Автоимунен тиреоидит на Хашимото - Тема 45

• 78 806
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте! Днес си направих изследвания и докато се насочвам към ендокринолог за мнение и ехографски преглед, бих се радвала, ако можете да ми отговорите на въпросите, които имам. 

Накратко да си представя случая. През 2015, преди да забременея, изследванията ми бяха в норма (ТСХ -1,500, ТАТ - 17,10 и МАТ - 8,80, FT4 -14). Защо се изследвах тогава - защото през 2015 качих килограми и ЛЛ ме посъветва така. Родих преди 7 месеца, през юни миналата година, когато бях в 7 месец изследвах само ТСХ и беше ок - 1,750. И така онзи ден реших покрай бебето и аз да си направя ПКК, холестерол и ТСХ. ТСХ излезе 9! Бре! Днес отидох и пуснах пълен пакет, излезе следното:
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
FT 3 ( свободен Т3 )                    4.30           pmol/l            3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )                    9.81     pmol/l            12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )            7.850   mIU/l            0.300 - 4.200
anti Tg ( TAT )                            796.80   IU/ml         < 115
anti TPO ( MAT )                            349.10   IU/ml         < 34

Общо взето ми идва изневиделица, а и нищо не разбирам Sad. Кърмя, затова не искам да правя диета и килата са си още отгоре, постоянно ми е горещо и се изпотявам, но това отдавах на следродилни щуротии и кърмене. И сега се чудя и ще се радвам, който може и има време да ми отговори на питанките. Благодаря предварително!

- четох, че при някои жени щитовидната се бъгва в годината след раждането. По-късно 20% от тези жени продължавали да имат проблеми. Има ли сред вас с такъв опит? Възможно ли е проблемът сам да се регулира?
- да си изследвам ли вит.Д преди да ида на ендокринолог? Има ли това отношение към диагнозата му? (Гледам да си оптимизирам броя посещения, защото с бебето е трудно)
- л-тироксин ли се изписва стандартно и съвместимо ли би било с кърмене? (Въпреки, че май и да е, не бих кърмила с прием на каквото и да е...)
- имате ли впечатление от доц. д-р Малина Петкова?
- може ли така да се изменя за 3 дни ТСХ от 9 на 7,85, в една и съща лаборатория са изследванията правени и значи ли това нещо?

# 661
Здравейте, как  се казват таблетките Т3?

Аз искам да попитам тези Т-3 защо се предписват и от къде се закупуват?За толкова години с Хашимото уж един от най-добрите доктори в Пловдив ме наблюдаваше ,но не ми е препоръчвал  и предписвал друго, освен Елтирокс?

# 662
Аз си взех тези:
http://www.bezglad.com/shop/t3-liothyronine-%D1%823-%D0%BB%D0%B8 … D0%B0-uni-pharma/
В Сф имало гръцка аптека,където стрували 1,5 евро,но не съм я намерила.
В Пловдив няма ендокринолог,който да лекува с Т3 препарат или натурална жлеза.

# 663
Аз си взех тези:
http://www.bezglad.com/shop/t3-liothyronine-%D1%823-%D0%BB%D0%B8 … D0%B0-uni-pharma/
В Сф имало гръцка аптека,където стрували 1,5 евро,но не съм я намерила.
В Пловдив няма ендокринолог,който да лекува с Т3 препарат или натурална жлеза.
Благодаря!
Да ,не съм чувала от познати с Хашимото в Пловдив да се лекува с него.
Ако някой от СФ си е вземал Т-3 от тази гръцка аптека,нека сподели къде е ,моля! Hug

# 664
Аз започнах на своя глава с Т3.Като Гърненце пия всеки ден л тироксин 100мг.Сега го намалявам с едновременно пиене на Т3.Ще видя след месец на къде ще мръднат хормоните.
Ето една статия за Т3:
https://bulvit.com/shtitoviden-t3-ili-zashto-ne-moga-da-otslabna … s-eltiroksin.html
Това е аптеката:
https://www.aptekapromahon.com/

# 665
  • София
Гърненеце, благодаря за подробната информация.
Африканчо, пролактин изследвам  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден след нея, като е препоръчително изследването  да се прави при пълно спокойствие. Почивка в лабораторията 1/2 ч. преди вземането на кръв. Без масаж на гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста. Аз не винаги спазвам препоръките и не съм виждала разлика в стойностите, но при други оказват значение.

# 666
Аз започнах на своя глава с Т3.Като Гърненце пия всеки ден л тироксин 100мг.Сега го намалявам с едновременно пиене на Т3.Ще видя след месец на къде ще мръднат хормоните.
Ето една статия за Т3:
https://bulvit.com/shtitoviden-t3-ili-zashto-ne-moga-da-otslabna … s-eltiroksin.html
Това е аптеката:
https://www.aptekapromahon.com/

Благодаря! bouquet

# 667
Аника, според мен си класически случай за отключване на Хашимото след раждане. Така беше и при мен. От Начев знам, че това се случва често заради дисбалансът в хормоните, който настъпва тогава.
Не бих разчитала на това да се оправи, оттук нататък майката му е следене.
Л-Тироксинът е съвместим с кърменето до доста високи дози (които ти едва ли ще достигнеш).
За Малина Петкова напоследък чета само лоши мнения, при нея се ходи за изписване на Т3 и често го прави и без никакъв преглед и снемане на анамнеза, не бих я препоръчала за твоя случай.

# 668
А усещате ли понижено кръвно,особено зимно-пролетните дни ,без да броим лятото? Може би хаши спомага...

# 669
Благодаря за отговора, Елч! А за д-р Темелкова да имате впечатления?

# 670
  • София
И аз четох лоши отзиви за тази Петкова.
А защо другите не изписват т3? Очаква се тялото ни да обръща т4 в т3, но ако с допълнителен хормон терапията би била по-ефективна, защо не го правят...
Какви са показанията за прием на т3?
Аз се чудя дали ми е достатъчна дозата
 еутирокс... ТСХ ми е е 3.03, но антителата са огромни MAT 313.3 TAT 968.7 . Фт4 беше на долната граница, т3 беше в норма, около средата някъде.

# 671
Здравейте. От доста дълго време не съм влизала в групата. Последните месеци започнах да си обръщам внимание и да проучвам болестта. Доста сложна ситуация е диагнозата Хашимото,а на мен ми е най-трудно да намеря първопричината(евентуално след първото ми раждане). От един месец спазвам АИП. Скоро ще пусна изследвания,че последно Георгиев(гр.Пловдив) ми пусна само TSH,FT4 и TAT.
Т3 купуват от аптека Промахон.

# 672
В сайта на аптека "Промахон" не мога да намеря T3. Някой дали може да даде точен линк?

# 673
# 674
Мерси! Hug

Спомням си, че по-назад в темата някой беше коментирал, че го купувал от някаква гръцка аптека, с доставка до България, и му излизало почти без пари (нещо от порядъка на няколко евро, мисля). За същата аптека - "Промахон" - ли става въпрос? newsm78

T3 от линка ми се струва скъпичко.

Общи условия

Активация на акаунт