Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 557
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
  • над кукувичето гнездо
Опитайте преди да предложите да изцедите малко, с помпа, ако имате, за да улесните бебето, д му подготвите, така да се каже. Докато бебето хленчи, дори и на празен ход да цедите, пак е сигнал за тялото. И трябва да сте спокойна и отпочинала. Пийте много течности - на всяко кърмене по чаша-две вода.
Постоянство и търпение трябват. Ако дохранвате, трябва да изцедите пропорционално, до колкото е възможно. Вие виждате и познавате бебето си, вие трябва да прецените какво да направите, слушайте и интуицията си. Ако до седмица-десетина дни не се променят нещата, трябва да промените нещо.

# 706
Момичета, не знам дали тук трябва да задам въпроса си, за което се извинявам предварително. В 7ми месец съм и днес забелязах някакви зацапвания по сутиена ми. Стиснах си гърдата и потече коластра и от едно каналче малко кръв. Сега, за коластрата разбрах, че е нормално, а тази кръв каква е? И защо само от едната гърда? На другата даже и ореола ми не е потъмнял още. На няколко случвало ли му се е?
Идете на ехомамография!!! Не пречи по никакъв начин на бременността. Не бих казала че сте за гинеколог, трябва да ви погледне специалист и да се увери че всичко е наред. А кога последно сте си правили ехомамография или класическа мамография?

# 707
Момичета, не знам дали тук трябва да задам въпроса си, за което се извинявам предварително. В 7ми месец съм и днес забелязах някакви зацапвания по сутиена ми. Стиснах си гърдата и потече коластра и от едно каналче малко кръв. Сега, за коластрата разбрах, че е нормално, а тази кръв каква е? И защо само от едната гърда? На другата даже и ореола ми не е потъмнял още. На няколко случвало ли му се е?
Идете на ехомамография!!! Не пречи по никакъв начин на бременността. Не бих казала че сте за гинеколог, трябва да ви погледне специалист и да се увери че всичко е наред. А кога последно сте си правили ехомамография или класическа мамография?

Гинекологът ми каза, че е нормално. Чувала съм и от други жени, че докато им се отпушат каналите е текло и по малко кръв.
Не съм правила мамография никога.

# 708
Дори и да сте млада е добре да се прави. Аз съм на 30 и от около 5 години си правя всяка година. При мен също не е имало кръв, а само коластра като бях бременна първия път и сега втория пак е само коластра.

# 709
Аз съм на 24. Не е било голямо количество кръв, само малки капчици, ако може и това да се нарекат и то се случи само веднъж. Но ще отида на мамолог за всеки случай, след празниците, че сега трудно да запише час човек, а и не искам да си разваля празника с притеснения и ходене по болници.

# 710
  • София
Здравейте, аз съм на 30, родих преди малко повече от месец момче и момиче, които кърмя Simple Smile От началото на 8мия месец и на мен на няколко пъти ми се случи да ми текат капки коластра и ситни капчици кръв. Количеството беше толкова малко, че не съм споделила с АГ, защото, въпреки моментното стряскане, впоследствие на прегледите забравях. Иначе родих нормално, бебетата засукаха веднага след раждането и така досега.
Факт е обаче, че профилактичните прегледи са важни и е добре всяка жена, не само бременните, да се следят.
Весели празници на всички бъдещи и настоящи мами Hug

# 711
А задължително ли е при потичане на кърмата,  докато бебето суче на едната,  другата да потича? Сутринта храних бебо и уж чувах как преглъща,  но не потече другата,  както обикновено... Sad

# 712
Не е задължително. Даже като се регулира кърмата може никога да не потече повече, а кърма си има предостатъчно.

# 713
Здравейте мами. Влизам с едно питане. Детето ми е вече на 1год. и 6 месеца. Аз съм пример, че няма невъзможни неща. С много упоритост докарах храненето на бебата с изцедена кърма до сега. Искам вече да спра кърмата. Моля на лични да ми пишете как най-разумно да го направя. Детето е вече голямо, а и на мен ми омръзна това изцеждане.

# 714
Здравейте, кърмата ми почти спира въпреки че на моменти ми мокри и според мен не е спряла напълно, но  на бебка и давам замразена кърма засега, защото не се наяжда. Единия ми въпрос е от това положение мога ли да си върна кърмата някакси и какво АМ ще ми препоръчате в краен случай. Благодаря предварително

# 715
Аз не съм от опитните мами. Всички тук много ми помогнаха със съвети. Аз имам недоразвити млечни жлези(поне такава беше диагнозата) и поради тази причина кърмата ми беше малко.
Няма да ти кажа нищо ново. Всичко, което знам съм прочела тук.
Консултирай се задължително с консултант по кърмене. Аз виках вкъщи от Ла Лече.
Бебето постоянно на гърда и след това доизцеждаш. Колкото пусне толкова. Важно е да се стимулира. Спокойствие, много течности и редовно ядене. Спи бебето, спиш и ти.
Чай за стимулиране на лактацията. Аз купувах един български от аптеката и от ДМ има един на пакетчета. Сурови ядки също.
Топли компреси и масажи на гърдите.
Фенугриик и Карсил пиех.
Не знам кое точно помогна, но успях. Кърмата се увеличи. Пробвах всичко, което съм прочела и са ми казали момичетата тук.
Започнах да се изцеждам и дохранвах с хипоалергенно адаптирано. Марката адаптирано, което бяха давали на бебата в родилното. Редувах храненията. Едно хранене с кърма, едно с адаптирано.
Бебето спря да суче и аз само се изцеждам и му давам с шише. Към 5-6 месец кърмата пак намаля, но аз вече захранвах и нямаше нужда от големи количества. Колкото има, толкова. Всяка капка е ценна и е отивала за бебето. Та така до днес всеки ден получава порция кърма.
Надявам се да се включат и опитните мами с ценни съвети.
Успех!

# 716
  • над кукувичето гнездо
Pepich,
Аз отбивах веднъж, но от гърда и то по време на втора бременност, така че не знам реално как биха стояли нещата, без хормоналния стимул. Теоритично, с постепенно намаляващи порциони на изцеждане би трябвало да се получат нещата. Плавно намалявайте изцеденото количество с по 10-20-30 мл на цедене. Т.е. ако принципно цедите около 80 мл от гърда на цедене на равни интервали от време, спрете преди пресушаване, на около 60-70 мл. Така за два-три дни. Ако няма проблеми със препълване и запушвания, продължете с 50-60 мл за няколко дни и т.н. Ако изпитвате дискомфорт между изцежданията, изцедете 20-ина мл за облекчаване. Като постигнете по-малки количества без напрежение, започнете да прескачате определени във времето изцеждания, примерно нощно, ако има, или на обяд. Така организмът се научава, че тогава не трябва мляко и не се произвежда толкова. Полека-лека спрете и останалите едно по едно. Пийте и чай от салвия и мента от самото начало на хамалогията. При мен, макар и по естествен път, горе-долу така протече процесът. Успех!

Vili,
Подкрепям написаното от pepich. Често слагане бебето на гърда след топъл компрес, винаги предлагайте и двете, и доизцеждане след това, макар и на празен ход (поне 10-ина минути, може пак след топъл компрес). Нощно кърмене/ цедене, много течности, спокойствие, почивка, лук и запарка от сминдух. Така за седмица-две трябва да има ефект. Успех!

# 717
Благодаря много за отговора. Точно така и аз намалявам изцежданията и количествата, но все още имам кърма. Малко е, но има.

# 718
  • над кукувичето гнездо
Някои момичета споделят, че месеци наред след отбиване, като стинат, пука капки. При мен не знам в началото след отбиванео как беше, зщото бях бремена и не смеех да стискам много, но не съм имала натрупвания на кърма, а и заради хормоните не знам изобщо колко се е произвеждало. Дори, като се замисля, малкия често търсеше и сукваше по минута-две, сякаш по-скоро на празен ход. Към пети-шести месец се осмелих да стисна и просълзиха капки, така беше до момента на секциото по спешност.
Пробвайте да пропуснете, ако усетите проблем, изцедете. Или просто може да разредите изцежданията, да не са на 24 часа, а на повече и лека полека да уголемявате интервала.

# 719
Благодаря за отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт