Морски свинчета (тема 6)

• 57 447
  • 812
  •   2
Отговори
# 675
early evening, стискам палци всичко да е наред с Роджър и бързо да се възстанови.

Да се оплача и аз. Днес Миша пак ме сюрпризира неприятно. Има отново кръв в урината...И представа си нямам от какво и се получава това възпаление на пикочния мехур. Не стоят на студено ( около 22° ), клетката им не е на течение, изолирана е отдолу. Утре ще ходим при доктора, но много се притеснявам, ако пак трябва да и бият антибиотик. Не е ли твърде често, преди месец пак беше на инжекции? В тази връзка имам питане, дали е добра идея да започна да и давам Oxbow urinary support? Дали има шанс да се справи с проблема без антибиотик? Няма спад в теглото, жизнена е, храни се нормално, изхожда се редовно и пие доста вода. Няма признаци на болка докато уринира.
Направо не зная какво да направя за да я стабилизирам. Вечно сме в приключение с нашата Миша, измъчи се милата ми.

# 676
Едва ли ще минете без антибиотик, уви.

Има ли песъчинки в урината, или е просто инфекция? При вас твърда ли е водата? Много било важно свинчетата с чувствителни пикочни мехури да пият мека, филтрирана вода и да не ядат богати на калций зеленчуци. Има примерни диети в Guinea Lynx и The Guinea Pig Forum за интерстициален цистит (той може и да не е интерстициален, но не пречи да го третираш като такъв да всеки случай), така че свиркай, ако имаш нужда да ти преведа някоя статия (имам спомени, че ти ползваше предимно немски, а не английски, извинявай, ако съм се объркала). Впрочем сигурна съм, че и в немските ви форуми има достатъчно информация, но не пречи да сравниш източниците.  Peace

Аз четох по едно време доста за цистите и въобще за пикочните проблеми при тях и понеже знам, че са упорити и сериозни, всяка зима давам за по две седмици по 1 мл дневно сок от червена боровинка и по една таблетка Oxbow urinary support, просто като профилактика. Можеш и малко глюкозамин да даваш - има в Oxbow таблетките 45 мг, но до 250 мг на ден им се дава при артрит и цистит и се понася съвсем добре (Рози е на такава доза глюкозамин за артрита вече повече от месец). На Рози, след консултация с д-р Миланова от ЦВК, поръчах този вариант: https://www.healthspan.co.uk/products/strawberry-glucosamine-liquid

Предимства - относително изчистен състав, течен и лесен за дозиране, вегански (не бива да е извлечен от мешести) и с добър вкус.

Едит - ако дават антибиотик, помоли ветеринаря да препоръча някакъв пробиотик, за да не се обзаведете с диария в резултат. Аз обикновено пазарувам от Англия разни варианти - ProC или Fibreplex паста, обаче сигурно ветеринарят може да ти препоръча местен вариант.

Стискам палци на Миша за бързо оздравяване!

# 677
Много ми се искаше да има начин да го избегнем, но...явно не става.
Водата тук е много варовита ( ако това означава твърда ), но на Миша винаги сме и давали филтрирана. Даже още когато бяхме в БГ, въпреки че живеехме в София, а там водата е мека.
Няма песъчинки, поне аз не откривам. Урината и е малко по-гъста, като че ли, но само на едно място имаше кръв. После като се прибера ще проверя дали има още пишкано с кръв. Поне на полара си личи.
Намерих една добавка при проблеми с отделителната система и мисля да я поръчам и нея:
https://www.tiershop.de/Kleintiere/Kleintierarznei-oder-Futterzu … RodiCare-uro.html
Състав:
Червена боровинка 3%, 2% глюкозамин, листа от бреза, сушени 1%, 1% тиквено семе, гръмотрън 0.5%, 0.5%  полски хвощ, Goldenrod ( това нямам идея какво е )0.5%
Анализ:
Суров протеин 0.7%, сурови влакна 2, 4%, сурови масла, 0% мазнини, сурова пепел 1.3%, 0.1% натрий, влага 94,4%
Добавки на 1000 мл:
Хранителни добавки:
Витамин AE 672 12 000 IU
витамин С - L-аскорбинова киселина 10 000 мг
екстракт стевия 100 мл
екстракт от касис150 ml
екстракт от коприва 125 ml

Обаче за него нещо не откривам отзиви..

Макарон, благодаря за изчерпателния отговор. Ще погледна и във форумите, които ми препоръча.
Надявам се всичко да е наред с нашата глезанка.

# 678
Благодаря за инфото за тази добавка, ще я имам предвид (дано не се налага!).

Early evening, как е Роджър?

# 679
Здравейте момичета, прибрахме се с Роджър..изпилени са зъбките, пилят си с нещо като зъболекарски инструменти, обясниха ми, че ако предните резци са много дълги тогава използват нещо като ножица и след това доизпиляват по-фино. В нашия случай не са се налагали ножици. Проблемът при моето свинче се е оказал,  че средният кътник отляво расте настрани в следстие на травма. Характерът на травмата не е изяснен, би могло да е от гризане  на решетка на клетката (той не го е правил със сигурност) от нараняване с храна  или нещо друго. Др. Георгиева ми показа череп на свинче и там се вижда как е възможно зъбите да растат настрани... Прогнозата от тук нататък е редовно изпилване на зъбите ( на 2-3 месеца) и удължаване на периодите между пиленията с обезболяващи.... малко вероятен и нежелателен изход е проблемното зъбче да се извади в случай че се разклати, на което не се надявам и не искам. Доста съм разстроена, но това е положението, ще се борим с мишока за максимално добро качество на живот от тук нататък. Лошото е, че не мога да коригирам нищо за да му помогна на този етап. Мда...
Иначе той хапна малко магданоз, малко чушка една чаена лъжица критикал със спринцовка, все още не иска да се доближи до сено, но предполагам това е нормално. Ще се дохранваме докато не отмине дискомфорта и не започне да се храни нормално. Омърлушен е, къса ми сърцето. Дори милата Юки усеща  емоциите ми, защото е тиха и мила, хапва си разбира се, но ми позволява да я галя и не бяга, толкова много ги обичам и двамата..
След два месеца сме на профилактичен преглед,  сега два три дни ще е на обезболяващо и деган, после би трябвало да отминат нещата.
Това е момичета... стискайте ни палци да започне да хапва нормално, все се надявам на чудо някакво да не се налага твърде често да го правим това и сега мишлето ми да се възстанови бързо.

# 680
Early evening, радвам се, че вече сте си вкъщи.

Разбирам те, че се чувстваш безсилна. Много е потискащо да искаш да им помогнеш, а да не може. Сигурна съм, че с правилната терапия, проблемът със зъбчето може да се държи под контрол. Ето, в ЦВК имат и съвсем актуална апаратура за целта, което е чудесно.

Не знам разказвала ли съм за предното ми прасенце. При него долните кътни зъби растяха като мост над езика. Той не можеше нито да дъвче, нито да преглъща. Докато се установи проблема, долните бяха здраво преплетени, а горните прорасли до такава степен, че опираха в долната челюст и в един момент тръгнаха да растат от корените навътре в синуса, получи се абсцес на едното око... И на много ветеринари го водих, как никой не видя на снимката, още се ядосвам. Буквално беше с една лапа в гроба Confused Лекарите без анестезия подрязваха зъбите с ножица, което е много непрецизно и потенциално опасно. Въпреки бих казала недодяланата дентална помощ, той се хранеше добре и сам между процедурите, докато не прорастнеха зъбите наново. В един момент те спонтанно спряха да растат. Не знам защо, наясно съм, че не би трябвало да е възможно, но факт - може би корените умряха, след толкова рязане, знам ли и аз. Проблемът се реши и последната година се хранеше изцяло сам, без да са се налагали интервенции, които иначе правехме ежемесечно години наред. Всъщност по ирония на съдбата точно преди да си отиде беше в най-добро здраве, а беше болнав от малко бебе, никога не порасна (като бебе разви пневмония, давахме енрофлоксацин, от който пък те не растат), но беше качил някакви грамчета, беше активен и свеж... Така и не разбрах от какво си отиде.

Съжалявам, ако съм те натъжила с разказа ми, исках само да кажа, че те успяват да се адаптират към проблеми със зъбките добре с течение на времето и имате много добър шанс Роджър да има напълно нормален живот, щом ние с токова базова медицинска помощ успяхме да постигнем някакъв приемлив резултат.

# 681
 ПрестилкаHeart Eyes Чудих се на чантата, обаче няма начин да тръгна с такава, та престилката е компромисен вариант, да си се вихря с нея из къщи.

# 682
  • Бургас
Много е сладка престилката.
Не съм виждала до сега дрехи/аксесоари с морски свинчета.
Сладурски изглеждат.
Аз имам чашата с тукан от едно изложение на папагали.Даже ми дадоха да подържа Рафи,същия тукан.Усещането беше страхотно.После и други птици ми дадоха,много беше хубаво.

