Дискова херния - 15

• 166 448
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia, Bulgaria
О не, в никакъв случай не бива да губиш кураж. В никакъв случай не се натоварвай, прави разходки колкото можеш и се пази МНОГО да не настинеш. Аз мислех че всичко се случи внезапно онзи ден, но доцента беше категоричен, че не е сталало тогава а преди това просто движението ми е провокирало излива на повече " течност" която е затиснала нерва и затова ме е повалило. Аз изкарах около Коледа много тежко грипа и тогава имах криза от кашлицата направо ме хващаше ток в кръста, пих противовъзпалителни отшумя и след това имах усещания, придърпвяния и от време на време леки болки при умира и по- голямо натоварване, явно всичко е започнало тогава. След това бях на физиотерапия и рехабилитация последователно първо в Банкя след това Велинград. И случката стана след две седмици интензивна рехабилитация.....Стана ми много странно като обясних на доцента че правя редовно упражнения за заздравяване на поясната мускулатура и не съм останала без поддържане, реакцията му беше че той не препоръчва всички тези дейности като упражнения, котешки гърбове и така нататък..... Само 6 те правила който ти дават на лист хартия като те изписват, а там пише само плуване, тангентор и доколкото помня колело.

# 301
Какво е тангентор?

# 302
  • Sofia, Bulgaria
Масаж с вода. Най-добре да е минерална рехабилитатор с един маркуч струя вода ти прави масаж, това е.

# 303
Да, аз имам този лист. И на мен няколко пъти ми каза при изписването да НЕ СЕ НАТОВАРВАМ И ДА СИ СЛУШАМ КРЪСТА. 20 дни само лежане и малко разходки. След това велоаргометър и плуване и НИКАКВИ КОТЕШКИ ГЪРБОВЕ. Отчайвам се, защото нищо не правя, вчера само малко излязох  пред блока за 20 мин и днес ме боли по-силно. Дано отмине тази болка с времето. Не се живее така.

# 304
  • Sofia, Bulgaria
Ще отмине не се притеснявай. Аз пък ходех много веднага след изписването, вече не зная кое е добре и кое не.... Не съм чувствала никаква болка, но избягвах да седя, ходех след това лягах малко и отново ходене. На теб сложиха ли ти гел? Чувала съм от пациенти че като не сложат самите сраствания много боляли.

# 305
Да, сложиха ми гел. И аз зная, че много боли при страстването и за това държах да го има. Чувствам се много по-добре след операцията. Дано само тази болка премине. По принцип лекарите ми казаха, че коренчето ми е било много увредено и сега му трябва време докато се възстанови и че ще се оправя напълно. Дано е така.

Последна редакция: пт, 10 мар 2017, 06:35 от _Smile_

# 306
mylli, много съжалявам  Hug

Смайл, мен доста време ме боля кракът след операцията. И на мен това ми обясниха, че е бил много травмирано коренчето и ще му трябва време да се възстанови. Мен ме болеше зверски преди операцията, накрая - повече от кръста. Даже сега, след толкова време, ако презоря ме боли кракът, а не кръста толкова.

# 307
И така дами,относно операции те за ДХ.Не се хващайте за първото мнение от нашите прословути БГ "неврохирурзи".За тях ние сме просто една касичка за пари.И аз посетих няколко,но освен "задължителна" оперативна намеса и Пари за еди какво си,и гаранция"Франция"нищо повече не дават!Все пак това е гръбначен стълб,а не е прост апендизит!Но все пак всеки си взема индивидуално решение.

# 308
Аз съм много доволна от доц. Каракостов и екипа му. Консултирах се с четирима лекари и всички бяха категорични, че моят случай е за операция. Не мисля, че само са искали да ми вземат парите. Определено се плащат доста скъпо материалите, ако се налага слагането им. В отделението имаше хора със смачкани или пукнати прешлени, които буквално бяха вдигнати на крака от адски болки. Така че не мисля, че българските неврохирурзи са за подценяване. Просто здравната ни система е така направена, че пациентът трябва да си плаща материалите и за това не мисля, че са виновни лекарите.

Алечка, мен също кръстът не ме е болял много. Проблемът ми е в крака - не можех да стоя изправена преди операцията, бях наведена напред и на една страна от болката.

# 309

_Smile_ радвам се,че си случила на доктори.За това,не бих искал да се впускам в подробности относно здравната ни с-ма,защото не знам колко страници от форума ще заема относно ДХ си херния.

