добре, стига да не нагрубявам и да употребявам обидни квалификации, каквито всъщност ти използваш. Дали е само твое мнение или не също е без значение за мен. Peace Да използвам един форумски израз "като не ти изнася какво и как пиша, не четеш и подминаваш". Това, че някой има мнение и си позволява да го защитава горещо, за теб е "на всяка манджа мерудия".  Това, ако не е оспорване и отричане на мнение... Няма как да наложа мнение на човек, който е убеден в собственото си такова. Ако ти си обаче комплексирана на тази тема, това си е твой проблем. Не мой.
А това, че видиш ли височайшо си разрешила на модераторите да ти изтрият поста не променя факта, че те са го сметнали за подходящ за изтриване и са го направили. Така, че ти не ми минавай с тия. Изтриха теб, а не мен. Няма разлика между "ти си трол" и "да не би да си трол" и самия факт, че Русалка реагира на това го доказва. Пък ти си словоблудствай колкото искаш и се опитвай да излезеш от ситуация.

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 14:51 от Анонимен

# 572
Русалке, коментирам твърденията, че в градините не учели нищо, не били подготвени или учели по два часа на ден. Всяко учебно заведение, включително градина или училище, има право да си увеличи часовете, не зная някой да го е забранил. Това вече си зависи от ръководството, но всички трябва да покриват програмата, която е задължителна. Затова дори в най-тъпата градина и в най-тъпото училище трябва да спазват необходимия брой часове по необходимия брой предмети, а това прави поне по два предмета сутрин и два следобед. В ПУк в училище, където децата са до обяд, всичко се слага наведнъж, за да си вземат хората децата. В целодневните ги разпределят сутрин и следобед. Макар да не съм длъжна, защото не съм учител, съм прочела всичко от кора до кора за всяка възрастова група, защото за себе си трябва да съм наясно какво учат по програма. Като цяло имам големи несъжгласия с някои неща по учебната програма, но това вече е в служебните задължения на учителите, а аз не съм учител.

Андариел, права си.... Нещата действително опират до учебно заведение, директори и учители... Разликата идва оттам, че в повечето ДГ в ПУК продължават традицията от предходните 3 групи - ядене, спане, игри и тук-там учене.... Децата за по 25-30 в една група...Рядкост за тези, които да действат според утвърдените програми. А в ЧУ и ЧДГ нещата са по друг начин - всичко е хубаво, чисто, просторно, децата са малко. И не на последно място, пак ще се повторя, но тук става въпрос основно за бизнес и привличане на родители....

# 573
  • София
Някой знае ли дали това ЧУ (Банкерче) изобщо съществува: http://www.bankerche.com/bg/page/25

# 574
  • София
Да, съществува, само това зная, работи си.

# 575
  • в страната на чудесата
Някой знае ли дали това ЧУ (Банкерче) изобщо съществува: http://www.bankerche.com/bg/page/25

Съществува, но няма прием за 5 и 6 клас. Мисля, че приемат 1 и 2 само. не съм сигурна. Нямат достатъчно пространство и приемат ограничен брой деца. Доколкото знам не всяка година имат новоприет випуск.
Иначе са в същата сграда като прогресивно, но на горните два етажа. малките имат и някаква друга локация май. Директорката е с амбиции, но не познавам никой чието дете учи там.

# 576
Много благодаря, Самсара!

Точки 1 до 3 ми се струват нормални, частта за междучасията не е приятна обаче.
Можеш ли да споделиш дали децата ти са били там в периода 1-4 клас и дали в начален курс си била доволна?

Ние ще ходим в четвъртък, ще пиша след това.
Бърди,
сумарно децата ми покриха целия курс от 1 до 7 клас включително. Началният курс зависи почти изцяло от класния ръководител. Единият беше ОК (вече не е в това училище), към другите двама имам доста забележки. Класовете бяха с много добри деца, родителите също бяха големи симпатяги, но това не е достатъчно. Най-общо мнението ми за повечето преподаватели е, че са доста изнервени, често се крещи и се вменява на децата, че не се справят добре, не се стараят и т.н. И двете ми деца се чувстват много по-спокойни в новите си училища и за тях напускнето на Климент Охридски беше облекчение. Разбира се, имаше и добри, балансирани и позитивни преподаватели, но те са по-скоро изключение.

# 577
  • София
Благодаря ти!  Hug

# 578
Не се седи на чин и да се учи.... Но се учи и то повече от ДГ и ДУ. Истина е, че ми се иска нашите деца да си имат детство, ноооо....

