Морски свинчета (тема 6)

• 57 438
  • 812
  •   1
Отговори
# 735
Привет!

По липсата на отговори на предишното ми питане, предполагам, че никой не е съвсем сигурен доколко поведението на Мая е в границите на нормалното. Планирам да я заснема и да я покажа в ЦВК, за да ме посъветват нещо.

В тоя ред на мисли, след като продадохме старата им клетка, съм намислила да инвестирам част от получената сума в камера да ги следя онлайн. Laughing Ще ми е полезно да ги наблюдавам, особено докато сме на почивка или ако нещо се разболеят. Ако някой в темата случайно разбира от камери, моля да свирка, че се изгубих из всичките възможни модели.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 18:10 от Макарон

# 736
Макарон, аз нямам опит с разгонени, тъй като имаме само едно мъжко, но звучи интересно това с камерата. Според мен нашият само спи докато ни няма.
Иначе коледна ваканция го бяхме дали за 4 дни при бабата да го гледат, тъй като пътувахме, и той беше малко различен като се върна, в смисъл, че не квичеше както преди при всяко отваряне на хладилника, явно добре са го прехранили там. Но си възстанови обичайното поведение за два-три дни.

# 737
И у нас свекър ми им дава твърде много сладки неща. Плодове, де, не шоколад. Ама пак прекалява, де. Laughing Последно като ходихме им оставих на клетката закачена изпринтена информация какво трябва да ядат, с илюстрации за количества и съдържание.

Редакция:
Случайно се натъкнах на видео на женско морско свинче, което донякъде се държи като Мая

Мая е същата - лежи си спокойно, някой минава покрай нея и тя му се хвърля отгоре/отзад. Когато им чистя клетката, по същия начин третира моята ръка и гумената четка.  Crazy Много е странно, наистина.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 18:39 от Макарон

# 738
Макарон, моята се държи така като се разгони. Обикаля, пърка, преследва сестра си, върти дупе и си личи как пелвисът й е разширен. Продължава около ден, но бая тормози кака си. На 4-5 месеца е.

# 739
Макарон, моята се държи така като се разгони. Обикаля, пърка, преследва сестра си, върти дупе и си личи как пелвисът й е разширен. Продължава около ден, но бая тормози кака си. На 4-5 месеца е.

Мерси! Явно са темпераментни госпожиците.  Crazy

Помня, че ти през пролетта се интересуваше от корекс и гридове за C&C cage. Какво стана с проекта? И как са твоите прасенца?

# 740
Да, интересувах се. Обаче ми попадна на оферта една голяма клетка 1.20 на 70 и взех за двете госпожици. Имам и трето прасенце, което е мъжко и седи отделно засега. Още не мога да се реша да го кастрираме. Четох вашите отзиви и съвети, чаках да попорасне и сега като му дойде времето, се притеснявам. 

# 741
Ооо, прелест - ще си имаш трио. Много хубаво, от опит казвам.  Heart Eyes

Пиши, ако нещо те интересува - за кастрирането и са C&C клетките.  Hug

# 742
Като стана въпрос за клипчета, някой виждал ли е на живо пеещо (чуруликащо) морско свинче?

https://www.youtube.com/watch?v=09wyzo6kyF8
https://www.youtube.com/watch?v=pYL1gocnIss

# 743
Аз съм чувала, два пъти, но не съм виждала. Не знам кой от тримата е, но подозирам Алиса, защото първият път беше няколко месеца след като тя дойде у нас.

Звучеше точно като пойна птичка, но понеже бях гледала такива клипчета и звукът идваше от тяхната стая, почти веднага се ориентирах какво става. Обаче като чу стъпките ми, чуруликащото прасенце спря и не можах със сигурност да разбера кой пее така красиво.

Който и да е, ще ми се по-често да пее. Много нежен звук е.  Heart Eyes Ако имам късмет да го чуя трети път, само ще слушам, няма да се опитвам да влизам в стаята и да прекъсвам песнопоеца.

# 744
  • Бургас
Како Сийке,много е сладко.
Моите нямат такива дарования,но като го пуснах Квики каза много остро"Крррррр",явно някак разбра,че свинче го издава този звук.
Имах папагали,които стояха в началото до входната врата и чудесно се бяха научили да имитират превъртането на ключа, постоянно имахме чувството,че някой отключва и заключва.Един мой папагал казваше "Коко" и то много рядко,никога пред гости,срам го беше.
Не знаех,че прасенцата имат такива таланти.Много е сладко това от клипа.

# 745
Свинчетата си преполовиха балата от 20 кг. Реших да поръчам нова, че да не се свърши, и хоп - няма вече от любимото им сено. Защо, защо не купих две бали! Сега ще ме гледат на кръв до август.

Следващия август ще поръчам 3 бали направо, да знам, че са оправени за цяла година. Равносметката е по 17 кг на прасе на година, т.е. 1.4 кг сено на месец.

Между другото, уикенда минах през един зоомагазин да им купя тунел, че изядоха стария, и погледнах какво сено има. Много разочароващ асортимент - и българските, и вносните видове бяха едни жълто-кафяви, като слама. Вносните на малки, къси стръкове, българското - дълги, груби стръкове. Единствено люцерната изглеждаше прекрасно зелена и ароматна, обаче то пък не става за възрастни свинчета. Дори марки, които преди ми харесваха - Витакрафт и Дуво, примерно, изглеждаха много неапетитно.

# 746
  • Бургас
В един магазин до нас зареждат някаква невероятна партида на Минипак.Жълти сламки почти няма,вечер слагам доста на всяко мишле,на сутринта почти нищо не намирам останало.Дори Пуци го яде с желание.Дано все такова да има,няма как да се презапася,по четири-пет пакета вземам,но повече няма къде да ги съхранявам.
Иначе върви доста сеното.Ако имах къде да го държа,щях да взема направо от някое село голяма бала.
Ти как го съхраняваш?

# 747
В суха таванска стая, както е в кашон и качено на стол (че веднъж се беше наводнило).

Вкъщи го държа в ето такива торби
- имам си по две-три торби различни видове сено, което смесвам и слагам в кош за пране:

Удобно и евтино е, но е трудно да се организира съхранението. Да не говорим, че при прехвърлянето на сеното от кашона в торбата, цялата ставам в сено.  Crazy

Поръчах разни други препоръчани марки сено, да видим дали нещо ще им хареса. Те принципно всичко ядяха, докато не опитаха тазгодишното сено и изведнъж не решиха, че другото сено вече не е вкусно. Дано не ми организират гладна стачка

# 748
  • Бургас
Да,при наличие на таванско помещение е удобно.
Дано не ти организират гладна стачка,че Пуци често ми го прави този номер.Стои и не яде.Побърква ме понякога,миналата зима ми беше спретнал подобен номер,а тъкмо беше навалял сняг до коленете и почти нямаше пътечки,газих из снеговете да му търся от неговата храна(смеската).
Квики си яде без възражения,Пуци обаче не.

Между другото май се сприятелиха.Вече виждам,че стоят един срещу друг и си говорят.Квики все така упорито гризе пръчките и видимо иска да отиде при Пуци.Тези дни ще ги пускам в една клетка,но искам да съм свободна и да ги гледам да не стане бела.Дано се разберат и дано са мъжки и двамата(уж са),че ще подарявам малки сладки прасенца.Малкият умира от желание едното да е женско и да имат бебета,но аз не искам.

# 749
О, стискам палци всичко да мине наред!

Нали знаеш процедурата при запознанство (защото тяхното ще бъде запознанство по всички правила, нищо, че са се виждали през решетките) - първо се срещат на непозната голяма територия, примерно в банята, и там няколко часа се случва голямата драма. Търчат, правят кррр, показват зъби, качват се един на друг, квичат и прочее. Изглежда много агресивно, но навсякъде опитните стопани пишат да не се намесваме, освен ако не се сбият до кръв (тук е важно да се различава т.нар. "гризване", което е премерено замахване с челюсти в посока друго свинче, но което не преминава козината и зъбите не стигат до кожата. Гризването е деликатен начин да се изрази доминация, а ответната реакция на гризнатото морско свинче е пискливо квичене - това квичене не е от болка, а е знак на приемане на подчинена позиция в йерархията. Случва се ежедневно в нашата клетка, особено когато остане едно единствено парче любим зеленчук). Истинско ухапване съм виждала само на видео, но е много различно от това гризване на козината - целият език на тялото показва, че едното свинче цели да нарани физически другото. При истинско ухапване ги раздели веднага.

Обикновено запознанството продължава няколко часа - в първоначалния етап им дай много скришни места, но с два изхода, за да не може едно свинче за запречи изхода на другото. Приклещеното свинче може да се уплаши и да ухапе другото от паника, а не защото не искат да са приятели.

Дай им малко храна и ги наблюдавай какво правят. Ако всичко е наред, в някакъв момент ще се уморят и ще заспят. Ако след дрямката се събудят все още приятели, значи вече е назрял моментът да ги преместиш в обща клетка, която трябва да е нова и за двамата или поне добре изчистена и разместена стара. И да е достатъчно голяма, разбира се.

ПС - ако не си сигурна дали и Пуци, и Квики са мъже, снимай ги и ги покажи тук или ги заведи на ветеринар. На тази възраст не бива да допускате бебета, защото лонната симфиза е вече втвърдена (първо раждане следва да е преди 8 месец да женското свинче) и бебетата не биха могли да се родят, освен със секцио. В огромната си част късни първи бременности приключват фатално и за майката, и за бебето.

Успех, стискам много палци всичко да мине добре и Пуци и Квики да се сприятелят.

Общи условия

Активация на акаунт