Имат ли 10-годишните ви деца домашни задължения и какви са те?

• 32 164
  • 245
  •   1
Отговори
# 120
  • постоянно
Сратдъст ,
това с Бургас-Карнобат ме зарадва. Аз доста често давам същото обяснение.  Peace
Май си морско чадо като мен  Simple Smile

Тук никой "не живее срещу работата си " - имам колеги , които пътуват всеки ден 150-200км за да отидат до работа. Не са много ,  но има. Аз на сегашната си работа пътувам само 10км, което ми се струва толкова близко , че пеша мога да ги мина в " главата си " . Допреди 3 години пътувах  с кола по 30-40 мин ( 40-50км ) в едната посока и така 5-6 дни в седмицата.
Няма малки бакалийки под блока или до къщата както има в БГ. В нашето БГ село имаме поне 5 магазина ,3-4 кафета , фитнес, библиотека, съвет, пенсионерски клуб.

В селото в което работя  има само църква и една кръчма  Mr. Green

# 121
Да се върнем към темата  Hug че май доста се отплеснахме.

Вчера МС ме изненада приятно като търсил ревюта в нета за антивирус софтуер за неговия лаптоп. Имали проект от учулище за Интернет безопасност и аз все се канех да седна и да проуча какъв да взема. човекът се ровил и ме информира, коя програма според него била хубава (дали няма уловка тук се чудя), как е номер 1 според определено списание, колко струва месечно и годишно. Сега имам 2 месеца безплатно, мисля да преслушам програмата.

# 122
Наличието на телевизори и телевизионни конзоли в детската стая лично аз смятам за много неправилно родителско решение.
Отчитам го като грешка, но иначе се карат кой какво да гледа и кой да си играе на неговата игра след като научат и прочетат. Вече споменахме, че тук няма как да излязат да играят 'пред блока', какво друго могат да правят тийнейджъри от 6 до 8?
Трудно е и да се угоди на 3 човека (включих и ММ), че и той си търси спокойствието след работа.
Прочетох, че го отчиташ като грешка и затова това не е персонално насочен към теб упрек, а просто изказано мнение.

Моите деца по това време са на тренировки или играят на улицата. Когато избирахме сегашното си жилище, основен критерий беше тихият квартал и възможността децата да се придвижват сами до/от училище и по извънкласните си занимания.

Извинявам се за личния въпрос, но бащата кога намира време за общуване с децата си, ако от 6 до 8 всеки си е залепен за монитора в стаята си?

# 123
За училище ясно защо не са позволени телефони, но защо  толкова много се държи родителите да нямат пряка връзка с детето на екскурзии и лагери?
Аз лично не бих пуснала детето си на тази или по-малка възраст на такава екскурзия. Всичко  се случва и не харесвам да разчитам, че някой ще ми препредаде вярната информацията, а може чисто емоционално детето просто да иска да ми се обади.

Телевизор и компютър  не позволявам в детската стая. С няколко деца сигурно е по-сложно.

# 124
  • Down south
Дъщеря ми вчера много изненадващо помага на баща си при подреждане на разни неща в гаража (шок), общо взето не обърнах внимание, но сега се чудя каква ли е била причината?

# 125
По екскурзии и пътувания с класа и тук не са разрешени мобилни телефони, дори и при пътуванияпо-дълги от ден-два. При нужда придружаващия учител държи връзка с родителите, той носи и пълната отговорност за децата.
Само здравословни причини са основание дете да не бъде заедно с класа си на училищна екскурзия. Финансови затруднения не са основание, но има механизми семейството да бъде подпомогнато с разноските по пътуването на детето.

# 126
Сбъдваща мечти, не го приемам като упрек - мисля че всеки си взима сам решенията за себе си.
На улицата няма как да ги пусна, защото минават коли и през зимата в тъмното е опасно. Имаме градина - там имат батут и футболно игрище. МД си практикува гимнастика в хола. Би било хубаво да играят навън, но културата е различна. И в нашия квартал има много деца, много е спокойно и е изключително семейна средата, но не е типично да са навън и да играят. Избрахме района много внимателно - да е с престижни училища и за момичета и момчета, приемлив начин на придвижване; удобен транспорт до работните ни места. Къщата - удобна и годна за ремонт, както и всяко дете да си има стая, преди много си пречеха. Планираха училище на 15 мин. пеша, което се оказа, че няма разрешително за планиране, така и не отвори през 2016, както рекламираха. Ние гледахме да се преместим преди това, тъй като се взима предвид разстоянието и пощенския код. Следващото близко училище, където приемат и момчета е на 45 мин.
МС тренира футбол 2х в седмицата и 1 ден имат мачове. МД ходи на 2 спорта, това е в определени дни от седмицата също. Жилището го избирахме около година, след като харесахме едно друго преди това и заради пощенския код (който беше в друга община от желаната) го отказахме. Много замисъл и проучване хвърлихме преди да се преместим, както и по отношение на това какви хора живеят там  - информацията може да се вземе от статистиките за преброяване. Друг ден от седмицата децата имат клубове след училище (непосредствено) и учител, който идва вкъщи (след като нас ни няма да им помагаме през деня).
Нямат мероприятия само в четвъртък и петък - и те са хора  #Crazy
За екскурзии, концерти и представления - тук могат да не ходят ако не искат, през това време прекарват времето в училище. Явно в Германия е различно; всяка държава има различни привички и норми.

Бащата и майката намираме време за общуване всеки ден за кратко и повече през уикенда, за съжаление не за дълго, както и прекарваме много време през ваканциите, когато пътуваме - винаги взимаме децата с нас. Засега мога да се похваля, че имаме много силна връзка с децата ни - винаги говорят с нас за това, което ги тревожи и вълнува.

Последна редакция: пн, 23 яну 2017, 15:47 от S T A R D U S T

# 127
  • На село (близо до Лондон)
За училище ясно защо не са позволени телефони, но защо  толкова много се държи родителите да нямат пряка връзка с детето на екскурзии и лагери?

Предстои ми да изпратя 9 си дете с класа на 3 дни екскурзия с училището за първи път. Не са разрешени телефони. Комуникацията става през учителите.
За по-голями деца на 12г и нагоре може да си носят телефони.

# 128
  • Sofia
Явно кой както е научен. Аз никога не бих си пуснала детето на място, където 3,4 или 5 дни няма да мога да му чуя гласа. Едно за да съм сигурна, че е добре и второ защото ще ми е мъчно. Не мога да разчитам 100% на учителката. Когато детето ми си счупи ръката в детската градина (станало е в 10 сутринта) цял ден никой не ми се обади. Държаха го така до 17 ч.  ooooh! Другият съм го вземала от градината с 40 градуса и дори не бяха разбрали, че е с температура.  Shocked И това в градината. А като са по-големи подозирам, че още по-малко ги гледат. За това предпочитам лично да ги чуя поне по телефона.

# 129
  • Варна
Явно кой както е научен. Аз никога не бих си пуснала детето на място, където 3,4 или 5 дни няма да мога да му чуя гласа. Едно за да съм сигурна, че е добре и второ защото ще ми е мъчно. Не мога да разчитам 100% на учителката. Когато детето ми си счупи ръката в детската градина (станало е в 10 сутринта) цял ден никой не ми се обади. Държаха го така до 17 ч.  ooooh! Другият съм го вземала от градината с 40 градуса и дори не бяха разбрали, че е с температура.  Shocked И това в градината. А като са по-големи подозирам, че още по-малко ги гледат. За това предпочитам лично да ги чуя поне по телефона.

Ох ако знаеш как треперих миналото лято една седмица.На лагер  на Васильов.Телефон имаше,но обхвата беше тука има,тука няма.Беше на 10 години,почти 11.А пътуването беше един влак,смяна на втори влак,автобус и накрая багажа с джип,а хлапетата преход.Не е за мен това,а много деца ходят.

# 130
Същото се е случвало и при нас първите години в училище. Даже единия път  преди да се качи в училищното бусче сутринта забелязах, че  окото й е червено. По-късно звъннах на сестрата и тя отиде да я провери. Обади ми се, че всичко било наред. Вечерта детето се върна болно с висока температура, едва стоеше на краката си и още със слизането от буса се разплака. Като са в по-горен клас е по-различно. Могат сами да преценят и да помолят някой да се обади, а в чужбина точно на малките не разрешават връзка с родителите.
На една съфорумка бяха набили детето на лагер и разбрала чак като се върнало. Изобщо много ми е странно каква е причината да държат родителите настрана по време на лагери и екскурзии. Не виждам нито една основателна причина.

Сбъдваща и Стардъст
, не сте ли и двете в Германия или има разлика в провинциите?

Дъщеря ми вчера много изненадващо помага на баща си при подреждане на разни неща в гаража (шок), общо взето не обърнах внимание, но сега се чудя каква ли е била причината?
Момичетата обичат да прекарват време с татковците и да се чувстват важни Simple Smile
Дъщеря ми много обича да приготвя разни ястия за баща си (в началото бяха големи бъркочи, но вече стават за ядене  Twisted Evil).

# 131
Има разлика в отношението към училищната институция, обществените нагласи, манталитета и поставяните приоритети. Специално за разликата между Германия и България пиша.

Задължението децата да посещават училище е законово и родителите подлежат на санкции при неспазването му. Училищна екскурзия е част от училищните занятия и измъкването е само по здравословни причини. Никой не си и помисля да удължи самоволно ваканцията на детето си дори и с ден (всъщност позволяват си го новодошли чужденци, но бързо им показват какви са правилата и влизат в час). И изобщо не става въпрос за изпускане на учебен материал, защото в дните непосредствено преди/след ваканция обикновено не се учи особено, обикновено се ходи  на църква, празнува се нещо си, спортни дни правят, фестивали... Става въпрос за спазване на правила и то спазването им от всички, без изключение. Изкушаващо е да пътуваш/почиваш извън официалните училищни ваканции, защото разликата в цени на самолетни билети и хотели не е малка, но никой не си го и помисля. Да излъжеш, че детето ти е болно не е опция, правят се проверки по телефон и лично, проверки по летища също, глобите са солени.

Притеснения майчини не са основание за отсъствие от училищна екскурзия. В интерес на истината в началното училище (1-4 клас) е голямо изключение да се правят екскурзии по-дълги от ден, но след 5 клас пътувания за поне 3-4 дни са минимум веднъж годишно. В 5 клас се очаква детето да е самостоятелно, да може да взима решения разумно и отговорно. И се работи активно за постигане на тази отговорност и самостоятелност - обществените нагласи и очаквания са такива, манталитетът е такъв.

Не мога да кажа, че съм била напълно спокойна при първото по-дълго отсъствие на големият ни син - беше 5 дни на лагер с класа - в хижа в планината, ноември, без директна връзка, в началото на 5 клас - 9 годишни деца. Справиха се чудесно всички- и деца, и учители, и родители. Оттогава са минали няколко пътувания, винаги учителите са реагирали адекватно в критични ситуации и информацията към родителите е била навременна и достатъчна.

Пролетен дъждец, не знам къде е Стардъст, но мисля, че не е в Германия.

# 132
О, аз в никакъв случай нямам предвид децата да отсъстват от училище заради семейна почивка или да вземат фалшив болничен. Чудно ми беше какви основания изтъква училището за забраната на телефоните по време на дълги лагери и екскурзии? Или просто не смятат за нужно да се обясняват за такива неща?
Ето в нашето училище са забранени всякакви електронни джаджи до 4клас и от училището първата година ни обясниха, че през междучасията децата се залепят само за тях и не излизат от стаите. Но пък са правили и изключения след разговор с родител за дете, което му се налага да се прибира самО понякога.  Та, по време на екскурзия не пречи да речем само вечер всяко дете да е с телефона си нали? ( в случаи на такива по-дълги от ден. В БГ има лагери за 3-5 дена).

Моя грешката. Помислих, че и двете сте в Германия, а всъщност Стардъст е писала, че в нейната държава е различно от Германия и децата могат да останат в училище по време на екскурзия.

# 133
  • Sofia
Няма лошо, правилата са хубаво нещо и аз съм за. Но предполагам, че там и учителите спазват съответните правила и ти се обаждат, ако детето си счупи ръката. Изобщо процесът е двустранен.

# 134

Притеснения майчини не са основание за отсъствие от училищна екскурзия. В интерес на истината в началното училище (1-4 клас) е голямо изключение да се правят екскурзии по-дълги от ден, но след 5 клас пътувания за поне 3-4 дни са минимум веднъж годишно. В 5 клас се очаква детето да е самостоятелно, да може да взима решения разумно и отговорно. И се работи активно за постигане на тази отговорност и самостоятелност - обществените нагласи и очаквания са такива, манталитетът е такъв.
Но, когато притесненията майчини се материализират в това
Когато детето ми си счупи ръката в детската градина (станало е в 10 сутринта) цял ден никой не ми се обади. Държаха го така до 17 ч.  ooooh! Другият съм го вземала от градината с 40 градуса и дори не бяха разбрали, че е с температура.  Shocked И това в градината. А като са по-големи подозирам, че още по-малко ги гледат.
те са достатъчно основание родителят да иска да има връзка по телефона с детето си. Тази връзка с нищо не пречи на самостоятелността. В крайна сметка, когато мъжът ти е в командировка, вие имате връзка по телефона, без тя да нарушава работата или самостоятелността ви. По-добре да се работи в посока интелигентно и отговорно използване на телефона, отколкото да се пляска една елементарна забрана.

Общи условия

Активация на акаунт