Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 128
  • 768
  •   1
Отговори
# 690
Имам още един въпрос към вас за една техника, с която не бях запозната и не съм чела в този форум за нея.
Говорих с една приятелка, която отглежда няколко орхидеи, които са в перфектно състояние, вечно цъфнали, растящи и тн. Чела тя, че орхидеите растат в кисела почва (дотук добре) и изключително добре им се отразявало, когато ги полива (с накисване) да слага във водата по една-две супени лъжици лимонов сок...Направо пощурявали от растеж, образуване на нови пъпки, цветоноси и тн.

Та...Исках да ви питам - какво знаете и мислите за тази техника за торене?

# 691
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мисля, че приятелката ти е уцелила режима на цветенцата и те ще си цъфтят и без лъжицата лимонена киселина в неясно колко вода  Peace

мисля, че ако се опиташ да направиш същото е по-вероятно да си съсипеш цветята, отколкото да ги накараш да цъфтят  Peace

мисля, че самия субстрат осигурява киселинност на почвата  Peace

Peace
Скрит текст:
мисля, че ще се обидиш, но се изказах, защото не искам да повтаряш моите грешки.
 Blush като начинаеща уморих прекалено много хубави орхидеи, само защото се опитвах да въведа "челния опит" на този и онзи, от един или друг форум.
а те са искали само подходящо място и умерено обгрижване
  Peace

# 692
Много си зависи и от орхидеята. Аз имам една, която за 4 години, откакто я имам, е имала период без цвят общо месец. Изкарват цветоноси по няколко, цъфти дълго. Имам друга, която е на същото място и цъфти през две години, насадени са в еднакъв субстрат. Абе уж всички им еднакво, ама ената цъфти постоянно, че и бебета имам от нея, а другата е като изкуствена - само листа.

# 693
  • ... рееща се.
Подкрепям горното мнение, моите наблюдения са същите. Някои се инатят и развиват само на листа и корени... докато те си решат Mr. Green

# 694
Така....по принцип съм твърдо против домашните рецепти. Канелата - в сладкишите, витамините са за хора, кафето си го пия, бананите ги ям...нищо от това няма място в цветята ми. Даже и за английската сол имам специално мнение. Има си специализирани торове за цветя, специализирани за орхидеи, има биоторове, минерални торове, добавки - при това на не особено високи цени. Имат си дозировка, имат си честота на употреба, за разлика от домашните рецепти, които освен вреда друго трудно ще постигнат.

След като уточних това, конкретно: лимонената киселина е изключително полезна за орхидеите, защото участва директно в цикъла на Кребс. Обаче въпросната приятелка със сигурност предозира. Не си спомням точните дози, но със сигурност не бяха в супени лъжици и ми се върти, че се прилагаше веднъж месечно. Трябва да проверя дозировките как бяха. Но това няма общо с киселинността на субстрата изобщо. Кисел субстрат искат азалиите. При орхидеите ролята на лимонената киселина, както казах, е, че е директен участник в метаболизма им. СЪщата роля, между другото, но с две други киселини, има тора Orchid Focus Plus.

# 695
  • на острова на мечтите
И на мен ми изглежда здраво цветето, но бих поливала малко по-често. Мисля, че в момента си е за поливане от всякъде.

Пъпки могат да капят по най-разнообразни причини - примерно растението е стояло на течение, ниска въздушна влажност, може заради жегите тези дни, а може да има проблеми с корените и да не може да ги изхрани.

Ох, и аз за малко да уморя моите красавици  #CrazyИмаха нужда от вода Embarassed
Но пък сега са цъфнали всичките,а мъничето изкарва ново стъбълце
Скрит текст:
сега да ме прощават е, ама понеже не знам как да го нарека-фалче, цветонос , или каквото там му е сложното название....
. Ето снимка,дано се вижда.
Уви,много слаба връзка. Не мога да кача снимкиииииии Crossing ArmsЩе пробвам следобяд.  bouquet

Фалче = фаленопсис е името на цветето, а цветонос е пръчката, на която излизат цветовете. Ако излиза ново растение, се нарича кейки. Но стискам палци за цветонос.
bouquet bouquet bouquetдано не забравя всичко Mr. Green
 Ето го и мъника

а това е последната цъфнала красавица.

# 696
lili9187,
Като гледам перваза, има още място, което плаче да бъде запълнено Mr. Green . Новата е прекрасна, много нежна Heart Eyes .

За торенето по време на цъфтеж категорично не съм съгласна, че е вредно. При мен то продължава от момента, в който видя цветонос до края на цъфтежа, т.е. 6 и повече месеца.

# 697
Има орхидеи с по-тъмни корени, особено минитата. Те изглеждат зелени дори и когато са сухи. Но да са мокри и зелени, т.е. здрави, а растението да е обезводнено не ми звучи възможно.

Възможно е ако растението има гъбично заболяване, на което това са признаците - липса на проводимост на вода. Може корените да са добри а горницата да е оклюмала и дехидратирана. Може току що да сте полели а корените да стоят място изсъхнали.

За лимона - има материал за цикъла на Кребс. Който показва че наистина добавянето на лимонов сок може да е много от полза. Трябва да го потърся къде е...май в библиотеката на групата

# 698

Скрит текст:
мисля, че приятелката ти е уцелила режима на цветенцата и те ще си цъфтят и без лъжицата лимонена киселина в неясно колко вода  Peace

мисля, че ако се опиташ да направиш същото е по-вероятно да си съсипеш цветята, отколкото да ги накараш да цъфтят  Peace

мисля, че самия субстрат осигурява киселинност на почвата  Peace

Peace
Скрит текст:
мисля, че ще се обидиш, но се изказах, защото не искам да повтаряш моите грешки.
 Blush като начинаеща уморих прекалено много хубави орхидеи, само защото се опитвах да въведа "челния опит" на този и онзи, от един или друг форум.
а те са искали само подходящо място и умерено обгрижване
  Peace

Как ще се обидя, дори напротив, радвам се на мненията ти и на всички други  Simple Smile

# 699
  • някъде
От горното за 2 седмици се получи това:

# 700
Уха! Ще цъфне като дръвче.

# 701
  • някъде
Уха! Ще цъфне като дръвче.
Тя и миналата година като я купих беше много китна Simple Smile

# 702
Явно има такава склонност красавицата. И е намерила отлични дом и стопанка Hug !

# 703
  • някъде
Явно има такава склонност красавицата. И е намерила отлични дом и стопанка Hug !
bouquet Hug

# 704
  • Ænima/Albuquerque
 newsm09 newsm09 newsm09

Току-що видях, че Стюартианата ми е подкарала два нови цветоноса. Явно ѝ харесва у нас.  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт