Автоимунен тиреоидит на Хашимото - Тема 45

• 78 814
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
Гледах, че за ИР има кръвно изследване.То достатъчно ли е или трябва и още нещо?

Да, напълно достатъчно е. Казва се Орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) - трикратно измерване на Инсулин и Кръвна захар. Струва около 60 лв. по лабораториите. Peace

# 646
Момичета, ето днешните ми резултати:

TSH - 0.6       (0.27 - 4.2)

FT4 - 14.68    (9.30 - 17.00)

FT3 - 2.13      (2 - 4.40)

И обратен / реверсивен T3 пуснах, но той излиза много бавно.

Изумена съм, че TSH е паднало толкова, при положение че, когато го изследвах на 19 януари, беше 4.68, при същата доза на "L-Тироксин"-а (100 мкг.). Надявам се, че този резултат сега не е някаква лабораторна грешка. Thinking А, иначе, както е видно, FT3 продължава да си ми е зле (около долната референтна граница) - миналия път беше 2.33. FT4 също малко се е занижило, спрямо предишното изследване. Няма как, явно и аз ще трябва да почвам с T3. Laughing Което ми дава някаква надежда, че като го стартирам, ще се чувствам още по-добре и нещата с отслабването и цялостната кондиция на тялото ми ще са далеч по-оптимални. Peace

Ще попитам нещо, макар да не е много за тази тема, но знам ли, може да има връзка с Хашимото-то - края на януари, пикочната ми киселина беше със стойност 363 (142.8 - 339.2). Оттогава до днес, в общи линии, пазя много строг хранителен режим, съставен предимно от зеленчуци, яйца и някои други неща, които категорично не би трябвало да вдигат нивото на пикочна киселина в организма. Днес, обаче, резултатът е 437, вдигнала се е доста. Confused А нямам идея от какво?! Единственото, за което се сещам, е, че събота и неделя вечерта по изключение консумирах телешко месо - рядко ми се случва, но знам, че то вдига нивото на ПК, заради пурините. Сладко изобщо не ям напоследък, така че единственият "заподозрян" си остава теленцето. Ама възможно ли е от двукратна консумация да се получи чак такова моментно повлияване на резултата? Странно... newsm78

# 647
Гърненце, на мен ми изглежда като да ти е висока дозата на хормона, но нека кажат и другите. Иначе т3 наистина изглежда ниско и още повече, че е и паднало Sad

дезидерия, за ИР ме накараха да пусна допълнително и холестеролен профил (защото има отношение към назначаването на диетата)

# 648
И аз да попитам пак, как се справяте с болките в мискули, стави и кости ?

# 649
Гърненце, на мен ми изглежда като да ти е висока дозата на хормона, но нека кажат и другите. Иначе т3 наистина изглежда ниско и още повече, че е и паднало Sad

Елч, аз също си го помислих, но защо и ти смяташ, че дозата е висока? Заради относително ниското TSH ли? Понеже и FT4 също леко се е занижило, спрямо предните изследвания, което мисля, че добре, тъй като се беше засилило твърде много към горната референтна граница. Simple Smile

Нямам търпение да се видя с Тодорова и да почна T3. Sunglasses

# 650
  • София
Гърненце, пиши след срещата с Тодорова. Аз останах разочарована. Чаках два м. за час. Дойде заветният ден, закъснението беше от три часа. Приемаше пациенти с час и такива без, като ги редуваше. Преглед 20 мин., изписа ми 3 листа хомеопатия, не ми изписа Т3, в моят случай нямало нужда. Дано ти останеш доволна. Аз сега се чудя при кой ендокринолог да отида.

# 651
erna, аз вече съм ходила при Тодорова 2 пъти и за момента съм много доволна. Simple Smile

Иначе, да, закъснява, но така са всички добри специалисти, за жалост (а аз съм била при много). Confused

На мен ми изписа T3 от раз, без да съм отваряла и дума по въпроса. Аз имам рецепта за T3 още от миналия път, в който се виждах с нея - просто още не съм започнала да го пия. Но щом на теб не ти е изписала, може би наистина нямаш нужда? С каква стойност е T3 при теб? newsm78

# 652
  • София
fT3    4,09           pmol/l             3.95-6.8 -при първичен преглед
fT3    4,65           pmol/l             3.95-6.8 - след приме на Лтироксин.
Въобще не обърна внимание на Пролактинът,
Пролактин/Prolactin   589        uIU/ml
102-496 /небременни Ж/; 86-324 /Мъже/
Относно чакането може би не се изразих правилно. Впечатление ми направи, че с час без час все ще те приеме. Аз чинно изчаках 2 м. да ми дойде редът, за да ми  претрупа прегледа, с цел да вмести пациентите без час. Можеше да ме предупредят за тази практика и да не губя цели два месеца, както и да е. Категорично няма да повторя при нея. Каква доза Т3 ти е назначена и защо не го приемаш? Дано не ставам досадна.

# 653
  • София - Варна
Аз нали писах по-напред при мен как е.
На 50 мкг Т4 бях много хипо. С ФТ4 14.80 (при тия граници 9-17); ТСХ 0.55 и малко по-високо ФТ3 от на Гърне.
На по-ниско ФТ4 съм по-добре.
Може вярно да опиташ с по-ниска доза Т4.
Като цяло превръщането на ФТ4 в ФТ3 се затруднява при по-висок ФТ4 и се подобрява при по-нисък такъв. Аз го доказвам, поне съдейки по симптомите си.

# 654
  • София
Благодаря bouquet

# 655
аз също си го помислих, но защо и ти смяташ, че дозата е висока?
Според мен твърде бързо е спаднало ТСХ до относително ниска стойност и ако се запази тази доза то ще продължи да пада и то на фона на идващите летни месеци. Все си мисля, че Тодорова ще ти намали дозата или отново ще ти препоръча да започнеш с Т3.
Кога ти е прегледът при нея?

И някой да знае тя сега за кога записва?
Аз искам час за началото на юни, но не знам дали не е прекалено рано да се обаждам.

# 656
Каква доза Т3 ти е назначена и защо не го приемаш?
Сега погледнах рецептата - изписала ми е Т3, 25 мкг. - по половин таблетка през ден, в дните, в които приемам по 50 мкг. "L-Тироксин" (защото аз тогава редувах прием на 50 и 100 мкг. "L-Тироксин", но вече пия само по 100 мкг. дневно, така че не знам какво ще ми предпише). Peace
Може би на теб е преценила да не ти изписва T3, защото след започването на терапията нивото ти на FT3 се е повишило, докато при мен беше обратното - когато ме диагностицираха с Хашимото, стойността ми на FT3 беше относително добра; след като започнах да приемам "L-Тироксин", обаче, FT3 сякаш се срина и ето колко е ниско нивото му към момента. Confused Та, аз без прием на T3 явно няма да мина...
Не започнах веднага с приема на T3, защото към онзи момент точно бях покачила дозата на T4 и исках да мине още малко време, за да се затвърди становището, че имам нужда и от T3.
Между другото, спомням си, че когато изследвах моя пролактин през март, 2016-та, също беше завишен - колкото твоя някъде. Не съм задълбавала в тази насока - мисля, че Тодорова ми беше казала, че е завишен, заради щитовидните ми проблеми.

afrikancho, интересното е, че аз в момента се чувствам много добре, чак не мога да повярвам. Shocked Изобщо, от месец - месец и малко насам сякаш нещата тръгнаха в много положителна посока. Едва ли се дължи само на спадането на TSH - инсулинът ми също се е понижил драстично (нали съм с ИР), отслабнах, чувствам се енергична и заредена с позитивизъм. Peace

Елч, нямам нищо против Тодорова да ми намали дозата "L-Тироксин", стига TSH да не започне пак да расте. Simple Smile Защото, както писах и в горния абзац, сега се чувствам осезаемо по-добре от преди. Но най-вероятно редица фактори са спомогнали за това.
На преглед при Тодорова съм през април. Мисля, че може да пробваш да 'и звъннеш за час през юни. Peace

# 657
Момичета, само да вметна, че има много ваучери от Кандиларов за изследвания на щитовидни хормони.

# 658
  • София - Варна
Елч, то ТСХ на Гърне ще падне още едва ли не на втория ден от приема на Т3. Той така действа на ТСХ. Дори и да намали Тироксина, дори и да го спре, пак ще ѝ падне ТСХ. Като почне Т3, няма смисъл да гледа ТСХ просто.
А пролактин съм изследвала само един път, бях с хипофункция, тогава още не знаех, и беше в долната половина на реф. граници. това на трети ден от цикъла, не знам дали така се изследва.
Аз започвам да не съм сигурна за тоя проблем с конвертирането на ФТ4 в ФТ3. Живеех с идеята, че имам такъв, а май ще излезе, че по-скоро нямам, ами просто не трябва ФТ4 да ми се покачва много.

# 659
Здравейте, как  се казват таблетките Т3?

Общи условия

Активация на акаунт