Автоимунен тиреоидит на Хашимото - Тема 45

• 79 192
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Елч, инсулина ми на 0 Мин е 19.90, на 60 е 86.14, на 120 е 60.20. Захарта е добре. Препоръчаха ми нискокалорична диета (1400-1500). Също ми обясниха ,че трябва да са разпределени така,че най големия прием да е сутрин а най малкия вечер.След разпределяне се получиха: Закуска~600;в10ч~100; Обяд~400;в 16ч~ 100 и вечеря~200.Което с правилната диета не води до вълчи глад.Поне така се надявам.Но определено ще трябва физическа активност.

# 76
Момичета отдавна не съм влизала в темата сега попрегледах набързо как сте.

Моите съболезнования на Мереленда- дръж се, тежко е но такъв е живота идваме и си отиваме.

Аз нямах много време да пиша напоследък. Преди месец на 17.12 се роди моя син Филип, родих нормално и исках да споделя за кураж на всички бременни и чакащи да забременеят. След раждането  минах на дозата от  преди забременяването и ТСХ ми е 0,9.

Исках да питам другите майчета при тях как се движеше хормона след раждането кога мога да очаквам хормоналната бура?

# 77
Ех, че хубава новина.
Честита рожба! Да е много здраво детенцето ти и да расте щастливо  bouquet

Препоръчаха ми нискокалорична диета (1400-1500)
А интересувала ли си се някога от високо-мазнинно ниско-въглехидратно хранене?
Ако искаш просто от любопитство прочети първа страница на темата, в раздела с диетите има тема.
Може да спазваш по-либерално режима, с малко повече въхлехидрати и да имаш положителен резултат относно инсулина, без да си на нискокалорично хранене.
Само да отбележа, че аз започнах в началото на нискокалорична. Ендокринологът ми беше дал една книжка с храни, таблици, примерни менюта и да се храня с 1400-1500 калории. Ми умирах си от глад.
Така постепенно с нискокалоричното хранене и метформина и залитането леко около ВМ, минах на ВМ и пак даде голям ефект, само че падна ядене  Laughing
Даже не помня какви съм ги писала в темата преди години, но помня че таблиците ми обсъждахме някъде.

# 78
Нис, много се радвам, браво на теб, да сте здрави Hug
Все повече хубави новини да има тук!

# 79

Исках да питам другите майчета при тях как се движеше хормона след раждането кога мога да очаквам хормоналната бура?
Честито! Бъдете здрави  Hug
Между 3 и 6 мес обикн. Peace Следиш хорм. на около 1,5 мес. Ако кърмиш да е до 2,5, ако не-до 3,5. Това според д-р Начев. Мен ме остави без терапия след раждането. Кърмих до 2г и 1мес, никак не съм стриктна с изсл. , без терапия съм, последно ТСХ беше 3, 3 някъде. Още кърмех, звъннах му, каза, да не пия нищо. Отчитам го като грешка. Ако ТСХ е високо и сме в хипо кърмата не е достатъчно  Confused

# 80
  • София - Варна
Честито, Нис!
Сед раждането следва забързване на функцията на жлезата при всяка жена. При мен продължи само месец. Аз бях намалила хормона на 25 мкг., но мисля, че можех и без него през тоя месец. ФТ3 ми беше в небесата, чувствах се отлично. Тогава още не знаех за връзката ФТ3- хипо/хипефункция, но добре че винаги бях пускала и ФТ3, та няколко месеца по-късно видях тази закономерност -  че се чувствам добре само на висок ФТ3, и че ТСХ няма значение.
Отчитам като огромна, ама огромна грешка, че не увеличих дозата още след първия месец. Така щях да си спестя няколко месеца по-тежката хипофункция. Ама тогава не ги знаех тия неща, и лекарите ми дрънкаха, че ми нямало нищо на ЩЖ, а екстрасистолите, болките в костите, и другите оплаквания били нервно-вегетативни... Joy
Мама Ирина, не ти ли е зле на това ТСХ 3?
Аз ако нямах екстрасистоли, щях да си седя в лека хипофункция, просто нямаше да знам, че съм в такава, защото всички симптоми без прескачанията ми изчезват и на ФТ3 към 6, само прескоците остават да се влачат последни.
Имам черното подозрение, че повечето момичета тук са така, като им гледам ниския ФТ3. Жалко е, че лекарите определят терапията по стойността на ТСХ. Просто аз имам някакви диви симптоми на хипофункция, и веднага усещам, нали всеки е различен...

Не съм чела вчера и днес, не ми остава време. При първа възможност ще напиша за желязото поне.

Нещо интересно, което прочетох, и което го намерих и в интернет от сайта на един лекар, който самият е имал хипофункция, а и го има споменато в една книга за йода, доколкото разбрах от съфорумка: едно време преди да се сътворят кръвните тестове за мерене на Щ хормони, терапията се е определяла по симптомите. Говоря за миналия век, някъде преди 30-40 години може би. Първо е имало само естествен хормон (вкл. Т4, Т3, Т2, Т1, и калцитонин), след това се е преминало само на синтетичен Т4. Та за нормални дози тогава са се считали следните: от естествения хормон от 2 до 4 grains, което се равнява приблизително на 75Т4+18Т3 до 150 T4+36T3, а ако го смятаме само в Л-тироксин - от 200 до 400 мкг.
Дори питах в един форум, в който чат-пат пиша - наистина хора с хипофукция от 80-те години потвърдиха, че са били на дози около 300 мкг Л-тироксин и тогава тия дози са се считали за нормални.
Откакто са въвели тестовете и лекарите са започнали да се водят по стойността на ТСХ, доста голяма част от страдащите от хипофункция са посърнали и са останали неоптимало третирани.

Идеята на тия големи дози е, че малките дози (за малки се считало всичко под 100-125мкг Т4 някъде) не могат да заместят напълно цялата продукция на Т4 от ЩЖ, но пък свалят ТСХ. И като свалят ТСХ, то няма какво да стимулира ЩЖ да произвежда хем Т4, който самата тя все още прозивежда, хем вкараният Т4 отвън пада, заради потиснатото ТСХ. И така човек, ако не е на доза, която му е достатъчна, за да покрие напълно продукцията от ЩЖ, изпада във все по-голяма хипофункция, т.е., ако е на ниска доза - да речем 25-50-75 мкг. Така след първоначалното подобрение, следва пак влошаване.
При мен поне е така, аз дори се чудех защо се получава така, а лекарите ми казваха да намалявам дозата, че явно ми е зле, тъй като ми идва висока. И аз слушах и намалявах и ставах оооще по-зле.
Само това мога да предоставя, защото другото ми е на хартиен носител. Това са откъси:

If you’re new to the use of thyroid hormone, and you’re up to a dose that should be working for you, but you’re not benefiting from it, be sure to let your doctor and your pharmacist know. The dosage range that’s safe and effective for most patients is between 2-to-4 grains (120-to-240 mg) of desiccated thyroid. The equivalent dosage range for T4 is 200-to-400 mcg (0.2-to-0.4 mg). If you’re not improving within this dosage range, you may have thyroid hormone resistance, or the potency of the tablets or capsules you’re
using may be lower than what’s stated on the label.

You've most likely gained weight for one of two reasons. First is your use of T4 alone. T4 alone is effective for few hypothyroid patients. Due to this, most patients taking T4 alone continue to suffer from hypothyroid symptoms. To recover from their symptoms, the patients must use a high enough dose of a thyroid hormone preparation containing T3.

Second is your use of such a very small dose of T4. The TSH usually descends into its reference range (formerly "range of normal") in response to 75 mcg of T4. When that’s accomplished, the patient is well!—or so conventional endocrinologists hallucinate, as do general practitioners who foolishly take their advice about treating hypothyroid patients. Seldom is low-dose T4 effective in keeping metabolism normal in most body tissues. In fact, the low dose of T4 may actually slow metabolism further. This can happen when the T4 dose lowers the pituitary gland’s secretion of TSH, which in turn reduces the thyroid gland’s secretion of T4 and T3. If the patient’s T4 dose is too low to compensate for the thyroid gland’s reduced release of T4 and T3, metabolism slows further. To the patient's surprise, she develops more symptoms of hypothyroidism after beginning the use of T4 alone.

Keep in mind that T4 alone is the least effective thyroid hormone preparation, and 50 mcg is an extremely small amount. I seriously doubt that 50 mcg is benefiting you in any way. It may, however, be harming you
.

Идеята е, че трябва или много висока доза Т4, или Т4 в по-ниска доза в комбинация с Т3. Така хем синтетичният Т3 ще вдига малко нивата на ФТ3, хем ще сваля нивата на ФТ4, и той няма да се трупа от вкарвания отвън Т4.

Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 19:16 от afrikancho

# 81
Елч, инсулина ми на 0 Мин е 19.90, на 60 е 86.14, на 120 е 60.20. Захарта е добре. Препоръчаха ми нискокалорична диета (1400-1500). Също ми обясниха ,че трябва да са разпределени така,че най големия прием да е сутрин а най малкия вечер.След разпределяне се получиха: Закуска~600;в10ч~100; Обяд~400;в 16ч~ 100 и вечеря~200.Което с правилната диета не води до вълчи глад.Поне така се надявам.Но определено ще трябва физическа активност.

Ох, инсулинът на гладни ти е много висок Sad Усещаш ли голям глад сега?
И аз се боря с лудия инсулин и съм на нисковъглехидратна диета, ама...глад пада бая Simple Smile))

# 82
Niss,честито бебче! Живи и здрави да сте!🍀🍀🍀

# 83
  • Бургас
Нис, честита рожба, живи и здрави бъдете!  Hug
Аз бях в хиперфункция и ТСХ около нулата към 4-ия месец след раждането. Имаше лекари, които ми казаха направо на тиреостатици да минавам, но понеже кърмех и не исках да спирам, а има много противоречиви мнения за тиреостатиците и кърменето /повечето направо ми забраниха да кърмя/, отказах всички хапчета и си кърмех бебето.
Имах леко сърцебиене пак, но за кратко доколкото помня, добре се чувствах като цяло. За няколко месеца, доста бавно общо взето, ТСХ почна да се качва постепенно. ФТ3 и ФТ4 ми бяха добре или поне така ми каза проф. Йотова, че според тях съм ок, да спра да гледам ТСХ и да си кърмя бебчето като се радвам на живота  Mr. Green
Следях периодично как са нещата и когато ТСХ трайно отиде пак към 6 започнах Еутирокс отново. Може би около половин година, ако не и повече, отне това и май около година бях без хапчета.

аfrikancho  Hug , не ми е спешно, когато имаш време, сподели за желязото  Wink, за обща култура питам, сега така или иначе нищо не пия за това.
Аз се преродих след Б12, имам енергия, нямам сърцебиене, замайването е по-рядко, чудо направо стана с мен. Или си внушавам, че има връзка с това  newsm78

Последна редакция: сб, 21 яну 2017, 00:27 от Мон...

# 84
Ами аз си разделих храненията така че да не изпитвам глад.Даже за днес успях да направя само 1000 калории и нито веднъж през деня не усетих глад.Много се надявам да успея да превърна режима в мой нов начин на хранене.Сега по скоро чужденката ми е относно подходяща физически дейност.Лекарите казват да ходя на фитнес и да тренирам с инструктор,но ща ми излезе малко солено.Чудех се за тези упражнения във Ютюб.Намерих подходящи упражнения създадени за моето положение (по малко тежест,повече повторения).Направени са така че да мога в домашни условия всеки ден да се упражнявам по час.Вие какво мислите?

# 85
  • София - Варна
Нежна целувка, браво на теб!
Аз се чудя как имаш сила да тренираш на фона на хипофункцията?
Аз съм като пребита. А иначе ходех всеки ден и то можех да издържам и по 10-15 км. без умора. От работа се прибирах винаги пеш в хубавото време, разстоянието ми е към 5 км. Същото и с колело. И плуване - там макс. до километър обаче. А сега съм труп, едвам качвам стълбите. Това да правя упражнения - абсурд. Ще грохна на първата серия още. Все едно не съм аз. Sad
То затова ги чета тия неща сега, не от хубаво. Ако можех щях да си прекарвам времето в други занимания, а не четене за хормони и телесни ритми, ама все се надявам някак да се оправя. Даже се моля зимата да продължи по-дълго, че пролетта и лятото акълът ми не го побира как ще имам сила да извеждам децата...

Мон, от Б12 и аз съм чувла за положителни ефекти - тези, които описваш. Мен пък ме боли глава дори от 500 мкг таблетки. Още не съм се престрашила да изпия цяла 1000-микрограмова. Joy

# 86
Нисс, поздравления  bouquet bouquet bouquet живи и здрави!!! Страхотна вест! Спокойно и щастливо майчинство!

Мереленда, бъди силна! Прегръщам те  spoko
Африканчо, твоите писания ми напомнят за моето хипо/хипер/асансьорно хашимото. Всичко е вярно, но стреса има най-най-силно влияние. Чета те много внимателно и аз.
Аз съм се кротнала на 75/87.5 през ден. Да видим до кога. Купих си Б12, но го забравям по 2-3 дни, та май ефект няма.

# 87
Африканчо,за сила незнам дали имам,но мотивацията ми е страшно голяма.Особенно след неприятните ми преживявания в оная призрачна Александровска болница.Вярвайте ми и задника ще си съдера ,но няма да се върна там.Ще започна надявам се още от утре с упражненията (ако успея да стигна утре до Декатлона да си купя постелка и гири) и ще давам сведения как върви.

За режима е лесно,само трябва да си извадиш точните калориини стойности на продуктите.Ще видиш,че можеш да ядеш доста неща които да ти помагат.Дори аз,която не мога да започна деня без хляб ,мога да си позволя на закуска да изям две филийки черен.

# 88
Нежна целувка ,
Моя близка изкара на тази диета само три дни и през цялото това време не спря да ми говори как умира от глад.Можеш ли да напишеш част от менюто на което си?

# 89
Нежна целувка, хлябът е добре да е от лимец, той е с най-нисък ГИ. Принципно според всички диетолози е най-добре закуската да е протеинова, защото каквото и хлебче да хапнеш сутрин то повишава инсулина и влизаш в т.н. влакче на ужасите и рязко повишаващ се и рязко спадащ инсулин.
Аз понеже заради хлапетата няма как да излизам да спортувам вкъщи редувам велоергометър с упражнения с гирички/тае-бо/от режимите на Руми Илиева, всичко онлайн.
Иначе нашия лл ми беше казал, че при ИР е добре да се направи изследване с мазнините по зони (типично за ИР е натрупване на мазнини в областта на корема) и тогава специалист да ти направи режим за спорт, т.е. не било ок да си спортуваш каквото ти падне, ако има големи разлики в мазнините по зони. Моите са горе-долу равни...и всичките завишени Sad

Аз пия Б12 от почти 4 м. и не усещам някаква особена промяна, а моят е дооооста под нормата Sad

Нисс, честито бебче! Много щастливи да сте всички!
Аз след раждането се нормализирах почти веднага. накрая на бременността пиех по 100 л-тироксин, спрях го като родих и оттогава, вече 2,5 г. съм без него. Е, следя се, ТСХ последно ми се беше поувеличило на 3.1, но все пак засега оставам без терапия (колкото-толкова). Та, не е казано, че ще има драми. Иначе правих контроли на 45 дни, 3 м. и 6 м.

Общи условия

Активация на акаунт