Имат ли 10-годишните ви деца домашни задължения и какви са те?

• 32 181
  • 245
  •   1
Отговори
# 105
Как да е малък за телефон?
Синът ми има от 5 годишен (дядо му го подари) Simple Smile с копчета обикновен ... ползваше го вкъщи и да говори като голям с бабите и дядовците Simple Smile
В 1-2 клас (тръгна на 6) си го носеше в у-ще
В 3ти му взехме "тъч-скрийн" Simple Smile - прибираше се сам и ми се обаждаше докъде и как е стигнал..
Сега е 5ти клас, на 10 е и постоянно е по някакви занимания преди/след у-ще, събота... И как да няма телефон ?

Сега ми мрънка за Плейстейшън или някво такова не помня точно - еми няма да му взема.. Има лаптоп (има игри там), има телефон (и там игри), доскоро и PSP имаше.. еми вкъщи да не е игрална зала  Crossing Arms

Щерката е на 4 - има телефон с тъч скрийн, гледа си клипчета, пуска си музики... Като стане 1 клас ще й взема карта и ще си го носи на у-ще.

Телефонът вече е като да нямаш портфейл  newsm78

# 106
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Е как не е нужен?Не излиза ли на вън?Моя като излезе с някое приятелче и като се заплесне,може и 3 часа да не се прибере.Подивявам ако не го чуя.То и аз съм хахо ама ...

те май не са в България  Blush
там няма как да го остави да броди по улиците сам за три часа. Peace
не мисля, че им трябват телефони, по-скоро са на принципа "всички имат и аз искам"  Confused

Скрит текст:
нашият си има телефон, но се сеща за него само когато някой друг си е играл в училище.
за таблета се сеща по-често - заради групите от почивките, но тези групички се саморазпадат след макс. месец  Blush

# 107
  • постоянно
Живеем в чужбина .  Тук наистина и правилата са различни , а и самият живот. Няма как да го оставя сам или да излезе сам .
Но от другата година ще  е в голямо училище и наистина ще има нужда от телефон , така , че мисля да го изненадам с  такъв за този рожден ден .  bouquet

# 108
И не ходи никога по екскурзии, на гости в приятели, на рождени дни? Ясно, че ти го водиш до там, но едва ли си плътно до него 24/7.
Телефон се купува преди реално да има нужда, за да се научи да го ползва. Не толкова какво къде да натисне, с това е ясно, че ще се справи, но да свикне с отговорността да носи такова нещо, да спазва правила кога е подходящо да се обажда и кога не, да го пази и т.н.

# 109
  • постоянно
И не ходи никога по екскурзии, на гости в приятели, на рождени дни? Ясно, че ти го водиш до там, но едва ли си плътно до него 24/7.
Телефон се купува преди реално да има нужда, за да се научи да го ползва. Не толкова какво къде да натисне, с това е ясно, че ще се справи, но да свикне с отговорността да носи такова нещо, да спазва правила кога е подходящо да се обажда и кога не, да го пази и т.н.

Ако ходят на екскурзия от училище, телефоните не са позволени . Ако ходи при дете на гости - аз го карам и аз го вземам . Сам не излиза на " разходки " . Има таблет, i pad, playstation 4, x box 360. Досега наистина не съм виждала смисъл от телефон .  Peace

# 110
Аз намирам мобилните за най-полезното нещо, сравнено с времето на нашето детство. При нас в училище също не са позволени, но на лагер/екскурзия хич не би ми било спокойно да я пусна без тел. На гости с преспиване също завъня 1-2 пъти да видя как е хавата Simple Smile
А никога ли не ви се налага да изтичате до магазин или аптека и да не искате по някаква причина да разкарвате и детето?

# 111
  • постоянно
Аз намирам мобилните за най-полезното нещо, сравнено с времето на нашето детство. При нас в училище също не са позволени, но на лагер/екскурзия хич не би ми било спокойно да я пусна без тел. На гости с преспиване също звъня 1-2 пъти да видя как е хавата Simple Smile
А никога ли не ви се налага да изтичате до магазин или аптека и да не искате по някаква причина да разкарвате и детето?

За екскурзиите има телефон на който родителите могат да изискват информация , както и  имат определен човек , който праща смс на родителите с  информация относно това какво правят децата в момента.
Ако преспива у приятелче , говоря с майката на детето и съответно с детето ако иска.
Да, налага ми се доста често , но както казах тук правилата за децата са по-различни и трябва да се съобразявам с тях.   Peace

А и магазините им не са " под блока "  Hug

# 112
И ние живеем в чужбина и синът ми ползва телефон с работеща сим карта от както почна 'голямото' училище (т.е. както БГ гимназии или техникуми). До преди това не му се е налагало да ползва телефон, декември навърши 12, имал е, играл е на игри, ползва уотсап, но картата не позволяваше изходящи повиквания.

Дъщеря ми в момента на 9 има такава. В действителност тук правилата са малко различни - от сега започнах да го пускам да излиза наблизо с приятели и да си взима телефона. В училищата е забранено да се ползва телефон - той го носи само по пътя да има връзка с нас. Дъщеря ми си взима телефона само на гимнастика, която друга майка (на нейната приятелка) ги кара до мястото. Сложила съм множество филтри на телефоните и им проверявам редовно историята на чатовете (уотсап, вайбър) , поради инцидент с друго дете от класа на сина ми, което използваше нецензурен език. Нямат и двамата други профили в социални мрежи и честно казно предпочитам да е така.
Когато бяхме в БГ през лятото на детската площадка пред блока връстничките на дъщеря ми слушаха чалга на телефоните си и гледаха клипове танцувайки. Не мисля че са подходящ пример за деца.

На екскурзии моят син ходи, позволиха телефони, но не носят отговорност ако телефонът изчезне. МС ходи 2х на екскурзия за по 5 дни и ми пращаше съобщения всеки ден. Иначе връзката става чрез училището чрез мобилен телефон за извънредни ситуации.

До магазин и аз не ги пращам, най-близкият е на 20 минути пеша; даже и аз не ходя, пазаруваме 1х онлайн.
По отношение на научаването - ако дадеш телефон на бебе на 9 месеца - ще се научи по-бързо от възрастен, те растат с технологиите. Отчитам като голяма грешка от наша страна и разглезване, че и двамата имат в стаите си плейстейшъни, телевизори и лаптоп и са се зомбирали. В резултат от непрекъснатото отсъствие и работа на баща им и майка им. Сега съм забранила отчасти интернета до определен час, но пък в училище често им дават домашни да влизат в нета.

Свиках семейна среща в събота. И дадох основни прости задачи. Постепено ще увелича, дано да не ми писне да съм падар, идва ми много и на работа и вкъщи #Crazy

Последна редакция: пн, 23 яну 2017, 13:17 от S T A R D U S T

# 113
  • постоянно
Благодаря ти Стардъст , много точно си го описала.

Моят син ще ходи във Франция през април от училище. Телефони няма да са позволени , но забелязвам напоследък , че по -малко повтарям " Направи това, направи онова " На два -три пъти споменава " Като отида във Франция ще трябва да мога да правя всичко това сам " - иска да се учи на самостоятелност .  Учи Френски на училищния ай-пад за да можел да купи на майка си подарък от местния пазар  hahaha

# 114
Ако ходят на екскурзия от училище, телефоните не са позволени...
И ако се загуби какво става? Или там никога деца не се губят.
Чак пък такива забрани за толкова големи деца. Кой ще го разбере, че има в раницата телефон с изключен звук?

На гости - колкото и да се доверяваш на хората, при които го пращаш, добре е детето да има директна връзка с теб, не през тях, но... ти си знаеш  Peace

# 115
Моите имаха такъв трип за един ден през декември. Аз не го пуснах (той и не искаше) за един ден да се влачи по студовете с автобус и да прекара 2 часа на маркета и да яде на крак (пак го глезя). Но тази година лятото ще ходят за 2-3 дни в Белгия и Холандия, а през 2018 е на ски ваканция (тогава ще е голям на 13г) с училището за 1 седмица. Разчитам на учителите и екипа, пак ще дам телефон.

her_76 ти много добре си ги обучила твоите. Аз на работа съм кикас, но понеже не виждам децата по цял ден (сутрин спят като изляза), а вечер пишат домашни или четат, нямаме много време заедно и ми липсват и затова съм ги разглезила.