# 683

Моите свинчовци, пасат реколтата на 10 ина дни. Всячески се опитвам да го изкуша с храна. Има проблем да свикне с по късите зъби.
Макарон, ще съм благодарна да ми изпратиш ранни снимки на дебеланата Юки.

# 684
Ах, прекрасно изглеждат, много ми е приятно да видя Роджър да пасе лакомо. А Юки е такава дебеланка, прелест просто.  Heart Eyes

Ще прегледам снимките на телефона ми и ще ти пратя. Има я нея с бебетата й.

Ти обаче си много по-добра градинарка от мен, моята трева още не е поникнала. Възможно ли е да са стари семената?  Thinking

# 685
Ами аз още не съм стигнала в делничен ден до сортови семена... покрай зъбната история изобщо нямах време. Купих сместа от ДМ за прасенца и махнах гранулите инпосях семената, от тях е “тревата”.  Така че вероятно просто твоите семена са нормални и покълват по-бавно, защото са диви.. поне така предполагам. Но проектът със семената ще го осъщества идните седмици със сигурност.

# 686
Тази сутрин саксиите с трева ме зарадваха с гъсто зелено "мъхче". Явно все пак ще има трева  Wink

Някой иска заедно да поръчаме VetBed (и други цветове има):
https://www.petnhome.co.uk/veterinary-bedding-roll-white-p-693.html

Бях взела по-малко парче VetBed за тест и съм очарована - много е мекичко и топло, винаги е сухо и свинчетата го предпочитат. Всъщност първия път, в който им го сложих, наблюдавах няколкоминутно попкорнене на едно място.  Heart Eyes  Та сега реших да поръчам още, за да имам за смяна. Ако някой иска, може да си делим едно руло 3 метра на 76 см, а ако не, ще си поръчам едно голямо парче. Предпочитам бял принципно, защото VetBed се препоръчва при постоперативна грижа и искам да мога да виждам дали има червени петна, ако ми се наложи. Използва се също при обездвижени свинчета, защото е винаги сух на поръхността, и за свинчета с артрит, защото пази топличко. Пере се в пералня на 90 градуса и съхне за минути. След пералня се разпухва леко, аз го разпухвам с гребенче и е като нов.

# 687
Здравейте всички! С удоволствие ви следя и чета, но все не се наканвам да пиша.
Искам да питам нещо за храненето - някой спомена по-рано, че доматите били отровни?! Защото за Хари са основно лакомство!

А вчера направо ме изуми - рано сутринта, отварям вратата на терасата да проветря, въпреки минусовите температури, а нашичкият се промъкна край мен (той е на свободен режим, само вечер го затваряме), взе си една мушмула и бегом - под леглото. След проверка установих, че Хари и вчера се е черпил с мушмули - имаше нагризани 1-2. Знам, че костилкови плодове са им строго забранени, но до момента, слава Богу, той изглежда съвсем наред.

Иначе си е на Versele Laga Cavia Complete и сено - той си ги обожава и двете! Сухи билки така и не можах да го накарам да опита - консерватор отвяскъде, само неговото си сено признава....

# 688
  • Бургас
За доматите също съм чела,че за пухчовците са отровни.Моите не са опитвали.
За мушмулата много се смях.Но за тях нищо не съм чела,не съм давала.

# 689
А вчера направо ме изуми - рано сутринта, отварям вратата на терасата да проветря, въпреки минусовите температури, а нашичкият се промъкна край мен (той е на свободен режим, само вечер го затваряме), взе си една мушмула и бегом - под леглото.
Joy

Абсолютно, ама 100%, съм убедена, че разбират, когато правят бели.

Не бих му позволявала да яде мушмули, обаче щом вече е ял и нищо му няма, няма смисъл да го водиш до ветеринар по спешност. Краде си мушмула и бяга, а, диването му с диване. Много смешно ми стана.

Иначе плодовете на доматите не са отровни, само стъблата и листата му.  Костилкови плодове също могат да се дават, но без костилката, ядката, клонките и листата, които може да съдържат цианиди. Мушмулата обаче така или иначе не е костилков плод. Повече би ме притеснило дали не е поферментирала.

Когато можеш, ще разкажеш ли впечатления за това как ви се отразява свободният режим? Звучи много примамливо и интересно. Аз съм го обмисляла, но страстното им желание да изядат всичко, което не става за ядене, обрича подобно начинание на неуспех. Вие как се справихте с това? И как го научихте на тоалетни навици?

Общи условия

Активация на акаунт