Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 565
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
  • над кукувичето гнездо
Зъбите не болят само докато пробиват венеца, има дразнене и през подготвителния период. Моят човек също от 2 месечна възраст се чудеше какво да си напъха в устата, зъбите пробиха в 4 месец.
Другото е опознавателно - имам уста, имам език, мога да правя това и това с тях, усещането е интересно, искам пак.
Дори и да не са зъби, вие сте човекът, който трябва да проконтролира ситуацията и да замести една зависимост (стоенето на гърда) с друга (залъгалка, играчка...). Хубаво се водите по бебето, но идва момент, в който вие определяте правилата (и той хор, човекът, както се казва)...настоявайте, бъдете постоянна и последователна и ако видите, че сте само залъгалка, вадите гърда и предлагате алтернатива всеки път по един и същ начин. Също като за отбиване или приучване на гърне. Друго не се сещам, може би да потърсите помощ от консултант или в специализирана литетатура.

# 661
Детето ще използва гърдите за залъгалка ако му се дават, то само не може да ги докопа. Просто като реве предлагате да суче, ако не суче прибирате яденето и край. Нека пореве малко, поносете го, гушкайте го, мисля че така за няколко дена ще схване. Това бебето да дъвче майка си, защото му е кеф не мисля че е вариант, все пак и вие сте човек.

# 662
  • Стара Загора
Просто за да подкарам кърмата и да махна  дохранването трябваше малкия да виси доста по гърдите ми, и си остана това, просто почнах да прекарвам повече време навън, навън като сме и не ме търси така.

# 663
  • над кукувичето гнездо
Защото има алтернативни занимания, така да се каже. Когато е било необходимо сте направили точно каквото трябва, а сега трябва да изберете дали да продължите така, или постепенно да въведете нов ритъм и правила, образно казано. С други думи, ако яде - яде, ако не - прибирате сергията и давате друго занимание. Седмица, докато свикнете и ще се подредят нещата.

# 664
Здравейте, ако има мами с опит с кърменето с плоски зърна, моля да споделят опит. С първото си дете  нямах успех, но  сега с второто смятам да бъда по-упорита.
И да попитам с какво си мазахте зърната преди раждане също така и след това, че кожата там ми е доста суха.

# 665
  • Стара Загора
Здравейте, ако има мами с опит с кърменето с плоски зърна, моля да споделят опит. С първото си дете  нямах успех, но  сега с второто смятам да бъда по-упорита.
И да попитам с какво си мазахте зърната преди раждане също така и след това, че кожата там ми е доста суха.
Аз съм с плоски зърна, общо взето трябваше да помагам на малкия със засукването (нагласях зърното в устичката му), в момента в който той засука правилно нямах проблеми. Абе наистина с плоски зърна си е филм в началото. Много ми помагаше и да стимулирам зърното с лед.
Не съм мазала с нищо по време на бременността, имах силиконови зърна, но той не ги пожела. Крем за зърна ползвах на Авент, и като цяло просто ми бяха казали да е без отмиване, но от този съм много доволна.

# 666
  • Германия

Преди раждането с нищо не съм мазала зърната, а след това с ланолин - не се отмива и на мен определено ми помогна за разранените зърна. Има го на Авент, Лансино, Медела, дм...

# 667
Преди раждането може да се мажат зърната с някой от тези без отмиване като лансинох, който е идеален и за след това или с бепантен крем или унгвент. Бепантена съдържа пантенол, който е идеален за подготовка на зърната. Моя гинеколог препоръва подготовката да започне още от 20-та седмица на бременността.

# 668
Момичета, здравейте Simple Smile
Ще съм благодарна да ми дадете съвет.
Много ме болят гърдите и зърната, едната гърда е твърда като камък и цялата на бучки. Не съм спирала да кърмя, а след всяко кърмене цедя, че да не задържам кърма (в болницата така ми казаха) Има ли нещо, което мога да направя да не са толкова твърди и болезнени?

# 669
  • над кукувичето гнездо
Не казвате кога се е родило бебето. В началото е нормално, докато се регулира кърмата гърдите да се препълват, но не трябва да се прекалява. Може да  сте постигнали хиперлактация. Това се оправя с постепенно намаляване на цеденето. Ако след кърмене още има напрежение, изцеждате, но не до край, а до постигане на комфорт. Ако гърдата се препълни в интервала до следващото кърмене, пак изцеждате, но 20-30 мл, или колкото до облекчаване. Ако е скоро преди кърмене, когато накърмите, може да пробвате да не цедите, пък ако усетите препълване, изцедете пак малко и така...Принципът е, че колкото повече суче бебето и се цедите, толкова повече кърма ще се произвежда. Ако оставате след кърмене малко мляко в гърдите, това ще е сигнал за тялото да произвежда по-малко мляко, но за този процес е необходимо поне седмица или десетина дена време, а може и повече, защото всичко е добре да се случва бавно. Хубаво е да си вземете лецитин на капсули от аптеката и да пиете по няколко на ден, докато се орегулират нещата, за да се предотврато запушване. Когато се балансира процеса, лецитинът се спира с намаляващи дози. Избягвайте стехгнато бельо и дрехи, банели и спане с притиснат бюст. Това е, което се сещам към момента.

# 670
Isa_pisa, много Ви благодаря за отговора. Родих преди 10 дни, кърмя от деня на раждането. От няколко дни много силно ме болят гърдите, твърди са и на бучки. В болницата, в която родих ми казаха да изцеждам гърдите след всяко кърмене. Въоръжих се с помпа и цедя, но до ппследната капчица. Не знаех, че е добре да оставям по малко...Чудя се как да повлияя на болката и бучките.
Живея в Австрия и в тукашния ДМ има соев лецитин-дали е същото, за да знам да си го купя? Има и лецитин + витамин Б на Допелхерц. Чудя се кой да взема
Мога ли да питам и за продължителността на кърменето-бебо понякога се задържа около 40,50 минути и се чудя това нормално ли е? Реално денят ми минава в кърмене и цедене Simple Smile))

# 671
Нищо чудно, че ти се препълват гърдите, щом цедиш до последната капчица. Това не е необходимо, освен ако не искаш да си увеличиш кърмата. Цеденето е необходимо само ако имаш напрежение и не е време за кърмене. Докато ми се регулира кърмата, цедях само до облекчение по 20-30 мл и така за месец и нещо вече нямах проблеми. Изцяло съм изцеждала, само когато трябваше да оставям друг да храни бебето.

# 672
  • над кукувичето гнездо
В началото с цеденето се подпомага тръгването на същинското мляко. Бебето е слабичко и за да не се мори да разработва млекодобива, го правим ние с помпата. После може да се цеди след кърмене отново поради същата причина - да се даде аванс и да има кърма малко повече от това, което изяжда бебето. Някъде бях чела, че в началото на кърменето се задава капацитета на млекопроизводство и, ако се започне с малко количество на изпразване на гърдите, после е теудно да се догони голям капацитет, а ако се започне с обилно изпразване, си гарантираме добро производство за напред. После вече бебето определя колко мляко да се произвежда и гърдите се натамъняват според неговите нужди и затова цедене е излишно. В този ред на мисли, напълно в реда на нещата е бебето да се храни по 40-50 минути, та и по час-час и нещо. Когато измрънка, предлагайте на бебето, то ще си яде колкото му е необходимо и само ще пусне или ще заспи. Ако пусне, оригвате и предлагате пак, може и другата гърда, ако на първата е стояло достатъчно. Ако след цялата хамалогия изпитвате напрежение, изцедете до облелчаване и т.н.
Относно лецитина, соев е добре, може на допелхерц, на волф и т.н. Лично аз с вит. Б не бих взела без препоръка от лекар. Принципно лецитина го използват хората с повече лош холестеро, защото предотвратява слепването на мастните молекули и по този начин образуването на плаки, зпушващи кръвоносните съдове. При кърмата лецитинът действа по подобен начин, тъй като тя, особено в началото е доста мазна. Горе-долу, това е. Разгледайте блога на хедра, ако не сте, ще ви е от полза.

# 673
Isa_pisa, happy_mommy, много Ви благодаря. Много полезни съвети ми дадохте. Днес гърдите са по-добре, а утре ще купя и лецитин Simple Smile

# 674
Привет, мами.

Моята сага продължава. В преден пост бях написала, че ми се наложи да пия лекарства, несъвместими с кърменето за 2 седмици. Периодът приключи. От днес през нощта кърмя бебето. В края на тази седмица прави 2 месеца.
Имам притеснения дали хапва достатъчно, защото дълго време не е сукал от гърда.
Мисля, че имам достатъчно кърма, тъй като докато се цедях, цедях около 1л. кърма на ден.  (с потенциал за още).
От нощес в 3 е направил 4 хранения (обикновено прави 7 за деня) Според мен засуква добре, чувам как преглъща. Нервничи в началото (може би докато слезе кърмата). Единият път се задави от силната струя. Суче по-малко от 10 минути от едната гърда, сам я пуска след малко нервничене. Предлагам другата - суче малко и пуска пак. Възможно ли е толкова бързо да се наяжда?. Преди и след 2 от храненията го мерех. Единият път изяде 110мл, вторият изяде пак толкова, но върна доста мляко. Не съм сигурна и кантарът колко е точен. Докато го хранех с АМ през тези две седмици пиеше от 110 до 130мл и беше добре. Има ли разлика в милилитрите, ако е на АМ и на кърма? Иначе ми изглежда добре и доволен - бодърства след хапване,(около 1 час/ час и нещо) гука, смее се, после спи 1-2 часа. Нощес направи пауза от 4 часа сън. Изака се обилно един път към обяд, но не знам дали не е остатък от АМ или си е от кърмата. За напишкани памперси не знам кое се брои за обилно намокрен, тъй като аз ги сменям преди всяко хранене.
Ще ми дадете ли съвет дали според вас се храни добре и какви са индикациите на тази възраст, че се храни добре?

Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт