Морски свинчета (тема 6)

• 58 164
  • 812
  •   1
Отговори
# 495
Вероятно е алергия  Sad Чувала съм, че хората са по-често алергични към талаша или сеното, а не самите морски свинчета, т.е. алергиите към косми и кожа на морски свинчета били относително редки. Може да пробваш да смениш постелката и марката сено и да видиш дали проблемът още продължава.

# 496
Ужас, за първи път ми се случи преди няколко седмици, а го имам от Април месец Sad

# 497
  • WonderLand
Мм също се изрива от гушкане на Мишка,  даже ако аз съм я гушкала и после тениската с която съм била се допре до него пак се изрива. Лятото бяхме на памперси вместо талаш за около 2 седмици, но той пак си получаваше пъпчици. Предполагам, че е акергичен към нея и към животни като цяло. От котки му става същото, от кучета нямам наблюдения.  Та ние също търсим спасение.

# 498
Много е странно, защото когато е в клетката и го галя - нищо ми няма, но взема ли го на ръце и се появяват веднага Sad

# 499
Аз съм алергична към някои видове сено, по-конкретно към dactylis glomerata. Бях поръчала (отвратително скъпа) бала сено Oxbow Orchard Grass и докато я прехвърлях от кашона в индивидуални торби, ръцете ми се покриха с малки пъпчици и мехури. Нямах проблем да стоя в една стая със сеното и нямах сенна хрема, но мъжът ми чисти на свинчетата доста време Mr. Green, и немалко свинчета от темата понамазаха с Orchard grass hay.

Мисълта ми беше да видиш друго сено някакво, много е възможно да помогне. Чела съм из форуми, че най-малко алергии има към тимотейката, обаче не знам доколко това твърдение е подплатено с доказателства.

# 500
Препоръчайте ми някакво хубаво сено, понеже Роши яде само това родопското което го предлагат в зоо магазините.

# 501
От предлаганите в зоомагазините, пробвайте това на Витакрафт. Понякога на Duvo съм виждала хубаво зелено и добре миришещо.

Ако ти се поръчва с превозвач от Германия, най-хубавото сено което някога съм виждала и помирисвала и за което свинчетата са луди е https://www.allgaeuer-heustadl.de/produkt/bio-heu-2-schnitt/ Излиза също и по-евтино от сеното в малките пакетчета от зоомагазините. 

# 502
Момичета, помагайте Sad Д-р Георгиева от ЦВК каза, че нямаме гъбична инфекция, а може би е недостиг на витамини пърхотът по кожата и падането на козинката на Миша.
Преди малко намерих 2 петна на гръбчето на Миша без козинка - едното е с падаща коричка (явно е било рана) , а другото си е заздравяваща раничка. И 2-те свинчета се чешат и хапят, но мъжкият няма такива рани засега.
Преди 2 месеца имахме проведено месец лечение на антибиотици, защото лекарите от друга ветеринарна клиника, бяха намерили гъбички.
Четох и за акари, които подлудяват животинките и свинчетата се самонараняват..

Въпросът ми към вас е, къде да отидем (в София сме) и на кого да се доверим? Очевидно не е нормално да имаме плешиви петна по кожата и да не може да се оправим от април месец (от както е с нас).

# 503
Преди 2 месеца имахме проведено месец лечение на антибиотици, защото лекарите от друга ветеринарна клиника, бяха намерили гъбички.
Това ми звучи много нелогично, каква е ролята на антибиотиците в лечението на гъбичната инфекция?   Shocked

Иначе - щом пробата за гъбички е отрицателна, трябва да се търси другаде проблемът. Лекували ли сте с антипаразитен препарат - инвермектин, имидаклоприд (Тапилан/Адвантидж)? Права си, че има най-различни видове микроскопични акариди, които не се виждат с просто око, някои и на микроскоп се виждат трудно, но причиняват кожни раздразнения.

Акарите се лекуват с имидаклоприд (Advantage) и ивермектин. Двата препарата в комбинация унищожават всички познати акариди. Ако се дават като кожно депо зад ушите и са дозирани правилно, практически нямат странични ефекти (освен ако свинчето не е алергично, но това са редки ситуации). Ивермектинът е добре да се сложи три пъти през 10 дни, по една капка зад всяко ухо. Имидаклопридът може да се ползва също като депо зад ухото (Advantage), като една апликация е достатъчна, или като пудра Тапилан (не Тапилан Плюс!). Тапиланът е по-евтин, но не знам точно как се нанася, нито пък как трябва да пазиш свинчето да не го погълне. Капка Advantage може да сложиш спокойно ден-два след като сложиш капка ивермектин, не си взаимодействат. Всеки квартален ветеринар може да ти отсипе 6 дози ивермектин в спринцовки и две дози Адвантидж, едва ли ще ти струват повече от 10 лв за двете свинчета, достатъчно е да им дадеш точните им грамове и да конкретизираш точно какъв препарат искаш (тук е моментът да внимаваш да ти дадат точно Advantage, а не някой от продуктите на Bayer, в които освен имидаклоприд има и други съставки. Мен се опитваха да ме убедят, че било същото, само по-добро). Освен това няма да се налага да ги разнасяш по лекари, да плащаш за пълен преглед и да ги стресираш. Ако решиш да ги третираш, ще ти напиша как точно да поставяш капките (не, че е голяма философия, но ивермектинът е много течен и си имам трик, за да го задържа на кожата и да не покапе от прасенцето).

За второ мнение, защо не минете през Добро Хрумване? Не съм ходила лично, само съм чувала добри неща за д-р Блага Вълчева. Аз лично от д-р Георгиева съм много доволна специално за кожен проблем, но второ мнение не вреди, особено предвид откога се влачи този проблем при вас.

ПС - ако е витаминен дисбаланс, с какво ги храниш?

# 504
Благодаря ти, Макарон!
Гъбичките не знам точно какви са, но бяха взели и изследвали посявка. Давахме 10 дена антибиотикът, после месец почивка и после нови 10 дена дози. В интерес на истина почти не се чешеха след това.
Д-р Георгиева е гледала косъмчета под микроскоп и твърдо е отсякла, че не са гъбички.
Диетата им е 25-30 грама 2 пъти на ден Cavia complete на Versele-laga, по малко магданоз, копър, морков, рукола, целина  - около шепа пресни зеленчуци + щипка люцерна. Родопско сено имат непрекъснато.
До скоро им давахме повече витамин Ц от необходимото, което в момента липсва в такива количества, но не би трябвало ако има липса на витамин Ц, да се чешат и да им пада козинката или ?

# 505
Мне, звучи като да са на идеална диета.  bouquet Със сигурност не мисля, че е нещо, което си пропуснала.

Д-р Миланова от ЦВК ми е казвала да давам омега 3 от вегетариански източник (да не е рибено масло, ами ленено семе например) за лъскава козинка и при кожни проблеми. Аз не давах  Blush защото се притесних да не се задавят, ако давам семена, или ще го предозирам, ако давам от капсула със спринцовка. Сега за артритния Рози пак ми препоръча ленено семе, обаче май пак няма да дам, защото така или иначе присъства в състава на Oxbow Joint Support. Не знам защо, но много се страхувам от задавяния, иначе разбирам, че е полезно. 

Другото нещо, което тя ми препоръча, е коприва и с нея съм изпълнителна - купих био коприва, изсуших я във фурната и днес му дадох една стиска, много я хареса.  Laughing

# 506
Хм.. Точно Миша обича слънчогледово семе и чистя по 6-7 семки вечер, ако чопля пред телевизора. И двете предпочитаме сурово такова, но и печено хапват по малко. Ще минем пак през Зооцентър  Хит Младост за второ мнение май. И без това вече е време да се режат нокти, а мен ме е страх да не ги нараня, ако тръгнат да шават.

Малко е странно това с Рози и артрита. И на слънце са стояли и място голямо за игра имат и е млад. Дали е възможно да е някакво изкълчване или натъртване? Като корнят не изглеждат много наясно как да си падат на крачетата и кое е страни и кое - долу. Дали не може да е подскочил от 2-рия етаж и да е паднал накриво? Представям си да е паднал на опашката си - при момчетата нали е по-различно дупето..

# 507
Има травма на меките тъкани на едната петичка, да, но е минимална, а изменението на походката е и в двата задни крака. Вероятно травмата е, хм, извадила проблема наяве за нетренирания ми поглед. Иначе ортопед го прегледа още през нощта и беше категоричен, че травма няма, а каза, че проблемът с походката е неврологичен, а не ортопедичен. Рози подскача като зайче и позавалва крачетата, което чета, че е е най-типичният индикатор на проблем със ставите и костите при тях и което не би го имало при травма само на единия крак. Вероятно е стъпил накриво или нещо такова, но това е по-скоро следствие от артрита (според лекарката). Със сигурност сериозно падане не е имало, иначе предполагам ортопедът щеше да го забележи. Бяха категорични, че остеофити има в почти всички стави на крачетата. Взела съм копие от рендгеновата снимка и ще се консултирам с близка приятелка ветеринар, но имам доверие на лекарите в ЦВК и мисля, че диагнозата е за огромно съжаление правилна.

Сега се връщам назад и си обяснявам някои неща от позицията на времето. Например, Рози е много по-малко активен от Мая и Алиса, което мислех, че е характерова особеност. И тук в темата съм писала колко много той обича да се гушка, да се излежава, колко е ленив и как предпочита да е в скута ми, докато Мая и Алиса търчат около нас. В петък, когато лъсна проблемът, ми направи голямо впечатление, че по време на дневната им разходка Рози подскачаше колкото Мая и Алиса; дотолкова беше необичайно, че го записах на клипче, не го бях виждала да скача от доста време преди това. Сега се замислям, че като нищо може да се е претоварил.

Смятах също, че е по-предпазлив и страхлив от тях, защото той винаги се поколебава леко преди да се качи по рампата за горния етаж, а истината е, че преди време това колебание го нямаше. Мислех, че след като е стоял 1 седмица в клетка на един етаж при свекърите ми, докато ние бяхме на море, е забравил как се ползва рампата, което е в момента отчитам като изключително наивна мисъл, но наистина, през ум не ми е минавало, че има проблем. Просто не съм обърнала внимание на симптомите, за което се упреквам. Иначе четох в Guinea Lynx за артрита при младите свинчета, далеч не е толкова рядък, колкото си мислех, по-скоро е нетипичен за неговата порода, но много често млади silky свинчета развиват артрит в съвсем млада възраст.

Ще видим какво ще стане, надявам се да няма сериозни симптоми още дълги години с помощта на добавките. За момента той е в много добро състояние на духа и по нищо не личи да има проблем. Обезопасихме рампите и го оставихме да ги ползва, ще стоят, докато може да се качва по тях, защото движението е полезно за него. Вероятно след година - две ще минем към едноетажна клетка, но при всички положения не е наложително да променям нещо в битието му на този етап, освен да започна да давам хранителни добавки.

# 508
Да се оплача - диагнозата на Рози е окончателна, има си артрит.  Confused Мисля, че влажното време му се отразява, не ползва вече рампата и стои само на горния етаж на клетката. Ходи си, но няколко крачки, след това започва да куца и лежи в непривична за него поза. Като цяло, избягва да се движи, ходи до тоалетна там, където лежи... Най-притеснителното е, че е смъкнал 80 грама за 5 дни, а аз дохранвам упорито.

Направо не знам какво му стана и от къде дойде пък това. Много, много ми е мъчно да го гледам така, а познатите ми ме гледат малко странно, когато обяснявам за болежките на морското ми свинче, та споделям тука. Ще търсим решение. Аз мислех, че още поне година-две няма да ми се наложи да сменям клетката или да давам нестероидно противовъзпалително ежедневно, но явно няма да е точно така, ако искам да има добро качество на живота. Ще мисля и варианти за физиотерапия, макар че идея си нямам как да стане на практика. Много глупаво се чувствам, не се смейте, обаче не знам къде точно са му коленете, има там розетки. Crazy Колянните му стави са най-засегнати, също петата на едното краче (според втория ветеринар това въобще не е било травма...) и едната предна лапичка. Иначе имам лазер и ултразвук у нас, обаче как да го задържа мирен 10-15 минути за процедура?   

Засега виждам, че да лежи на топличко му е приятно и го успокоява, след това е някак по-свеж. Има апетит, но май не иска да се движи до храната, затова му оставям наблизо. Надявам се глюкозаминът и разните други хранителни добавки да помогнат, макар и малко. Докато имаше мелоксикам, всичко му беше наред, но като го свършихме, нещата лъснаха.

Някой интересува ли се от клетката ни? Знам, че не е редно във форума да се предлагат продажби, но би ми било много приятно форумско свинче да им наследи клетката, защото е хубава, бих я продала за 200 лв. И някой иска ли да поръчваме C&C клетка заедно? Ако не друго, поне реорганизирах мебелите в едната стая и им освободих място за клетка с размер 217 на 76 см, ще сложа и малък втори етаж за Мая и Алиса. През пролетта може би ще я увелича допълнително - това е удобството на C&C клетките, винаги можеш да ги промениш според нуждите. А не като сега да съм купила клетка за 550 лв, която ми е безполезна след две години ползване.

И последно оплакване - неочаквано ми се свърши сеното, а ще получа новото след седмица. Мислех, че имам още една пълна калъфка, пък се оказа, че нямам. И те сега се мръщят на сеното от магазина...

Благодаря на който ме е дочел, олекна ми да се оплача виртуално.   Hug

Последна редакция: пн, 30 окт 2017, 21:50 от Макарон

# 509
  • Бургас
Макарон,много съжалявам за Рози.Дано се пооправи.Кортикостероиди дават ли се на морски свинчета?Може да му помогнат,но не знам как биха се отразили на стомахчето му.

Искам да запитам дали ако две седмици свинчовците не ядат сено може да им стане нещо?Бях две седмици по болници,а майка ми е с инсулт и ги е дала на един приятел,който гледа много животни по принцип.Но като ги върна видях,че им е давал по съвсем малко,пакетите така си стоят.Поне са живи и здрави.

И да споделя нещо забавно-този приятел има много папагали.Папагалите са харесали свинчетата и постоянно им подхвърляли я морков,я ябълка...И двамата юнаци свикнали да си просят храна даже и от папагалите.Били да буквално за скрита камера.

Общи условия

Активация на акаунт