Частни училища - информативна тема 16

• 111 028
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
Видно от съобщението на сайта пробните дни са били до 17.02. Събота и неделя са правили класирането и съвсем нормално в понеделник са променили статусите. Освен това е видно, че все още някои деца са резерви. https://priem.parvamatematicheska.com/

# 301
  • София
Видно от съобщението на сайта пробните дни са били до 17.02. Събота и неделя са правили класирането и съвсем нормално в понеделник са променили статусите. Освен това е видно, че все още някои деца са резерви. https://priem.parvamatematicheska.com/

Пробните дни продължават и тази седмица... В края на всяка седмица качват съобщение, което касае децата явили са през седмицата.

# 302
  • София
Нашият статус е сменен на "Неприет" Sad

Вчера беше резерва, днес вече е със статус неприет - как става това за един ден ? Вие кога бяхте на пробен ден?

И аз не знам. Явно са преценили, че няма шансове да бъде приет изобщо и днес статусът е сменен.
Явихме се през първия възможен ден - 30.01, защото трябваше да пътуваме.

Здраве да е! Ще търсим други възможности като се върнем в БГ.
Потърсете информация за ЧОУ "Томас Едисън".

# 303
  • в страната на чудесата
Някой разказваше ли по-назад за Томас Едисън?
А знаете ли дали ДАНИС взеха лиценз? Сградата си била тяхна, някъде около интерпред.

# 304
Някой разказваше ли по-назад за Томас Едисън?
А знаете ли дали ДАНИС взеха лиценз? Сградата си била тяхна, някъде около интерпред.

Не знаех, че е тяхна. Май още нямат лиценз. Аз се чудя какъв ще им е персонала.
На нас ни предава Бенчева. Тя не беше ли кадър на ЕСПА?

# 305
Здравейте, повдигам темата за ПУК в СС от есента на 2017. Търсих мнения за училището като цяло, но намерих доста стари такива и доста противоречиви, едни родители много го хвалят, други- обратното.
Затова много моля родители на деца, учещи в СС, особено ПУК и начални класове, за спешно мнение по следните въпроси:
1. Доволни ли сте като цяло от СС. Ако да- защо? Какви силни страни има?
2. Ако не сте доволни- защо? Слаби страни?
3. Отзиви за ПУК и заслужава ли си да се кара там или да остане детето още 1 година в ДГ?
4. Алтернативите ни потенциално за първи клас биха били ДУ в Лозенец, ако ни приемат изобщо, предвид новите критерии за райониране -107мо, 122ро, 120то, 35то.
Имат ли те база за сравнение със СС като качество на обучение?
Като изключим фактора цена, бихте ли предпочели някое ДУ от посочените или други в София пред СС? Защо?

5. Качват ли таксите в СС всяка година и с колко? Сега е 5,000 евро на година.
6. Коя учителка в ПУК бихте препоръчали?
7. Има ли в училището снобска атмосфера сред децата- кой е с по-скъп телефон, таблет, дрехи, обувки, къщи, коли,богати родители? Това ми е важно, тъй като сме обикновено семейство. Интересува ме средата.
8. Как бихте оценили качеството на Бпреподавателите и преподаване в СС?
 Знам и съм проследила всички официални и неофициални класации и външно оценяване, но бих искала да чуя родители?
9. "Натягат ли" изключително много децата, чувстват ли се натоварени и преуморени още от ПУК, първи клас, лишени от нормално детство и с игри? Има ли нещо такова?
10. Как се чувсват като цяло децата ви там, щастливи и спокойни ли са или стресирани и претоварени?
11. Как е дисциплината вътре и около училището? Има ли агресия към по- малките и свити деца?

Имам следните колебания за СС - заслужава ли детето да отиде в ПУК вместо да остане още година в градина,заслужава ли си училището, за да бие детето път ежедневно до там с бус поне половин час в едната посока,струва ли си да дадем толкова много пари за училище до 7ми клас, пари колкото за следване в университет в чужбина по-нататък, предвид това, че никъде в CV не съм видяла някой да пише какво ОУ е завършил или това да има значение по- нататък, ще расте ли в здравословна нормална среда.. Такива работи..Много бихте ми помогнали ако споделите пресни впечатления от училището.

Моля ви за по- подробни, аргументирани и максимално обективни отговори в следващите няколко дни.
Много благодаря!

# 306
  • в страната на чудесата
Блис, според мен тя има учители, които работят само при нея. Може те да се включат...

# 307
Bglady ...нямам наблюдения над СС,  но детето ми е в друго ЧУ.

Мога да отговоря на последният ти абзац. Твърдо съм за ПУК в училище. Тази година е преходна за децата и адапта ията към училищната среда минава много по- лесно. Създаването на колектив, ученическите навици и умения се усвояват в ПУК. Така в първи клас започват директно с материала а не се учат 6 месеца да бъдат ученици. Колкото до пътуването. София се превръща в европейски град. И все повече хора пътуват до работа и училище. Варианта да му спестя половин час на ден. Но после да го запиша на частни уроци всяка събота и неделя в продължение на 3 години. Не мисля че е равностоен. За моето, този половин час не е проблем.
Дали си струват парите, за нашето семейство твъ

# 308
Извинявам се но тел. ми заби.
Тя за парите. Твърдо да. За съжаление образованието ни е под всякаква критика. Броя на децата в ЧУ са 16-18. Броя в държавно са 26-28. Голяма част от родителите на деца в ДУ не се интересуват как върви учебният процес.  Всяко ходене на допълнителни занимания е свързано с водене от родители. Тоест децатане ходят никъде,защото родителите просто работят. Многото деца и малкото учители, създават на децата една неправилна самооценка.
И поговорката " Желязото се кове доато е горещо" според мен важи с пълна сила точно във възрастовата група 1-7 клас.

# 309
  • София
смисълът на пук в училище в сегашната криза за места е, че така си гарантирате място за първи клас в желаното училище, независимо дали е държавно или частно. Ако трябваше сега да се пека на този огън, щях да постъпя по този начин.

# 310
  • Sofiq
Томас Едисън нямат ПУК, тяхната ДГ има и там вероятно всичко е вече пълно. ТЕ първи клас също вече няма незаети места. Почват сега да строят новата си сграда, но тя ще е готова след поне година-две.  Все пак, случва се някой да се откаже, така че дайте заявка, да ви имат предвид. И в други частни училища се освобождават места през годината.

# 311
  • В офиса
1. Доволни ли сте като цяло от СС. Ако да- защо? Какви силни страни има?

Да. Силни страни - нормално училище е, с читави, мислещи учители (за син и дъщеря с общо 11 години стаж там, не сме уцелили кофти учител) Изключително добра организация - в сравнение с него, ДГ на по-малкото ми дете ми изглеждаше пълен хаос. Даже и когато е имало моменти на първоначален "хаос", те много бързо са се отработвали.  Училище с принципи  - няма експерименти и залитания по "модерни" в момента неща. Няма да чуете търговски реклами, а после да видите, че е различно.
Просто училището е съществувало много дълго и е намерило верния подход, към който се придържа.

2. Ако не сте доволни- защо? Слаби страни?

Слабости винаги има, но по-важното за мен е, че тече диалог с ръководството и разумните родителски забележки се удовлетворяват.

3. Отзиви за ПУК и заслужава ли си да се кара там или да остане детето още 1 година в ДГ?

Твърдо си заслужава.

4. Алтернативите ни потенциално за първи клас биха били ДУ в Лозенец, ако ни приемат изобщо, предвид новите критерии за райониране -107мо, 122ро, 120то, 35то.
Имат ли те база за сравнение със СС като качество на обучение?

Няма база за сравнение. Моите наблюдения са върху 51-во.

Като изключим фактора цена, бихте ли предпочели някое ДУ от посочените или други в София пред СС? Защо?

Не. Има огромна разлика между ДУ и ЧУ. Тя се вижда само ако си вътре в ЧУ. Организация, подход, отношение... В ДУ без съмнение има много читави учители, но без цялостна концепция на училището не става.

5. Качват ли таксите в СС всяка година и с колко? Сега е 5,000 евро на година.

Да. Sad Не знам да има правило. Изкарахме няколко години без покачване, но в последните няколко всяка година се покачват с около 150 - 200Е. Таксите са различни за различните класове (ПУК - най-ниска, 1-3-клас, 4-6-и и 7-ми), колкото е по-нагоре класът, толкова е по-висока таксата. Но пък ние не плащаме транспорт, така че не знам колко е с транспорта

6. Коя учителка в ПУК бихте препоръчали?

Всичките са читави. Май в нашия ПУК от 4 класа имаше само една, която още не беше нацелила темпото и изискванията, но тя нямаше никакъв опит. Сега не знам дали е в у-ще, но ако е, предполагам, че и там са се коригирали нещата (нямам пряк опит с нея, само от чуто)

7. Има ли в училището снобска атмосфера сред децата- кой е с по-скъп телефон, таблет, дрехи, обувки, къщи, коли,богати родители? Това ми е важно, тъй като сме обикновено семейство. Интересува ме средата.

За телефони и дрехи по-скоро не. Може родителите да са с възможности, но са достатъчно интелигентни, за да научат децата си да не се фукат с такива неща. Виж обаче с факта, че повечето семейства ходят по няколко пъти в годината на интересни дестинации и после децата разказват, няма как обикновено семейство да се пребори. А и не трябва. Вкъщи сме обяснили, че за нас е по-важно да получават качествено обучение и че ако ги запишем в кварталното, ще ходим по 4-5 пъти в годината на екскурзии, но не ни е приоритет.

8. Как бихте оценили качеството на Бпреподавателите и преподаване в СС?
 Знам и съм проследила всички официални и неофициални класации и външно оценяване, но бих искала да чуя родители?

Никакви забележки. Мислещи преподаватели, с персонално отношение. На дъщеря ми като се премести в АК първия й коментар бе - Ами че там учителите изобщо не са емоционални, не мога да съм приятелка с тях, държат се много дистанцирано (е, после се оказа, че и там има и от другия тип Simple Smile)

9. "Натягат ли" изключително много децата, чувстват ли се натоварени и преуморени още от ПУК, първи клас, лишени от нормално детство и с игри? Има ли нещо такова?

Категорично не. В сравнение с другите популярни ЧУ натягането е в пъти по-малко. За ПУК пък още по-малко.

10. Как се чувсват като цяло децата ви там, щастливи и спокойни ли са или стресирани и претоварени?

Никога не съм ги виждала стресирани и претоварени.

11. Как е дисциплината вътре и около училището? Има ли агресия към по- малките и свити деца?

Има всякакви деца, така че и единични случаи на агресия, или булинг може да се случат. Вземат се мерки веднага, когато се разбере. Много се говори с децата. Имат си отработена система за отиграване на тези случаи (и тя не е махане на проблемното дете, освен ако не са преминати драстични граници)

Имам следните колебания за СС - заслужава ли детето да отиде в ПУК вместо да остане още година в градина,заслужава ли си училището, за да бие детето път ежедневно до там с бус поне половин час в едната посока,струва ли си да дадем толкова много пари за училище до 7ми клас, пари колкото за следване в университет в чужбина по-нататък, предвид това, че никъде в CV не съм видяла някой да пише какво ОУ е завършил или това да има значение по- нататък, ще расте ли в здравословна нормална среда.. Такива работи..Много бихте ми помогнали ако споделите пресни впечатления от училището.

За парите е сложно да се каже. И от ДУ излизат читави деца, естествено. В ДУ, обаче трябва да сте готови да вложите много повече енергия в следене на нивото на детето, време за водене на допълнителни занимания, разговори за правилно и неправилно, както и нерви за различните неуредици. За нас преценихме, че ползи:щети ДУ не е оправдано. Децата ни знаят, че пътят им няма да е лесен, не можем да изсипваме камари пари в образованието им, така че трябва да направят така, че да взимат максимума от това, което им се предлага.

Моля ви за по- подробни, аргументирани и максимално обективни отговори в следващите няколко дни.
Много благодаря!

Последна редакция: ср, 22 фев 2017, 09:18 от Тинкърбел

# 312
Моля, помогнете с инфо за Др Петър Берон - търсих назад в темите, но не открих много актуални коментари. Интересува ме приемната процедура за ПУК, качество на образованието, среда, подход, какви са актуалните такси

# 313
  • в страната на чудесата
качество на образованието - ниско
среда - посредствена
подход - авторитарен
какви са актуалните такси - несъответни на предоставената услуга

Имам предвид всички социални услуги в България Wink образованието включително

# 314
Bglady, нямам опит със СС, но мога да отговоря на този въпрос: "струва ли си да дадем толкова много пари за училище до 7ми клас, пари колкото за следване в университет в чужбина по-нататък, предвид това, че никъде в CV не съм видяла някой да пише какво ОУ е завършил или това да има значение по- нататък"

Струва си! За мен парите похарчени за основно образование са по-важни от тези за средно или висше. Важно е как израства детето, в каква среда, как му се формира психиката. В добрите ЧУ (които държат на дисциплината и обучението) децата учат в спокойна и сигурна обстановка, получават стабилно образование, самочувствие, презентационни умения... формират се като стабилни личности, което им помага да се справят в бъдеще. Ако детето от 1 клас е тормозено от лоша дисциплина и едностранчиво преподаване ограничено до безумната програма на МОН, както е в (почти всички) ДУ, как ще се формира като личност и какво значение ще има гръмка титла от университета в CV-то му, ако психиката му е разстроена от тези първи години в училище.

Общи условия

Активация на акаунт