# 310
Никой не може да даде гаранция, че една операция ще реши изцяло проблемите - дори след напълно успешна такава, може да остане болка, поради нараняване на нерва, поради нараняване на околните тъкани... Не е приятно, но е така, и няма какво да обвиняваме лекарите за това.

Вярно е, че операцията има по-голям шанс за успех, ако нерв е бил притиснат за по-кратко време, тъй като нервите се нараняват и много бавно се възстановяват - месеци и години, ако изобщо. Но, от друга страна трябва да се има предвид, че операцията е краен вариант, а не първо решение - операция се налага при притиснат нерв и херния, която не се повлиява от лекарства, упражнения и физиотерапия. Или, когато има пареза на крайник или проблеми по отделителната система и таза - там вече е опасно и е най-добре да се направи по-бързо операция за да се минимизира риска от постоянно увреждане. Ако има само болка в кръста, малко болка и необичайни усещания в крак/крака - добре е да се опитат консервативните методи за лечение първо.

Втора операция на същото място, вече е малко по-различен проблем. Аз съм с успешна първа операция и преди година, повече от 10 години след операцията ми съм с втора дискова херния на абсолютно същото място.

Отново, ако има пареза или смущения по таза изходът е само един - операция, но иначе е по-сложно. Първата причина да е по-сложно е, че втората операция има по-малък шанс за успех и по-голям риск - дискът е по-тънък, мястото вече има нараняване и белег от първата. Втората, причина е - ако втора операция не е успешна, третата е вероятно вече да е за слепване на дисковете, което е по-тежко, с дълго възстановяване и носи много проблеми в бъдеще.

Така, че сега, изправена пред вероятност за втора операция, се опитвам да направя всичко възможно да спася положението по други начини. Нещата бяха много зле в началото, схващане, болка в кръст и крак. Няколко месеца пих противовъзпалителни по схема - 5 дена пия, 10 дена почивам и това успя да тушира малко силното възпаление, плюс физиотерапия, упражнения и пазене. Засега не съм на 100%, но не съм и за операция, надявам се да я изпусна този път.

Защо се случва за втори път е въпрос, който много си задавах. Въпреки, че всеки ден си правех упражнения, въпреки, че се пазех. Никой лекар не може да отговори еднозначно на това, но за мен отговорът е прост - вторият път е поради същата причина, която беше и за първият път - работя пред компютър, по цял ден седя. Тази позиция явно носи твърде голяма тежест за долната част на гръбнака и той си остава слабо място. За съжаление не е нещо, което мога да променя.

Добрата новина е, че след години с упражнения и заздравена мускулатура, този път нещата не са същите както преди. Възпалението се повлия от лекарствата, въпреки, че трябваше да ги пия за по-дълго време. Упражненията и физиотерапията също помогнаха. Неща, които не се случиха при първата херния. Така че - правете си упражненията, важни са Simple Smile

# 311
Отново напълно съгласна с wildBee, прекрасен пост!  bouquet

Решението за операция е твърде лично и много комплексно и вярвам, че никой от нас не се е подложил лекомислено, без да опита всичко друго преди това. Под ножа се ляга когато си в безизходица и вярваш, че друг изход няма. Аз поне бях така. И бях напълно запозната с рисковете и вариантите след това - и от лекаря си и сама се бях постарала да се информирам достатъчно, защото решението си беше мое - никой не ме е карал. Даже напротив - аз се молех да ме оперират. И, въпреки че принципно съм съгласна, че здравната ни система е гнила, не съм съгласна, че са ме оперирали, за да изкарат пари от мен. Не съм платила една стотинка, каквото са взели то касата - това е. А и едва ли бяха допрели до моите пари, защото отделението беше пълно с потрошени пациенти, които вероятно носят повече, аз бях "лесен" случай по стандартите на неврохирурзите, нуждаеща се от "рутинна" за тях операция.

След операцията - божа работа (както с всяка една операция)...

# 312
Здравейте ,копирам си въпроса от друга тема , става въпрос за баща ми  с дискова херния е , и са му предложили да отиде да се лекува по ЗК ,но не знам на кое от следните места е специално за дискова херния,ще се радвам да ми помогнете :

1.Давидковските бани
2.Хасковски минерални бани
или
3. Павел баня

Благодаря предварително!

# 313
Павел баня  Peace

# 314
Благодаря  Hug
А да ме насочите към името на санаториума ?

Общи условия

Активация на акаунт