Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 537
  • 755
  •   1
Отговори
# 45
  • над кукувичето гнездо
От там май не всеки може да вземе. Rolling Eyes До колкото разбирам, трябва да има кърмаче в нужда...

Момичета, ако някоя от вас е сигурна, че няма HIV и CMV, помогнете! Hug

# 46
Здравейте, момичета.
В тази връзка и аз имам едно питане. Аз съм боледувала от CMV и Ебщайнбар вирус. Бебето ми има запушен слъзен канал. Педиатъра изписва капки за очи, но след време окото пак започва да отделя секрет. Една приятелка ми каза да му капвам кърма, но при тази моя история дали е безобидно? Страх ме е да не навредя на бебка?

П.П. Да добавя, че понеже правих инвитро и правих какви ли не изследвания, та по този начин разбрах, че съм ги боледувала тези вируси. Имуноложката ми каза тогава, че много хора са боледували от тях, но не знаят, а може и никога да не разберат.

# 47
Аз бих помогнала, но ще сме в понеделник в София. Ако нуждата остава, пишете на лично Peace

# 48
В клиповете които гледах за цедене с помпа има съвет да се намаже зърното или фунията на помпата с кокосово масло, това помагало помпането да е по-малко болезнено и да не се разранява зърното.
Но аз се чудя, това кокосово масло не отива ли после в кърмата и добре ли е това за бебето  newsm78
Ако имаш притеснения, ползвай Лансинох Peace Той е без отмиване.
Не знам с каква помпа си, но Меделата е със сменящи се накрайници. Пиша го, защото се оказа, че не всеки го знае Peace
В такъв случай да спра ли цеденето? Аз и без това повече от 7 мл. не изцеждам.
Но като го сложа да суче, той стои там цял час, ако трябва да го сложа пак след час и се цедя 30 минути напразно след 30 минути кърмата няма да се е възстановила, нали така  newsm78

# 49
  • над кукувичето гнездо
След около седмица в подобен режим гърдите ще произведат достатъчно за бебето, за цеденето и пак за бебето. Това не е кофа с вода, която стои под капещо кранче. Това е жива система, обслужвана от различни сигнални пътища. Колкото повече и/или по-често се изпразва, толкова повече и/или по-често ще се пълни. И ако след изцеждане и на последната капка има стимул, т.е. някой суче или се изпомпва, ще се произведе кърма наново, може да отнеме няколко минути потичането, но ще потече. И около седмица при установен такъв нов режим, тялото ще се научи, че се търси повече кърма и ще започне да произвежда повече. Ако се спре цеденето, за около седмица по този начин без цедене, тялото ще се научи, че това мляко е излишно и ще спре да произвжда толкова, ще дава по-малко. Това е - търсенето определя предлагането.
С цеденето "на празно" вие задавате сигнал за стимул на тялото си и след известно време то ще се приучи да пуска повече мляко, нищо, че сега едва излоза. Това е целта, до колкото разбирам. Ако спрете цеденето на празно, премахвате един стимул и тялото ще разбере, че не е необходимо толкова мляко и няма да го прави.

# 50
isa_pisa

Благодаря за отговора.
Моята педиатърка категорично забрани да капвам кърма в окото на бебка. Обаче аз съм решила да пробвам.

# 51
За първи път ще подкрепя мнението на педиатър!!! Моля ви се не си капете кърма в очите, нито в тези на децата ви, нито в тези на мъжете си и то от незнайно кой в този случай. Кърмата е сладка, както знаете всички, а захарите са субстрат за развитието на много бактерии. Като има някаква активна инфекция на окото има по-голям шанс да подхраните гадините със сладката кърма, отколкото да ги убиете. Освен това капането на чужда кърма е силно непрепоръчително, Може някой да е сигурен че няма инфекция от HIV, хепатит или нещо друго, но тази негова вътрешна убеденост не е достатъчна. Едно ходене на зъболекар може да промени този факт и това да може да се докаже след около 1 до 6 месеца. Така че не е безопасно да се капе чужда кърма в окото. Има очни лекари за това, ако при един не става, идете при друг, пуснете микробиология на очен секрет. А за запушените канали знам от приятелка че се прави някакъв масаж при оченцето. Нейното дете имаше запушени канали и на двете очи и ходи на лекар !!! Очния лекар беше препоръчал това, отпуши се едното каналче, а другото се отпуши чак на 3 години.

# 52
isa_pisa  bouquet
Колко време трябва да продължавам с помпането "на празно"?

# 53
  • над кукувичето гнездо
Бих казала „колкото издържите”, но ако сте преуморена, 10-15 минути е санитар-минимумът. Все пак трябва и да си почивате. Компенсирайте от дейности, различни от съня, по възможност!  Peace Бебето е най-добрата помпа.

# 54
Здравейте,
Бебчо е на 2 месеца почти и от няколко седмици спи по 9 часа вечер. Не се оплаквам, но се чудя в този интервал трябва ли да ставам да цедя, вредно ли е като не суче толкова? Под вреда имам предвид не за него, а за лактацията. Иначе преди да си легне изяжда кърмата и от двете гърди. Направо ги усещам празни... Моля ви, дайте ми съвет.

# 55
Здравейте,
Бебчо е на 2 месеца почти и от няколко седмици спи по 9 часа вечер. Не се оплаквам, но се чудя в този интервал трябва ли да ставам да цедя, вредно ли е като не суче толкова? Под вреда имам предвид не за него, а за лактацията. Иначе преди да си легне изяжда кърмата и от двете гърди. Направо ги усещам празни... Моля ви, дайте ми съвет.
Според мен 9 часа е прекалено голяма пауза, особено за толкова малко бебе, но да се включат и по-опитните.

# 56
  • над кукувичето гнездо
Пробвайте за няколко дни или за седмица. Ако бебето мокри и цапа пелените редовно, значи е ок. В началото може би е добре да проверявате през нощта как са гърдите, за да не си докарате запушване. Ако е необходимо, дори може да поизцеждате малко с намаляване, докато отпадне тази нужда. Ако обаче това се отрази на дневните количества, трябва бързо да възстановите нощното хранене или изцеждане. На мен ми се надуваха гърдите много нощем и реших, че е по-добре да го храня, отколкото да ставам и без това, за да цедя и замразявам кърма, а той наддаваше по малко. Принципно, за толкова малко бебе е добре да има нощно хранене.

# 57
  • Варна
Здравейте!
Дъщеря ми е на 7 месеца и й никнат първите зъбки. Има брутална (съжалявам за израза) хрема! Не може да суче, не може да спи горкото. Пръскам физиологичен разтвор,но ефекта е 20 мин. Дайте идея ,какво да правя? Педиатърката ни я няма. Как да я облекча за да може да се нахрани с кърма?

# 58
  • над кукувичето гнездо
При хрема ползвам тобрекс по назначение от педиатъра ни. За очи са, но приложени в носа втечняват секрета. Мисля, че имат и лек антибиотик.
Може да мажете с мед вътре в ноздрите.
Може да ползвате аспиратор, за да извлечете секрета. Моят не позволяваше такова нещо, пък не ми допада да го притискам, буквално. Казват, че тези за прахосмукачка са по-ефективни. Бррррррр...

# 59
  • София
При хрема ползвам тобрекс по назначение от педиатъра ни. За очи са, но приложени в носа втечняват секрета. Мисля, че имат и лек антибиотик.
Може да мажете с мед вътре в ноздрите.
Може да ползвате аспиратор, за да извлечете секрета. Моят не позволяваше такова нещо, пък не ми допада да го притискам, буквално. Казват, че тези за прахосмукачка са по-ефективни. Бррррррр...
Аз имам такъв за прахосмукачка и е много удобен. Върши абсолютно същата работа като механичните, но предимството е, че става за секунди. При нас с ръчната помпа беше ад. Той не дава да му пипам носа, реве, аз пъхам накрайника, той пищи .... кошмар! ooooh! Сега докато се усети и аз съм готова. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт