Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 572
  • 755
  •   1
Отговори
# 720
Възможно ли е да имам кърма, без да ми се втвърдяват гърдите на 3-4 часа. Преди известно време установих че спира и малката не се наяжда и спрях да и давам, гърдите не ми се втвърдяват но капят понякога. Казаха ми че можело да си има кърма

# 721
  • над кукувичето гнездо
Възможно ли е да имам кърма, без да ми се втвърдяват гърдите на 3-4 часа. Преди известно време установих че спира и малката не се наяжда и спрях да и давам, гърдите не ми се втвърдяват но капят понякога. Казаха ми че можело да си има кърма
след като се регулира кърмата, гърдите спират да се втвърдяват, но все още очакват изпразване на определен период от време, или се включва рефлексът на потичане при определени стимули - плачещо бебе, мисловни асоциации, определени докосвания...
Отделно, не споменавате колко е голямо бебето, но като навързах двата ви поста, оставам с впечатление, че бебето може да е във фаза на скок в растежа и да има нужда от повече кърма. Огладнява по-често, храни се по-често, тялото ви реагира на честото изпразване с повишаване на производството на кърма. Но това става само при минимум регулярно, или максимум зачестено изпразване на гърдите. Ако съвсем не давате на бебето, кърмата ще намалее и спре, както коментираме с pepich.
Разгледайте блога на хедра, за да се информирате генерално, или потърсете консултант по кърмене.

# 722
след като се регулира кърмата, гърдите спират да се втвърдяват, но все още очакват изпразване на определен период от време, или се включва рефлексът на потичане при определени стимули - плачещо бебе, мисловни асоциации, определени докосвания...
Отделно, не споменавате колко е голямо бебето, но като навързах двата ви поста, оставам с впечатление, че бебето може да е във фаза на скок в растежа и да има нужда от повече кърма. Огладнява по-често, храни се по-често, тялото ви реагира на честото изпразване с повишаване на производството на кърма. Но това става само при минимум регулярно, или максимум зачестено изпразване на гърдите. Ако съвсем не давате на бебето, кърмата ще намалее и спре, както коментираме с pepich.
Разгледайте блога на хедра, за да се информирате генерално, или потърсете консултант по кърмене.
На 2 месеца е бебка, но няколко пъти усетих че не се наяжда и реших че спира,след като ги няма и симптомите-втвърдяване и потичане като досега. Пия хапчета и днес на обяд и дадох да пробвам. Сука около 20 мин., какво е яла не знам.После не плака да е гладна, дано не е спряла. Благодаря ви за отделеното време

# 723
Здравейте мами,
предстой ми скоро да родя и много се надявам да кърмя Hug Исках да ви попитам -на колко от вас се наложи да ползват помпа за кърма, ползвате ли  изобщо биберони?

# 724
  • над кукувичето гнездо
Помпа, според мен, си трябва почти винаги. С номер едно ползвах помпата още от родилното - той спеше и сучеше лениво, трябваше да подкарам кърмата. С номер две ползвах помпата от ден първи - извадиха я при секцио по спешност, недоносена и се наложи да я отделят от мен, исках да кърмя и започнах да се изпомпвам, вече подкарах трети месец така.
Друг вариант е изцеждане на ръка, което за мен беше трудна работа (така започнах с коластрата при номер две, защото гърдите ми бяха още спихнали от кърмене на номер едно и помпата не захващаше, та редувах). Друго, ако се налага дохранване, по-добре с изцедена кърма, отколкото с ам. Ако прецените, че можете да цедите на ръка, помпа може и да не ви трябва.
Биберон на номер едно дадоха още в родилното, а номер две за сега се въздържа.
Успех, леко раждане и здраво бебе!

# 725
И аз ползвах помпа, защото бебето беше отделено от мен седмица. После още седмица я ползвах и това беше.
Биберон моето не пожела да ползва, даже забрави как се яде от шише след месец сукане.

# 726
  • Германия
Биберон никога не съм предлагала, поне според мен не е задължително

Помпа аз си мислех, че ще ми трябва, едва ли не че на всяка кърмеща майка й трябва. Ами не беше така. В родилното я използвах за стимулация, после наех от аптеката помпа, защото в деня на изписването малката не искаше да засуче и беше голяма драма. Тази помпа я използвах 3 пъти вкъщи и това беше. При нас след първоначалните трудности, нещата потръгнаха много добре и никога повече не ми се е налагало да се изцеждам. Дъщеря ми е хранена на поискване вече близо 11 месеца

# 727
  • Стара Загора
Помпа ползвах в началото, защото бебето беше отделено от мен 5 дни. Но нищо не успях да изцедя... после не съм я ползваха, не исках да имам повече кърма, а да се регулира. И сега вече се регулира.
Залъгалки малкия отказва категорично.

# 728
Според мен е задължително в родилното, за да подкараш кърмата, а и за да не си докараш някое запушване. Нощем, когато бебето беше отделено от мен, гърдите адски ме боляха и помпата беше решението. Ползвах в началото и докато потръгне. И до ден днешен ползвам (трети месец), тъй като заделям за фризера и да има малкия, когато искам да изляза някъде за по-дълго с баща му.
Биберон ползва от ден 2, той ми е спасението за щастливо майчинство Grinning

# 729
Помпа бях си взела под наем за две или три седмици, защото ми бяха много разранени зърната от малката акула. Около втория месец беше това, прескачах някои кърменията и тогава го хранехме с чашка. Биберон за пиене на мляко ползва за първи път като започна ясла, защото цедях кърма за там (и тогава вече си купих помпа, защото цедях на работа). В първите седмици препълването "лекувах" с цедене на ръка, по-комфотно ми беше от помпа, но за количества за замразяване вече е голяма хамалогия и си трябва помпа.

Биберон залъгалка не исках да ползвам, но май пак около втория месец купихме, защото ползваше мен, но твърде настоятелно през нощта. Суче, заспи на гърда, пусне за минути и айде пак рев да се скачи и просто не издържах. Давала съм го обаче сравнително рядко и към 8 месец сам се отказа, беше му нещо запушено нослето. Обаче единствено хареса бибероните на МАМ, всичко друго изплю Simple Smile

# 730
  • София
Здравейте,

Бебка е на 3 м. и малко, родена недоносена 2 кг. Кърмя я на поискване, но още от начало суче бавно и дълго.

Въпроса ми е как да разбера че не й стига кърмата?

Понякога й давам от едната гърда, друг път от двете. Много често след час сукане заспива в мен и щом я оставя в креватчето почва да реве.
Вчера примерно яде от една и от другата гърда 2 часа, не ми издържаха нервите. Дадох и АМ и изяде 120 мл. което е много.
Ака на 1-2 дни, повечето пелени са напишкани.
Та да я дохранвам ли или да продължавам да се мъчим?

# 731
Аз съдех по това, че е спокойно детето, спи и по напишканите и наакани памперси.
Звучи ми като за консултация с консултант по кърменето. Защо не извикаш един да дойде да ви види?

# 732
  • над кукувичето гнездо
Здравейте,

Бебка е на 3 м. и малко, родена недоносена 2 кг. Кърмя я на поискване, но още от начало суче бавно и дълго.

Въпроса ми е как да разбера че не й стига кърмата?

Понякога й давам от едната гърда, друг път от двете. Много често след час сукане заспива в мен и щом я оставя в креватчето почва да реве.
Вчера примерно яде от една и от другата гърда 2 часа, не ми издържаха нервите. Дадох и АМ и изяде 120 мл. което е много.
Ака на 1-2 дни, повечето пелени са напишкани.
Та да я дохранвам ли или да продължавам да се мъчим?
Много часове мислих по вашия казус и не знам какво бих направила във вашия случай...
Мога само да опиша своя опит с второто ми бебе. Роди се месец и половина преди термин, 2 кг и малко. Изписаха я след 9 дни 2140 кг. Сега е на няма и месец коригирана възраст. Беше захранена с ам в родилното, после носех кърма. Хранех я изключително с изцедена кърма от шише докато устата и стана достатъчно голяма, за да може да засуче. Започнах да ѝ давам от време на време гърда, като винаги претеглях преди и след това. После давах добавка от изцедена кърма, ако иска да си дояде. Сега от няколко дни се опитвам денем да я кърмя на поискване, а нощем с изцедена кърма от шише. Като я тегля на кантара, ми показва, че от гърда изяжда между 50 и 70 гр, а от шише яде между 80 и 100. Понякога изобщо не иска да захапе гърда, или се напъва нещо и не може да се храни. Всички памперси са мокри, изхождания има две по-обилни за денонощие (ако това може да е ориентир за вас). Сега се чудя, ако я оставя само на поискване, какво ще се случи с млякото и гърдите ми, които имат рефлекс на 3 часа и обикновено изцеждам от тях двойно повече от това, което тя яде на хранене.... Смятам да се обърна към консултант.
В този ред на мисли, бих препоръчала същото и на вас. Също, ако дохранвате, да е с изцедена кърма, по възможност.
Ако бях на ваше място, може би щях да упорствам, защото сте започнали по правилния начин, но това го казвам от камбанарията на гореописания опит. Знам, че е трудно....сега, докато пиша и препрочитам мнението ви, ми идват няколко неща: следете дали суче ефективно, ако почива повече време, по-добре прекъснете кърменето и оставете бебечето настрани за минута-две, за да се разбуди и пак предложете. Понякога имат повече нужда от сън, отколкото от ядене и е по-добре да се наспят преди хранене, за да могат да хапват. Ако е на здраво бебе на 3 месеца коригирана възраст, е достатъчно голямо, за да не се остави гладно.  Ако е рождена възраст, по-скоро бих дохранвала, но то зависи до колко е недоносено, какво е общото състояние и т.н. Най-добре е да потърсите консултант да ви даде напътствия и да ви окуражи. Не искам да ви бутам по този наклон, но може като вариант, да вземете една везна за седмица и да видите колко яде дневно за този период и т.н.

П.П. Моята госпожица до преди седмица спеше върху мен нощем, а понякога и денем. Сложа ли я в креватчето, се започва ръмжене, напъване, връщане, хълцане....Сега я оставям и до мен да спи, а денем я повивам по техниката Карп и горе-долу кротува. Та проблемът не беше в недояждане.

Извинете ме за предългия чаршаф! Надявам се да съм била поне мъничко полезна!

# 733
  • София
Благодаря много за подробния отговор.

За сега съм решила да се кърмим и правя всичко възможно.

На 3 месеца е от раждане, роди се в 35 г.с. 1 месец по рано.

Едно от нещата който също си мислих е това, че я кърмя със силконови зърна защото не можеше да засуче. Може и от тях да няма добра стимулация на гърдите.

Общо взето когато излизаме спи в количката по 3-4 часа. Нощем също. През другото време има по 30 40 мин спокойни периоди и почва да мрънка.

За момента ще я кърмя и само ако много плаче ще давам АМ, но не и системно.

# 734
  • над кукувичето гнездо
А с наддаването как върви?
Пробвахте ли без силиконовите зърна и повече от веднъж ли?

Щом кърмите със силиконови зърна, може би би било удачно след това да поизцеждате малко с помпа, дори и на празен ход ако е - 5-10 минути, за стимулация. Ако не е на празен ход, ще може да ползвате кърмата за добавка, или да си я замразите, ако сега не се ползва, в рамките на няколко дни съхранение в хладилник.

Общи условия

Активация на акаунт