Отговори
# 420
  • София
... трябва да скокна още от родилния стол и да се хвърля да бачкам на 100%. ...

Имаме такава потребителка. Твърди, че след като е родила, на следващия ден е била на работа. И никой от колегите ѝ не разбрал, че е родила, а тя месеци след това през обедната почивка притичвала до болницата, за да кърми недоносеното си бебе  Outta Joint

# 421
Да, не говорим за обикновена настинка.
А за нещо непредвидено.
Ако се подхлъзнеш зимата и си счупиш някой крайник, може да се наложи операция, а арматурата, която използват лекарите, никак не е евтина.
...

Да чукам на глава, моето дете рядко боледуваше. Като заредим аптечката с основните няколко, карахме докато им изтече срокът.

Но сериозните здравословни проблеми могат да изцедят всичко от човек, там нещата са сериозни и не могат да се планират към дохода Confused

И при нас беше така.
Средно по 1-2 леки неща на година. Понякога и по нито едно.
 Но пари си трябват и ако си свикнал да не се лишаваш от каквото имаш нужда и не само е доста трудно да се вместиш в някакъв минимален бюджет.

Децата принципно са си голям разход и е добре да се плануват нещата, но планировката да не е към свиване на разходите, а към трайно увеличение на дохода и повече свободно време за да бъдеш с тези деца все пак.

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 17:31 от Анонимен

# 422
... трябва да скокна още от родилния стол и да се хвърля да бачкам на 100%. ...

Имаме такава потребителка. Твърди, че след като е родила, на следващия ден е била на работа. И никой от колегите ѝ не разбрал, че е родила, а тя месеци след това през обедната почивка притичвала до болницата, за да кърми недоносеното си бебе  Outta Joint

Може и да е фейк, може и да си е наистина лудо ленче. Има ги всякакви, и американките си ходят лехуси с кървищата след 2 седмици на работа.

Но си я има тая идея, че щом съм решила да родя 3 деца и да ме "издържат", значи не ставам за нищо. Трябва да се стегнеш, да преглътнеш гадостта и да правиш пари. Това е животът, другото е дървена философия.

Да-бе-да...

Аз пък не мисля, че децата са голям разход. В началото най-големият удар са пропуснатите поли. След това има едни години, в които не им трябва кой знае какво в материален план. Най-нужната покупка е...време с мама. Мен не ме издържат, бащата на децата им е решил да им купи време с мама.

# 423
Сирен, това си ти. Другите са други и така. Всеки с неговите си разбирания и стремежи.

Евала на решението да си гледаш децата. Даваш им най-доброто, което могат да изземат от интелигентната си майка в първите си формиращи години. Просто си мениш мненията спрямо моментното си положение и това прави впечатление.

От мен упреци няма да чуе майка решила да си гледа добре децата у дома, но към набиващите канчета имам доста наум. Също и към мъжете, които се скатават или не са планирали нещата и си изпращат жените на тръстиката след първата годинка на детето, защото не им стигат парите.

А с доход 800лв на месец това ще се случи неминуемо. Освен ако не се вдигне дохода трайно на поне 3000, което обаче на възраст 35+ не знам как тепърва ще стане.

Семейство с дете/деца изискват доста повече пари отколкото двойка свободни електрони Simple Smile

# 424
Аз по принцип съм си на мнение, че ако жената може с лекота да се впише някъде и да е добре платена, няма лошо да го направи. Но ако е свръхусилие и ако ощетява децата, просто няма много смисъл. Колкото и да е талантлива, нахъсена и всичко останало- трябва да мисли малко по-дългосрочно и стратегически. Все пак ако е омъжена и с деца, битието й не се изчерпва с нейните постижения, нито пък независимостта е приоритет.

А иначе- имах някакви очаквания, че по-рано ще ми се доработи, но вече с трето дете не става и не става, не мога да оставя годиначе, даже и двегодишно ми е съвестно да оставя. То ще е едно работене, направо за свят и престиж...

# 425
Аз по принцип съм си на мнение, че ако жената може с лекота да се впише някъде и да е добре платена, няма лошо да го направи. Но ако е свръхусилие и ако ощетява децата, просто няма много смисъл. Колкото и да е талантлива, нахъсена и всичко останало- трябва да мисли малко по-дългосрочно и стратегически. Все пак ако е омъжена и с деца, битието й не се изчерпва с нейните постижения, нито пък независимостта е приоритет.
А иначе- имах някакви очаквания, че по-рано ще ми се доработи, но вече с трето дете не става и не става, не мога да оставя годиначе, даже и двегодишно ми е съвестно да оставя. То ще е едно работене, направо за свят и престиж...
[/b] Да, така е. Не си струва да се ощетяват децата, особено ако не се налага.

Аз все още нямам кой знае колко ищах за работа  Laughing, но тук ми се наложи с поредната имиграция и започване от нулата. Иначе щях с кеф да си остана майка у дома, без кой знае какви аспирации за кариера.
Сега пак с кеф, както се казва,  ще делегирам по-голямата част от работата на наемници, аз ще се отдам на заслужена почивка.

Но това нямаше да може да стане ако имах инертен, неинициативен мъж до себе си с амбиции за 1000 лв заплата и бач до гърчене. Peace

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 21:26 от Анонимен

# 426
  • София

Но това нямаше да може да стане ако имах инертен, неинициативен мъж до себе си с амбиции за 1000 лв заплата и бач до гърчене. Peace

Може да не е инертен, може да е просто научен сътрудник в БАН. Например.  Wink Laughing

# 427
Дори да е в БАН, ще драпа за публикации и грантове, или ще мине в частния сектор. Или ще си вземе големия мозък в куфарчето и- в ЦЕРН. Ако има данни за там...

# 428

Може да не е инертен, може да е просто научен сътрудник в БАН. Например.  Wink Laughing
Може, но няма да живеем добре, нали?
Престижните професии с ниски заплати са такива само в Б-я явно. Тук НАУЧНИТЕ СЪТРУДНИЦИ/професорите си изкарват страхотни доходи.

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 18:05 от Анонимен

# 429
  • София

Може да не е инертен, може да е просто научен сътрудник в БАН. Например.  Wink Laughing
Може, но няма да живеем добре, нали?
Престижните професии с ниски заплати са такива само в Б-я явно. Тук НАУЧНИТЕ СЪТРУДНИЦИ/професорите си изкарват страхотни доходи.

Професор тук е длъжност, не е всеки преподавател в университет, а хората на длъжност професор печелят прилично. Но дали един учен ще печели пари или не зависии от специалността. Има специалности, които не предполагат да се печелят пари. Философия, например. Но това го казах по-скоро шеговито, за да кажа по-фино, че по много причини някой може да не печели много пари. Не е доказателство, че е инертен. За мен е някакъв нов български комплекс човек да иска да надскочи средата си, произхода. Обикновено това е изключение в останалия свят и тук също не е лесно, нито е очаквано. Та като се омъжиш за научен сътрудник не ми се струва яко да му казваш, че е инертен и да го юркаш да изкарва по 3-4-5 000 на месец, Сирен. Не всеки учен иска да мине в частния сектор или може и иска да отиде в чужбина. И това с учения е само пример. Изобщо, приветствам това човек да има изисквания основно към себе си и да се събира със себеподобни, вместо да хваща нищо неподозиращи хора и да ги юрка да му осигуряват финансов комфорт и то по техните представи.

Та така и авторът. Ако някоя жена го счете за приемлив кандидат, значи е такъв. С колкото пари изкарват, с толкова ще си гледат децата.

# 430
Бояна, може до утре да си говорим политкоректни неща за житието и битието страдалческо, но е доста смешно хора с над средните възможности да защитават/проповядват житейски избори/тенденции с ниски доходи и нива на нормалност. Доста лицемерно ми идва,а не се впечатлявам лесно Simple Smile

За всеки влак си има пътници.
Но аз тук говоря от името на децата в момента. Никое дете не заслужава да бъде обречено на мизерия в сегашния ни век и демография. Ако възможностите не достигат, не е грешно да се постараеш да подобриш положението преди да имаш деца. Мое мнение.  Peace

# 431
Аз пък искам точно това- максимален брой от много учените и умни българи също така да станат инициативни, да си поискат цената и да доведат до нормалност. Науката ще почака, и на нея ще й дойде ред съвсем естествено, като се нормализира всичко останало. Иначе е смешно- нито наука става, нито умните хора се ползват по предназначение.

Ако искаш да си нископлатен учен, ще си стоиш сам, това е.

# 432
И също така си направила избор да имаш само едно дете. Това също е сериозен избор. Дори бих го нарекла житейски компромис. Но то все отнякъде трябва да дойде компромис.
За първи път ще си го позволя във форума: колко прост и игеаничен трябва да е човек, още повече жена, да коментира избора на непълно непознати относно броя деца! И не говоря за себе си, а за такива жени, които заради репродуктивни проблеми, може да са направили своя "избор". Мамадита/Сирена си е позволява от пизижията, която се е самообявила и самоповярвала, че заема дори да съди потебителки, защо имат дамо едно дете. В случая и с мен, а избягва да коментира, как баналността не се връзва с невероятния й талант!
Сирен, говорех за избор, дали да бъда издържана или не и не в България.

Янтра, исках да бъда ненужно деликатна с употребата на думата "намеквам" Simple Smile

# 433
Не коментирам избора, а всеизвестния факт, че едно дете не ти взривява кариерата така, както повече от едно. И ако ти е приоритет да бачкаш, решението е да намалиш децата.

# 434
  • София
Аз пък искам точно това- максимален брой от много учените и умни българи също така да станат инициативни, да си поискат цената и да доведат до нормалност. Науката ще почака, и на нея ще й дойде ред съвсем естествено, като се нормализира всичко останало. Иначе е смешно- нито наука става, нито умните хора се ползват по предназначение.

Ако искаш да си нископлатен учен, ще си стоиш сам, това е.
Защо да си стоиш сам. Може да срещнеш любовта в лицето на човек като теб. И да си имате деца.

А пазарът, ако го има, определя цената на нещата, съответно и на работата на хората. Тук пазарът е такъв за момента и доколкото го има.

Контеса, не знам кое наричаш политкоректно, но не само не повечето, а почти всички хора у нас имат деца и ги отглеждат без да разполагат с 3000 лв месечно. Или онова, което наричаш инициативен мъж. И не защитавам тези хора, а ги уважавам.
И не виждам какво прави носът ти в моят социален статус, защото, за щастие или напротив, но възгледите на хората не се образуват по правило от положението им.

Общи условия

Активация на акаунт