Морски свинчета (тема 6)

• 57 450
  • 812
  •   1
Отговори
# 660
Супер сладурски шапчици!
Сено с невен, цели изсушени цветове видях и в новия зоомагазин в Мола на Стамболийски, но идва малко скъпо - около 6 лв. за много малко пакетче.
Там има прекрасни бебета свинчета, детето много се въодушеви, но не смея да рискувам да гледам заедно с нашия мъжки, който не е кастриран.

# 661
Предколедно за съжаление на Роджър му се налага изпилване на зъбките Sad. От няколко дни забелязах че избягва твърдите храни в частност сеното, започнах да дохранвам с кириткал и колкото и да не ми се искаше го заведох в ЦВК,  там отбелязаха, че има спад на теглото - ние бяхме при тях преди няколко месеца, снимаха главата взеха кръв и във вторник ще е процеурата.. не е много израстването, но е възможна причина да не яде сено. Много ми е мъчно и притеснено и не разбирам защо се стигна до тук, но такива са фактите. Не знам как да го предотваря за вбъдеще обаче, диетата им е сено сено сено и по съвсем малко гранули на верселе лага на няколко дни плюс протексин и таблетките с витамин ц, за стави и за пикочната система в различни дни... зеленчуците са макс една чушка на ден и морков и то не всеки ден, магданозът е рядкост, босилекът - веднъж в месеца за да се зарадват. Пристигнало им е сеното от Германия, утре ще го взема, надявам се да го изкуша с него да хапва повече сено. От възрастта ли е..  нямам идея..
Стикайте палци за храброто ми момченце във вторник...

# 662
О, Early evening, надявам се да е единичен проблем.  Confused  Кои зъбки са засегнати? Стискам много палци и се надявам хубавото сено да го изкуши да яде.

Съвет от опита ми с предно прасенце - поискай си малко мелоксикам за след процедурата. Ако са добре обезболени, по-бързо започват да хапват. Ако много е смъкнал тегло, пиши ми и мога да ти дам Emeraid като по-калорична алтернатива на критикъл кеър.

# 663
Долните зъбки.. предните резци и малко задните кътници, не съм сигурна че така се казват. Аз преди месеци бях писала тук, че долните резци за диагонално износени.. тогава го водих и казаха че е на ръба но е ок, явно след това бавно се е влошил. Мишокът се храни , но с мека храна, критикал яде и сам от паничка. В момента е на обезболяващ, отчасти заради зъбките и заради взимането на кръв. Иначе е леко тъжен и омърлушен. Спадът на теглото е с около 70—80грама, не е критично, но е сигнал че нещо не е наред. Иначе с оглед храненето ще го занеса във вторник сутринта, непосредтвено преди процедурата а не от предния ден. Др. Миланова каза че всички гризачи спират да ядат като си сменят обстановката и като изключение е по добре да не го стресираме с нощувка при тях. Ще се справим и този път, той е силно прасенце, надявам се.
Благодаря ти, ще пиша ако нещата тръгнат на зле.

# 664
Здравейте, искам да ви споделя мойте преживявания в събота с моя малък мишок Роши. Тъй като ми се налага по спешност да вляза в болница утре сутринта ми се наложи да търся отново къде да отнеса малката мишка, чух се с една приятелка която го гледаше и лятото за няколко дни докато бях извън София, та тя се съгласи отново да го гледа само че трябваше този път да го отнеса у тях понеже тя няма възможност да дойде в къщи докато ме няма. И така....... отнесох Роши с 300 зора до моята приятелка останах с него в събота вечерта, в неделя като се опитах да ми почистя клетката от храната която той е разхвърлял, той направо със злоба се нахвърляше да ме хапе и за първи път го чух да издава този заплашителен звук крррррр кррррр кррррр надявам се да свикне там и да се чувства добре докато ме няма Sad много ми е мъчно за него и определено снощи ми липсваше неговото шумолкане когато яде лакомо и енергично сено :Д

# 665
Ще свикне и всичко после ще си е както преди, не се тревожи!  Hug Гледай сега себе си и здравето си, Роши ще е наред. Успех и стискам палци да не е нищо сериозно.

