Морски свинчета (тема 6)

• 58 164
  • 812
  •   1
Отговори
# 510
Макарон,много съжалявам за Рози.Дано се пооправи.Кортикостероиди дават ли се на морски свинчета?Може да му помогнат,но не знам как биха се отразили на стомахчето му.

Искам да запитам дали ако две седмици свинчовците не ядат сено може да им стане нещо?Бях две седмици по болници,а майка ми е с инсулт и ги е дала на един приятел,който гледа много животни по принцип.Но като ги върна видях,че им е давал по съвсем малко,пакетите така си стоят.Поне са живи и здрави.

И да споделя нещо забавно-този приятел има много папагали.Папагалите са харесали свинчетата и постоянно им подхвърляли я морков,я ябълка...И двамата юнаци свикнали да си просят храна даже и от папагалите.Били да буквално за скрита камера.

Не, не им се дават. То вероятно е някакъв автоимунен артрит, обаче няма лечение (познато в момента). Но поне нещо поддържащо ще измислим.

Приятелката ми ветеринар ми разправи за случай в практиката й (тя основно с дентални проблеми на гризачите се занимава), при който на зайче се възпалили ставите на челюстите и не можело да ги движи, за да яде и пие вода. Звучеше ми ужасно... Надявам се при него точно там да не се получи проблем, а с придвижването все ще намерим решение, че да не го боли и да му е комфортно.

За сеното - едва ли ще има трайни ефекти, ако си ядат спокойно в момента, не се тревожи!

Като разказа за папагала, аз да разкажа две папагалести случки. Миналата година бяхме в Мадрид и аз, разбира се, се намъквам в един магазин да видя испанските морски свинчета. Между другото, там за първи път видях скинита и тедита, много сладки същества. Та до свинчетата живееше един папагал, който квичеше и си говореше с тях, много бяха сладки.

И още един случай. Моя милост при ветеринаря, с присъщата ми логореа и обстоятелственост обяснявам разпалено точно какво му има на Рози, как яде, как ходи... В един момент зад мен чувам "Шшшт, млък!". Облещвам се аз засрамено, реших, че съвсем съм го прекалила, за да ме срежат така безцеремонно. Обръщам се назад - няма никой. Поглеждам ветеринаря - той под масата от смях. Оказва се, че ми се е скарала една александърка, пациент на клиниката, държат я под наблюдение в кабинета и й шъткат по цял ден. Joy 

Последна редакция: пн, 30 окт 2017, 23:01 от Макарон

# 511
  • Бургас
Е,не мисли сега такива лоши работи.Може пък да се посъвземе животинката.Нестероидните противовъзпалителни средства може да помогнат.
А кортикостероиди защо не се дават?Аз съм с автоимунни заболявания и ако не бяха те,направо съм загинала.

# 512
Защото много силно потискат имунната им система - поне това е простичкото обяснение, което ми дадоха. ОК било временно в сериозни ситуации или да се ползват в мазила/капки за очи, но не били подходящи за лечение на хронични заболявания.

# 513
Ние пък не можем да оправим Миша. Втора клиника гледа под микроскоп снопче козинка с парчетата кожа в края и твърдят, че не са акари.  Не били и гъби. Обаче си оголи 2-та бута до кръв с хапане и скубане и гризе клетката от седмица насам, което не се беше случвало преди. Половината и телце е плешиво вече.
Толкова са малки и беззащитни, а аз гледам тъпо и си нямам и на идея как да помогна...

# 514
О, щом се хапе и я сърби, направо отивай и искай ивермектин и адвантидж. Може да няма акар точно в пробата, която са взели, но щом има симптоми, лекувайте я. Да не говорим, че не всички акари са на повърхността на кожата, някой и задълбават навътре и точно те най-много сърбят.

Минавали ли сте курс с ивермектин до сега? Ако не сте, опитай. Нищо не губиш, стига да е правилно дозиран, няма странични ефекти, може да го дадеш през устата или на депо зад ушите. Или ивермектин през устата, адвантидж зад ушите, така гаранция ще убиеш де що има паразит по тях.

Повечето свинчета имат яйца на акари в козината си и са носители. Инфекцията се развива при понижен имунитет, топъл и влажен климат или просто без конкретна причина.

# 515
Минахме вече 3 курса на лечение с ивермектин, но Георгиева го е дала да се нанася разреден във вода по дупето, с втриване в кожата. През 3 дена по едно мазане. Резултат няма.

