Морски свинчета (тема 6)

• 57 425
  • 812
  •   1
Отговори
# 765
  • somewhere over the rainbow
Е, значи ни е рано за другарче... Аз нямам против да е женско другото, но процесът с кастрацията ме притеснява много. Иначе голямата клетка не ни е проблем, живеем в къща и имаме място.
Благодаря за информацията!
А за червеното цвекло?

# 766
Може червено цвекло, но по малко, да кажем парченце колкото кибритена кутийка на седмица, като може да го разделиш по дни. Като цяло, кореноплодните не са най-естествената храна за тях и са доста калорични и въглехидратни, така че не е хубаво да се прекалява. Щом сте в къща, наблегнете на тревата - хем по-добре за Лео, хем по-евтино за вас. Тук в София ме е страх да давам тревата от парковете, въпреки че много хора ме убеждават, че няма проблем, ако я набера от по-закътана алея и я измия обилно.

Чудесно е, че имате място. Може да помислиш за C&C cage. Много са практични и излизат на най-ниска цена на квадратен метър. Може да си я направите всякаква форма според наличното място и да я преправяте колкото ви душа иска.
https://www.google.bg/search?q=c%26c+cages&source=lnms&t … =1280&bih=617

# 767
В интерес на истината ние го храним само с трева и сено /редуваме купено с домашна селска люцерна/. Той не яде нито смеските, нито гранулите. Но като чуе, че шумоли пликът със сеното, започва да квичи /скърца по-скоро/ и да подскача. Но си вкарвам някаква параноя, че трябва и нещо друго да му се дава. Много просто ми се вижда така, хах!

# 768
  • Бургас
Може морков или половин ябълка.За малко свинче половин морков или четвърт ябълка.Това е най-безопасното за тях.Е,моите в момента нагъват краставица,но парчето на всеки е с големина на човешки пръст,а са и възрастни и за сега да чукам на дърво нищо не им е ставало от краставици.Обаче много внимавам с количеството и не давам всеки ден,за да не получат разстройство.В големи количества краставицата предизвика разстройство при морските свинчета.

# 769
Може морков или половин ябълка.За малко свинче половин морков или четвърт ябълка.Това е най-безопасното за тях.

С тази част не съм съгласна, уви. Преди 1 година може би щях да се съглася, но в последно време се запознах с няколко интересни нови проучвания, които сочат, че кореноплодните и плодовете е по-скоро добре да се изключат от менюто на тревопасните гризачи и зайци. Всъщност проучванията не са чак толкова нови, но са нови за мен.

Основата на диетата е сеното - 80%. 15% са листните зеленчуци - маруля, кейл, спанак, листа от морков, листа от цвекло, подправки и билки. Най-добре е те да бъдат заместени изцяло с трева. 5% са пелетите и понякога парче плодче, кореноплодно, доматче, чушка. Чушките са единственият нелистен зеленчук, който е допустим за почти ежедневна употреба с оглед високите количества витамин С и ниското съдържание на калций. Нито ябълката, нито морковът са подходящи за ежедневна употреба, още по-малко цял морков на свинче на ден. Количествата са по-скоро половинка или четвъртинка малък морков на свинче на седмица и то не всяка. Пащърнакът може да се дава малко повечко от моркова, защото е по-беден на витамин А и Е. Ябълката от друга страна може смело да се изключи от менюто на прасенцата, нищо полезно не виждам в нея за тях. За хората си е полезна, но за тях е ""джънк фууд".

Проблемът им, е че са твърде сладки, което от една страна може да доведе до метаболитни проблеми като диабет и затлъстяване, от друга - стимулира повишаването на неестествена за техния организъм чревна микрофлора, и от трета - води до стомашни проблеми, тъй като кореноплодните и плодовете са бедни на неразтворими фибри. Прекаляването със кореноплодни и жълто-оранжеви зеленчуци пък може да доведе до свърхвитаминоза А и Е, които водят до проблеми с черния дроб.

В този ред на мисли, от няколко седмици се чудя много по един въпрос. Понеже вероятно ще се изгуби из цялата ми логореа и дълги постове, боядисвам го в червеничко. Вкъщи не мога да отгледам чак толкова трева, колкото на тях им е нужна, за да заместя на 100% плодовете и зеленчуците. Живея до Южния парк, дали според вас бих могла да бера трева от отдалечените алеи, да я мия внимателно и обилно, да я оставям малко да поовехне за час-два и да я давам? Притесняват ме зарази разни, напикано от кучета, тения, пръскано срещу комари и кърлежи и пр.

# 770
  • Бургас
Ох, ужас.
Ако купувам чушки,дали е по-добре от моркови и ябълки?Дано не съм ги повредила с тези двете, всеки ден им давах до сега или едното,или другото.
Марули много обичат,но сега май няма.Ще потърся.

Аз не бих давала трева от парка.На мен ветеринар ми е споделял,че на някои българи им е много ниска здравната култура(никого не искам да обидя) и не дават на кучетата си таблетки за обезпаразитяване.
Оттам и идват проблемите с тениите.
Сега не пръскат срещу кърлежи,но паразити от други животни са най-големият риск.

# 771
Те дори стопаните да обезпаразитяват кучетата, бездомни кучета и котки в парка има бол. Не знам на тенията яйцата дали се отмиват с вода. Аз наистина ще мия всичко обилно, стрък по стрък, със сигурност няма да съм немърлива, обаче не всички паразити, бактерии и вируси се отмиват с вода. Не мога да преценя доколко тревата навън е по-опасна от зеленчуците в магазина.

Например именно от магазински зеленчуци Рози успя да се зарази с ешерихия например, напук на цялото ми миене и киснене. Та тогава прочетох, че не всички щамове ешерихия могат да се отмият, защото някои бактерии се свират на групички в гънките на листата и образуват хидрофобно покритие над тях, за да се предпазят. Еволюция в действие, ама освен сеното, нищо не остана, с което да храня прасетата.  Laughing

# 772
  • Бургас
Да, и зеленчуците могат да са заразени.
Бездомните кучета и котки са голям проблем.На моя приятелка майката много пострада преди години, имаше тения и в белия,и в черния дроб.Спсиха я,но беше някакъв ад.

Ще обикалям да търся нещо подходящо за свинчетата.Квики хапва и гранули,но Пуци не иска.Само сено нагъва,гранулите не ги поглежда.Сега без любимите моркови ще започне да протестира.За ябълката едва ли ще страдат,никак не ѝ се радват.

# 773
В този ред на мисли, каква трева да посадя в градината и изобщо зимата ще стане ли нещо? Иначе имаме в двора едни треволяци, по-скоро бурени, не знам какво са точно. Да давам ли от тях?

# 774
  • Варна
Привет и от мен. Hands Wave  Честито на всички,които са си взели прасенце или още едно другарче за компания. Hug
Аз да се похваля,че вече минахме само на Кавиа къмплийт и вечер когато се прибера ме посреща отбор гладни свинчета Grin Докато не им сипя гранулки няма спиране. Simple Smile Гледам,че сте разисквали въпроса за сеното. Аз също имам проблем с него нищо,че мога да си отбирам което ми хареса. За съжаление сега пристига сено,пълно с груби и големи клечки,жълто и не добре на външен вид. За сега някак си се справям със сеното,взимам различни и мога да кажа,че си изяждат всичко. Зеленчуци и зеленийки зимата предпочитам да не давам много.
Относно тревата, Макарон ,аз лично не бих рискувала изобщо. Пролетта се изкушавам от глухарчета в морската градина,но не смея да късам (не само кучетата си вършат нуждите:neutral_face:)

# 775
В този ред на мисли, каква трева да посадя в градината и изобщо зимата ще стане ли нещо? Иначе имаме в двора едни треволяци, по-скоро бурени, не знам какво са точно. Да давам ли от тях?

Не знам какво имаш предвид под бурени, но не всички градински растения са безопасни, уви. Домашните свинчета нямат много инстинкти какво е безопасно да ядат. Тая година например, докато подкастрях мушкатото ми вкъщи, свинчетата ми проглушиха ушите, голямо желание беше да им дам мушкато. Зелено ли е, не пробират много, уви.

Иначе, ливадна метлица, ежова главица, тимотейка, райграс. Аз садя малко лайка и глухарчета също в саксии. От тревите, тимотейката е най-добър избор от дългосрочна гледна точка, тъй като е доста абразивна и с ниско съдържание на калций, което е добре за свинчета над 1 година.

Люцерната е чудесна за млади прасенца, но след 1 година не е добре да се дава, защото е много богата на калций и протеини (люцерната всъщност не е трева, а бобово, и е с доста различен аналитичен състав от тревите).

Списък с най-често срещаните токсични за прасенцата растения:
http://www.happycavy.com/guinea-pig-dangerous-unsafe-foods/

# 776
# 777
  • Бургас
Макарон, много е сладко.

Моят Квики си намери играчка.Беше  пуснат навън и отишъл до торбичката със сеното.Чух го,че шумили и помислих,че пак ще яде найлон.Станах да махна сеното от пода,а дивачето грабна хартиеното етикетче и избяга.Взе да си го гризе и мята насам-натам.Но не яде хартията,просто я гризе.Дадох му я и в клетката и си я разнася.Дори не я яде,само я мята и се забавлява.
Етикетът е от Минипак,зелен.Поне ще има играчка.

# 778
Ох, влюбих се.  Heart Eyes

В един зоомагазин до нас има три бебета момиченца, невероятно малки и сладки - на размер са като яйчица. Едното е бяло с червеникаво, според мен с малко лункаря в гените, много шантава прическа има. И има такъв мощен глас! Другото е сиво агути с бяло (а аз просто умирам да имам сребърно агути!) тип теди с кърдави мустаци и червени очи, много скокливо същество. Третото е едно спокойно и съзерцателно (или много изплашено) лъскаво късокосместо черно прасенце, като маслинка е, с една бяла капчица на носа.

Обаче... след няколко дни заминаваме за 10 дни на път, ще трябва да оставя бебето при свекър и свекърва ми. Тя ще е още малка, бих предпочела аз да съм вкъщи и да я наблюдавам как се вписва в стадото, наддава ли добре и т.н. Те ще го гушкат, подозирам, че няма да стои изобщо в клетката. Освен това свекър ми, като един истински дядо, им дава куп забранени неща в огромни количества, като например една връзка магданоз. Crazy Обещал ми е най-сериозно, че повече няма да прави така, де. Също така, не бих могла да избера едно от трите, а и трите не мога да ги взема, защото нямам място - имам място за максимум още две, като предпочитам да взема само едно, за да съм сигурна, че ще можем да се справим с нарастващия зоопарк. А и не исках да купувам от зоомагазин. 

Ох... толкова много ги харесах, сънувах ги нощес. Сега на връщане към къщи пак ще мина да ги видя.

Принципно всякакви морски свинчета харесвам, но се е случвало да видя някое на витрина и да ми трепне отвътре. Имаше една малка лъвичка, кафавя и на пръв поглед много невзрачна,  уж късокосместа, но с буйна грива. И много мощно пискаше.  Laughing Това беше преди да вземем Мая, просто бях готова да я купя и да си я кръстя Леа, ама Рози не беше кастриран. Едно друго също бях харесала, мъжко, евентуално за другар на Рози, преди да го кастрираме... Та от време на време се сещам за тия прасенца и се чудя какво ли им се е случило в живота. И разбира се Юки, която слава богу отиде при Early Evening, та нея не я мисля, знам, че е дебела, глезена и щастлива.  Heart Eyes

Просто ми се прииска да споделя с някой, който няма да ми се чуди на трепетите към мишките.

# 779
  • Бургас
Макарон,ти ги гледаш толкова добре,че ще направиш подарък на малката душичка,ако я вземеш.
Тегли чоп-напиши на листчета описанието на дребосъците и изтегли едно със затворени очи.
И аз искам бебе мишленце,но за сега не може.
Защо магданозът е забранен?Не им давам често,обаче го ядат с удоволствие,все едно смучат спагети.Много са сладки.
Снимай бебета,кажи,че искаш да ги покажеш на мъжа си примерно и ни ги покажи,моля!

Общи условия

Активация на акаунт