Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 70 782
  • 768
  •   1
Отговори
# 180
  • волно калдъръмче
Не, мирише си.

# 181
Да оставя ли същите саксии или да купя нови?
Колко време мога да съхранявам вече разтворения в пръскачката топсин или за всяко пръскане трябва нов разтвор?
Хубавото почистване на саксиите е напълно достатъчно.
Приготвям нов разтвор на Топсин всеки път, макар че не съм чела конкретно за трайността му. За инсектицидите напр. пише изрично, че тя е няколко часа.

# 182
  • волно калдъръмче
А през колко дни се пръскат с топсин?

Impala, трудно ли се гледа цимбидиума?

# 183
Тея памуклийки ги махнах от кактусите си с калиев перманганат, поливане и пръскане с наситено розов разтвор.
Но не зная как ще се отрази на орхидеите, макар че са с доста твърда ципа на листата, предполагам, няма да ги изгори.
калиевия перманганат много силно гори корените на орхидеите дори ако е бледо розов разтвор. аз го прилагах по съвет срещу почвени гъби и си съсипах няколко цветя.

Импала прекрасен цимб!

Пепи- много красива градинка!

Райчун
белият налеп е вероятно почвени губи, при тях има много силен дъх.
Обикновено се прави следното
- корите се вадят добре се измиват и се изпичат на фурна. Могат и да се изхвърлят ако има прекалено много поражения.
- саксията са мие и дезинфекцира.
- корените на цветето  се накисват, поливат  или опръскват еднократно с топсин в много слабо разреждане.
- след ден два се сади и не се полива още ден два.

Савото е много агресивен препарат след него трябва много добре да се почисти саксията иначе всички живо ще измре.

На здрави орхидеи не им става нищо да преседят и седмица без корени. Меките корени означава наличие на проблем- примерно гниене и усиленото поливане може да влоши ситуацията.

# 184
  • на острова на мечтите

Impala, трудно ли се гледа цимбидиума?

+1 newsm78
А и откъде да си го поръчам? Не съм срещала на пазара Thinking

# 185
Моят цимбидиум е от най-обикновен цветарски магазин. Беше на прецъфтяване и го взех за 12тина лева.
Поне според мен отглеждането не е трудно, стига условията да са подходящи - светло и хладно.

# 186
  • Варна
Виждала съм по борсите прецъфтели цимбидиуми за 5 лева. И аз мисля, че не е трудно отглеждането, поне през зимата. През лятото ще видя зор да му осигурявам хладно място с изцяло източното изложение на последен етаж...

# 187
Избрала съм за моя именно източното изложение.

# 188
  • Варна
Не страда ли през лятото? Страшна жега става на терасата, в стаята още повече, ако е до прозорците.

# 189
  • София
Привет, орхидеоманки!  Laughing Тези дни пак ще има изложба в ботаническата градина на БАН:

# 190
Ммм, точно по времето когато ще съм в София Party .

Месечинка,
Възможно е да му става понапечено Laughing лятото, но съм чела, че светлината е особено важна за цимбидиумите. При всички положения слънцето го огрява директно само докъм обяд, после е на сянка.
Мислила съм и за другите изложения, но на тях е или жега (юга и запада), или недостатъчно светло (севера). Притеснявам се и да го "изгоня" в градината заради гадините Crazy .

# 191
Танче!!!
Точно днес се любувах на винения пелорик и се сетих за теб и за Дани! Тази година е много странен- половината само е пелоричеста , останалата е отворена!

Цимбидиум преоценен си взех от хоуммакс. Но имам само южен отворен балкон. Мъка е...

# 192
  • София
Танче!!!
Точно днес се любувах на винения пелорик и се сетих за теб и за Дани! Тази година е много странен- половината само е пелоричеста , останалата е отворена!
И аз често се сещам за Дани. Редовно минавам пред офиса ѝ, но не съм я виждала много отдавна. Сигурно не работи вече там.

Радвам се, че винения пелорик е още жив и здрав, макар и странен!  Grinning

Виждам, че има преборили се с цимбидиуми. Поздравления! Моите още си стоят като марулки. Вече дори не се моря да внасям и изнасям на студ, пек и т.н. Ако искат да цъфтят. Wink

# 193
Ето кой ме изненада днес Heart Eyes :
Скрит текст:

# 194
  • Варна
Уауууууу Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт