Нашите орхидеи - ТЕМА 20 Юбилейна

• 69 144
  • 768
  •   1
Отговори
# 675
Чудесни цветенца, lili bouquet !
И мен дълго ме беше шубе от минитата заради сфагнума. Радвам се, че се престраших, защото се оказаха не по-различни от обикновените - поне аз ги поливам по еднакъв график - а и винаги има място за още едно Wink .

newsm19

# 676
  • на острова на мечтите
Ох, и аз за малко да уморя моите красавици  #CrazyИмаха нужда от вода Embarassed
Но пък сега са цъфнали всичките,а мъничето изкарва ново стъбълце
Скрит текст:
сега да ме прощават е, ама понеже не знам как да го нарека-фалче, цветонос , или каквото там му е сложното название....
. Ето снимка,дано се вижда.
Уви,много слаба връзка. Не мога да кача снимкиииииии Crossing ArmsЩе пробвам следобяд.  bouquet

# 677
Радактиран пост

Здравейте,

Имам нужда от вашето съдействие за съвети, мнения и препоръки.
Ще ви покажа в няколко снимки моята орхидея и ще си задам въпросите  Simple Smile
Скрит текст:

Ето и малко инфо и въпросите ми:
Като цяло орхидеята ми се вижда добре. Подариха ми я на 14 февруари с много пъпки и цветовете, някой от тях изпадаха, но всичко цъфна и все още се седят общо 7 цвята. Има 2 цветоноса, единия е с две разклонения. Поливам я чрез накисване (за около 30мин), през 3 седмици някъде, гледам да станат бяло/сиви корените й. Корените стават наситено тъмно зелени като се напои. Не съм я торила
1. Притесняват ме долните листа, ще ги видите по снимките - увиснаха надолу и са се спаружили като че ли. На какво се дължи това - преполиване, недополиване, нещо друго? Иначе цвета им е зелен, въпреки че на едната снимка изглежда кафяв. Другите листа са свежи и здрави нагоре, въпреки че имам чувството, че и те се спаружват.
2. Седи на северен прозорец, точно така до стъклото, както се вижда на снимките. Няма други растения до нея
3. Корените според вас добре ли са? Мен пак някои от тях ми се виждат спаружени и като че ли малко нагъстичко. Направих дупки по саксията, за да диша, понеже имаше малко зеленясало по саксията от вътрешната страна - сбъркала ли съм?
4. Това е цвета на корените в момента - за последно ги поливах преди 2,5 седмици. Чудя се дали уикенда да я накисна пак малко или не...

Та, това е от мен - ще се радвам да кажете мнението си и да дадете някакви препоръки и насоки

П.С. - виждат ли се снимките?

newsm51

Последна редакция: ср, 17 май 2017, 11:47 от micuranka

# 678
  • Бургас
Аз не ги виждам.

# 679
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

виждам, но като ги отворя в друг прозорец  Peace

Blush прочети въпроса на Пит и отговорите след това  Peace

Simple Smile аз не съм специалист,, но месечинката май е Simple Smile

редактирам се

на снимките с корените се вижда, че твоята не е дехидратирана  Peace
пишеш "листата са увиснали", но май е само едно  Peace

аз не бих променяла нищо в режима на цветето Peace

Последна редакция: ср, 17 май 2017, 11:35 от st. Dobri

# 680
Скрит текст:

виждам, но като ги отворя в друг прозорец  Peace

Blush прочети въпроса на Пит и отговорите след това  Peace

Simple Smile аз не съм специалист,, но месечинката май е Simple Smile

А как мога да ги кача, така че всички да ги виждат?
Аз също не ги виждам снимките  Laughing

# 681
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush стана мазало  Blush

ти си копирала линка в лентата, а аз "copy image location", който излиза с клик с десен бутон върху снимката  Blush

другият начин е да се качат в http://ifotki.info/
и после да се копира целия трети линк.
ще излязат малки, с възможност да се увеличат с един клик  Blush

# 682
St. Dobri - успях! Много ти благодаря  bouquet

# 683
  • Варна
micuranka,
на мен лично орхидеята ти ми се струва в добро здраве, но засушена. Така изглеждат корените - здрави, но леко спаружени. Може би трябва да поливаш малко по-често.

# 684
А каква е причината да окапват пъпките преди да са се разтворили?
Едната орхидея ми цъфти, но вече две пъпки паднаха.Изкарала е два цветоноса. На единия засега са се разтворили два цвята.

# 685
И на мен ми изглежда здраво цветето, но бих поливала малко по-често. Мисля, че в момента си е за поливане от всякъде.

Пъпки могат да капят по най-разнообразни причини - примерно растението е стояло на течение, ниска въздушна влажност, може заради жегите тези дни, а може да има проблеми с корените и да не може да ги изхрани.

Ох, и аз за малко да уморя моите красавици  #CrazyИмаха нужда от вода Embarassed
Но пък сега са цъфнали всичките,а мъничето изкарва ново стъбълце
Скрит текст:
сега да ме прощават е, ама понеже не знам как да го нарека-фалче, цветонос , или каквото там му е сложното название....
. Ето снимка,дано се вижда.
Уви,много слаба връзка. Не мога да кача снимкиииииии Crossing ArmsЩе пробвам следобяд.  bouquet

Фалче = фаленопсис е името на цветето, а цветонос е пръчката, на която излизат цветовете. Ако излиза ново растение, се нарича кейки. Но стискам палци за цветонос.

# 686
Impala по повод на това че винаги има място за още една случааайно видях тази прелест в интернет и не се сдържах Simple Smile

http://prikachi.com/images.php?images/946/9123946o.jpg

И да не забравя да се похваля с още един цъфтеж  bouquet

http://prikachi.com/images.php?images/944/9123944o.jpg

# 687
Добре че вкарахте яснота с речника  Mr. Green Аз мислех, че фалче е нова издънка на растението, а то било кейки Grinning
Цитат
Пъпки могат да капят по най-разнообразни причини - примерно растението е стояло на течение, ниска въздушна влажност, може заради жегите тези дни, а може да има проблеми с корените и да не може да ги изхрани.
Струва ми се, че причината ще е в изхранването, защото е пуснала два цветоноса, единият с две разклонения. Дали не сбърках, че торих за цъфтеж последните два пъти, а преди това два пъти за растеж.

# 688
Много благодаря за съдействието и съветите момичета Heart Eyes

# 689
По принцип не е проблем да се тори първо за растеж, после за цъфтеж. Трябва да се внимава да не се предозира. И също така повечето хора казват да не се тори след формиране на пъпките, защото падат... така че може и от това да е.

Общи условия

Активация на акаунт