Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 174
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, моля дайте снимки, за да можем да дадем реално насочени съвети.

Здравейте,

Имам от няколко месеца орхидеи фаленопсис и до сега не бях се занимава с тях изобщо, но скоро видях прозореца на една съседка - бяха толкова красиви и с толкова много цвят, че се вдъхнових да се грижа и за моите Simple Smile

Прочетох в началото инструкциите, но имам някои въпроси още. Та ето:
 - едната орхидея ми е от миналата есен, зимата й опадаха цветовете, а сега се случва следното с нея - излезна й ново листо, виждам и нови коренчета. Има три стъбла (така ли се казва?) и на едното от тях под стария неотрязан цветонос е пораснал нов (около 3 см вече). Та сега да срежа ли над него стария цветонос и другите стари? Също кога да я преместя в нова саксия? Седи си в старата, която ми се вижда доста малка - диаметър 8 см долу и 10 см горе. Корените се виждат отгоре много, вътре също ги виждам.

- втората орхидея е същия вид, но с едно стъбло само. Подариха ми я март, оцеляха й цветовете, въпреки многократното местене. По-малка е, с по-малки листенца и е излезнало ново стебло, около 8 см дълго вече. Саксията е същия размер приблизително, коренчетата отвън няма, виждат се леко вътре, т.е. има по-малко корени спрямо по-голямата, което е и логично де Simple Smile Предполагам че просто трябва да сложа някаква пръчка и да насоча нагоре новото стъбло.

И двете ги поливам по следния начин - слагам 1-2 см вода на дъното и те си я изпиват. В момента са на сухо, но в долната част на саксията се вижда влага по стените отвътре. Долните корени са зелени, тези дето са отвън на голямата са сребристи.

1-2 пъти съм поливала малко с течна тор за зеленолистни. В слънчева стая са, но в страни от прозореца, не на директните лъчи. Около 24-25 градуса е постоянно, влажността зимата беше ниска, сега е към 40-50 %.  За да стимулирам цъфтеж да преместя ли голямата в по-хладна стая - на около 21-22 градуса? Или като се затопли другата седмица направо да я изнеса на северозападната неостъклена тераса (15-17 градуса) ?
Дълго стана, дано не ви отегчих с писанията си Simple Smile Ще се радвам на коментарите ви Simple Smile

# 631
Едното разклонение на орхидеята ми изсъхна. Аз го отрязах и намазах с канела,  но в момент а им а и малко жълто(изсъхнало) към стеблото и не знам какво да правя. Моля, помогнете ми!!😩😩😩

# 632
  • София
Едното разклонение на орхидеята ми изсъхна. Аз го отрязах и намазах с канела,  но в момент а им а и малко жълто(изсъхнало) към стеблото и не знам какво да правя. Моля, помогнете ми!!😩😩😩

Ако можеш го изрежи до дъно, ако не ти пречи го остави така - въпрос на лично предпочитание. Разклонението се казва цветонос /ако правилно съм разбрала за какво говориш/.

# 633
  • Варна
Ами съхнат си цветоносите, нормално е. Нищо не можеш и не трябва да правиш, мазането с канела категорично е ненужно.

# 634
Мижав Laughing първи домашен цъфтеж на променеята:
Скрит текст:

# 635
Здравейте! От няколко години отглеждам орхидея вкъщи и досега всичко е било наред и с корените и с цъфтежа. Дори си взех от Бриколаж специална течна тор за нея, която определено и се отразява прекрасно.
Въпросът ми е следният - от едното клонче са тръгнали по няколко нови листа и корени, от няколко места..... Какво да я правя? Трябва да го пресадя ли? Не искам да се обръщам към цветарки, защото ще получа много и все различни отговори и най-вероятно няма да има нищо полезно в тях.

Предварително благодаря за помощта и съвета!

# 636
Здравейте! От няколко години отглеждам орхидея вкъщи и досега всичко е било наред и с корените и с цъфтежа. Дори си взех от Бриколаж специална течна тор за нея, която определено и се отразява прекрасно.
Въпросът ми е следният - от едното клонче са тръгнали по няколко нови листа и корени, от няколко места..... Какво да я правя? Трябва да го пресадя ли? Не искам да се обръщам към цветарки, защото ще получа много и все различни отговори и най-вероятно няма да има нищо полезно в тях.

Не я пипай. Остави я в същата саксия Peace

# 637
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

снимай и покажи Peace
от обяснението ти си мисля, че имаш нещо такова

Скрит текст:

наскоро се коментираше в темата и съм запомнила, че трябва да се изчака, докато новото растение (кейка) стане на поне три листа и с поне 10 см корени  Blush

теоретик съм Peace моите не правят кейки  Blush
всичко у дома е от по-мързеливия тип  Blush

# 638

Благодаря ви за бързите отговори.
За първи път качвам снимка и имах проблем, надявам се да се вижда добре.

# 639
Очевидно не се получи опитът ми със снимката....
Да, ситуацията много наподобява тази от Вашата снимка и със сигурност корените са поне 20 см

# 640
  • Ænima/Albuquerque
Ето я снимката.

Да, кейки е. Скоро ще е готово за отделяне, само още две (или три) коренчета да се покажат (около 10 см). Аз имам бебе отделено от майката, и тази зима цъфна за първи път.

# 641
Благодарности!  Hug Особено за снимката! Значи скоро ще си имаме още една прекрасна орхидея  Party

# 642
И моето бебе цъфти вече. Преди време цъфна само едно цветче, после поспря и сега е пуснало две цветчета.

# 643
  • София
Здравейте, моля дайте снимки, за да можем да дадем реално насочени съвети.

Здравейте,

Имам от няколко месеца орхидеи фаленопсис и до сега не бях се занимава с тях изобщо, но скоро видях прозореца на една съседка - бяха толкова красиви и с толкова много цвят, че се вдъхнових да се грижа и за моите Simple Smile

.........................
Дълго стана, дано не ви отегчих с писанията си Simple Smile Ще се радвам на коментарите ви Simple Smile

Eto ги и снимките

Клик и се отварят по-големи Simple Smile

# 644
  • Ænima/Albuquerque
И моето бебе цъфти вече. Преди време цъфна само едно цветче, после поспря и сега е пуснало две цветчета.

Хехе, и мойто беше супер скромно - разписа се с две цветчета само.

Общи условия

Активация на акаунт