А знаеш ли защо нямат детство? Не е заради МОН, чиновниците или системата, а заради свръхамбициозните майки Twisted Evil Заради тези майки е и истерията с кандидатстването след 7 клас, а не заради лошата система, както масово се твърди Twisted Evil
Системата иска децата в ПУК, в 1, 2, 3, ... 12 клас да могат това и това и до там. И ако се гони само това изискуемо ниво ще има предостатъчно време за игри, лудории и изобщо за "Детство".
Да, ама 1, или 2,  или 5 процента от децата надминават това ниво без усиля и без да си губят детството чисто и просто заради природни заложби - четат гладко, бързо и с разбиране, решават сложни задачи и т.н. Това обаче хич не се харесва на останалите родители. Особено като слушат/четат по събирания и форуми как родителите на децата с дадености небрежно споделят за успехите на своите деца, за това как те изобщо не работят  интензивно с децата си (т.е. не ги "Помпат", както му казваме във форума), а това им се случвало съвсем естествено и без усилия. И даже лицемерно споделят как програмата била безбожно лесна и скучна, как се тъпче на едно място и се спъва развитието на децата и как всяко нормално будно дете (да бе да, как пък не) би било на същото ниво, ако системата била по-добра Twisted Evil И тогава родителите на останалите деца почват да ги "помпат", търсят частни учители и курсове, записват си децата в ЧУ, ама не какви да е, а такива в които още от 1 клас се учат по три западни езика и горките деца си скъсват задниците от учене и "помпане" за да могат и техните мами да се похвалят после Twisted Evil И ЧУ, нали става дума за пазар, предлагат не "Детство", а по 3 езика от ранна възраст и какво ли не друго. Ей затова го няма детството. Затова е и истерията след 7 клас - 10% от децата имат потенциал да влязат по дарба в НЕГ, АЕГ, АК, СМГ... Останалите обаче "не се предават" и се записват на всякакви курсове за да наваксат. И една част биха успели, ако онези с дарбите също не тръгваха на курсове за да запазят разликата в нивата. И така се ражда истеричното състезание, като накрая резултатът е все същият, както и ако нямаше истерия и супер подготовка - пак десетте процента по-талантливи влизат в най-желаните училища Twisted Evil Само дето децата са изтормозени, а частните учители и школи са направили пачките Twisted Evil

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 14:46 от Черна станция

# 579
  • София
Има много, много истина в горното... Peace  Толкова е клиширано това, че децата нямали детство. Имат си, родителите са тези, които на крехката възраст от 5-6-7 годинки на отрочето определят как да бъде изживяно то. Нито детето има особен глас, нито системата носи вина, ако не остава време за детското...

# 580
  • София
Съвсеееем рядко, изключително рядко, преминават изпитите за ПУк и първи клас в определени училища лежерно и само по природни дадености. Повечето се готвят, при това интензивно, целенасочено. Неведнъж написаното в тази тема, темите за НУКК, Шилер, Луис Карол и не знам колко още, се обсъжда въпросът. Тези, които уж лежерно споменават как са вллезли без подготовка, ей така, на природни дадености, много често премълчават някои подробности. В крайна сметка форумът не е изповедалня, всеки може да каже, че детето му е влязло без напън и допълнителна подготовка, но ние си знаем какво се получава на практика. На състезание като на състезание - без помпа няма как да стане, колкото и да са му добри природните дадености.

# 581
  • София
Така е, факт. Аз затова отказах да включвам малкото в тази надпревара и училищата, които оглеждаме, са с различен профил.
За 7 клас обаче не мисля, че може да ни се размине екшъна, освен ако не се прицелим в АК или някоя друга частна гимназия (ако дотогава се появи добра такава). Просто тогава алтернативи няма много-много.

# 582
Тези, които уж лежерно споменават как са вллезли без подготовка, ей така, на природни дадености, много често премълчават някои подробности. В крайна сметка форумът не е изповедалня, всеки може да каже, че детето му е влязло без напън и допълнителна подготовка, но ние си знаем какво се получава на практика.  

Peace

Бърди, за АК също си трябва специфична подготовка. Различна е от НВО, но въпреки това.

# 583
Оф, верно големи амбиции ги друсат някои хора.

# 584
  • София
Андариел, това също е вярно, ама дори и с подготовка за някакъв изпит пак остава достататъчно време за изживяване на детството.... Ако някой родител с прекомерни амбиции е попречил това да се случи, вината си е негова, не на системата.

Общи условия

Активация на акаунт