Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 130
  • 768
  •   1
Отговори
# 585
Момичета,когато на Дендробиум нобилето ми цветовете увяхнат,реже ли се стъблото на което са цветовете?

# 586
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
дендробиум нобиле няма стъбло на цветовете Blush денди фаленопсис има  Blush

нобиле vs фаленопсис

не режа нищо  Peace

Момичета, здравейте!
Скрит текст:
Не се славя с градинарските си способности (както и с кулинарните си), но все така се случва, че ми подаряват по някое цвете в саксия, което оцелява единствено по силата на теорията за дарвинизма.

И така, се оказах с 4 орхидеи. Всички ужасно бързо прецъфтяха и след това си седят така, не искат да цъфтят. Качих ги за зимата на един шкаф недалеч от прозореца и ги поливах от дъжд на вятър. По едно време им пресъхнаха стъблата на някои. Първо на една, после и на друга. Едното, от незнание, го кръцнах. А за другите после нямах време. И после се случи нещо, което ме озадачи. Едното пресъхнало стана отново зелено  Shocked Обаче другите не искат. А това, което го кръцнах, не иска да расте. Може ли да коментирате, с уговорката, че съм невежа, доколко това поведение на орхидеите, е нормално. Забелязах, че са им започнали нови листа. Това добре ли е?

Само с тор ли мога да ги накарам да цъфтят или има и друг трик?
Имам и друг проблем - леко са височки. Може ли да посъветвате точно как да ги подрежа?

Като цяло им купих шикозни каксии и ми се ще да оцелеят, а ако е възможно, и да цъфнат.

Опитах се да чета тук там от темите, но са много и засега нямам това време.

можеш да снимаш, за да ти се помогне по-добре, но на първо четене:
грижила си се добре за тях, растат, даже цветонос е пуснала едната - не променяй нищо  Peace
и саксиите не бих сменяла, колкото и шикозни да са новите  Blush

# 587
Нищо не съм рязала.Поизсъхна,посбръчка се,но още е зелено.Покрай него израснаха нови стебла,но съм го оставила да си стърчи посредата  Mr. Green

# 588
А как разтваряте оранжевия кристалон?Ми не пише на шишенцето.

# 589
А как разтваряте оранжевия кристалон?Ми не пише на шишенцето.
Имам син. Директно сипвам във вода и се разтваря самостоятелно. Peace

# 590
  • някъде
От известно време гледам някакви израстъци Simple Smile на орхидеите ми и се чудя да се радвам ли или не, но вече съм сигурна, че не са корени  Mr. Green И сега тръпна в очакване да започнат да цъфтят  Heart Eyes
Миналата година февруари-март се сдобих с 4, които след известно време увяхнаха, като едната загина напълно и я изхвърлих.
Ето и снимка, въпреки че не се вижда добре  Blush

Последна редакция: пт, 05 май 2017, 14:20 от Д и д и

# 591
  • на острова на мечтите

Ето я моята красавица

От известно време гледам някакви израстъци Simple Smile на орхидеите ми и се чудя да се радвам ли или не, но вече съм сигурна, че не са корени  Mr. Green И сега тръпна в очакване на започнат да цъфтят  Heart Eyes
Миналата година февруари-март се сдобих с 4, които след известно време увяхнаха, като едната загина напълно и я изхвърлих.
Ето и снимка, въпреки че не се вижда добре  Blush
а, виждат се много добре Peace Ще цъфнат,дай им време  bouquet

# 592
данилу, приказна е  Hug

едно въпросче  Blush за левия цветонос на най-дясната орхидея на Диди Blush Blush

това, което стърчи по него дали са кейки?
или зачатъци на разклонения на цветоноса?

Blush Blush има едно такова на един цветонос.  Blush Blush

# 593
данилу, приказна е  Hug

едно въпросче  Blush за левия цветонос на най-дясната орхидея на Диди Blush Blush

това, което стърчи по него дали са кейки?
или зачатъци на разклонения на цветоноса?

Blush Blush има едно такова на един цветонос.  Blush Blush

Сякаш е цветоносче  Hug newsm78

# 594
 Hug Благодаря!

Blush аз за всеки случай ще следя моя изкъсо.  Blush

# 595
  • някъде
Не знам на листото защо му стана така...може би от силното слънце преди няколко седмици  Thinking
Извинявам се, че ви препраща в сайта на прикачи, но не помня как се постваше самата снимка  Embarassed

# 596
Бялото и сухо петно на ръба на листото си е от силно слънце. Не е страшно Hug .
Израстъчето на цветоноса ми прилича и на мен на разклонение. Но нека порасне още мъничко, за да сме сигурни.

# 597
  • Варна
Момичета,когато на Дендробиум нобилето ми цветовете увяхнат,реже ли се стъблото на което са цветовете?
Не се реже! То подпомага храненето на другите млади стъбла. Не се режат булбите на булбестите, дори и да останат без листа, какво остава да се режат заради едното прецъфтяване.

# 598
Добре,благодаря ви за сведенията за Дендробиума.Но не ми  стана ясно как се разтваря кристалонът.Писахте,че се сипвало директно във водата ,но колко от него,в колко вода?
Офф до одеве бях в Хоуммакс.Един час се въртях и оглеждах орхите.Една хвана,друга пусна.Пълно с красиви разцветки и изобилие.Имаше две орхидеи там,които бяха с изключителни разцветки,редки според мен.Аз обаче си купих жълта на цикламени кръвоносни съдове.Ужасно се срамувам,че за последните 10 дни си купих 3 орхидеи и то с кашпи-излезе ми доста.Иначе за инфо фаленопсисите бяха на 13.99 лв.

Последна редакция: пт, 05 май 2017, 18:27 от plams12

# 599
  • София
Сложи я до прозорец, югоизточен е супер, да не я грее цял ден е въпроса.
Ако е далеч от светлина, няма да цъфне.
И търпение.
Точно до такъв прозорец се намира. Улучила съм без да знам Simple Smile, но пак нищо  newsm78

Случи ми се 17м. Да чакам една такава претенция ☺. Сега е полудяла да цъвти.
Изреди старите листа и пръчки, редовно промивай да има влага и успех!

Общи условия

Активация на акаунт