Тромбофилия - тема №2

• 87 759
  • 736
  •   1
Отговори
# 60
Момичета сутринта си пуснах тези изследвания, за да се провери дали имам тромбофилия - ПКК и Хемостаза.
Някой, който има опит ако може да изкаже мнение ? Много се притеснявам докато ми дойде време за часа при лекаря. Видях, че има някои отклонения. Главно проблем мисля, че трябва да е при АРТТ. Фибриногена ми каза лекаря, че  е лошо ако е над 7, а тромбоцитите над 400, но те гледам, чеи двете са ок. Също така този показател RDW на ПКК преди 1 месец ми е напълно ок, сега не знам защо е такова положението.
Вие какво смятате ? Някой, който има тромбофилия колко му е АРТТ ?

# 61
  • София
Аз проблем не виждам в изследванията.
Но от тези изследвания няма как да се разбере дали имаш предразположение за трамбофилия

# 62
Аз съм си правила генетични изследвания за предразположенията. ОТ тези не се гледа дали имаш предразположение, а дали имаш в момента тромбофилия, доколкото разбрах аз.

# 63
Аз не виждам колко е АПТТ..я кажи?

# 64
Аз не виждам колко е АПТТ..я кажи?

АРТТ е    21.6, а долната граница на референтните стойности е 22.1.

# 65
Нисичко е-това означава, че кръвта е сгъстена. Нормите обаче в различните лаборатории явно са различни-в Малинов е 30-35 АПТТ и когато падне под 28 доц. Русев променя терапията. Теб кой те набрюдава?

# 66
Момичета незнам дали тук е правилното място да попитам, но ако е възможно някой да ми каже на терапия с фраксипарин 0.3 съм след изследване за тромбофилия, но не го намирам никъде, някой знае ли нещо? И дали е проблем да слагам 0.4?

# 67
Не е проблем, и двете са профилактични дози.

# 68
Не е проблем, и двете са профилактични дози.
Благодаря за отговора, намирането на 0.3 направо е мисия невъзможна...Незнам как позволяват липсата на лекарство необходимо на много хора...

# 69
Ако искате може да изпръскате едно милилитърче преди да се постави инжекцията от 0,4 и така ще си е 0,3мл.

# 70
Не е редно. Въобще не знаеш колко ще изпръскаш (милилитърче се равнява на две и половина инжекции от 0,4 Simple Smile ), но и не е необходимо. 0,4 е достатъчно малка доза. Предписва се по абсолютно същите показания (поне при възрастни, но тук не обсъждаме профилактика при деца). Клексан напр. въобще нямат разфасовки от 0,3 мл.

# 71
И аз си мислех за нещо такова, да изпръскам малко, но незнам още..страх ме е, че на места прочетох, че ако биеш повече от необходимото вожеш да прокървиш, за това се притеснявам, че като дозата ми е 0.3 трябва да слагам 0.4...  Shocked

# 72
  • София
Съвсем спокойно можеш да слагат 0.4

# 73
Благодаря ви момичета, но се чудя ако си намирам понякога 0.3 дали да се връщам на него и да бия 0.4 само в краен случай или да си остана на 0.4... newsm78

# 74

Изследването на фибриноген представлява клинико-лабораторен тест, с чиято помощ се прави оценка на процеса на кръвосъсирване.

При бременни жени фибриногенът се покачва като израз на повишена възпалителна активност. Не е израз на заболяване.

Най-често фибриноген се изследва след установяване на отклонения от нормата в резултатите за протромбиново време (PT), активирано парциално тромбопластиново време (APTT), тромбиново време (ТТ). При нормален брой тромбоцити и удължено време на кървене също може да се касае за намаление или липса на фибриноген

АРТТ - представлява скринингов (пресяващ) тест за оценка на активността на факторите от т.нар. вътрешна система на кръвосъсирването (ф.XII, XI, IX, VIII, X, V, II и I).

Необходими за изследването са 3 мл.кръв, която е без антикоагулант.

аРТТ измерва времето за съсирването на кръвта от времето за активация на фактор ХІІ от реагент до формирането на тромбинов съсирек.

Определянето му има значение при контрол на лечението с нефракционеран хепарин, перорални антикоагуланти и др.

аРТТ се ползва за мониториране на високодозавата хепаринова терапия, за установяване обаче състоянието на кръвосъсирването при стандартна антикоагулация се ползва само РТТ, а за установяване на резидуалния хепаринов ефект се ползва измерването на тромбиновото време.

аРТТ не е сензитивен тест за установяване дефект на коагулиращите фактори, освен ако те не са с много ниски нива напр.под 1% от нормата.

Не заблуждавайте момичетата, че на база на АРТТ се прави промяна на лечението с фраксипарин и клексан, които са нмх, само защото един имунолог, неспециалист, е казал това.Някой може да се подвете по написаното, а това коства човешки живот.

Последна редакция: чт, 02 фев 2017, 13:38 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт