Частни училища - информативна тема 16

• 110 981
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
Не мисля, че всичко в тези изпити се свежда до назубряне на Азбуки на мисленето. Аз и друг път съм писала, моето дете влезе преди 2г. в ПУК в СС, след като беше ходила в английска частна градина. Имаха български по 30 мин. дневно. Знаеше английската азбука и четеше трибуквени думи на английски, а част от българските букви не ги знаеше. И не, не съм се занимавала с нея /бизнесът ни е такъв, че нямам свободно време за това/. За Азбуките прочетох в този форум, дори не съм виждала как изглеждат. Дъщеря ми не е притеснителна, много е контактна, със самочувствие - малкото, което знае, ще го покаже. Никога не се отказва, докато не разбере това, което не знае, и е много амбициозна. Възможно е тези качества да са оказали влияние, за да я приемат. По същото време не приеха детето на наши близки. Не беше ходило на градина, но бяха работили в къщи много с него. Сега се справя отлично в училището, в което учи. Така че едва ли всичко се свежда до назубряне на материала в някаква книга. Вероятно в частните училища имат и други критерии за подбор. За съжаление представянето на децата на изпита е моментно състояние и по притеснителните сигурно се стресират. Ние бяхме казали на моето дете, че ще я заведем в едно училище, за да видим дали ще й хареса там. 

# 151
  • Sofiq
Да, притеснението (при толкова малки деца го наричам и свенливост)има огромно значение. На една позната детето се беше разстроило от притеснение на изпита за 1 клас, но от училището му дали още един шанс и го викнали в друг ден. Смятам, че това показва, че и изпитващите са хора,все пак. Те не са виновни, че процедурата е такава и съм убедена, че и на тях не им лесно.
Интересно ми стана за "напомпаните деца". Ако едно дете вкъщи не е упражнило и ден, но да речем в градината 4 г всеки ден е работено по малко с него, както с другите деца, това брои ли се за напомпано? Вече всички са се уверили по собствените си деца, че те имат капацитета да научат цифри и букви на 3-4, а на 4-5 оо малко да четат и смятат. Винаги е било така, просто с нас навремето никой не е имал такъв зор да ни учи на тези неща в градината. Сега МОН смъкна програмата от 1 клас в ПУК, а тази на ПУК-в 3група в градината. Ако има помпане, то иде и от институциите, според които дете 2 гр трябва да блести със знания. И повечето читави градини карат по тази програма и би следвало да готвят децата така, че изпита за училищата да им се види като детска игра. Ако градината вкара по малко някое упражнение от хубавите учебници за деца за тази възраст, колкото да са виждали поне веднъж огледално прерисуване, лабиринт,сричкуване,броене до десет и т.н. , макар че вече всяка будка продава десетки списания за по левче, съдържащи подобни занимавки за деца, то аз не виждам как тези деца няма да изкарат после поне 70-80℅ от теста.
При това, без да са мат.гении, а просто умни дечица.

# 152
  • София
Някой да има опит с Азбуки? Как се кандидаства за предучилищна/1 клас? Самото училище какво представлява?

# 153
  • Sofia
ЛориХю аз нямам опит с кандидатстването, тъй като ние сме там от градината. Много съм доволна, а детето е супер щастливо. Не задълбавам какво и по колко учат, но виждам че го правят. Сама започна да чете и на БГ и на английски (ниво 1 книжки). Също и пише, смята и сега и часовника разпознава (казвам точно тези неща защото в нас не се занимаваме).  Оставят ги да играят и всеки ден са навън. Обстановката е спокойна, но в същото време се държи и на дисциплината (да си подреждат нещата, да не се държат лошо един с друг, и др.) Харесва ми и факта, че в някои часове влизат и деца от гимназията. Разговарят за любовта, приятелството и др. Имат много допълнителни дейности, а плуване има и в учебната програма. От храната много рядко не е доволна. Домашни в ПУК нямат.

Има ли нещо конкретно което те интересува?

# 154
  • София
Благодаря много! ПО колко деца са в клас ? Вие сте ПУК или 1 клас ? До колко часа са заниманията ?

# 155
  • София
Здравейте, не сме и няма да кандидатстваме в частно училище, но следя темата. В детската градина на детето работят с помагалата на Просвета, които според мен никак не са добри, затова се разтърсих и намерих тези материали:
http://anubis.bg/files/teachers_files/1/tablica_pg_grupa.pdf
http://download.pomagalo.com/953445/uchebna+programa+za+ogramoty … zik+i+literatura/
В къщи ги ползвам като ориентир на какво да наблегна като допълнително занимание, може и на някой от вас да са полезни.

# 156
  • Sofia
Ние сме в ПУК и са 17 деца. Имат 2ма основни учителя и отделно по английски (часове и с нейтив), изобразително, музика, добродетели и танци. Програмата е от 9-16:30 и после имат допълнителните дейности до 17:30, като децата от ПУК които не ходят на дейности могат да бъдат взети до 17:30 (мисля че от 1ви клас нагоре ако не са на допълнителни трябва да се вземат децата в 16:30, но не съм 100% сигурна в това).

# 157
Здравейте, ние сме кандидати за ПУК в Азбуки.Подадохме заявление есента, средата на януари се обадиха и казаха, че ще има прием за ПУК, за 1-ви клас няма да има прием. Казаха, че детето ще прекара цял ден там, в подготвителния клас.

# 158
  • Sofia
Почнали са пробните дни според детето ми имало "нови" деца в класа. Били по малки и се притеснявали. Решавали някакви задачки и участвали в уроците Simple Smile

# 159
  • София
Здравейте
Предстои ни кандидатстване след 7 клас. Понеже живеем от 1 година в София не мога да се ориентирам за добрите частни гимназии.  newsm78
Дъщеря ми първоначално искаше да кандидатства в АК, но размисли след като разбра че ще ходи на уроци за НВО и отделно за АК.
Бихте ли ми препоръчали кои са най добрите гимназии .
Какво ви е мнението за Уилям Шекспир , Увекинд и Свети Наум ?

# 160
  • София
В Св. София, от втория срок, на 6 клас по география ще им преподава англичанин. Преди 2-3 седмици им е провел пробен урок и бяха впечатлени. Дъщеря ми каза, че преподавал много интересно и различно, а географията не е от най-интересните й предмети.

# 161
  • Sofiq
Здравейте, бих се радвала ако родител на дете в ПЧМГ може да сподели впечатления за гимназията. За кого тя е по-подходяща-за изявените математици, за състезателите по математика или за деца, силни като цяло по всички дисциплини? Има ли деца, за които гимназията не е подходяща или откровено би ги затруднила?

# 162
Аз влизам с въпрос относно Начално Прогресивно Училище.  Party

То е съвсем ново - на 4 месеца, но бяхме на среща там онзи ден и съм изключително впечатлена.

Това май е единственото начално училище в момента, което е лицензирано по International Baccalaureate и за началните класове комбинират тяхната система с Монтесори методите.. Някой има ли отзиви за него?

Мислим да запишем дъщеря ни в подготвителен клас там, но ми се ще да чуя и мнението на някой, чието дете вече е там.  bouquet

# 163
  • София
Здравейте, бих се радвала ако родител на дете в ПЧМГ може да сподели впечатления за гимназията. За кого тя е по-подходяща-за изявените математици, за състезателите по математика или за деца, силни като цяло по всички дисциплини? Има ли деца, за които гимназията не е подходяща или откровено би ги затруднила?

За кой период от гимназията е въпроса? За 5-7 клас или за 8-12?

# 164
  • Sofiq
Здравейте, бих се радвала ако родител на дете в ПЧМГ може да сподели впечатления за гимназията.
За кой период от гимназията е въпроса? За 5-7 клас или за 8-12?
И за двете.Багодаря.

Общи условия

Активация на акаунт