Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 147
  • 768
  •   1
Отговори
# 660
Две фалчета, които много ме радват: едното с щедростта си, другото с нежността си
Скрит текст:
Скрит текст:

# 661
Две фалчета, които много ме радват: едното с щедростта си, другото с нежността си
Скрит текст:
Скрит текст:

Прелестни  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 662
http://prikachi.com/images.php?images/485/9121485f.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/487/9121487X.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/488/9121488i.jpg

Здравейте и от мен.Редовно ви чета,но рядко имам време да пиша.Реших и аз да се похваля с моите принцеси (все още само 15 на брой). Ето и първите цъфнали като минито го купих преди няколко дни Simple Smile

# 663
Дами, здравейте!
Прекрасни са орхидеите ви! И аз имам десетина красавици, повечето фаленопсиси.
Една, обаче, ме притеснява повече от месец и не знам какво да я правя. А беше толкова прекрасно нацъфтяла. И сега все още е с цветове, макар доста оклюмали. Листата са меки. Насипах й малко канела, уж живна. След седмица й полях разтвор от топсин. Но нещо все така не се чувства добре. Дайте идеи, моля, как да й помогна. Ето снимки:
Скрит текст:

# 664
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не разбрах за какво е канелата и топсина  Confused имаш съмнения за зараза ли?

според мен е дехидратирана може би доста дълго не е поливана достатъчно.
има много листа, много цветове, ако е и на по-топло може би трябва по-често да се полива или поне да се пулверизира ooooh!

# 665
  • Варна
не разбрах за какво е канелата и топсина  Confused имаш съмнения за зараза ли?
според мен е дехидратирана може би доста дълго не е поливана достатъчно.
има много листа, много цветове, ако е и на по-топло може би трябва по-често да се полива
Съгласна съм. Дехидратирана е много, иначе корените изглеждат добре. Явно не е поливана достатъчно. Абсолютно ненужни са топсинът и канелата, не мисля, че те са помогнали с нещо. Поливай по-често с продължително накисване за няколко часа.

lili9187,
много са красиви, особено първата Heart Eyes

Impala,
ти па се оля значи Crossing Arms Hug

# 666
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Скрит текст:
http://prikachi.com/images.php?images/487/9121487X.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/488/9121488i.jpg

Здравейте и от мен.Редовно ви чета,но рядко имам време да пиша.Реших и аз да се похваля с моите принцеси (все още само 15 на брой). Ето и първите цъфнали като минито го купих преди няколко дни Simple Smile

Crossing Arms няма да влизам повече в темата пък!  Crossing Arms
как може да се хвалите точно с каквато нямам!

Hug и трите са красавици, но тази розово-жълтата и люляковата са неземни  Hug

# 667
Тази люляковата ми е от интернет. Малко ме е страх,защото до сега мини не съм гледала,но дано успея Simple Smile

# 668
Свети Добри, Месечинке, благодаря!
Ами имах съмнения, че й има нещо, да. Затова бяха канелата и топсина.
А аз иначе от прегрижване обикновено преполивам, затова липса на вода не ми мина като вариант, даже мислех че може да е от преполиване и евентуално загниване. Сещам се уж да торя отвреме навреме, също пулверизирам...
Сега ще съм по-редовна, всеки ден ще я пръскам, че става и по-топло.
Има други две хубавици до нея които си изглеждат супер и са цъвтящи в момента, гледам ги еднакво, та идея нямах какво може да е.

Много благодаря!  Hug

# 669
  • Варна
Никога не съм пулверизирала, само поливам с накисване. Стори ми се суха на снимката твоята, субстратът е сух, а корените белезникави. Определено в този момент има нужда от поливане.

# 670
Като сте на тази тема да попитам - възможно ли е корените да са зелени и да изглеждат добре, а листата да започват да се сбръчкват и увисват? Нали критерий за поливане е цвета на корените  newsm78

# 671
  • Варна
Има орхидеи с по-тъмни корени, особено минитата. Те изглеждат зелени дори и когато са сухи. Но да са мокри и зелени, т.е. здрави, а растението да е обезводнено не ми звучи възможно.

# 672
Има орхидеи с по-тъмни корени, особено минитата. Те изглеждат зелени дори и когато са сухи. Но да са мокри и зелени, т.е. здрави, а растението да е обезводнено не ми звучи възможно.

Имам такава, последната която купих преди около месец и половина. Цветчетата й опадаха, корените й са зелени. С повечко листа е и започнаха да се набръчкват, да увисват надолу. Незнам какво да търся като причина  Sad

# 673
Определено е възможно. Първото и по-безобидно е просто корените да са покрити с алги(водорасли), които са зелени на цвят, и това да заблуждава окото. Зеленото на мокрите корени на фаленопсиса обикновено е ярко, "живо" зелено. Зеленото на алгите е по-тъмно. Да се проследи дали цветът на корените се променя при поливане, ако не - може да се извади растението и да се измият водораслите.
По-неприятната ситуация, когато поливаме, а растението се дехидратира, е гъбично заболяване - фузариум. Неприятна работа е, ако не е напреднал стадий топсина може и да се справи, но не е сигурно. Може да се диагностицира косвено - поливаме, растението съхне, или директно - при напречен срез на розетката се вижда характерен лилав пръстен в нея. Но аз не бих рязала розетка на жива орхидея. При съмнение за такова е задължително да се изолира растението и по никакъв начин да не се ползва обща вода, защото лесно може да се пренесе по всички цветя и тогава е драматично.

А всъщност най-безобидния вариант е просто орхидеята да иска повече вода. Може да се експериментира - да се остави да кисне едно денонощие във вода и после да се гледат корените и листата - трябва да има дори и минимално изпъване, тогава е ок и просто се полива по-често. При по-високи температури и при цъфтеж често фаленопсисите искат повече вода от обикновено.

# 674
Скрит текст:
Определено е възможно. Първото и по-безобидно е просто корените да са покрити с алги(водорасли), които са зелени на цвят, и това да заблуждава окото. Зеленото на мокрите корени на фаленопсиса обикновено е ярко, "живо" зелено. Зеленото на алгите е по-тъмно. Да се проследи дали цветът на корените се променя при поливане, ако не - може да се извади растението и да се измият водораслите.
По-неприятната ситуация, когато поливаме, а растението се дехидратира, е гъбично заболяване - фузариум. Неприятна работа е, ако не е напреднал стадий топсина може и да се справи, но не е сигурно. Може да се диагностицира косвено - поливаме, растението съхне, или директно - при напречен срез на розетката се вижда характерен лилав пръстен в нея. Но аз не бих рязала розетка на жива орхидея. При съмнение за такова е задължително да се изолира растението и по никакъв начин да не се ползва обща вода, защото лесно може да се пренесе по всички цветя и тогава е драматично.

А всъщност най-безобидния вариант е просто орхидеята да иска повече вода. Може да се експериментира - да се остави да кисне едно денонощие във вода и после да се гледат корените и листата - трябва да има дори и минимално изпъване, тогава е ок и просто се полива по-често. При по-високи температури и при цъфтеж често фаленопсисите искат повече вода от обикновено.

Надявам се да не е заболяване  Praynig На първо време ще я накисвам по-продължително и ще я наблюдавам.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт