Отговори
# 330
  • Пловдив
Цитат
Но имаме приятели, чиито деца са с различни алергии, непоносимости, едното дори май развива астма... Това са много сериозни разходи, които не бива да бъдат подценявани.
Естествено, че не говоря за подобни неща. Голямото ми дете също има нужда от терапии, за които отиват доста пари. Говоря точно за споменаването, безброй пъти срещано, как за едно най-обикновено вирусно заболяване се харчели поне 50 лв. - ми харчат се, ако ги харчиш, а ако не ги, децата оздравяват точно по същия начин, и то без оцет, чесън в носа и мушкато в гъза. Витамин Ц нурофен и ние имаме, но нещо не съм усетила всеки път да давам по 50 лв.

# 331
  • Варна
Цитат
Но имаме приятели, чиито деца са с различни алергии, непоносимости, едното дори май развива астма... Това са много сериозни разходи, които не бива да бъдат подценявани.
Естествено, че не говоря за подобни неща. Голямото ми дете също има нужда от терапии, за които отиват доста пари. Говоря точно за споменаването, безброй пъти срещано, как за едно най-обикновено вирусно заболяване се харчели поне 50 лв. - ми харчат се, ако ги харчиш, а ако не ги, децата оздравяват точно по същия начин, и то без оцет, чесън в носа и мушкато в гъза. Витамин Ц нурофен и ние имаме, но нещо не съм усетила всеки път да давам по 50 лв.

Като започне от всяка хрема,вместо да се подобрява,а прави ларингити и стигаш до спешното за урбазон друга песен ще запееш.
И се изразих образно за хрема,ако визираш мен.Дали ще е хрема,кашлица,вирус,грип няма значение.Едно сиропче за кашлица,опаковка вит.Ц ,капки за нос,някой имуностимулатор,калциев глюконат и противоалергично,това са си страндартните неща,които се изписват.А ако не дай си боже се задълбочи,отива и един антибиотик.Разбира се не е всеки месец,но и това трябва да се отметне като перо,защото малките деца си боледуват.
И това,че твоето дете е здраво,поздравявам те за което,някои деца поне в градинска възраст си боледуват често,което не значи че трябва да ги иронизираш.

# 332
Който иска, да дава по 50 лева. Според изследванията
повечето сиропи за кашлица правят точно нула; имунистимулатор
точно в разгара на настинката е малко късничко вече, а капките за
нос са само в краен случай, защото пристрастяват.

Нямате ли си домашна аптечка с тия неща?

# 333
  • Варна

Имаме си,която периодично трябва да се подновява.

# 334
  • Сф

Joy

# 335
За децата не знам, но възрастните понякога харчат доста пари по лекари. Ние сме здрави, аз го отдавам на планинския въздух, но работя само с хора между 20 и 30 и тези, които не се оплакват от нещо хронично се броят на пръсти. Особено женската част, не изключвам и при мъжете да има проблеми, но да не се оплакват просто. Моя колежка вече е хвърлила сигурно половин ипотека по лекари, а е на 24 години.

Впрочем, като сте отворили тая тема за децата има някои редовни прегледи, без които не може да се мине. Аз не си представям хора с оставащи 600-700 лв за храна как ще отделят пари за слагане на шини, например. Пък много често е наложително. Децата около пубертета карат и други неща - гнойни ангини е от най-честите. Понякога се влошават и се налага да се пие антибиотик. С антибиотика вървят и други лекарства, за да се избегнат страничните ефекти. Терминът "здраво дете" е несъстоятелен. Децата са на периоди. Има периоди от по няколко години, в които могат да не боледуват от нищо и после наведнъж да се натръшкат 5 пъти в рамките на 6 месеца. Това наблюдавам у децата на познати - вярно, нямам мои. За такива случаи е добре да има спестени пари или поне да не се разклаща семейния бюджет из основи.

# 336
  • Berlin
Разход са си лекарствата и още как. Цяла зима купувам най-различни неща - сиропи, антихистамини, за инахалации разтвори, хапчета, изследвания. И аптечка си имам, и то огромна, ама срокът на капките е 3-4 седмици след отваряне, други неща свършват много бързо. За ноември сме дали 400лв за прегледи и лекарства за 2те деца. Следващите месеци малко по-малко, от януари съм в болнични, гледам детето, дето уж беше само с вирус някакъв, ама не минава и се оказа друг вирус, не толкова безобиден.
Изобщо не пишете генерално, само защото вашето дете не боледува или му минават ей така без нищо кашлицата или сопола.

# 337
  • Mediterraneo

В домашната аптечка на Мамасита лекарствата се регенерират, тя не подновява нищо. Все пак това е аптечката на Мамасита!

# 338
Тук говорим за доходи при стартиране на семейството. Докато порасне детето и заиска Айфон 12 или каквото ще излиза, се предполага, че и двамата родители са дръпнали в кариерата. Особено ако има едно дете, кариерата на майката може изобщо да не пострада.

А домашната аптечка на практика не я ползвам. То и по принцип за деца на 1-3 повечето лекарства са на кантар дали изобщо да се дават. Та правя така, че да не боледуват. Да не говорим, че това, дето лекарят изписва, не се знае дали е най-доброто.

Чудя се едно време как са ни оправяли настинките без 5 вида лекарства...

# 339
  • София
Не си представям семейство в София, та дори и двучленно, да се справя с 1000 лв на месец. Може за 1-2 месеца по изключение и то, ако не се налага да се правят покупки на електроуреди или други големи покупки, няма заболели и се сведат разходите до минимум. Животът на един домакински електроуред вече е около 15 години. По-рано имаше качествени уреди, които издържаха по 30 години, но вече не е така. И ако се сметне, че в едно домакинство има около десетина уреда, то един път в годината или на 2 години се налага да се смени уред. Аз имах един период, в който поне 4-5 уреда сдадоха багажа в продължение на 2-3 месеца. Така че аз не вярвам с 1000 лв да се живее нормално и семейството да не се лишава от основни потребности.

# 340

А домашната аптечка на практика не я ползвам. То и по принцип за деца на 1-3 повечето лекарства са на кантар дали изобщо да се дават. Та правя така, че да не боледуват. Да не говорим, че това, дето лекарят изписва, не се знае дали е най-доброто.

ти си осмото чудо на света .....

# 341

Аз мога да разкажа.  Laughing
Вкъщи ни лекуваше баба ми. Тя лекарства и лекари не признаваше, трепеше болестите с народна медицина. Разболяло се детето, вдигнало температура? Първо краката в гореща вода с морска сол, тялото увито с 2-3 вълнени одеяла. Потене, преобличане, в леглото. Следва разтривка. Малки деца – с камфоров мехлем. Големи деца и възрастни – с топла ракия с разтворени 2-3 аспирина в нея. Наливане с липов чай. Завиване до шия, потене, преобличане. И така няколко пъти, докато спрат да вдигат температура.
Болно гърло? Компрес с ракия и черен пипер. Люти, пари, щипе, деца пищят, та огласят квартала – на бабет окото ѝ не мигва и продължава с компресите, докато гърлото не оздравее или нещата не се влошат до степен да се наложат антибиотици.
Общо взето ефикасни методи, но твърде брутални. От всичко това на сина ми съм прилагала само компреси и то не с ракия и черен пипер, а с пчелен мед – страхотна работа вършат при гнойна ангина. Останалите му ги спестих и предпочитах да давам капки за нос, сиропчета за кашлица и други подобни.

# 342
  • Варна

Аз мога да разкажа.  Laughing
Вкъщи ни лекуваше баба ми. Тя лекарства и лекари не признаваше, трепеше болестите с народна медицина. Разболяло се детето, вдигнало температура? Първо краката в гореща вода с морска сол, тялото увито с 2-3 вълнени одеяла. Потене, преобличане, в леглото. Следва разтривка. Малки деца – с камфоров мехлем. Големи деца и възрастни – с топла ракия с разтворени 2-3 аспирина в нея. Наливане с липов чай. Завиване до шия, потене, преобличане. И така няколко пъти, докато спрат да вдигат температура.
Болно гърло? Компрес с ракия и черен пипер. Люти, пари, щипе, деца пищят, та огласят квартала – на бабет окото ѝ не мигва и продължава с компресите, докато гърлото не оздравее или нещата не се влошат до степен да се наложат антибиотици.

Точно!И на фона на всичките тези неща,имам спомени и то доста болезнени поне за 3 пъти в болница на инжекции пеницилин с пневмония.Спомням си една сестра как цъкаше и се чудеше къде да ми забие поредната инжекция,целия ми г*з и крака бяха сини.

# 343

ти си осмото чудо на света .....

Чак чудо...съвсем нормална здравна култура. Каляване, добро хранене, не ги влача по молове и маркети през зимата, не ги засрещам с много други деца- развъдници, малко вит. Д през зимата и това е.

Точно пък ще капя нафазолинови капки, а после да пускам теми как се прекъсва зависимостта...

# 344
  • София
Айде бе, майка ми е фармацевт и винаги при хрема още от малки сме ползвали капки за нос. Три деца сме. Мога да ти се закълна, че никой от нас не е зависим към капки за нос.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт