Безумно кръщаване

• 55 968
  • 1 155
  •   1
Отговори
# 255
Въпросът е- имат ли децата по-добра алтернатива да си решат проблема за живота, вселената и всичко останало. Или християнското кръщение е правилният път. Ако си убеден, че е така, не би трябвало да ги караш сами да откриват топлата вода.

# 256
"Трябва ли да поставяме децата пред свършен факт като ги кръщаваме"?
Със самото раждане децата са в положението "свършен факт".
Това е реалността. Толкова много неща има, които пречат на свободното развитие, че кръщенето дори не влиза в моите Топ 10.  Simple Smile

# 257
Искам също така да попитам онази потребителка дето ме пита, дали съм била просто парче месо без душа, тя смята ли се за потомка на човек направен от кал? Още по лошо, от реброто на човека направен от кал? И все се чудя, защо точно ребро? Явно са му взели стволови клетки и са създали жена, един вид жените са ГМО?  Sunglasses

# 258
  • инфантилно и разглезено хлапе
Инае като гледам някои хора съм склонна да вярвам, че са шебеци и то слезли скоро от клона, честно.  Laughing
И аз се чудя защо вярващите отказват да приемат, че сме само шебеци слезли наскоро от клона. newsm78
Нали така пишело в учебниците, значи е вярно! Crossing Arms

# 259
Отказвам да споря с най-клишираните умновати подхвърляния от хора, дето явно са неграмотни и са стигнали само до секция "Езотерика" в близката книжарничка.

Най-вероятно сме hosts като в Westworld.

# 260
а именно- трябва ли да кръщаваме децата и да ги въвеждаме в каквато и да е религия противно на тяхната воля?

Kaква свободна воля у пеленаче? Сигурно и сама се досещаш, че децата нямат свободна воля, а родителите решават вместо тях до доста голяма възраст. Така стоят нещата с вярата, в която детето ще бъде посветено, с образованието, което ще получи, с храната, която ще му се готви вкъщи и със здравните грижи например. И на всяка крачка родителите сме тези, които решаваме. Знаеш ли колко деца ходят на курсовете на СМГ против свободната си воля и дори без изгледи да учат после във въпросното училище?
Грубо е наистина това потапяне, ама грузинци са това, какво очакваш? И на европейците им се вижда примитивно тричането на кучетата, ама на - хората си обичат ритуалите. Аз пък съм гледала клипче на някаква рускиня, която води йога за бебета и ги подмята като парцалената кукла на вълшебник Илиян. На нея дори ѝ плащат, за да го прави.
Точно толкова е приемливо да си кръстиш детето, колкото да му дадеш козунак за Великден и да му купиш подарък за Коледа.

# 261
  • София
И аз така мисля.
Къде-къде по-гадно е например да го заведеш на лекар.

# 262
И аз се чудя защо вярващите отказват да приемат, че сме само шебеци слезли наскоро от клона. newsm78

Ами някои в темата точно като такива се държат. Те може и наистина да са потомци на шебеците.
Но все пак е добре да не проектират "качествата" си върху останалите.

# 263
Нали! Моите деца много повече са ревали на детската консултация, отколкото по време на кръщенето, но никой не ми се е изрепчил, че им потъпквам свободната воля.

# 264
  • София
Най-накрая се наканих да изгледам видеото, което явно е манипулирано.
Действието се развива на забързан каданс и многократно се повтаря един и същи кадър.

# 265
Въпросът е- имат ли децата по-добра алтернатива да си решат проблема за живота, вселената и всичко останало. Или християнското кръщение е правилният път. Ако си убеден, че е така, не би трябвало да ги караш сами да откриват топлата вода.

Напротив, трябва.
Ако караме по твоята логика то не трябва да възпитаваме децата в честност. Защото сме твърдо убедени, че трябва да сме честни. Значи не трябва да ги учим на тия неща. newsm78

# 266

Ами някои в темата точно като такива се държат. Те може и наистина да са потомци на шебеците.
Но все пак е добре да не проектират "качествата" си върху останалите.
Сори Вайс майс, ама нищо божествено не виждам нито у теб, нито у високопарната ти колежка Сирената..извинявам се Siren ot the Titans... някак си  по-така звучи Laughing

# 267
  • София
Сори Вайс майс, ама нищо божествено не виждам нито у теб, нито у високопарната ти колежка Сирената..извинявам се Siren ot the Titans... някак си  по-така звучи Laughing

Не знаеш ли, че само подобията се забелязват.  Laughing
Никога не можеш да видиш у друг, това което го нямаш в себе си.

# 268
Църквите са празни, бият на кухо, само пияни "вярващи" ходят да ги обикалят по великден, ама иначе много вярващи има. Ей това ме дразни. Чукат се с яица, вързват си червен конец, гледат си всеки ден зодията и после реват се изкарват най-праведни.
как Сийки до една...
Хора, осзънавате ли колко е трудно да си християнин и как не спазвате и 1/50-та от всички правила и норми ? Ако си мислите че "да", тогава въобще не познавате религията си.

# 269
Скрит текст:
Ама защо пържола на рафт? Това, че считаш, че си само материя и нямаш божествена душа, не те прави душевно беден. Атеистите имат морал, мечти, чувства, цели, каузи...Живота може да е интересен и вълнуващ и без брадат старец, който раздава справедливост от трон в небето. (Знам знам, много елементарно обяснение за стареца, но
в крайан сметка в библията точно това пише, нали?)
Всъщност не, не пише това. Това го разказват селските попове, защото нивото на слушащите е такова (а и на говорещите).  Wink А и не пържола - това което е станало на пържола.

И пак питам - ако животът ти е само тук и сега, нямаш душа, защо трябва да спазваш всъщност морални правила? За да се впишеш в обществото ли? Много глупаво ми се вижда да пропилееш малкото ти дадени години за да се харесаш на обществото. Непоследователно е някак.

Разговорът тръгна в друга посока, но за протокола да отговоря на Нели.
1. По въпроса за библията. Доколкото знам, новия завет не отрича стария фактологиески. Т.е християнската религия не отрича случките от стария завет. А там има съвсем физически господ, който се среща с разни хора, говори им, влияе на събитията. Според теб тези случки са метафорични ли?
2. За морала. Защо употребяваш вписване в обществото с отрицателна конотация? Това не значи да се притесняваш "Какво ще кажат съседите". Човекът е социално животно и вписването в обществото е дълбока човешка нужда, а моралът е нейно изражение. Тук не става въпрос за това дали ще ме одобри леля Пена от петия етаж, а за това дали ще съм достоен човек, дали правя смислени неща, дали вредя на другите и прочие неща. Мога да вярвам и да спазвам такива неща, без да вярвам, че имам душа.

Общи условия

Активация на акаунт