Отговори
# 315
  • Пловдив
Теб те нямаше и форума беше значително по-приятно място.

# 316
  • София
Този тормоз да не поемеш повече ангажименти възниква в два случая. Или когато те мързи та две не виждаш, или когато ближният ти има навика да те товари с ангажименти като бедуинска камила.

Чист мързел. Просто с по-малко усилия мога да си прекарвам по-приятно.

А и като се добави фактът, че возенето на двегодишни трябва да има специален стикер за опасен товар и разсеян шофьор.

Сама в колата? О, пълен кеф и рай. Била съм и ще бъда активен шофьор, нямам против.

Двегодишна и годиначка на задната седалка? Адреналин в небесата.

Возенето на ученик е съвсем различно- никой не се мята като риба, докато го закопчаваш в седалка, не писка, не пее, не се опитва да излезе от седалката.

Вяра-Н например си е сложила доста задачки, защото има кола.

А има учители по английски, дето ходят по домовете.

Ами след като съм домакиня е редно да поема тези задачки нали? В крайна сметка няма как мъжа ми да работи, за да осигурява парите в семейството, да вози и прибира децата, да готви /защото мразя да го правя/ и накрая да ми каже "Ето ти жена тук едни парички да се разходиш до някой МОЛ и да си купиш нещо хубаво, докато аз карам детето на курс по английски между задачките в работата"

Частен учител вкъщи - не мерси. По-добре да си ходи на курсове и на летни лагери с децата от курса. Но това разбира се си е въпрос на лична преценка  Peace

# 317
Каране и взимане от градина са съвместими понякога с режима на работещ човек- ако таткото може, защо да не развозва поне едно дете, ходейки и прибирайки се от работа. Хем ще има стимул да не отвисява излишно вечер.

# 318
  • SF

С тия 800 лв. нето ....... не знам как я мислиш . Явно си много неможещ , за да вземаш 800 в София , където началната заплата на чистачка е поне 900 лв. , а за под 1500  чисто никой не става от леглото .

Ти за коя София пишеш?
В София ли живееш или там, където си, така си разказвате колкото време да минава?
Ако познаваш 2 чистачки, които взимат 900, не вади генерални изводи за всички чистачки в София и началните им заплати, за да не се объркаш нещо.
За под 1500 чисто много народ става от леглото, а и много безработни с 0 лева доходи също стават от леглото. Все в София е това. И тук има безработица - не знам, дали това не те изненадва прекалено силно, но я има. И минималната заплата не е 1500 лева. А, пардон! 900, ако взимаме предвид и чистачките.

# 319
  • София

С тия 800 лв. нето ....... не знам как я мислиш . Явно си много неможещ , за да вземаш 800 в София , където началната заплата на чистачка е поне 900 лв. , а за под 1500  чисто никой не става от леглото .

Ти за коя София пишеш?
В София ли живееш или там, където си, така си разказвате колкото време да минава?
Ако познаваш 2 чистачки, които взимат 900, не вади генерални изводи за всички чистачки в София и началните им заплати, за да не се объркаш нещо.
За под 1500 чисто много народ става от леглото, а и много безработни с 0 лева доходи също стават от леглото. Все в София е това. И тук има безработица - не знам, дали това не те изненадва прекалено силно, но я има. И минималната заплата не е 1500 лева. А, пардон! 900, ако взимаме предвид и чистачките.

То за секретарка с МС Офис, език и всичко едвам дават 600-700.

# 320
Този тормоз да не поемеш повече ангажименти възниква в два случая. Или когато те мързи та две не виждаш, или когато ближният ти има навика да те товари с ангажименти като бедуинска камила.
И двете . Винаги може и повече  Mr. Green

Каране и взимане от градина са съвместими понякога с режима на работещ човек- ако таткото може, защо да не развозва поне едно дете, ходейки и прибирайки се от работа. Хем ще има стимул да не отвисява излишно вечер.
Сирен, когато и двамата работите е най-нормалното да си поделите задълженията по прибиране и водене на децата.

Но когато финансите не стигат и най-малкото нещо може да е повод за спорове и делене кой колко. 
С дете/деца нещата са доста различни от просто 'двойка във връзка'.

# 321
За живот на базово ниво, ако не плащаш наем или кредит, в София е същото или дори по-евтино, отколкото, ако живееш някъде в провинцията в блок, без да си произвеждаш част от храната. Да, в София са по-скъпи заведенията и услугите като цяло (фризьор, козметик, шивач, клубни тренировки, спортове и хобита с инструктор/учител, ветеринар, частни уроци, курсове по езици и пр.), но нещата от първа необходимост като храна, дрехи и останалите стоки от магазин, ток, вода, интернет, телефон и пр. са същите или по-евтини, защото има по-голяма конкуренция и промоции. Транспорт не слагам, защото и в провинцията, и в София може да живееш близо до работата, а и в София служебното поемане на транспорта от работодател се среща сравнително често. Ясно е, че семейство с дете/деца с 1000 лева чист доход не може да си позволи кой знае какви ежегодни почивки, все едно къде живее, но всъщност има доста българи, които живеят така и са ходили на истинска почивка броени пъти в живота си. Почиват си у дома или работят лятото нещо допълнително, докато са в отпуск от основната си работа.

# 322
Кукумицинка, това важи донякъде, ако имаш жилище. Наемите в София могат да са двойни на тези в други градове. Иначе и да работиш близо до работа, все ще мърдаш и някъде встрани - я на планина, я нещо друго. Съвсем без карта за ГТ в София е ужасно трудно да се живее. Това все пак са млади хора, не са пенсионери да си седят на едно място. Основни неща като дрехи, обувки и тн. са доста по-скъпи. Аз лично съм пазарувала спортна екипировка от недалечен малък град, защото в София същото е с 30-40% по-скъпо.

# 323
Кукумицинка, това важи донякъде, ако имаш жилище. Наемите в София могат да са двойни на тези в други градове. Иначе и да работиш близо до работа, все ще мърдаш и някъде встрани - я на планина, я нещо друго. Съвсем без карта за ГТ в София е ужасно трудно да се живее. Това все пак са млади хора, не са пенсионери да си седят на едно място. Основни неща като дрехи, обувки и тн. са доста по-скъпи. Аз лично съм пазарувала спортна екипировка от недалечен малък град, защото в София същото е с 30-40% по-скъпо.

Да, изрично уточних, че ако имаш жилище. На мен в София на всичките ми работи картата за градски транспорт ми е била поемана от работодател. При доста от познатите ми също е така - това е често срещана социална придобивка, която предлагат работодателите. Нали, не говорим за служебна кола (с личен шофьор или без), на която ти плащат бензина, а просто за карта за градски транспорт.

За дрехите и обувките не съм съгласна - в София и в по-големите градове има И скъпи дрехи и обувки, но има и толкова евтини, че със сигурност няма да намериш такива в малкия провинциален град с 3 магазина за дрехи и обувки накръст, в които стоката залежава с години и пак не ѝ намалят цената. Не е да има Лидъл примерно, където за смешни пари може да се купят дрешки за децата. Но и еднаква да я сложиш цената на дрехите и обувките навсякъде в страната, ако пазаруваш онлайн, пак дрехите и обувките са по-малко перо в бюджета от храната и тока, които ползваш всеки ден. Говорим за ежедневни дрехи и обувки, не за специална екипировка - на семейство с подобен доход разход за екипировка му е свръх възможностите, дори и да е с 30-40% по-евтино някъде. 

# 324
С 1000 лв. доход не можеш да подсигуриш абсолютно нищо на детето си освен учене в кварталното училище . И работата ти трябва да е до 17.00 и на 5 мин. от училището, ако не разполагаш с баба да го взима.  Транспортът поемат само някои големи компании - аз работя в такава, но нямам тази екстра. Много неща са по-скъпи, включително храните. В малките градове често имат нещо като кооперативни магазини, където се намират месо и млечни продукти от производител на много прилични цени, сезонните зеленчуци също са много по-евтини (и качествени) от София. Услугите изобщо не са за пренебрегване също. Ако на днешно време лишиш детето си от английски, частни уроци в седми клас, качествена допълнителна подготовка по всички предмети (извън държавна занималня), реално го лишаваш от шанс за добро образование. Имам колеги, при това несемейни, които дойдоха от провинцията от заплати 700-800 лв. на 1500 лв. и определено се ограничават,  хем се комбинират и плащат половин наем и сметки. Споделят открито, че всъщност стандартът им е паднал, но остават в София, защото тук има перспектива за професионално израстване.

# 325
Аз живея в Бургас, а преди съм живяла в София и трябва да ви кажа, че в Бургас ми е доста по-скъпо.
Точно в София съм намирала дрехи на смешни цени и не визирам битаците или китайските магазини. Откривала съм и мебели и домашни потреби и вещи от всякакво естество на много изгодни промоции.
В Бургас, който години наред беше титулуван за "най-добрият град за живеене" (интересно по какъв критерий), обичайната заплата за масовите служители- в администрация, магазини, офиси е 500- 600 лв. нето. Точно днес четох дискусия във фейсбук, в група за предлагане и намиране на работа. Един работодател беше пуснал обява за продавач в магазин за сувенири на чиста заплата 370 лв. плюс 2 процента от оборота. Работното време от понеделник до събота до 18 ч. и един - единствен  почивен ден, в неделя. Представете си по колко лева на ден се падат за шестдневна работна седмица и колко са 2 процента надбавки! Особено пък в тази свирепа зима, в която хората не излизаха хляб да си купят, пък ще се наредят на опашка за сувенирчета!Сигурно имаше стотина възмутени коментара, но работодателят продължаваше да се брани и да твърди, че на тази позиция повече от 450 чисто не се полагало!
И това е масова практика в Бургас, който също е голям в град, в който ползваме транспорт, храним се навън, а цените в магазини и заведения са ужасно високи!
Обаче и тук хората се женят, раждат деца и все някак се оправят.

# 326
То за секретарка с МС Офис, език и всичко едвам дават 600-700.

MS Office за способност ли се брои? В смисъл има ли шанс някой да е пипал комп в последните 10 години и да НЕ знае как се ползва това супер базово нещо?

Цитат
Сирен, когато и двамата работите е най-нормалното да си поделите задълженията по прибиране и водене на децата.

Да де, но ги поделяш смислено, не само за принципа и двамата да са впрегнати. Мъжът ми излиза с кола, така и така е навън, ще закачи някои задачи.

# 327
  • Пловдив
Като прочета как за една хрема заминавали поне 50 лв., и все си викам: леле, колко лоша майка съм по стандарта на ССФ, на моите деца хремите и кашлиците им минават без никакви лекарства и дори без ходене до джипито. Ужас, така да ги оставя на произвола на съдбата, къде са социалните?

# 328
  • Сф
Като прочета как за една хрема заминавали поне 50 лв., и все си викам: леле, колко лоша майка съм по стандарта на ССФ, на моите деца хремите и кашлиците им минават без никакви лекарства и дори без ходене до джипито. Ужас, така да ги оставя на произвола на съдбата, къде са социалните?
Зависи колко боледуват, как,колко са големи..Цените на лекарствата, както и на хомеопатичните препарати, хич не са за подценяване! Аз с детето експерименти не си правя.А и някак си предпочитам да му купя тобрекс и калциев глюконат вместо да му бутам чесън в носа или мушкато в г..а.
При последното боледуване купих нурофен, панадол, инфлуцит,вит С., трахизан.Противоалергичи си имам и капки.При 39,9 само с оцет не става .Около мен и антибиотици пиха..Тъй че едно ходене до аптеката си е изваждане.

# 329
Точно пък отношението към здравословните проблеми не бива да са обект на ирония  Stop
И моето дете не боледува, в градината за пет години веднъж се разболя от шарка. И сега си е такъв - я се разкиха един път в годината, я не. Но имаме приятели, чиито деца са с различни алергии, непоносимости, едното дори май развива астма... Това са много сериозни разходи, които не бива да бъдат подценявани.

Общи условия

Активация на акаунт