Морски свинчета (тема 6)

• 57 425
  • 812
  •   1
Отговори
# 750
  • Бургас
Мерси много,ще ги пусна в банята.Иначе в стаята като ги пускам едновременно,Пуци ме търси да се гушка,а Квики не идва,обикаля си и се вре навсякъде,само не и при мен.
Ще трябва обаче да проверя Пуци, възможно ли е да е зле настроена към мъжките женска?За Квики уж двама ветеринарни лекари казаха,че е момче,ще трябва хубаво да го огледам и него.
Пуци в магазина ми го дадоха за женско,а кварталния ветеринар каза,че е мъжко,но му нямам много доверие.Аз носих Пуци заради лапките,но докторът никак не се заинтересува от тях.Исках изследвания за рахит,а той ме изгледа странно.

# 751
Те са вече възрастни, би трябвало лесно да се познае полът им. Най-малкото мъжки на 2.5 години има тестиси.

Ако не си съвсем сигурна за пола, може да ги снимаш и да пуснеш снимка. Иначе преди в темата съм писала как се различават половете:

http://old.bg-mamma.com/?topic=960985.msg35000220#msg35000220

Персоналът от зоомагазините са в общия случай драматично некомпетентни, не е добре да се слуша какво говорят. Този уикенд в Зооцентър Ринг Мол една дама ми обясняваше как 13 години развъждала морски свинчета и ветеринарите й казали, че за тях било много полезно от време на време да са без храна, за да си починело стомахчето им, иначе ставали много дебели и преяждали. Това в отговор на моя забележка, че имат четири свинчета, едно от които бременно, без сено, пелети или вода. Идеше ми да я хлопна с нещо, честно, а иначе съм много неагресивен човек. Ако ветеринар наистина е казал такава глупост, най-добре да си сгъне дипломката и престане да практикува.

Между другото, вече съм решила да не пазарувам от нито един зоомагазин освен този на Стефанов. Те са взели решение от 2018 вече да не предлагат животни, за което шапка им свалям.

Последна редакция: вт, 16 яну 2018, 12:54 от Макарон

# 752
  • Бургас
Би трябвало да са учили по биология,че дребните бозайници имат бърз метаболизъм и трябва много често да хапват,жизнено важно е.Персоналът,който работи в магазините за животни,би трябвало да минава специално обучение.
Специално на моите сено слагам постоянно,вече от смеските не давам по много.Квики си има пелети,но захитря и чака да дам на Пуци смеска,за да почне да си проси.

# 753
  • somewhere over the rainbow
Това за оставянето без храна съм го чела на поне 2-3 места. Аз не го практикувам, но не знам на кого да вярвам.

# 754
  • Бургас
Не знам,не бих ги оставила.
Имаме и голяма костенурка,на нея нищо не може да ѝ стане за няколко дни без храна.Тя през зимата почти не яде.Не е на студено,но или не яде с дни,или съвсем малко хапва.Тя има друг метаболизъм.
Въпреки всичко,всеки ден ѝ даваме по малко,ако го изяде,даваме още.Ако не го изяде го оставям,по малко си хапва от време на време.

# 755
Това за оставянето без храна съм го чела на поне 2-3 места. Аз не го практикувам, но не знам на кого да вярвам.

Абсурдно е да се остави свинче без храна. Дори преди операция и анестезия не бива да гладуват. Сено трябва да имат винаги, 24/7.

Ето например един свободно достъпен научен източник за оптималната диета на морското свинче:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK231932/ - Nutrient Requirements of Laboratory Animals: Fourth Revised Edition, 1995. Вярно, че е разработката е на повече от 20 години, но не е неактуална.

Eто и по-актуален източник в Гугъл Буукс:
https://books.google.bg/books?id=SFSXqsWvsMQC&pg=PR4&dq= … agner&f=false, Harkness and Wagner's Biology and Medicine of Rabbits and Rodents, на стр. 52. Имам си този учебник на хартиен носител вкъщи.

https://books.google.bg/books?id=DcTaAgAAQBAJ&printsec=front … icine&f=false - The Biology of the Guinea Pig, edited by Joseph E. Wagner, стр. 236. Този учебник го нямам, но планирам да си го купя.

В резюме, всички автори са единодушни, че свинчетата е задължително да имат неограничен и постоянен достъп до сено и вода. Има най-различни теории и хипотези за пелетите, другите видове лабораторна храна, зърнените храни, свежата храна, но ако има нещо, за което всички са недвусмислено съгласни, това е постоянният достъп до сеното. Ветеринарен лекар, който твърди, че свинчето има нужда от почивки между храненията със сено, е просто неграмотен (по отношение на свинчетата).

# 756
Една от най-големите грешки при отглеждането на морски свинчета е да се оставят да гладуват. Дори когато са болни, трябва да се хранят насила, но да не се оставят без храна в храносмилателната система.
За да се движи храната в червата, трябва постоянно да има нови постъпления. Ако няма, тя застоява, започва да загнива и... Куп проблеми, дори смърт.
В зоомагазините, освен че често са твърде некомпетентни, в повечето случаи умишлено не им дават вода и храна, за да не се налага често да им чистят клетките. Много важно, че така ги разболяват, нали като ги купи някой и умрат, пак ще се върне и ще си купи друго. Оборот да става... Пък и стоката е евтина...
Иначе и аз съм чувала хвалби, че някой си гледал свинчета амнайсет години. Пък като го поразпиташ, едно няма да е умряло от естествена смърт – средна продължителност на живота 2 години...
2 години беше живяло и свинчето на ветеринарен лекар със собствена ветеринарна аптека, който ме изгледа като извънземно, когато споменах, че търся витамини и други специализирани препарати. Той неговото го хранел с храна за котки и нищо му нямало. И не можах да го убедя, че 2 години за морско свинче не е преклонна възраст, ами буйна младост.

# 757
  • Бургас
С храна за котки?Ужас,този човек със същия успех може да храни котка със сено и гранули с тимотейка.Горкото животинче.
Аз се надявам моите поне до шест години да изкарат.
Преди имах папагал,който беше дълголетник и живя повече от 15 години.А костенурката я взех,когато бях на 12-13,сега съм на 35,а тя е станала огромна,но си я гледаме.
Свинчовците за сега са добре,дано още дълго се гледаме с тях,че много ми е тежко като си отиде любимо животинче,а дребният е в ужас да не им се случи нещо.
Малко поне човек трябва да го е грижа за животните,които взема.Те не са в естествената си среда,не могат сами да се грижат за себе си и остава ние да го правим и нямаме оправдание да постъпваме нехайно.

# 758
Той неговото го хранел с храна за котки и нищо му нямало. И не можах да го убедя, че 2 години за морско свинче не е преклонна възраст, ами буйна младост.

Мили боже, мислех, че всичко съм чувала, обаче това ме остави безмълвна. Shocked От какъв зор храна за котки и въобще как ще накараш свинчето да яде храна за котки!? Всъщност ако го държиш гладно, сигурно и това ще прояде. Бедното прасенце... А на този ветеринар кой и защо му е дал дипломата...

Не знам кога се е развивало действието, но дори в далечната 96та, когато получих първото си морско свинче, купихме и книжка - "Морското свинче у дома", от Владимир ..., забравих фамилията. Та в това книжле, да не кажа брошурка, наред с куп глупости, пишеше основните неща бяха верни - че имат нужда от просторна клетка, от другарче, от честа смяна на талаша, че трябва винаги да имат сено и прясна вода. Та не е като съвсем да е нямало никаква информация. После след 2001, като понаучих английски, започнах да ползвам интернет и се появи Guinea Lynx на хоризонта. Свинче 2 вече го гледах изцяло по съветите на Guinea Lynx и Питър Гърни. И тези два сайта са вече доста морално поостарели, много нови проучвания се правят за свинчетата, при това парадигмата е изцяло променена - вместо като лабораторни, вече се разглеждат като компанийни животни.

Много е тъжно, че трябва ние, като стопани, да четем толкова много, за да сме в час и да го играем коректив на ветеринарите. Добре, че тук-таме се появяват знаещи ветеринари вече, че до преди няколко години беше страшно положението. 

# 759
  • Бургас
Уф,на мен много ми тежи,че преди години когато гледах хамстери,не им давах да пият вода.Казваха ни в магазина,че ще умрат ако им даваме.Горките са умирали от жажда.Поне доста плодове и зеленчуци им давахме.Само последният хамстер,който най-много обичахме,пиеше вода.Майка ми го пускаше по масата, веднъж си намери голяма капка и така жадно взе да пие...Не умря от водата,а майка ми каза,че това са глупости и взехме да му даваме вода в една капачка от компот.Нямаше дори поилки тогава.Животинчето живя две години и нещо,другите около година изкарваха.Не знам от къде идваше това безумие за водата,аз бях малка,но толкова ли е нямало биолози,ветеринари,които да кажат,че живо същество не може без вода?Ужас,колко ли мишлета са умирали от жажда.

# 760
Да, и за свинчетата така казваха!

Скоро спорех с моята приятелка, с която заедно си гледахме прасетата като малки, и тя твърдеше, че никога не са съветвали да не се дава на свинче вода. Обаче аз ясно помня как в един зоомагазин ни казват, че свинчетата не бива да имат досег с вода - нито за пиене, нито за къпане, защото умирали. ooooh! Много се бяхме ошашкали, защото нашите вече бяха пили вода цели няколко месеца, добре, че майка ми набързо ни успокои, че били глупости и как можело бозайник да умира от вода.

Боже, направо не знам как им хрумват такива глупости и как въобще се разпространяват между хората.  ooooh!

# 761
Момичета...
Във връзка с последните здравсловни проблеми на едно от прасенцата...реших да пресметна точно на колко годинки е... и установих че е на 5 без 15-20 дни.
По форуми и проче интернет източници, пише че морските прасенца живеят 7-8-9 години, това го знаех и преди, още когато го взех. И с тази настройка го гледах съвсем до скоро, че ще сме дълголетници с него.
После един по един наизскачаха малки и не толкова малки проблеми, но се справяме.
започнах пак да чета... особености на по-възрастните прасенца... нужда да се изпиват зъбките, спад на теглото, защото стават по бавни и ядат по-малко ( една от причините за това е че другите свинчовци са по-бързи с храната), артрит, камъни в пикочния мехур и т.н.
За сега само камъните ги нямаме, чукам на дървен плот.

После в една фейсбук група едно момиче пишеше, че ще води нейният old boy на ветеринар и че не е сигурна че ветеринарят ще се съгласи да го упои за ренген и изпилване на зъбките защото е възрастен, споменаваше се че момчето е 5.5 годинки... Постът беше от приют за прасенца в Австралия, споменавам го с идеята че жената  има опит с прасенца...

И някак се стреснах, че и моя свинчо вече е поостарял.. Sad

Въпросъ т ми е колко макс са живяли вашите прасенца, имали такива на живляи 6-7-8- годинки..
Знам че е тежко човек да си спомня за отишли си любимци (за мен те са част от малкото ми семейство) и се извинявам ако това ще ви натъжи.
Някак ми се иска да чуя, че повече прасенца са живяли по дълго и добре..

Хубава и спокойна вечер на всички   

# 762
 Hug  Hug

Живеят дълго и добре. В преден пост споменавах първия ми свинчо, от август 96та до март 2005та. От първи клас, та чак до 9ти клас на гимназията ме изпрати, даже и с мъжа ми се запозна (гимназиални гаджета сме). Последните три месеца просто се стопи, но имам снимки от посрещането на 2005 и си е все толкова огромен, колкото го помня (той беше голяяямо прасенце).

Второто ми прасенце живя по-малко, но той милия имаше цяла палитра здравословни проблеми и така и не порасна до повече от 800 грама. И на фона на всички тези здравословни проблеми, пак живя от 2005та до 2010, при прекарана пневмония на няколко месеца, ретробулболарен абсцес, среден отит или менингит (така и нямахме диагноза) и постоянни дентални проблеми.

Роджър е много глезено прасенце и си има другарка сега, има мотивация да живее дълго.

# 763
  • somewhere over the rainbow
Привет, мога ли да дам червено цвекло на Лео?
Как да разбера на колко месеца е, наближава 400 гр?
Трябва ли да е кастриран, за да му вземем другарче - момченце?

# 764
400 грама е около два месеца, но това са груби сметки, теглото е много е индивидуално. Дебелана Алиса беше 400 грама на един месец, а сега е на 10 месеца и тежи 1200 грама. Даже се бях ошашкала навремето да не е бременна.  Laughing

Няма нужда да е кастриран, за да му вземете другарче момче. Но има нужда да имат огрооомна клетка, в която всичко е х2, за да не се карат (две къщички, две поилки, две хранилки за сено, две купички за пелети и т.н.). Силно препоръчително е единият мъжки да е над 14 месеца, за да е излязъл от хормоналния период (който по груби сметки продължава 10 месеца от 4 до 14 месеца). Ако са на една възраст, то ще влязат в пубертета по едно и също време и е много вероятно да се скарат безвъзвратно.

Има мъжки приятелства сред морските свинчета, но и винаги има риск единият или двамата мъжки да са по-териториални и да не се получат нещата. При всички положения, две мъжки свинчета имат нужда от много пространство. Абсолютният минимум е клетка 160 на 60, но по-голяма би била по-добре. Шансът за успех на съжителството между двама мъжки е правопропорционален на големината на клетката им. В малка клетка ще се бият и нараняват ежедневно, по-доминантното мъжко ще тормози подчиненото жестоко.

За мен най-сигурните съжителства имитират стадото в природата - един кастриран мъжки с една и повече женски. Мъжкият тушира разни неразбирателства между женските и като цяло цари мир и любов. Такова едно стадо също лесно може да расте с добавянето на ново женско бебе, което всички вкупом приемат лесно и осиновяват.

Като заговорихме за стадо, след края на февруари ще започвам да търся женско бебе прасенце. Нямам предпочитания за цвят или порода, но е важно да е на 3-5 седмици, за да го приеме лесно Мая, че тя понякога е темпераментна. Не искам да е от зоомагазин или развъдник, защото не искам да стимулирам търговията с прасенца. Нямам обаче против да платя на предишния собственик (аз също не бих подарила прасенце, защото много собственици на влечуги си търсят безплатна храна) и с удоволствие бих поддържала връзка с него, за да знаят, че прасенцето е добре.

Общи условия

Активация на акаунт