От тази година МС ходи пеша до спирката сам, от там хваща автобус, после пак пеша покрай едно крикет игрище и така по 44 - 50 мин. в едната посока. На мен до работа ми е 55 мин., така че горкото ми дете все едно ходи на работа всеки ден. Понякога се налага и да отиде сам с автобуса до футбол в събота.
Но понякога преди да тръгне на училище ако съм забравила нещо му пиша в уотсап и той чинно ми върши услуга набързо.

# 116

И ако се загуби какво става? Или там никога деца не се губят.
Чак пък такива забрани за толкова големи деца. Кой ще го разбере, че има в раницата телефон с изключен звук?

На гости - колкото и да се доверяваш на хората, при които го пращаш, добре е детето да има директна връзка с теб, не през тях, но... ти си знаеш  Peace

Възможно е да се загубят, но маршрутите се изтренират предварително. На няколко пъти водихме МС до новото училище и обратно и после го карахме той да ни води. Не го пускаме по непознати маршрути. Децата са големи, но не са свикнали да обикалят, тук разстоянията са големи. Училището и футбола са все едно да пратиш детето си само от Бургас до Карнобат например. Наскоро му обясних как да хване влака до метрото и там го чакахме, не исках да рискувам. При нас е противозаконно дете под 12г да е оставено без надзор на възрастен. По-вероятно е друго да му се случи, отколкото да се загуби - ходил е сам и до кварталния мол с приятели. На гости - само при доверени родители.
Наистина давам телефон на училище на МС, но дъщеря ми няма нужда от такъв, нейното училище е на 10 мин. пеша. Мога и да я пусна сама, но както споменах - не е разрешено, а и аз не мисля да я пускам още. МС се е обаждал да каже че има задръстване и ще закъснее, тогава аз уведомявам училището.

# 117
Наличието на телевизори и телевизионни конзоли в детската стая лично аз смятам за много неправилно родителско решение.

И тук преди 5 клас детето практически няма необходимост от мобилен телефон и реално изключително малко деца разполагат с такъв. Обикновено първият мобилен телефон е някакъв обикновен - в 4-5 клас, а смартфон получават някъде около 12-тата си година - поне семействата в обкръжението ни така процедират. Намирам го за разумно.
Ползването на мобилен телефон в училище е забранено дори в паузите, наказанията са жестоки и забраната се спазва.

# 118
  • На село (близо до Лондон)
her кажи му че мислиш върху въпроса за телефона. Нека кафе и закуска да ти носи, докато умуваш Simple Smile...

Само най-голямия му син (13г навърши декември) има телефон. Получи го като тръгна на голямото училище на 11г (почти 12г). Взима рейса сами и да имам връзка, а и в училището са разрешени телефоните. В началното училище са забранени.
Телефона му е обект на голяма и не скрита завист от двете ми по-малки деца (на 9г и на 6г). Но и те ще си чакат реда, а и зависи в кое средно училище отидат след 11г възраст. Има едно до нас, където телефоните са забранени. Тогава ще чакат до 15-16годишна възраст  Wink

# 119
Наличието на телевизори и телевизионни конзоли в детската стая лично аз смятам за много неправилно родителско решение.
Отчитам го като грешка, но иначе се карат кой какво да гледа и кой да си играе на неговата игра след като научат и прочетат. Вече споменахме, че тук няма как да излязат да играят 'пред блока', какво друго могат да правят тийнейджъри от 6 до 8?
Трудно е и да се угоди на 3 човека (включих и ММ), че и той си търси спокойствието след работа.

Обкръжението но от родители подаряват айпад и айфон на децата си, аз съм привърженик на телефоните -андроиди и по тази причина моите нямат.

Общи условия

Активация на акаунт