# 516
Бях срещала преди години инфо за подкожни паразити при морските свинчета, но вече не помня къде го четох и как ги лекуваха.
Потърси инфо в нета, особено по чуждите сайтове.
Пробва ли да я изкъпеш с противопърхотен шампоан? Низорал или Кетозал, че е по-евтин.

ПП Намерих – Trixacarus caviae се наричали подкожните акари при морските свинчета. Лечението било с препарати, съдържащи селамектин.
http://vet-konsultant.ru/parazityi-u-morskoy-svinki/

Последна редакция: вт, 31 окт 2017, 08:19 от Как` Сийка

# 517
Благодаря, ще взема Низорал и ще я изкъпя. Дано помогне. Иначе следващото мазане с ивермектин е в четвъртък.

# 518
Аз не съм сигурна, че трябва да я къпеш с низорал, докато кожата е раздразнена до кръв. Вие мисля вече дълго бяхте третирали с противогъбични препарати и пробата за гъбички е отрицателна, нали така? За разлика от акарите, те няма къде да се скрият и на пробата се виждат.

В GuineaLynx чета, че при къпане, дълбаещите акари се задълбават още по-навътре и свинчета със сериозна инфестация буквално припадали... Недей, не рискувай!

Иначе подкрепям Как' Сийка за селамектина с две ръце, той се дава веднъж месечно и е не само срещу акари, но и срещу бълхи, въшки, кърлежи. Аз го капя като депо лятото, преди да ходим на вилата при баща ми.

При нас лятото (точно преди да заминем на море!), на Рози така се появи отведнъж една раничка на д-то, колкото монета от два лева. Ама буквално изведнъж - едната вечер имаше малко плешиво със сухи участъци, класически гъбички, намазах с имаверол по ветеринарно предписание и на сутринта имаше рана.

Така и не разбрахме какво е, давахме селамектин през устата, нещо противогъбично пак през устата, забравих какво беше, и самото място третирахме със спрей хлорхексидин и f10. Оправи се, а гъбичната проба показваше някаква плесен, която не би трябвало да е патогенна при тях. Или е било реакция към въпросната плесен, или някакви акари са си намерили прозорче и са се размножили (яйцата им могат да си хибернират с години). Но се оправи много бързо, хлорхексидинът и f10 буквално пресушиха и избиха каквото имаше. Да ми е жива и здрава свекърва ми, сутрин и вечер го пръскаше жената и ни пращаше снимки по Вайбер. А им предложихме ние да останем в София да го гледаме, а те да заминат със свекър ми на нашата резервация.

Между другото, да се дава често ниска доза ивермектин се прави при мънички свинчета, но обикновено е неефективно и акарите само ставали резистентни. Миша е възрастно свинче, нали не бъркам?

Рози тази сутрин ме посрещна покачен на решетките и квичащ за зеленчуци  Heart Eyes Щях да се пръсна от радост.

# 519
  • Бургас
О,Макарон,радвам се за Рози.
Дано се задържи добре много дълго време.
И при хората кортикостероидите подтискат имунитета.Аз затова ги приемам,все още не искам да минавам на имуносупресори,въпреки че ме карат.И сега съм с антибиотици и противогъбични почти постоянно,ако почна имуносупресори,не ми се мисли.Ама каквото-такова.Ако се наложи...

# 520
О,Макарон,радвам се за Рози.
Дано се задържи добре много дълго време.
И при хората кортикостероидите подтискат имунитета.Аз затова ги приемам,все още не искам да минавам на имуносупресори,въпреки че ме карат.И сега съм с антибиотици и противогъбични почти постоянно,ако почна имуносупресори,не ми се мисли.Ама каквото-такова.Ако се наложи...

Той май си е на моменти - нощес като писах бях малко разстроена, след като цяла вечер го гледах да лежи на едно място. Днес е по-добре. Уикенда ще ходим до ЦВК да видим какво ще каже д-р Миланова, защото моята приятелка ветеринар първо е с подчертано стоматологична насоченост и второ дава съвети само на базата на рендгенова снимка, а не е виждала Рози от лятото. 

За кортикостероидите - не знам, наистина. Гледам във всички форуми за свинчета пише с големи букви да не им се дават, приятелката ми също каза, че не е вариант. Предполагам има доза, в която са безопасни, но никой не е правил проучване за терапевтичния им ефект при свинчетата, а са само ползвани като лабораторни животни, т.е. целта на проучването не е да се види какво им помага. А на мен не ми се експериментира, защото понякога е добре и може би ще можем да поддържаме състоянието му и само с мелоксикам + глюкозамин.

# 521
  • Бургас
Ако му помагат, засега не обмисляй кортикостероидите.Ако вече се влоши(да не дава Господ),е по-добре да се опита.Аз лично не бих приспала животинка,не аз съм дала живот,за да го отнемам.Дори бих искала да не ям месо,но в момента заради моето здравословно състояние се налага.Само варени картофи,ориз и бяло пилешко ми е диетата,без месо съвсем ще я втасам.
При Рози може да е била временна криза някаква,не се тревожи,аз си мисля,че ще се съвземе.Попитай за някакви протектори за стомаха,нямам идея дали страдат от гастрит,но ако има такава опасност при продължително лечение с нестероидни(видях,че му даваш силни),е добре да се помисли и за стомахчето му.

# 522
Не, не сме се разбрали - давах нестероидни за една седмица, сега от 10 дни не давам никакви. Исках да видя как ще е без тях, но май го боли без мелоксикам. Та ще коментирам въпроса с д-р Миланова да му включим евентуално, но някаква ниска доза... Иначе той е млад, не знам как с години ще му даваме мелоксикам. Искрено се надявам хранителните добавки да подействат - не им вярвам особено, ама знае ли човек.

Поне харесва на вкус глюкозамина. Изчетох целия интернет да намеря течен, вегански глюкозамин, който не е подсладен със захар или изкуствени подсладители и в който няма консерванти, които да са вредни за тях. Накрая намерих един ягодов, подсладен е с плодов сок, на отделни дозички и със витамин С като консервант - много е приятен на вкус (той е хуманен, и аз опитах  Blush) и го харесва много, а Мая и Алиса завиждат и искат и те.  Laughing Възлагам му големи надежди, както и на ей тези таблетки:

Има много добър състав - коприва, куркума, ленено семе, глюкозамин, джинджифил и юка, наистина всички ги дават като добри добавки за артрит и с противовъзпалително действие.

Слагам им и увит във вата Snuggle Safe в клетката, ако има нужда от топло и меко местенце за полягване.

# 523
  • Бургас
Сега се сетих и за една билка- босвелия ,която евентуално ако не е токсична за свинчетата,може да помогне.
Дано милото се пооправи.Завиждам,че имате такива ветеринари.Моят Пуци е с изкривени лапички,но никой ветеринар не ми каза боли ли го или не.Той все си стои кротичко.Не тича,не скача,не се изправя на решетката.Единствено и само се зъби на Квики,иначе нищо не прави.Няма кой да ми каже какво му е,дано не го боли.Тук в Бургас нищо не разбират от свинчета и папагали.Имах папагалка,която както снасяше,изведнъж получи разстройство,залежа се и къде ли не я носих,но повечето лекари не я погледнаха,казаха да давам витамини.Тя умря,а аз много плаках.Само с кучета и котки се занимават.За Пуци никой не е предложил рентген,явно и да направят,като не разбират,не могат да разчитат снимката.Как да разбера дали го боли?
Аа,и за Квики на две места бях питала за диабет,като чуха свинче и ме гледаха мнооого странно.

# 524
Благодаря за идеята - ще проуча изтънко за босвелията и ще питам д-р Миланова.  

Аз не мога да не се похваля - за да направим C&C cage ни трябват точно 6 кутии от страничните панели за тях, днес намерих намалени изостанали точно 6 бройки на много добра цена в един английски онлайн магазин. Вече пътуват към София! Grinning Само трябва да поръчам correx за коритото.

Настрана от неприятния повод да строя нова клетка, съм приятно развълнувана от възможността да им направя нов дом. Имам разни идеи кое как да организирам и подредя, ще имат повече място за тичане и мисля, че ще стане хубаво. Ще снимам като стане готова.  Heart Eyes

Ето такава мисля да е клетката - 7x2 странични панела, втори етаж от едната страна и отдолу място за съхранение на техните джунджурии:

Исках бяла клетка, но понеже намерих много евтина черна пластмаса и странични панели, ще бъде черна и ще компенсирам с весели поларени подложки отвътре.

Последна редакция: вт, 31 окт 2017, 18:48 от Макарон

Общи условия

Активация на акаунт