Морски свинчета (тема 6)

• 58 162
  • 812
  •   1
Отговори
# 525
Браво на Рози и дано се пооправи милото Hug
Миша е на 7 месеца, не знам дали е малка или голяма. За мен си е бебе все още Simple Smile Изкъпахме я  (не влязох във форума след работа) и като че ли е по-спокойна. Пак се чеше, но по-рядко и само с крачета, не се хапе зверски. Тази сутрин видях, че и другите 2 крачета си е оскубала и в момента е почти без козинка - само на корема не се е пипала, двете страни + крачетата са обезкосмени със зверско скубане. Снимките, които гледам, са като на акари. И аз четох в Guinea Lynx за Trixacarus caviae, което е възможно най-близо до нашето състояние и селамектин е съставката в Revolution, което е аналогично на инвермектина, но убива и яйцата и по-малко лечение ще реши проблема. Само остава да разбера откъде мога да взема и кой да питам за лечение . Да си призная вече се отчаях и не вярвам много на лекари.

# 526
Разбирам те! Радвам се, че се чеше по-малко след банята.

За селамектина, просто иди при някой ветеринар, поискай да ти дозират за морско свинче Х грама и толкова. Евентуално да те посъветват как да го дадеш. Няма да ти откажат, защото продават лекарствата с надценка и печелят от теб. Колко е етично даването на лекарства по тоя начин е отделен въпрос, но да не задълбаваме.

Ако не друго, поне у нас все още лесно дават лекарства. Аз си купих цяло шише Мелоксикам да си имам за всеки случай, защото в ЦВК се плаща на милилитър и една спринцовка от 2 мл ми струва повече от пълна бутилка. Rolling Eyes Сигурно няма да я изхарча, обаче пак е по-евтино.

За Рози - явно е на моменти, вчера беше лош ден, днес е свеж. Съответно аз вчера бях вкисната, днес съм доволна и ентусиазирана за клетката им. Laughing

# 527
И аз гледах клетки с панели, но не мога да им намеря място. Иначе изглеждат страшно лесни за почистване и поддръжка. А черният цвят е дори по-хубав от белият според мен Simple Smile Отделно всички масово ползват бели, а ти ще си с черни Heart Eyes

# 528
Дано да стане добре. После ще показвам  Laughing

Иначе сега разглобяваме старата клетка, много ми е носталгично. Обмислям да не я продавам, а да я дам на майка да си гледа зайчета в нея.  Heart Eyes  А и де да знам кога пак ще ми потрябва.

За селамектина - виж тези пипети:
https://zoomax.bg/index.php?route=product/product&product_id=603

Една пипета съдържа 15 mg селамектин. При свинчетата дозата е 10 mg/kg, така че предполагам спокойно ще можеш да си го дозираш и сама. Миша е явно малко по-голяма от Алиса, значи около килограм?

Може да калкулираш дозата тука:
http://www.guinealynx.info/dose_calculator.html

Много е лесно - на Select drug избираш Selamectin topical, въвеждаш теглото на прасенцето и калкулаторът ти връща дозата в мг.

# 529
  • София
Здравейте,
Присъединявам се към вас като новоизлюпен стопанин на две морски свинчета. В неделя ги купихме от зоомагазин като изрично помолихме да са  момичета. Според продавачката, която твърдеше, че има голям опит в развъждането, съответно в разпознаването на пола им,, всичко беше ок. Купихме голяма клетка, за да си съжителстват заедно и всичко беше идилия до вчера сутринта, когато забелязах, че едното постоянно се завира в задницата на другото, буквално няма отърване и го притиска в единия ъгъл на клетката. Обзе ме съмнение, че всъшност са момче и момиче и ги заведох на ветеринар за потвърждение. Според него 99.99% съм права. Ситуацията никак не е приятна, но това което ме озадачава най-много е поведението на мъжкото - те са още бебета, а то буквално не я оставя намира (забравих да пиша, че тези действия са придружени с постоянно "цвилене" от негова страна). Моля да споделите опит.
P.S. Ще съм благодарна и ако някой сподели дали е подлагал морското си свинче на кастрация или да ме насочите към ветеринарна клиника в София, която да има опит с гризачите.

# 530
Аз и още една съфорумка сме кастрирали мъжки свинчета в ЦВК при д-р Мелинда де Мул, препоръчвам я. Но свинчето сигурно е още малко, когато кастрирахме нашия мъжки, тя препоръча да е с тегло минимум 600 грама, по-възможност повече. След малко ще си редактирам поста, за да ти пусна линк към повече информация за кастрацията.

За момента ги раздели, явно мъжкото е вече полово зряло и ако не искаш бебета, не може да са заедно. Може да преградиш клетката по някакъв начин временно. Ще са тъжни да са разделени, но по-добре така.

Ето информация за кастрирането: http://www.bg-mamma.com/?topic=882052.msg33618801#msg33618801 Ако имаш други въпроси, питай, с удоволствие ще помагаме.

Ако искаш, пусни снимки на прасенцата да помогнем с определянето на пола.

Последна редакция: ср, 01 ное 2017, 15:51 от Макарон

# 531
  • София
Благодаря, Макарон,
Ще пробвам да снимам.

# 532
Честити прасенца и добре дошла в темата, Мона!
Според мен щом и ветеринарят е потвърдил, най-добре да ги разделите докато поотрасне момчето.
Макарон, дано има все повече добри и свежи дни Роузи.

Последна редакция: чт, 02 ное 2017, 10:56 от MianaNia

# 533
Благодаря! Hug И днес беше свеж, така че съм умерено оптимистично настроена. Малко ме притеснява спадането на тегло - сега е 1050 грама при нормални за него 1200 грама, при това ги поддържа с помощта на дохранване. Обаче яде и ходи до тоалетната, движи се и не изглежда да го боли, така че ще го наблюдавам само засега. Д-р Миланова, която го следи, ще е отпуск и чак след 10 дни ще може да го прегледа. Ако продължи да спада, ще го заведа при д-р Георгиева или д-р де Мул, но ми се ще един лекар да го следи, защото иначе ще се объркам и побъркам от противоречивата информация. Crazy И без това вече с общо трима лекари обсъдих състоянието му, последното, което ми трябва, е да намеся и четвърти. Rolling Eyes

# 534
  • somewhere over the rainbow
Привет! Във вторник купихме свинче на децата /оказа се, че и на нас/. Не знам дали така сме го купили или ние сме го повредили, но като го пуснахме да се разхожда из стаята, видяхме, че едното му задно краче е буквално нефункциониращо. Влачи се напълно свободно отзад, все едно е опашка. Отпуснато е, синьо-кафяво, като изсъхнало седи. Безжизнено, все едно не достига кръв до него. Четох на пододерматит-а, но там пише, че крачето е подуто, зачервено и свинчето куца. При нас не е така, не куца, просто не го използва, все едно няма две крачета.
Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем? Много ни е жал да го гледаме как пълзи и се влачи и силно се надяваме да спасим крачето.
Днес ще го водим на ветеринар. Може ли да ме ориентирате какви са цените, защото за първи път в живота си имаме домашен любимец и никога не ни се е налагало да се срещаме с такъв лекар.
Иначе прасенцето е лениво, не знам как трябва да бъде, но чета, че вашите са активни. Нашият Лео основно лежи, яде и с.ре. Не си играе. Може още да е стресиран, знам ли... Не издава никакви звуци, не личи да го боли, дори и като го пипаме по болното краче.
Моля за подкрепа! Не съм си мислела, че мога да се притеснявам за животно, като за дете.

# 535
Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем? Много ни е жал да го гледаме как пълзи и се влачи и силно се надяваме да спасим крачето.
Днес ще го водим на ветеринар. Може ли да ме ориентирате какви са цените, защото за първи път в живота си имаме домашен любимец и никога не ни се е налагало да се срещаме с такъв лекар.

О, това звучи ужасно. Много съжалявам за ситуацията, сигурно е много стресиращо и за вас, и за децата. Едва ли сте го "повредили" вие, освен ако децата не са го изпуснали, но да е чак като изсъхнало от вторник насам - съмнявам се.

Съвет от мен - не го водете на квартален ветеринар, ще си дадете парите на вятъра и ще ви предпишат витамин С (за средностатистическия ветеринар, витамин С е пенкилер за морските свинчета и се изписва за всичко  Rolling Eyes). Много малко ветеринари са наистина компетентни и могат да лекуват морско свинче, повечето или се занимават с големи селскостопански животни, или с кучета и котки. Ако сте от София, идете в ЦВК. Прегледът там струва 30 или 35 лв, но ще окажат компетентна помощ. Имат ценоразпис в сайта, освен това лекарите са обучени да ви казват кое колко струва, преди да предприемат конкретна манипулация (честно, чак е досадно - водя животно в безпомощно състояние, няма нужда три пъти да ми казват колко струва рендгеновата снимка и да ме питат за съгласие!).

Колко тежи прасенцето? Измерете го в кухненска везна, ако имате, за да се ориентирате за възрастта му. Не се тревжи, щом се разхожда из стаята, ще се адаптира спокойно към живот с три крачета. Само го оставете първо да се свикне с новата среда и не го стресирайте. Нормално е в началото да е плахо и да не се движи, ще се отпусне с времето. Проявете търпение - в момента сигурно е ужасно, ужасно изплашено от непознатите звуци и миризми, буквално очаква всеки момент да бъде изядено от някой хищник, а самички морски свинчета са още по-уплашени и сигурни, защото усещат липсата на тяхното стадо.

С какво го храните? Вероятно ще има нужда от повече сено в началото, за да спи и да се гушка в него, щом е самичко. Те са стадни животни, добре е да се гледат поне по двечки. За малките морски свинчета е добре да давате и богати на витамин С и калций зеленчуци - магданоз, спанак. И още един съвет - свикнете го от малко на качествени пелети, защото после няма отвикване - опитайте например Versele Laga Cavia Complete или Beaphar Nature Cavia. Важното е да са еднородни пелети, а не микс със семена, шарени екструдирани неща и ядки.

99.99% съм сигурна, че не е пододерматит това, което описваш.  Peace По-скоро е травма, дали вродена, или по-късно случила се, няма значение. Не се вторачвай в запазването на крачето - виждала съм свинче да тича и скача щастливо само с два предни крака, а задните атрофирали и без чувствителност. Когато нещо такова се случи на малко животинче, то се адаптира много добре към недъга си и не забелязва липса.

Успех и пиши, ако имаш въпроси или имаш нужда от помощ.  Hug

О, и честито прасене - да ви е живо и здраво, бързо да минат тези тревоги и много да му се радвате!

# 536
О, много благодаря за дългия и оптимистичен пост! Да, точно като атрофирало е, и аз клоня към травма. Но добре е и лекар да потвърди. Не сме от София, но познавам лично доктора /съученик ми е/, и съм сигурна, че работи с морски свинчета и е добър.
Нямаме кухненска везна, но се надявам лекарят да каже на каква възраст е, тъй като мъжът ми е забравил да пита в магазина. Но е мъничък.
Силно се надявам тази негова унилост да е от стрес, а не от болест. Иначе децата са много мили с него, гушкат го, галят го, дават му вода и храна с ръце.
За храна - купихме някакъв микс, храна за гризачи се води, има пуканки, царевица, слънчоглед и др. семена. Отделно децата му дават моркови, краставици, ябълки, мюсли и каквото намерят из шкафовете /преди това ме питат де/. Даваме и сено, но сякаш не проявява голям интерес към него, както към другите храни.
Струва ми се, че пие малко вода, т.е. пие, когато дъщеря ми му даде поилката в устата, но само веднъж съм го видяла сам да иде до нея.
Не мога да се ориентирам още в почистването. Лежи на талашит, но кога се сменя, ежедневно ли се чисти с ръка?

# 537
О, много благодаря за дългия и оптимистичен пост! Да, точно като атрофирало е, и аз клоня към травма. Но добре е и лекар да потвърди. Не сме от София, но познавам лично доктора /съученик ми е/, и съм сигурна, че работи с морски свинчета и е добър.
Чудесно тогава. Да имате лекар, на когото имате доверие, е много ценно. Аз с години се лутах, докато се ориентирам.

Нямаме кухненска везна, но се надявам лекарят да каже на каква възраст е, тъй като мъжът ми е забравил да пита в магазина. Но е мъничък.
Силно се надявам тази негова унилост да е от стрес, а не от болест. Иначе децата са много мили с него, гушкат го, галят го, дават му вода и храна с ръце.
За храна - купихме някакъв микс, храна за гризачи се води, има пуканки, царевица, слънчоглед и др. семена Не е удачно да я давате.  Peace По ред причини: 1. морските свинчета са тревопасни и за разлика от другите често срещани гризачи домашни любимци, не бивада ядат семена, ядки и пуканки. В малки количества могат да ядат зърнени храни, но тъй храносмилателната им система е създадена да ядат преди всичко трева, от глутена може да се подуят, да образуват газове и прочее стомашни неразположения, които при тях са всъщност много сериозни състояния. 2. Много често насипната храна се замърсява, имали сме за съжаление лош опит в темата със свинчета със системни бактериални и гъбични инфекции от неправилно съхранявана храна или храна, в чийто чувал са проникнали паразити. Важно е храната да е опакована фабрично и в срок. На друга съфорумка свинчето почина от задушаване със зърно леща или царевица от микса за гризачи. Въобще, свинчетата не са еволюирали да ядат зърна и семки, наистина не бива да им се дават. 3. Храната трябва да е за морски свинчета, а не за всякакви гризачи. Морските свинчета имат силно специфични изисквания за храна, които са различни дори от на зайците и хамстерите, въпреки че визуални си приличат. Храната на морските свинчета трябва да е обогатена с витамин С, защото като хората, те не си го синтезират, а и имат нужда от много по-малко витамини, отколкото хамстерите.

В този смисъл, най-важният компонент за храненето им е сеното, то съставлява 80% от дневната им дажба. Добрите пелети предствавляват компресирано сено, което е обогатено със стабилизирани витамин С и минерали, за да имитира хранителния състав на тревата, която те пасат в дивото. Докато свинчо е малък, може да му давате и като добавка сено от люцерна, защото то е по-богато на хранителни вещества. На възрастните свинчета се дава вече само обикновено сено.

Освен 80% сено и 5-10% пелети, на свинчетата се дават зеленчуци или прясна трева, като зеленчуците следва да са основно листни - магданоз, спанак, листа от моркови, докато са малки, като пораснат се минава на маруля, радичио, цикория и други по-бедни на калций зеленчуци. Изкисват се преди даване с оглед нитратите.
.

Отделно децата му дават моркови, краставици, ябълки, мюсли (мюслито не е ОК, освен ако не е в минимални количества неподсладени овесени ядки и дори тогава по-добре да не се дава) и каквото намерят из шкафовете /преди това ме питат де/. Даваме и сено, но сякаш не проявява голям интерес към него, както към другите храни.

Опитайте друг вид сено - да е зелено, с дълги листа, ароматно. Нищо не е толкова важно за здравето на свинчетата колкото яденето на сено.

Струва ми се, че пие малко вода, т.е. пие, когато дъщеря ми му даде поилката в устата, но само веднъж съм го видяла сам да иде до нея. (Ще свикне да пие, когато е жаден, не се тревожи)
Не мога да се ориентирам още в почистването. Лежи на талашит, но кога се сменя, ежедневно ли се чисти с ръка?
 На талаш ли е, или на талашит? Ако е на талаш, сменяй мокрите и замърсени части при нужда, а пълно почистване на клетката - пак при нужда, но примерно веднъж седмично. Зависи и от големината на клетката - малките клетки се чистят на няколко дни, голямата клетка може и веднъж на няколко седмици. Ние ползваме поларени одеялца и ги пера веднъж седмично, но имаме три свинчета. Ако е на талашит, трябва да помислите за някаква попиваща постелка - талаш, някаква хартиена постелка, полар - каквото ви е удобно.
[/color]

Извинявай за дългия пост!  Blush гледам да съм максимално подробна. Сигурна съм, че вече сте чели за свинчетата в Интернет, но исках да включа информация, която може и да сте пропуснали или да не сте обърнали внимание.

# 538
Благодаря за инфото! Не сме чели много, защото сме на работа, разчитаме на инфото на хората от магазина, които не ни казаха нищо такова.
Значи сеното ни е зелено и много ароматно - цялата стая мирише на чай. Но две шепи сме му сложили във вторник и още седят. А той 'рупа ли 'рупа пуканки. Ще потърся такива пелети днес във ветеринарната аптека и ще ги смесваме със семената /докато свърши микса/. Ще наблегнем и на зелените растения, тревистите. А как стои въпросът с ядките - фъстъци, лешници?

И съжалявам за тъпия въпрос, но каква е разликата между талаш и талашит? Нашето са дървени стърготини, не постиламе нищо отгоре ......

# 539
  • Бургас
Моят Пуци е с две деформирани предни крачета,и те са малко като изсъхнали.Двама ветеринари не успяха да кажат какво точно му е.Не мисля,че го боли,по-кротък е,гальовен е като котенце.Май вече трета година е с нас.Може би и вашият мъник ще оцелее,не се отчайвайте.

Общи условия

Активация на акаунт