Частни училища - информативна тема 16

• 112 255
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
На състезание като на състезание - без помпа няма как да стане, колкото и да са му добри природните дадености.

Помпането е само и единствено умножител на капацитета на детето, а не някакво чудо. Ако ходи на курсове и учи усилено едно дете ще си подобри капацитета да кажем с приблизително 50% (примерно). От което следва, че ако имаме дете със 100% капацитет и дете със 70% капацитет, се получават тези варианти:
- Никое дете не го помпат, респективно печели онова с по-високия капацитет.
- Детето със 100% не прави нищо, а другото го помпат, респективно то задминава онова с капацитета.
- И двете деца биват помпани и тогава напомпаното до 150% пак бие онова, напомпано до 105%, даже по-убедително. Това е масовият случай, защото по-надарените не си дават аванса.
- Онова със 100% го помпат, а онова със 70% не. Тогава разликата става космическа.

Та толкова за помпането. Преди го написах по-завоалирано, сега го разписах в детайли. Написаното от мен покрива и твоята позиция, но в по-разширен обем и изводът е, че помпането дава предимство на по-ненадарените само ако по-надарените не се помпат също. То е като в спорта - всички тренират, всички се допингират и накрая пак по-надарените печелят. По-ненадарените могат да спечелят само, ако открият нещо ново и различно, което другите не познават и не правят. Но това трае от ден до пладне и затова нормалната ситуация общо взето се запазва, но на по-високо ниво. И учители, курсове и ЧУ печелят от истерията.

# 586
  • София
Бърди, за АК също си трябва специфична подготовка. Различна е от НВО, но въпреки това.

Знам, така е, със сина ми навремето оглеждахме внимателно този вариант.
И все пак, там кандидатстват грубо около 400 деца за 100-тина места, голяма част от приетите се отказват по-нататък, изобщо съотношението се доближава повече до 3:1, отколкото 10:1 за така наречените елитни гимназии.

Но, слава богу, това още едни седем години няма да го мисля  Laughing

# 587
Има много, много истина в горното... Peace  Толкова е клиширано това, че децата нямали детство. Имат си, родителите са тези, които на крехката възраст от 5-6-7 годинки на отрочето определят как да бъде изживяно то. Нито детето има особен глас, нито системата носи вина, ако не остава време за детското...

Значи, така е.... аз не случайно някъде по-горе казах нещо за амбициозни родители.. Дори със съжаление слагам и себе си в това число, макар и не съвсем...  Praynig

Но истината е, е се намираме в един омагьосан кръг, от който няма излизане - общество без ценности, училище без авторитет, масова профанизация на хората.... и т.н..... мога да продължавам.
В опита си да избягат от това, да дадат на децата си добър старт в живота, много от родителите минаваме в другата крайност.... Просто и елементарно - това е проблемът от който тръгваме ...
Да, клиширано е, Русалке, но това е положението. Едните нямат детство, защото родителите го ограбват в подготовка за кандидатстване, например. Другите нямат детство, защото де факто са лишени от родителско обич и  грижа, нямат подкрепа на родители, нямат финансова сигурност и стабилност.... Е, не всички, но по-голямата част са така. Много малко родители могат да си позволят да осигурят истинско детство - без телефоните и таблетите, без TV агресията, с игра по поляни, дворове и сред природа например....
Затова се опитваме да компенсираме поне с добро (според нашите представи) образование ....   bouquet

# 588
Съвсеееем рядко, изключително рядко, преминават изпитите за ПУк и първи клас в определени училища лежерно и само по природни дадености. Повечето се готвят, при това интензивно, целенасочено. Неведнъж написаното в тази тема, темите за НУКК, Шилер, Луис Карол и не знам колко още, се обсъжда въпросът. Тези, които уж лежерно споменават как са вллезли без подготовка, ей така, на природни дадености, много често премълчават някои подробности. В крайна сметка форумът не е изповедалня, всеки може да каже, че детето му е влязло без напън и допълнителна подготовка, но ние си знаем какво се получава на практика. На състезание като на състезание - без помпа няма как да стане, колкото и да са му добри природните дадености.

Много точно..... bowuu

# 589

Освен ако в описаната ти схема не се вмести едно ненапомпано, но с подобаващ капацитет от страна на родителите. И изпреварва и това с капацитета и това без капацитет, но напомпано.  Mr. Green

# 590
  • София
Бърди, за АК също си трябва специфична подготовка. Различна е от НВО, но въпреки това.

Знам, така е, със сина ми навремето оглеждахме внимателно този вариант.
И все пак, там кандидатстват грубо около 400 деца за 100-тина места, голяма част от приетите се отказват по-нататък, изобщо съотношението се доближава повече до 3:1, отколкото 10:1 за така наречените елитни гимназии.

Още по-лесно е. Кандидатстват около 430-450 деца, а приемат 200.

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 16:56 от Prizma

# 591
  • София - Рим и обратно
Аз с малката мноооого се чудя дали да влизам в цирка 7 клас, ама май-май хич няма да сглупявам. Като гледам държавните елитни как са се устремили надолу, а в АК нямам намерение да я пращам, щото американската диплома не ми е ценна...
Съгласна съм напълно с ЧС. Писнало ми е от свръхамбициозни майчета, дето отглеждат бъдещите Кондолиза Райз и Стив Джобс и са решили, че да готвят децата си за приемен изпит в ПУК е върха на сладоледа. Добре, че не съм дете на някоя такава.

# 592

Освен ако в описаната ти схема не се вмести едно ненапомпано, но с подобаващ капацитет от страна на родителите. И изпреварва и това с капацитета и това без капацитет, но напомпано.  Mr. Green

Това просто е съвсем отделен случай, макар да е често срещан. Но темата е за друго.

# 593
На състезание като на състезание - без помпа няма как да стане, колкото и да са му добри природните дадености.

Помпането е само и единствено умножител на капацитета на детето, а не някакво чудо. Ако ходи на курсове и учи усилено едно дете ще си подобри капацитета да кажем с приблизително 50% (примерно). От което следва, че ако имаме дете със 100% капацитет и дете със 70% капацитет, се получават тези варианти:
- Никое дете не го помпат, респективно печели онова с по-високия капацитет.
- Детето със 100% не прави нищо, а другото го помпат, респективно то задминава онова с капацитета.
- И двете деца биват помпани и тогава напомпаното до 150% пак бие онова, напомпано до 105%, даже по-убедително. Това е масовият случай, защото по-надарените не си дават аванса.
- Онова със 100% го помпат, а онова със 70% не. Тогава разликата става космическа.

Та толкова за помпането. Преди го написах по-завоалирано, сега го разписах в детайли. Написаното от мен покрива и твоята позиция, но в по-разширен обем и изводът е, че помпането дава предимство на по-ненадарените само ако по-надарените не се помпат също. То е като в спорта - всички тренират, всички се допингират и накрая пак по-надарените печелят. По-ненадарените могат да спечелят само, ако открият нещо ново и различно, което другите не познават и не правят. Но това трае от ден до пладне и затова нормалната ситуация общо взето се запазва, но на по-високо ниво. И учители, курсове и ЧУ печелят от истерията.

Аз тук не бих се съгласил само с обобщението, че курсовете помпат с 50% всички деца. Колко може да бъде напомпано дете с капацитет 100%? Ако това дете е в прилично училище, независимо дали държавно или не, то значи знае материала на 100% или близко до 100% и ако приемем, че не целият материал се обхваща в училище, все пак курсовете не биха му дали повече от допълнителни примерно 10%, останалото е просто невъзможно. Ако курсовете го докарваха до 150%, тогава трябва да приемем, че 1/3 от материала не се преподава в училище и може да се научи само на курсове, а това е невероятно. Така че максимумът е примерно 110%,  защото на тези курсове те не учат интеграли и диференциално смятане в 7 клас, нали? На един отличник, дете с капацитет 100%, курсът би дал примерно 10% отгоре.

