Тромбофилия - тема №2

• 87 583
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Момичета, по-рано бях писала, че нямам изменение в излседването за МТХФР и усвояване на ФК и Б12, но въпреки това имам много ниска, под долната референтна граница стойност на Б12 Confused Искам да ви помоля да погледнете изследването ми от Геника, правено преди години и да ми кажете как се тълкува, да не би аз да съм в грешка нещо ooooh! Аз така или иначе взимам постоянно неофолик мета и метилираната форма на б12.

# 391
Момичета, колко време след назначените терапии ви дадоха зелена светлина за бебе? Днес една моя позната чула, че вече вместо инжекции фракси/ клексан вече имало хапчета някоя от вас да е чувала?Много ще ме зарадвате ако има таблетки вече предстои ми да си бия фракси и изпадам в ужас:(

# 392
Buena, как да нямаш мутация за неусвояване на ФК и В12? Имаш я С/С в А1298С.
Румба, не знам какво имаш предвид с "терапии". Ако говориш за профилактика и нямаш остър проблем в момента (напр. да се възстановяваш от тромбоза), и нямаш друг специфичен проблем, за който д-р да ти е дал срок за изчакване, няма нужда да се чака нищо.
Хапчета на същия принцип има вече наистина, аз в момента се лекувам с такива след поредна тромбоза, но не знам някое да е одобрено за профилактика по време на бременност.

# 393
  • София
Buena, как да нямаш мутация за неусвояване на ФК и В12? Имаш я С/С в А1298С.
Румба, не знам какво имаш предвид с "терапии". Ако говориш за профилактика и нямаш остър проблем в момента (напр. да се възстановяваш от тромбоза), и нямаш друг специфичен проблем, за който д-р да ти е дал срок за изчакване, няма нужда да се чака нищо.
Хапчета на същия принцип има вече наистина, аз в момента се лекувам с такива след поредна тромбоза, но не знам някое да е одобрено за профилактика по време на бременност.

Нали мутацията за фолат и б12 е С677Т? Освен това виж какъв коментар са ми дали от Геника под изследването Rolling Eyes не се споменава нищо за неусвояване, а само са атипичен отговор при стимулация Confused Вече не знам какво става...

# 394
Видях бележката на Геника, но се въздържах от коментар Simple Smile  Не, не е вярно, че само С677Т влияе на усвояването. Просто А1298С е по-наскоро изучен и все още много специалисти не му обръщат внимание. В генетичната лаборатория на Майчин дом даже още не го и изследват Grinning

# 395
  • София
Видях бележката на Геника, но се въздържах от коментар Simple Smile  Не, не е вярно, че само С677Т влияе на усвояването. Просто А1298С е по-наскоро изучен и все още много специалисти не му обръщат внимание. В генетичната лаборатория на Майчин дом даже още не го и изследват Grinning

Благодаря ти, Easy rider HugТова изследване ми е от 2011та, може би затова е така ooooh! Да разбирам, че просто трябва да пия мета фолиева и мета б12, нали така? Аз неофолик мета пия откакто правим опити, за всеки случай си взех още навремето метилирана, явно е имало защо Laughing Но б12 излседвах чак преди няколко месеца за пръв път, никога не съм го правила и никога не съм пила б12, нито в обикновена нито в метилирана форма! Износих сина си без да знам за това дори Sad Сега пия 3 по 1000 мета б12.

# 396
А, то аз чак за третото се усетих да пия метилирани Simple Smile И нали знаеш - следи за всеки случай и хомоцистеина. За високите дози В12 обаче е добре да се консултираш със специалист. Не би трябвало да навредят, но все пак трябва да се има предвид, че резултатите от серумните изследвания на В12 не са безкрайно надеждни.
Neytiri, много се радвам, ако с нещо съм помогнала. Леко и спокойно бременеене!  bouquet На въпроса ти - да, тези мутации водят и до нарушено усвояване на В12. Добре е да се следи нивото му, при нужда да се приема метилкобаламин, а не цианокобаламин (е, ако се наложат инжекции, в БГ май има само циано), и задължително да се следи хомоцистеинът. Понякога при бременност серумният В12 излиза нереално нисък, така че ако стане така, си вземи мерки, но не се шашкай твърде много.

# 397
Изследвания и лечение

NK-клетки   CD3-56+   23.6         2 - 13
% CD16-NK от всички NK   CD3-CD16-56+      26.6       6.5 – 13.5
Тромбоцитно-левкоцитни агрегати (небременни)   CD41a+CD11b+   2.5    до  1.6%

Повишени популации на НК клетките. Повишени ТЛА. Хетерозигот по мутантен алел на MTHFR. Вит Д = 43.2 (в норма). Вит В12 =190 (>133). Двурога матка (желателно е да се оправи!)
За вливане на 10 мл Интралипид 2-4 дена преди овулация и повторно 2-4 дена след положителен тест за бременност. Последно вливане в края на 8-ма – 9-та г. седмица.  Аспирин протект х1тбл през ден преди и по време на бременност. След положителен тест да се включи Фраксипарин (или Клексан) 0.4 през ден при динамично следене на антикоагулантната терапия (всяка 3-та седмица: брой тромбоцити и АРТТ). Фолиевата к-на да бъде –МЕТА форма х1тбл на ден. Метил-В12 х1тбл през ден.

След колко време пуснахте контроли?
Коментирайте и давайте съвети момичета:)))

# 398
  • София
А, то аз чак за третото се усетих да пия метилирани Simple Smile И нали знаеш - следи за всеки случай и хомоцистеина. За високите дози В12 обаче е добре да се консултираш със специалист. Не би трябвало да навредят, но все пак трябва да се има предвид, че резултатите от серумните изследвания на В12 не са безкрайно надеждни.
Neytiri, много се радвам, ако с нещо съм помогнала. Леко и спокойно бременеене!  bouquet На въпроса ти - да, тези мутации водят и до нарушено усвояване на В12. Добре е да се следи нивото му, при нужда да се приема метилкобаламин, а не цианокобаламин (е, ако се наложат инжекции, в БГ май има само циано), и задължително да се следи хомоцистеинът. Понякога при бременност серумният В12 излиза нереално нисък, така че ако стане така, си вземи мерки, но не се шашкай твърде много.

Хомоцистеин също никога не съм пускала, ще го излседвам в сряда, когато и без това ще пускам разни неща Rolling Eyes
А Б12 през цялата бременност ли е добре да се взима, както мета фолиевата?

# 399
Здравейте, по повод неусвояването на Б12, може ли да ми кажете дали на мен изобщо ми е изследван такъв показател, че нищо не разбирам.
Нормален генотип за:
R506Q (фактор V Лайден, FV)
20210G>A (протромбин)
1298А>C (MTHFR)
66A>G (MTRR)
I/I (ACE)
Val34Leu (F13)
Хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI
Хетерозиготен генотип C/T за 677C>T (MTHFR)  
Нормален хаплотип N/N  за M1/M2 (ANXA5)
Хетерозиготен генотип А/G за +505 А/G(TAFI)
Миналата година, около 20 дни след раждането, изследвах Б12 и фолиева. Това са резултатите:
Витамин В12(Vit.B12)   316.10   pg/ml   184-878
Фолиева киселина(Folic Acid)   17.50   ng/ml   3-17
Скоро мисля пак да пускам, но ме интересува тези резултати, които съм имала дали се добри. Не знам доколко са информативни, тъй като изследванията са правени много скоро след секциото, а и кърмех по това време, но все пак ще се радвам да споделите мнение.
Благодаря предварително. bouquet

# 400
Buena, спорни са мненията по въпроса. Някои препоръчват през цялата, според други може да има и нежелани ефекти. Не се наемам да изразя лично мнение.
Forest rain, мутациите за неусвояване са А1298С и С677Т на MTHFR. Ти имаш доста лек проблем с хетерозиготно носителство само по един алел. Самите резултати за В12 и фк изглеждат супер. Е, според някои 300-400 pg/ml трябва да е долна граница, но все пак.

# 401
Много благодаря, easy rider.
А хетерозиготен генотип А/G за +505 А/G(TAFI) онзачава ли, че при следваща бременност ще трябва да съм на Фраксипарин? Коментарът под този резултат е "Носителство на алел +505G в TAFI гена (в хомо- или хетерозиготно състояние) се асоциира с предразположение към  повтарящи се спонтанни аборти, репродуктивни усложнения и дълбоки венозни тромбози."

Аз имах проблемна бременност с намалено съпротивление към средна мозъчна артерия на плода. Детето ми се роди добре, но на 5 месеца му направихме трансфонтанентална ехография и видяха, че е преживял съдов инцидент в мозъка. Има засягане на дясната ръка, което в момента оправяме с рехабилитация. Не могат да кажат с точност причината, но подозират проблемите, които съм имала. Аз бях на терапия с Аспирин протект от средата на бременността до 34г.с., както и на съдоразширяващи.
Хетерозиготното носителство на А/G за +505 А/G(TAFI) го открих съвсем наскоро. Докато бях бременна, не знаехме за него. Генетикът, с който се консултирах ми каза, че едва ли в генетичните е причината за случилото се, но в същото време ме посъветва при следваща бременност да съм на Фраксипарин.

Последна редакция: пн, 27 мар 2017, 16:43 от Forest rain

# 402
Да, това е тромбофилия и изисква профилактика с НМХ (фраксипарин или клексан) както при бременност и след раждане, така и при всички рискови ситуации като травми, операции, залежаване и пр. И никакви противозачатъчни. Стискам палци бързо да се дооправя детенце и никакви проблеми повече  Hug

# 403
Благодаря Simple Smile
Дуфастон и Утрогестан също ли не се препоръчват? Моят гинеколог ми е изписал Дуфастон за по 10 дни в месеца, понеже цикълът ми не е много редовен. Не съм го уведомила за последните ми резултати. През бременността също пиех Дуфастон 3 месеца и поставях вагинално Утрогестан почти до края на бременността, като имаше кратка пауза между 3-ти и 5-ти месец, ако не се лъжа.

# 404
Според някои изследвания прогестеронът (самостоятелно, без естроген) не е рисков; според други, също е рисков. В крайна сметка е въпрос на риск спрямо полза, но е разумно лечение с такъв препарат да става на фона на профилактика (НМХ).

Общи условия

Активация на акаунт