# 666
Благодаря Макарон, и аз се надявам и се моля да не е нищо сериозно и всичко да бъде наред Simple Smile

# 667
  • Великобритания
И мойто Пухи вчера вечерта ме ухапа като отворих клетката да му сложа тревичка за през вечерта .. съвсем неочаквано , така се нахвърли върху ръката ми , че не усетих как и откъде ми дойде , обаче много ме заболя .. не е много дълбоко , дезинфекцирах добре , но доста се стреснах Sad ..не е проявявал агресия досега , нищо ново не се е случвало , много странно проява  Sad

# 668
Да не би да му е замирисало на трева и да е решил да си гризне малко?

Мен най-силно са ме хапали по грешка, когато пръстът ми е миришел на нещо вкусно. Мая веднъж така ме ухапа, че текна кръв, влезе й в устата и тя просто се препарира от страх (според мен заради миризмата и вкуса на кръв). Много се уплаши и цял ден беше омърлушена.

# 669
  • Великобритания
ох не мисля , че му замириса
нещо се е стреснало предполагам , ама дано не се нахвърли и върху детето , че мъжа ми му се закани хахах

# 670
Много странно, наистина. Сигурно нещо го е уплашило, но по принцип те наистина не хапят агресивно.

# 671
  • Бургас
Леле, наистина съм извадила късмет с моите.Никога не са посягали да хапят.Дори и непознати са ги галили,никаква агресия към хората не са проявили до сега.
Най-спокойно им давам да ядат плодове и зеленчуци от ръката ми и не са ме гризнали до сега.

# 672
Early evening, сега се сетих да ти кажа, че когато махаха на Рози абсцеса, д-р Миланова специално предложи Мая да дойде с него. Оставих ги в една клетка и с техните си спални чувалчета и сено. Споменавам го, ако се наложи да остава за по-дълго по някаква причина (дано не се налага!)

Би ли разказала после за процедурата, ако имаш желание и възможност? С предното ми свинче, ветеринарят подрязваше зъбите с ножица "rongeur", но чета, че в другите държави това почти не се препоръчва и практикува, ами фино изпилват зъбките или с ръчна пила, или с механични зъболекарски инструменти.

# 673
Надявам се той изобщо да не нощува при тях и да не се налага да водя и Юки. Тя ми е доста свитичка и притеснителна, вече почти година е с нас и чаааак сега вече не бяга в 100% от случаите, като се протегна да я погаля и взема... определено вече знае, че няма да я нараня, но не и е приятно да бъде пипана или галена твърде често. Много се стресира особено ако се наложи излизане от къщи или водене някъде. Преди няколко месеца ги водих на профилкатичен преглед в ЦВК и тя беше като препарирана. Силно се надявам утре да приключим и да прибера Роджъра същия ден, казаха ми че почти сигурно с оглед минимизиране на стреса ще стане така. Иначе питах и е възможно утре вечер да я закарам ако той ще остане.
Радвам им се сега защото хрупат от новото сено, Роджър значително е живнал от обезболяващото и дегана, чак не ми се иска да го водя Sad. Ще пиша утре как е минало.

# 674
Ех, прекрасно е, че яде сено, всички му стискаме палци и лапички днес!  Hug

Юки миличката имаше много стресиращо начало на живота - скоро гледах нейни стари снимки от зоомагазина. Искаш ли да ти ги пратя, между другото? Тя, докато още самата тя беше бебе, имаше поне две бременности на витрината, преди да я осиновите, с всички произтичащи от това негативи - деца да й чукат по стъклото, тясно пространство, лоша постелка, храна, застояла вода... Това, че дойде точно при вас, за нея си е равностойно на печалба от лотарията - да си намери спокоен дом с грижовни стопани и другарче.  Heart Eyes

Като се спомена за немско сено, да похваля втория откос тимотейка на HeuAndi, много е мек, ароматен и зелен. Има тук-таме семенни кошнички, но не много. Първият беше отврат, като слама - жълт, жилав и почти без листа. Имаше обаче много семенни кошнички, които обрах и дадох, а останалото замина в контейнера.  Confused

Аз в крайна сметка поръчах бала втори откос Allgauer Heustadl за основно сено и им се подмазах да ми пратят малко пакетче от първия откос. Те пък ми пратиха 3 килогрма... Както и да е, и то не е лошо за изпилване на зъбите, обаче няма много семенца и не им е любимо. Ще допълвам със сено от тимотейка първи откос на Alfalfa King и втори на HeuAndi, повече мисля да не купувам тая година.

Общи условия

Активация на акаунт