Какво става с детето с капацитет 70%. Тогава то и от курса ще извлече 70% полза, нали толкова му е капацитетът. Тоест от липсващите му 30% до 100 то ще вземе 70%, тоест 21%, и от останалите 10%, които курсът надгражда над 100-те, ще вземе още 7.
Тоест дете с капацитет 70% курсът ще го докара до 99% и то пак ще бъде по-назад от детето с капацитет 100%, дори и без последното да ходи на курсове.

От друга страна, съвестно и ученолюбиво дете с капацитет примерно 60%, като нищо може да извлече от курса много повече, примерно още 40%, тоест не може в никакъв случай да се обобщи, че различните деца ще извлекат еднаква полза от курса. На един отличник, усвоил отлично в училище материала, курсът просто няма как да му даде 50% отгоре, курсът е пак върху същия материал.

Но да, и по моите сметки излиза, че дете с 80% капацитет, ходещо на курсове, би надминало такова със 100% капацитет, което не ходи. Но това са в голяма степен приблизителни допускания и не би могло да се оформи математически модел по тях, а ако би могло, той при всички случай би бил много по-сложен от такива бакалски сметки.

# 594
  • София
Мецане, Черна Станция условно е упоменала проценти. Peace Няма как да се обобщи кой с колко дръпва след курсове. Има във форума  и застъпници на тезата, че курсовете водят до регрес.  Mr. Green Но в най-общия случай при отличниците става дума за форма на презастраховане. Вижда такова дете (родителите му по-скоро), че останалите ходят и си връзва гащите с едно курсче за придобиване на повече рутина  и научаване на някоя и друга хитринка. Mr. Green И евентуалната преднина за наборчето му  от курса с известни пропуски и/или по-малък потенциал се стопява. И тогава класирането пак изглежда така, както би изглеждало , ако и двете деца разчитаха само на училищната подготовка. Но на никого не му се рискува да провери верността на подбна теза и затова пуска детето на курс. Порочен кръг, в който по горната причина участват и деца от ЧУ. Ходенето на курс не е непременно свързано с неусвоен материал и нужда от запълване на пропуски. Има го точно този елемент на презастраховане, на овладяване на смътния страх, че може да бъдеш задминат от хора, подготвящи се допълнително и извън училище.

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 20:13 от пенсионирана русалка

# 595
  • в страната на чудесата
И кой е единственият печеливш от всичко това?
или както се казва Qui bono?

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 20:36 от Leika_moja

# 596
Но да, и по моите сметки излиза, че дете с 80% капацитет, ходещо на курсове, би надминало такова със 100% капацитет, което не ходи. Но това са в голяма степен приблизителни допускания и не би могло да се оформи математически модел по тях, а ако би могло, той при всички случай би бил много по-сложен от такива бакалски сметки.

Ама ти ме изумяваш с това буквално възприемане на написаното от мен:lol: Всички цитирани от мен проценти са чисто илюстративни и служат само за демонстрация на идеята. И естествено, че не са точни. И пак естествено, че в уравнението има много повече променливи - мотивация, устойчивост на стрес, зона на насищане на знанията и какво ли не. Но принципът е този - ако всички ходят на уроци ( а те ходят, защото никой не иска да го изпреварят) по-надарените деца пак печелят в конкурентната борба, което доказва, че смисъл от уроците за по-ненадарените няма. Само се въртят едни пари. Но, също толкова естествено, никой не се примирява и не си признава, че е по-ненадарен, и затова мелницата на уроците се върти Twisted Evil

Вижда такова дете (родителите му по-скоро), че останалите ходят и си връзва гащите с едно курсче за придобиване на повече рутина  и научаване на някоя и друга хитринка. Mr. Green И евентуалната преднина за наборчето му  от курса с известни пропуски и/или по-малък потенциал се стопява.

Всъщност стопяването на разликата е заблуждаващо, когато класирането се решава от стотни и хилядни Wink Има един фундаментален природен принцип за удвояване (или утрояване, или вдигане на квадрат, да не ме апострофирате сега пак Twisted Evil) на усилията/цената за изкачване на всяко следващо стъпало.
Не звучи много ясно и ще дам пример:
Имаме един завод без никакви системи за очистване и той бълва замърсители на 100%. Инвестираме Х пари и замърсяванията спадат с 50%. После инвестираме още Х пари, но замърсяванията спадат само с 25%. После инвестираме още Х пари, но ефектът е само 12,5%. И така нататък, когато се оказва, че са нужни огромни разходи за минимален ефект. И когато става дума за екология нещата си губят смисъла от един момент нататък. Обаче в състезанията не е съвсем така, защото при еднакви усилия почващото от 50% дете ще скочи с 30% примерно, а почващото от 100% само с 5%, обаче тези 5% се равняват на решаващите стотни за класиране. И за да може детето с начални 50% да настигне другото ще му трябват десеторни усилия, ако изобщо може да стане работата. Просто с всяко следващо удвояване на усилията разликата ще се стапя с все по-малко и по-малко и ще стане нещо като парадокса за Ахил и костенурката Grinning  И точно затова има смисъл от курсове и за отличниците, нищо че прогресът им  наглед ще е минимален - минимален, ама решаващ Twisted Evil

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 21:05 от Черна станция

# 597
... Но принципът е този - ако всички ходят на уроци ( а те ходят, защото никой не иска да го изпреварят) по-надарените деца пак печелят в конкурентната борба, което доказва, че смисъл от уроците за по-ненадарените няма. Само се въртят едни пари. Но, също толкова естествено, никой не се примирява и не си признава, че е по-ненадарен, и затова мелницата на уроците се върти Twisted Evil

С уговорката, че имам наблюдения само за началните класове, но вече виждам как бързо се разслояват децата на такива, които ходят на курсове и които не ходят. Тези, които не ходят, с течение на времето стават все по-ненадарени, съдейки по резултатите от математическите състезания.

# 598
... Но принципът е този - ако всички ходят на уроци ( а те ходят, защото никой не иска да го изпреварят) по-надарените деца пак печелят в конкурентната борба, което доказва, че смисъл от уроците за по-ненадарените няма. Само се въртят едни пари. Но, също толкова естествено, никой не се примирява и не си признава, че е по-ненадарен, и затова мелницата на уроците се върти Twisted Evil

С уговорката, че имам наблюдения само за началните класове, но вече виждам как бързо се разслояват децата на такива, които ходят на курсове и които не ходят. Тези, които не ходят, с течение на времето стават все по-ненадарени, съдейки по резултатите от математическите състезания.

Естествено, че има разлика.  Няма начин да не е така, защото и гений не може сам да измисли всичко, без да му е показано. Но аз говоря за обикновени деца, ходещи на курсове, и надарени деца, ходещи на курсове. И, вервай ми, в основното училище нещата стават със зубрене и помпане, ама в 9-12 клас талантът си казва думата. И 24 часа на ден да учи едно ненадарено дете няма да влезе в националния отбор по математика.

# 599
Но аз говоря за обикновени деца, ходещи на курсове, и надарени деца, ходещи на курсове. И, вервай ми, в основното училище нещата стават със зубрене и помпане, ама в 9-12 клас талантът си казва думата. И 24 часа на ден да учи едно ненадарено дете няма да влезе в националния отбор по математика.
В сила е и обратното. Може да си страшно талантлив, не се ли подготвяш при точните хора, пак няма да влезеш там.

Общи условия

Активация на акаунт