Морски свинчета (тема 6)

• 58 164
  • 812
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря за инфото! Не сме чели много, защото сме на работа, разчитаме на инфото на хората от магазина, които не ни казаха нищо такова.
Значи сеното ни е зелено и много ароматно - цялата стая мирише на чай. Но две шепи сме му сложили във вторник и още седят. А той 'рупа ли 'рупа пуканки. Ще потърся такива пелети днес във ветеринарната аптека и ще ги смесваме със семената /докато свърши микса/. Ще наблегнем и на зелените растения, тревистите. А как стои въпросът с ядките - фъстъци, лешници?

И съжалявам за тъпия въпрос, но каква е разликата между талаш и талашит? Нашето са дървени стърготини, не постиламе нищо отгоре ......

Ядки - пак не.  Peace Свинчетата много приличат на големи хамстери и много хора се подвеждат да им дават ядки като на хамстерите. Най-добронамерен съвет - не слушайте хората от зоомагазина. Hug  

Не съм специалист, обаче талашитът са плоскости, от които можеш да си направиш мебели. Не бях сигурна дали не сте направили домашна клетка от талашитени плоскости. А дървените стърготини са талаш. Всъщност май талашитените плоскости се правят от талаш, слепен със смола, ама не съм сигурна.

Ох, много смешно ми стана, че яде пуканки.  Laughing Зърнените за тях са малко като мак доналдс за дечковците - ако го има, няма да ядат сено. Иначе може рядко да се дава пуканка, примерно по едничка на месец-два като специална награда, ама не всеки ден.

Предното ми свинче дълго време ядеше такъв тип шарена насипна храна, то тогава нямаше и друг вид. Една и съща за зайчета, дегу, чинчили, морски свинчета, хамстери, мишки и плъхове! Излишно е да казвам, че не е подходяща за нито един вид животно, камо ли за всичките едновременно. После ветеринар ми препоръча храната на Верселе Лага, защото е с по-добър състав, но то й се мръщеше и си искаше пуканките. Както ги свикнеш от малки, това ще ядат като възрастни - затова писах отрано да въведете добра марка пелети. Аз се принудих в крайна сметка да махна насипната храна изцяло - като не иска да яде качествени пелети, ще яде зеленчуци, трева и сено. Те пелетите не са и нужни, а са улеснение за стопанина, все повече стопани решават изобщо да ги изключат от менюто им и да ги хранят по по-естествен за тях начин.

mariqivanova799, точно за Пуци се сетих.  Hug Типичен пример колко добре се адаптират свинчетата към такива недъзи.

# 541
  • somewhere over the rainbow
Те пелетите не са и нужни, а са улеснение за стопанина, все повече стопани решават изобщо да ги изключат от менюто им и да ги хранят по по-естествен за тях начин.
Да разбирам ли, че може да се храни и само със сено, трева и зелении?
Да питам, ако не е нахално, как стои въпросът с плодовете /пресни и сушени/, листа от обикновени плодни дръвчета /не, че сега има много де, но може пък сушени/, кореноплодните зеленчуци /може би не са добре заради скорбялата? Много въпроси имам, но не се сещам наведнъж.

Не се и съмнявам, че животинчето ще се адаптира да живее с 3 крака. Аз самата съм с недъг и лично знам колко сме адаптивни живите същества. Смятам, че никак не е случайно, че си избрахме точно такова бебе или по-скоро то избра нас. Само искам да съм сигурна, че сме направили това, което може да се направи, за да се облекчи състоянието му.

# 542
Да разбирам ли, че може да се храни и само със сено, трева и зелении?
Да питам, ако не е нахално, как стои въпросът с плодовете /пресни и сушени/, листа от обикновени плодни дръвчета /не, че сега има много де, но може пък сушени/, кореноплодните зеленчуци /може би не са добре заради скорбялата? Много въпроси имам, но не се сещам наведнъж.

Смело питай!  Hug

Да, може свинчетата да се гледат без пелети/суха храна, само със сено плюс свежи зеленчуци. При това положение трябва внимателно да се подберат зеленчуците, за да осигурят пълната гама витамини и минерали на прасенцето, така че диетата му да е балансирана. Какъв език ползваш? На английски има прекрасни, ужасно детайлни гайдове за диетата на морските свинчета. Аз съм превела няколко от тях на български (но не искам да плагиатствам и да се представям за автор, защото не съм, само съм ги превеждала):
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Ele33hmwYzjiwcNHvZmtgCFP … it#gid=1570845313 - свежа храна по азбучен ред
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Ele33hmwYzjiwcNHvZmtgCFP … it#gid=1054260130 - свежа храна по групи
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Ele33hmwYzjiwcNHvZmtgCFP … it#gid=1442601802 - суха храна

Свинчетата не си ситнезират винамин С, така че колкото е по-богат даден зеленчук за витамин С, толкова е по-добър той за свинчетата. Същевременно възрастните свинчета имат нужда от храни, които са по-бедни на калций и фосфор, защото те се метаболизират и изчистват от пикочната им система и твърде много калций и фосфор водят до камъни в бъбреците и пикочния мехур. При малките, още растящи свнчета, нуждата от калций е обаче висока, затова смело може да се възползваш и да даваш много обичани от тях листи зеленчуци като спанак, магданоз, копър, кейл.

Лично аз предпочитам био такива, но може да купуваш обикновени и да ги измиваш и изкисваш във вода 10на минути преди даване, за да се намали съдържанието на нитрати. А, в този сезон моркови с листата, пащърнак с листата и цвекло с листата са голям хит.

Плодовете - дават се малко, като награда. Свинчетата нямат нужда от много захари, не ги и обичат колкото да кажем магданоза. Иначе може да даваш понякога и пресни, и сушени - сушени ако са сушени без добавена захар и фосфати.

Листа и клонки от плодни дръвчета може да даваш смело, с изключение на клонки и листа на костилкови плодове. Най-често давам ябълка, круша, дюля, черница (конкретно черничевите листа и клонки са особено подходящи за профилактика на дентални проблеми), леска, бреза, върба (върбата съдържа аспирин/ацетилсалицилова киселина, та не я давай, ако свинчето приема някакъв медикамент).

От кореноплодните давам моркови, пащърнак и цвекло. Принципно могат да ядат също ряпа, алабаш, сладки картофи, брюква и други разни, но аз не давам първо понеже рядко присъстват на нашата трапеза и второ понеже не бива да ги ядат в големи количества. Обикновени картофи не бива да ядат, защото са токсични за тях. От таблиците, които съм публикувала по-горе, аз лично се придържам към зелените и жълтите храни, рядко оранжеви и никога червени.

# 543
Страхотни таблици, благодаря!
Ще пиша след ветеринаря.

# 544
  • Бургас
Нан,много ме интересува диагнозата,може и Пуци да има нещо подобно.Пиши моля те,какво му е на вашето свинче.

Моите хапват Мак Доналдс всеки ден.Пуци отказва да яде друго,нагъва сено и хленчи и гризе пръчките на клетката,но от гранулираната храна,от която научих Квики да яде ,не близва.А Квики протестира изключително пронизително,ако дам смеска само на Пуци.И естествено получава около една супена лъжица от смеската.Изяжда я без зрънце да остави.Но и гранулите си яде.Той и найлонова торбичка веднъж изяде,никак не е капризен,всичко му се услажда.

# 545
Ще пиша задължително. Смятам да питам доктора, ако няма шанс да се излекува, дали има някакъв начин крачето да се прибере отдолу /с привързване, лепенка или знам ли/, защото децата много се натъжават, като го виждат да се влачи така. То и аз де. А може би му и пречи.
Лео не само, че си облизва купичката от смеската, ами и после рови в талаша за някое изпаднало зрънце.
Аз нали се оплаках, че не пие вода, той па днес се разби да пие - през 5 минути. Много ме радва.

# 546
  • Бургас
Те не толкова пият,колкото си играят с поилката.Харесва им да я тракат в решетките.Аз се бях шашнала,че Квики е с диабет,но накрая се оказа,че по-голяма част от водата я разлива.Пуци почти не го прави това,рядко си играе с поилката.Той обича да има много сено,но не за да го яде,каприза му с каприз,а да си прави нещо като гнездо.И се гуши там.И обича много да се гушка и в нас,а също и да трака със зъби към Квики.Общо взето това са му забавленията.Единственото,на което се радва са прословутите смески,които не са за свинчета и разбира се кабела ми за интернет.За сега не е успял да докопа кабела,дано и не успее.

# 547
Успех, N_A_N™! Попитай лекаря да определи пола му. Ако е момиче, спокойно може да му вземете другарка и да не е самичко.  Simple Smile В началото е стресиращо да си с нова животинка, особено ако има здравословен проблем, но са хубави вълнения.

Аз гледам свинчета от седемгодишна, с петгодишна почивка. Та като си купих спонтанно Рози (кастриран мъжки, живее с две свои другарки, но първоначално го обърках на момиче и името му си остана) преди три години, уж започнах със самочувствието, че всичко знам за прасенцата, а то се оказа, че толкова неща са се променили в препоръките за гледане на свинчета последните години, че започнах да проучвам всичко отначало.

# 548
Taka ... Момченце си е, както ни казаха и в магазина. На 3 месеца е. Док също не можа да определи какво му е, но каза, че крачето е нормално кръвоснабдено и не го боли. Предполага, че така е роден и е възможно да заякне с възрастта. Възможно е и да не. Но общото му състояние е много  добро.
Според док също пелетите не са задължителни - яде сено и всичко, което ние ядем на салата и така или иначе го купуваме.
Питах за обезпаразитяване - рано му било за вътрешно такова, а от външно нямал нужда сега.
И това е ... Ще му се радваме и няма да се вторачваме в крачето.

Имам въпрос - в двора имаме дрян - може ли да яде листа и клонки от него?

Също така позачетох се в предни постове, където казвате, че ги пускате свободно из къщи. В този случай как се справяте с пишкането и акането навсякъде? Нашият върши тези неща през 10 мин.

# 549
Питах за обезпаразитяване - рано му било за вътрешно такова, а от външно нямал нужда сега.
Имам въпрос - в двора имаме дрян - може ли да яде листа и клонки от него?
Също така позачетох се в предни постове, където казвате, че ги пускате свободно из къщи. В този случай как се справяте с пишкането и акането навсякъде? Нашият върши тези неща през 10 мин.
За обезпаразитяването - вътрешно се прави единствено при нужда, за разлика от при зайчетата. За домашно свинче не е нужно да се прави изобщо.

За дряна - нямам представа. Как' Сийка може би знае, аз не съм много на ти с ботаниката и кое може да се яде.

И за разходките вкъщи - пишкането и акането са лесно решими проблеми, просто постилам нещо и заграждам. По-скоро е проблем, че гризат всякакви неща, като например джапанки, пластмаса, стени, дърво... Много внимавай какво оставяш в обсега им, непредвидими са.  Laughing

# 550
  • София
Макрон, едно голямо благодаря и от мен за табличките, които си си направила труда да направиш. Само да уточним дневната дажба зеленчуци за две подрастващи прасенца, в случай, че са само на сено? Те така или иначе не се кефят особено на храната, която ни препоръчаха в магазина

# 551
Пускам отделен пост за по-добра видимост.
Преди няколко дни един от големите приюти за свинчета в САЩ, Los Angeles Guinea Pig Rescue, пое над 700 морски свинчета, спасени от много лоши условия в развъдник. Приютът функционира на доброволни начала и служителите дават всичко от себе си да осигурят лечение, храна, чисти клетки на всички свинчета, а след като мине карантината им - постоянни домове, но им е трудно, особено с оглед на това, че поне половината свинчета са женски и са бременни.

В момента тече кампания за гласуване за най-добър приют. Наградата е в натура - храна за питомците им за няколко месеца. Солидарна съм с усилията на Los Angeles Guinea Pig Rescue и следя ситуацията във Фейсбук. Ако спечелят, помощта ще е безценна за тях, защото са на ръба на оцеляването, затова си позволявам да споделя призив да гласуваме.

https://shop.smallpetselect.com/pages/rescue-heroes-nomination-page-copy - Линк за гласуване.

На Category: Independent rescues, изберете LA Guinea Pig Rescue

Благодаря!  bouquet

# 552
На ден на моите вкъщи давам около 50 грама/200 мл на едро нарязани зеленчуци. Първоначално мерих на кухненската везна, но вече преценявам на око.

В повечето форуми съветват да се дава 1 водна чаша/200 мл зеленчуци, но това е много неточня мярка, защото ако ги нарежете на ситно, може да поберете много в една чаша.

При свинчетата зеленчуците се въвеждат като при бебетата - първо един вид, виждате как им понася, после друг вид и така нататък. Няма начин да няма нещо, от което започват да акат по-меко или от което се подуват - просто изключете съответното нещо от менюто им.

Свежата трева се брои за зеленчук. Първоначално се дава малко количество, за да свикнат стомасите им с нея, но след това могат да я ядат в по-големи от 50 грама на ден количества.

# 553
Ето го и Лео:

Не знам дали е късо или дългокосмест. Според вас?

# 554
Ау, невероятно е сладък!  Heart Eyes

Според мен е кръстоск между късокосмест, перуанец (дългокосместо свинче с розетки) и абисинец (късокосместо с розетки).  Crazy Така мисля, защото козината му не е достатъчно дълга за перуанско свинче, но не е и точно къса. Също и розетките му не съвсем дефинирани и накъдрени като на класическо абисинско свинче, но ги има. Може да му порасте по-дълга козина като порасне и да заприлича повече на перуанско, но няма как да се каже на този етап.

Моята Мая е перуанка и щеше да е много красиво свинче, ако позволяваше да я реша. Козината й става много дълга и се влачи след нея, като на това прасенце

Обаче много мрази да я реша и не стои мирна при подстригването, поради което ходи офъкана неравно. Не й пука, а аз всякак си я обичам, така че важното е да й е уобно. Laughing

Според мен кръстоските са най-прекрасните свинчета, то в България май няма чистокръвни Heart Eyes Никога не знаеш как ще изглеждат като пораснат и са невероятно очарователни. Рози например като малък имаше невероятно много розетки (оттам и името му), но като порасна те изчезнаха и сега просто изглежда, че е рошав и козината му расте в различни посоки, но розетки няма. Обаче пък му поникна дълга козина на пръстите на краката и на едното ухо и там завъди мини розетчици.  Laughing Честна дума, има по една малка розетка на всеки пръст, невероятно сладко стои. Идеята ми е, че свинчетата кръстоски от няколко породи винаги те изненадват и няма как да предположиш как ще изглеждат като възрастни.

Ще чакаме още снимков материал от Лео (много му отива името, а и има грива).

Общи условия

Активация на акаунт