Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 70 781
  • 768
  •   1
Отговори
# 165
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug Heart Eyes Hug
сладък семеен живот ви желая Hug

# 166
Аз също имам памуклийки от доста време. След всяко поливане / а понякога и по-често/ почиствам листата със спирт и после с вода, а в основата с клечки за зъби, обвити с памуче. До следващото поливане са се появили отново. Нямам поражения по листата  и си цъфтят, но много ме дразнят. Решила съм като се затопли да сменя корите и да ги напръскам на терасата. Не искам да пръскам вкъщи с отрови.

# 167
Hug Heart Eyes Hug
сладък семеен живот ви желая Hug

Много благодаря  Hug 27 прекрасни години, надявам се и останалите да са такива!

Аз също имам памуклийки от доста време. След всяко поливане / а понякога и по-често/ почиствам листата със спирт и после с вода, а в основата с клечки за зъби, обвити с памуче. До следващото поливане са се появили отново. Нямам поражения по листата  и си цъфтят, но много ме дразнят. Решила съм като се затопли да сменя корите и да ги напръскам на терасата. Не искам да пръскам вкъщи с отрови.

Заради памуклийките загубих 3 орхидеи. Не можах да ги преборя, въпреки усилията ми. Пръсках с моспилан, но не помогна. Изхвърлих ги, за да не пострадат и останалите ми 6 китки. Поглеждай под ръбчето на саксията, гадовете се крият и там  #Cussing out

# 168
Пипи честит празник!

За да има успех борбата с памуклийката трябва да се отрежат всички цветоноси. На всеки 5 - дена трябва да се полива с накисване със системен препарат, който всеки път се сменя заради възможност към привикване. Аз обработвах с моспилан акатара децис, дантоп. Всички памуклийки измряха.

Дори  направих материал преводен. Ще потърся.

Препарати_вредители

http://dimetris.com.ua/site/all/chervec

Превод Renia Ge

Как да унищожим памуклийката и толкова ли е трудно!

Унищожаването трябва преди всичко да се направи грамотно. Толкова ли е опасна памуковата въшка и да се страхуваме ли от нея? Много хора смятат че е възможно да се спасят от тази напаст като изрежат всички засегнати части. Или като ги премахват ръчнo, но дали е така...

Памуклийката е инсект и затова може лесно да го унищожите използвайки инсектициди , но трябва да го направите грамотно. Памуклийката не е толкова неунищожима и й въздействат почти всички инсктициди, важно е с тях да се отрови вредителя. Памуклийката се размножава като отлага яйца и тяхното развитие продължава около седмица, затова и обработките трябва да се правят два пъти минимум през седмица. Проблем е, че власестите топчета, които служат за защита на отложените яйца с личинките на инсектите, много наджно ги защитават от препарата, с който обработвате растението. Помнете, че няма инсектициди които да разтварят тези влакнисти отлагания или да могат поне да проникнат в тях и да достигнат до отложените яйца на вредителя. Именно затова използвайте системни препарати. Тяхната отрова попада ВЪВ растението като се усвоява  от него, прониква във всичките му части и те стават токсични за вредителя. Така инсектът хранейки се с тях се трови.

Препоръчвам:

- дантоп

- моспилан

- конфидор-макси

- акатара

Разреждане в концентрация един грам на един литър. Поливайте или накисвайте с този разтвор. Обработвайте всички растения от колекцията си дори да не забелязвате поражения от памукийки по тях. Не поливайте по-различно от всеки друг път. Ако преполеете може просто да загниете корените на растението, бъдете сигурни че обикновеното поливане с разтворения препарат ще бъде достаъно като мярка. Имайте предвид че като поражение от инсекта вече имате ранички по корените на растението и преовлажняването при наличната  отлабенос тна растението би довело до процеси на гниене. И така би се получи вторична инфекция.

След седмица повторете обработката като е желателно да използвате друг препарат. Ако смятате че вредителя може да развие резистентност може да добавите хормонален препарат който се отнася към друг вид инсектициди и цели да прекъсне размножаването на вредителя. Разреждайте го в концентрация 0,5 грама на литър.

Добра ефективност покват и новите препарати като Мовенто, Контос и Спиротетрамат.

След седмица бих ви посъветвал и да смените субстрата.До сега спазвайки тази схема не съм имал проблеми с унищожаването на памуклийката. Що се касае до влакнестите топчето отложения в субстрата , те ще разложат много, наистина много дълго защото са невероятно устойчиви. Много хора виждайки мъхести топчета в субстрата погрешно смятат, че са причинени от памуклийки и продължават да обработват отново и отново. Добре е да се убедите че те не са почвени гъби а отложения на памуклийки. Направете разлика между двете на долните снимки .

Изпражненията на памукликата за безформени, понякога може и бялата плесен да ви прилича на поражения от памуклийка. бялата плесен също е гъбичен проблем. Отложенията на памулкийката са по-обемни а на плесента са по-плоски.

Важно е да помните че винаги поразени са не само насемните части но вероятно имате айца в почвата а това значи нова генерация. Затова се обработват всички части на растението. а това се постига със ситемен инсектицид. само опръскването е безсилно.

Изпозлвайте разтворими / прахообразни инсектициди, Вие ги разтваряйте а не купувайте готови такива. Те често съдържат емулгатори, който са доста агресивни и могат да обгорят корените на и без това отслабеното растение.

Снимков материал:
1 и 2 - почвени гъби
3 - влакнести отложения на памукийки
4 и 5 - памуклийки и техни личинки

# 169
Благодаря, _re_ge  Hug

# 170
Аз вчера видях, че и друга ми е заразена. Ще се боря, колкото мога. Дано не трябва да ги изхвърля всичките.

# 171
Отдавна се каня да си покажа едно мутирало цветче - едно-единствено от целия цъфтеж. Важното е, че се е опитало да изпъкне пред останалите хубавици... и успя:
Скрит текст:
А вижте вчера с каква хубавица се сдобих от намаление в Практикер само за 5.99лв.:
Скрит текст:
За съжаление не можах да пресъздам на снимката по никакъв начин цвета ѝ - бледо жълто, но в близост до снежно белите орхидеи, чак наситена ми се видя на цвят  Heart Eyes. Вече прецъфтява, но.... надявам се догодина да ми се отблагодари като миналогодишната си посестрима  Laughing.
Вчера ми се искаше да им направя обща снимка да се види, че макар и три са цъфнали като десет  Heart Eyes /образно казано, но на мен ми напълват душичката/. За съжаление точно като бях хванала фотоапарата, точно тогава бях решила и да ги кисна и не можах да ги хвана заедно  Laughing. Но тези дни ще свърша и тази работа, докато още и новото попълнение не е прецъфтяло напълно  Peace

# 172
Първи домашен цъфтеж на цимбидиума:

# 173
  • Варна
Аууууу Kissing Heart

Пепи,
много са хубави Hug

# 174
Остават още 15 пъпки - очаквам впечатляваща гледка, стига да се отворят, разбира се Praynig .

# 175
  • София
Тея памуклийки ги махнах от кактусите си с калиев перманганат, поливане и пръскане с наситено розов разтвор.
Но не зная как ще се отрази на орхидеите, макар че са с доста твърда ципа на листата, предполагам, няма да ги изгори.

# 176
  • на острова на мечтите
О,невероятни красоти,уважаеми ShockedНаистина голямо удоволствие и радост за окото и душата тези красавици. Благодаря ви,че споделихте.

# 177
Ето, ето ги всичките ми цветчета - малко на брой, но ми пълнят душицата  Heart Eyes:
Скрит текст:

/ Joy Joy стана ми смешно, защото чак сега като си качих снимката и се загледах в нея и кво да видя.... паяжина  Joy Joy....., че отидох и си я изчистих  hahaha/

# 178
  • волно калдъръмче
Момичета, помощ!  Cry
По корите на орхидеите днес видях гнусен бял налеп. Смърди на мухъл.

Какво предприех:
1. извадих ги и почистих корените добре, премих ги с чиста вода
2. напръсках корените с топсин
3. измих саксиите, накиснах ги в гореща вода и ги напръсках със саво за мухъл

Смятам да ги засуша за известно време, че нещо ми се видяха с омекнали корени. Около седмица (а може още) смятам да ги оставя на въздух, после ще ги преместя в чисти нови кори. Да оставя ли същите саксии или да купя нови? Колко време мога да съхранявам вече разтворения в пръскачката топсин или за всяко пръскане трябва нов разтвор? Има ли нещо, което съм пропуснала?

Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват със съвет  bouquet

# 179
  • София
Момичета, помощ!  Cry
По корите на орхидеите днес видях гнусен бял налеп. Смърди на мухъл.

Скрит текст:
Какво предприех:
1. извадих ги и почистих корените добре, премих ги с чиста вода
2. напръсках корените с топсин
3. измих саксиите, накиснах ги в гореща вода и ги напръсках със саво за мухъл

Смятам да ги засуша за известно време, че нещо ми се видяха с омекнали корени. Около седмица (а може още) смятам да ги оставя на въздух, после ще ги преместя в чисти нови кори. Да оставя ли същите саксии или да купя нови? Колко време мога да съхранявам вече разтворения в пръскачката топсин или за всяко пръскане трябва нов разтвор? Има ли нещо, което съм пропуснала?

Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват със съвет  bouquet

Да не би да е само от варовик?

Общи условия

Активация на акаунт