Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 809
  • 768
  •   1
Отговори
# 270
Много благодаря за отговорите  Hug Явно първо ще трябва повечко да прочета и тогава да се хвърлям да купувам. Не че не съм мислила да го правя, винаги гледам първо да се информирам, но тези цветове и форми.... така примамват  Heart Eyes Още веднъж - много благодаря! Hug

# 271
Искам да попитам, пресаждате ли си орхидеите и кога? Едната, която ми цъфти повторно не съм я пресаждала. Притежавам я от година и половина. Дали не и е време вече? newsm78 Торите ли си орхидеите с нещо?

# 272
мисля, че ги мъчи рязката смяна на условията, а не парно, влага...
Абсолютно! Най-голямата грешка е при формирани и още неразцъфнали пъпки да местиш растението от едни условия в други, от една температура и влажност на друга. Веднъж си видяла, че е неуспешен опита, защо си го повторила Crazy
Знам че е така, но в хола си пускат пъпки и изкапват, а в хладната стая си пускат и цъфтят. То в един момнт е все едно дали ще ги местя, като няма да ги гледам цъфнали.  Аз разбраах защо германките купуват и като прецъфти хвърлят. Няма го същия този ефект, но в Бг си ми виреят. Колкото и да ви е смешно, вчера по самолета си донесох няколко и днес ще отивам да им купувам кашпички  Simple Smile
Flash Dance, аз също се притеснявах да не ми направят проблем за цветята на летището, но бяха в ръчния багаж и на скенера ги видяха, но без проблем минах.

# 273
Flash Dance, аз също се притеснявах да не ми направят проблем за цветята на летището, но бяха в ръчния багаж и на скенера ги видяха, но без проблем минах.
Благодаря ти, Vion! Удобно ли е да попитам от коя държава си донесе орхидеите?

# 274
Благодаря ти, Vion! Удобно ли е да попитам от коя държава си донесе орхидеите?
От Германия. Бях писала и преди, че позната немкиня си купува по няколко бели наведнъж и си украсява дома, а след като прецъфтят ги хвърля. Сега ми ги дава, а аз взех че напълних къщата. Отделно моите, които си купувам.

# 275
  • ... рееща се.
Моят съвет е да ги оставиш да разцъфнат хубаво и тогава да правиш опит да ги местиш, не е гаранция, но според мен цветовете са по-издръжливи на промени, отколкото пъпките.

# 276
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Peace зависи и от вида на орхидеята Peace

косматко прави пъпки в стаята на детето и не му пречи като го преместя в хола.  Crazy пак е цъфнал, има и пъпки

единият фаленопсис хвърли всички пъпки само от завъртане  Confused

# 277
  • Русе
Здравейте! Много исках да имам орхидея и ето,че за 8-ми март получих такава :)Phalaenopsis пише на картончето и е мини.Сложих я на прозореца ( само и махнах найлонончето).Забелязах обаче,че цветчетата и започнаха да клюмат.Вчера я полях с престояла водичка.Коренчетата са и много зелени.В нещо като мъх е,не е в кори.Какво според вас може да не и е добре? Не знам как да кача снимка обаче Sad

# 278
Peace зависи и от вида на орхидеята Peace

косматко прави пъпки в стаята на детето и не му пречи като го преместя в хола.  Crazy пак е цъфнал, има и пъпки

единият фаленопсис хвърли всички пъпки само от завъртане  Confused

Има едни сравнително дребни модели (не мини) които даже като ги погледнеш накриво им капят пъпките.
Говорим за фаленопсиси. Космато е дендър и ори него правилата са различни.

Аз изчаквам обикновено да се отворят първите две, три пъпки и тогава местя.

# 279
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush какво е "ори"?
и още  една непозната дума мернах оня ден, но сега не се сещам коя беше  Blush

Blush имам го за дендробиум нобиле, но е кръстен "косматко" заради корените  Peace

# 280
Искам да попитам, пресаждате ли си орхидеите и кога? Едната, която ми цъфти повторно не съм я пресаждала. Притежавам я от година и половина. Дали не и е време вече? newsm78
По принцип най-подходящото време за пресаждане без да има някакъв проблем е напролет. Тогава растението се развива по-интензивно и лесно се адаптира към промяната.
Основният въпрос обаче е дали изобщо трябва да се пресажда Laughing .
Лично аз смятам, че орхидеите се чувстват най-добре с нагъчкани в саксията корени. Не обичам, а и не виждам смисъл, от големи саксии с много и излишен субстрат.
Друга причина за пресаждане, за която чета, е заради изхабяване, разпадане на субстрата. Имам орхидеи от 2011 година, които са си в корите от тогава и нямат никакъв проблем.

Последна редакция: нд, 12 мар 2017, 17:06 от Impala

# 281
  • Варна
Моят съвет е да ги оставиш да разцъфнат хубаво и тогава да правиш опит да ги местиш, не е гаранция, но според мен цветовете са по-издръжливи на промени, отколкото пъпките.
Точно. А и след като така и така в топлата стая цвят няма да видиш  не е ли по-добре да видиш поне в студената? Напъпила орхидея да преместиш на драстична температурна разлика е все едно да и отрежеш собственоръчно цветоноса, така че не виждам никакъв смисъл от упражнението.

Последна редакция: нд, 12 мар 2017, 14:24 от Месечинка виторога

# 282
Здравейте! Много исках да имам орхидея и ето,че за 8-ми март получих такава :)Phalaenopsis пише на картончето и е мини.Сложих я на прозореца ( само и махнах найлонончето).Забелязах обаче,че цветчетата и започнаха да клюмат.Вчера я полях с престояла водичка.Коренчетата са и много зелени.В нещо като мъх е,не е в кори.Какво според вас може да не и е добре? Не знам как да кача снимка обаче Sad
Здравей и честита първа орхидейка Hug !
Това, в което е насадено минито, е мъх сфагнум. Той е много подходящ за този тип орхидеи. Поема и задържа много вода, а после бавно я отдава.
Това е и особеността при отглеждане в него - не трябва да се полива твърде често, защото дори отвън да е вече сух, в средата е все още мокър, и едно често поливане може да доведе до твърде много влага и оттук гниене на корените. С времето ще добиеш усет, но първото и златно правило е "Изчакай!" Laughing .
Възможно е на цветчетата да им е дошло време да прецъфтяват.

# 283
  • Русе
Impala благодаря  Hug Ще почакам.Орхидейката има и много пъпки,и разклонения с такива.Дано да се справя,че много ми е хубава Simple Smile

# 284
  • София
Натиснат съседен клавиш. Wink Думата е "при".  Laughing

vion, с каква авиокомпания ги пренесе и броиха ли ти торбичката като ръчен багаж? Навремето и аз съм носила, но с Луфтханза. Напоследък летим с Уиз и Райън и ми се струва невъзможно. А да плащам чекиран багаж не си заслужава. С тези пари ще си купя от тук.  Grinning

Аз съм с лош опит от пазаруване на орхидеи от Ибей. Бяха съвсем малки растения. В описанието го пишеше и не беше изненада. Обаче дойдоха доста болни и с много лош вид. Бяха няколко растения. Някои умряха веднага, а други се мъчиха да оцелеят 1-2 години, но така и не се развиха.

Същото мога да кажа и за орхидеите, които купих от ботаническата градина на БАН. Някои умряха, а другите все още съществуват, но нито цъфтят, нито стават по-големи. Явно не са пригодени за отглеждане от любители. Трябва си майсторлък. Wink

Месечинке, бях те питала, но не помня отговора.  Embarassed Твоето пафче от БАН оцеля ли?

Общи условия

Активация на акаунт