Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 127
  • 768
  •   1
Отговори
# 705
  • Русе
Здравейте,
Имам въпрос - по принцип, след като ми прецъфтят фалчетата, оставям цветоноса (ако изсъхне, го режа отдолу, но ако не - го оставям, а на последните две - скъсих само). На едното, което прецъфтя преди около 2 месеца, сега е избил нов цветонос, а има два стари - да изрежа ли старите, за да не отнемат от силите на новия или да ги оставя?  newsm78
О, Сарказм, поздравления  bouquet

# 706
  • Варна
Нищо не режа аз. Ако има сила ще я насочи първо към новия. Но това време на годината не е много подходящо за изхранване на цветонос, и моите се бъркат и избиват през късната пролет, но обикновено цветоносите замръзват на едно положение и не растат повече. В момента имам 2 такива от миналата година, сега гледам, че едната орхидея е пуснала, но не вярвам да порасне Rolling Eyes Но тя освен това пуска и ново клонче на стария, плюс че расте и от върха. явно и се цъфти, та не знам, може и да ме обори Mr. Green

# 707
Радвам се, Сарк Hug !
Моята пък реши, че листа и корени ми харесват повече Joy , та започна да развива такива и забрави за цветоноса - стои си на 7-8 см.

# 708
  • Варна
Значи нито едно листо нямам тази година! Ама нито едно. Почвам да се притеснявам чак, как може нито една да не расте на листа? А има такива, останали с по две. Иде ми да им изрежа цветоносите, белким се сетят да пускат листа.

# 709
  • Русе
Благодаря, Месечинке, точно тази ми пусна 2 нови листа, преди сегашния цветонос и преди малко видях още едно зачатъче между листата  Party Дано да ги отгледа, ще видим  Praynig

# 710
Месечинка,
Странно наистина newsm78 . А активни корени поне имат ли?

# 711
  • Варна
Някои имат, някои не. Всички без изключение цъфтят. Не знам кво им става. Ще взема да ги наторя, и без това тор не са виждали от няколко години.

# 712
От моите не всички цъфтят, но абсолютно всички се развиват. Просто сезонът е идеален за вегетативната фаза, вкл. реанимация, и се учудвам защо някои твоите се опъват.
Нещо с повече азот ли ще избереш?

# 713
  • Варна
Нямам представа... Направо не знам какво да ги правя, леко взеха и да ми писват вече Embarassed

# 714
  • София
Здравейте! Аз имам само една орхидея, която ми подариха в началото на април за РД. Гледам я, че части от коренчетата са й се подали извън саксията отгоре и настрани и леко ми се струват изсъхнали. Какво да правя?

# 715
Нямам представа... Направо не знам какво да ги правя, леко взеха и да ми писват вече Embarassed
Shocked Въх! Що за ерес?!
Шегувам се Hug . И аз имам моменти/периоди, в които не ги обичам особено. Но ми минава като си дам сметка, от една страна, колко са красиви и дългоцъфни, и от друга - колко лесно се гледат.

# 716
Здравейте! Аз имам само една орхидея, която ми подариха в началото на април за РД. Гледам я, че части от коренчетата са й се подали извън саксията отгоре и настрани и леко ми се струват изсъхнали. Какво да правя?
Имаш предвид корени, които не влизат изобщо в субстрата, нали? Наричат се въздушни и са нормални за орхидеите, няма нищо притеснително. Стърчат си във всякакви посоки и понеже не поемат влага изглеждат сребристи и леко сбръчкани. Това не означава, че орхидеята има проблем - много по-важно е здравето на корените в саксията.

# 717
  • София
Impala, да точно така изглеждат. Благодаря за бързия отговор, още съм нова с отглеждането на тези красавици  Embarassed и все си мисля, че нешо няма да направя както трябва и ще я уморя. Моята е с две стъбла с цветове от едно място излизат, четох, че трябвало да са поне две орхидеите, за да си говорят. Трябва ли да имам още една или тези двете си комуникират достатъчно?

# 718
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тези са на колежката  Mr. Green втората е наситено розово-лилава, май трябва да сменя режима на телефона  Blush

вчера извадих минито. беше само в сфагнум, тя го е поливала  заедно с другите, редовно  Blush и всички корени са изгнили.  Confused има два около сантиметър-два, в които май още има живот.
не съм реанимирала, ще дадете ли някакви указания?  Blush

# 719
  • София
Аз имах една орхидея, която редовно бях преполивала. Здрави корени имаше само 2 въздушни.
Вкарах ги в почвата, която купих от Хоуммакс.
Жива е орхидеята, направи разклонения на тези корени, вади и ново листо.

Забелязах, че са зле корените на една орхидея, която е в малка саксия и има бебе. Бебето е с 2 малки листа и 2 корена по 10-ина см.
Да се пробвам ли да я извадя и да изрежа изгнилите корени? Или да я наторя с цел по-бързо развитие на бебето?

Общи условия

Активация на акаунт