Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 880
  • 755
  •   1
Отговори
# 210
Моето дете също се роди в началото на 9-ти месец, с интраутеринна ретардация, 2 кг. Изписаха го след мен 2100. Въпреки че в клиниката, където се роди ми казаха, че едва ли ще успее да засуче толкова малък, той го направи веднага. Отначало много ме беше страх, че няма да може да се нахрани само на кърма, защото сучеше по малко, изтощаваше се и заспиваше. Дохранвах с ам, цедях. Но се получи един омагьосан кръг - хранене, стерилизиране на шишета, цедене и после пак ставаше време за хранене. Аз бях като парцал. Захвърлих помпата и започнах да го слагам на гърда колкото пъти поиска и когато поиска, дори да е след половин час. Като видях, че за две седмици качи 620 грама с ам по веднъж на ден за разходката и през останалото време само на кърма, захвърлих и ам. Не знам дали продължава да наддава толкова добре, но пълни памперса и от двете страни на всяко хранене. През деня все още се храни през час (преди седмица беше 3340, позаякнал вече), но нощем си прави сам по 3,5-4 часа пауза, а в началото бяха чо1,5-2 часа. Така че предполагам, че сме ок Simple Smile

# 211
Благодаря ви, Иса-Писа и Ваня. Ще звънна и на консултант, а за раницата изобщо бях забравила - имам от каката и веднага я вадя. И кремче мажа по зърната. Стрх ме е да спра цеденето, за да не спре и кърмата - с каката за малко да стане, но тогава беше различно в други месеци и имах първоначално в изобилие. Нямам напрежение в гърдите, но имам кърма - цедя, за да я нахраня.

Последна редакция: вт, 11 апр 2017, 12:16 от Lady-Godiva

# 212
Толкова малко бебче не слагайте в раница, само слинг - еластичен. Ние се носим в такъв.
В темата за бебеносене ми казаха, че и ергономичната раница все още не е подходяща.

# 213
  • над кукувичето гнездо
За зърната ви препоръчвам компресчета с отвара от смрадлика между кърменията, но с изплакване задължително. Страхотно помага. И както другите са казали, следете дали редовно пълни гащите от двете страни - щом излиза, значи влиза!  Wink

# 214
Благодаря още веднъж. Засега излиза доволно количество в памперсите, тъй че надали е гладна. Ще видим как ще се развият нещата. Дано успея да я кърмя и нея.

# 215
Да ви попитам-ако започна да се изцеждам и да давам само от шише ще ми спре ли кърмата?
Питах кой ли не, все различни отговори, чудя се дали да не звъня на ЛЛ.
Кърмим се, на едно от нощните хранения давам и от шише, просто съм много изморена и малко да ме отмени и таткото. Simple Smile Понякога когато я мързи да суче, пак давам от шише.Честно казано май така предпочитам, важното е да е на кърма. Вече имам големи проблеми с болки във врата, краката и глезените, ръцете от позите при кърмене, които така и не нацелвам да са ми удобни за мен?Някакви съвети, идеи?

# 216
Мъка е с изцеждане за всички хранения. Аз цедях за едно -  да оставя детето и да мръдна нанякъде за четири часа - хем главата, хем зърната ми да имат поне една дълга почивка.

В какви пози кърмиш? Аз предпочитах първите месеци полу-седнала в леглото, удобно облегната и с по няколко възглавници под всяка ръка - така не се напрягах да държа бебето, а и ми беше спокойно, че докато предремвам няма да го изпусна. Когато стана по-голямо и можеше да се обръща само, кърмех легнала на една страна.

# 217
  • град-държава
Сега цедиш за 1 хранене и затова ти изглежда лесно. Когато започнеш да цедиш на 3часа за всяко по час-час и половина, не ти остава време за нищо друго освен за цедене,хранене, миене и стерилизиране, съм сигурна в каква ситуация ще се озавеш. Да си го причиниш при сучещо бебе...  Rolling Eyes
Ако не цедиш за всяко хранене кърмата ти ще намалее и ще ти е невъзможно да събираш количество за денонощие достатъчно, да изхраниш детето. Ще издържиш месец-два, но да издържиш месеци наред, ти трябва истинска мотивация. Казвам ти го от страна на почти 13месечен стаж на помпата и изхранено бебе с изцедена кърма, което е захранено на 6м+ и едва наскоро моге да  кажа, че съм заместила едно хранене, а с АМ започнах да си помагам около 10-11 месеца.

Последна редакция: пт, 14 апр 2017, 19:31 от Vermilion`

# 218
Според мен кърменето е много удобно, точно защото не се налага да миеш и стерилизираш шишета, да топлиш мляко и изобщо каквато и да е подготовка за хранене. Каролин, помисли добре дали искаш да се захванеш с изцеждане. Освен това, бебето може лесно да свикне само с шише и после изобщо да отказва да суче.

# 219
Тя суче много добре.Просто е доста бавничка.Малка се роди,2690.Изписаха ни 2500.За няма и месец е качила малко над 600.Значи яде.Само на кърма сме.В нач.беше мн.трудно,обаче аз упорито я слагах на гърда.Тя заспива,бавна е.Жълтеница още имаме лека,та е от това.Понеже е мъничка док.ми казаха да се храни на макс 3,часа,докато стане 3,кг.Давах от шише в нач.когато много малко и бавно ядеше.Сега също ако е много заспала,или не иска,но най-много два пъти.Кърмя седнала на мек фотьоил,обаче все я гледам дали яде,навеждам врат и глава и всичко ми се схваща.
Просто бавничка е,кърмя със силиконки,но тя може и без(и то забелязвам,че когато успее да захване е доста ефективно и си суче така най-добре.)
Просто аз не съм от най-търпеливите.😃Всички ми казват,че да се изцеждам е двойна работа.Иначе я тегля(гледам мн да не се вторачвам,че много занимавка и филмиране с това теглене).
Яде всеки път различно-по 100,80,90,120,40,60,70,50.Когато я събудя я мързи.Ако пък проспи повече часове се притеснявам,че не е яла.Нощно време е ад,мн се изнервям и съм парцал(даже съм.впечатлена от себе си,че се указах по-издръжлива,отколкото си мислех).
За мен на поискване не е опция.Не мога цял ден това да си правя,въпреки,че тя реално си иска да яде точно на около.3,часа.През нощта като ревне и давам,ако е неспокойна също я слагам на гърда да се успи.Ако е много сънлива,сменям я и тогава яде.Трудно ми е и като видя,че я мързи и е по-бавна и ме избива на рев.Щипя,бутам,моля й се-понякога яде,др.супер бавно.Отделно тези дни заспива супер трудно и колики има.
Иначе си яде детето,доста добре суче,просто е по-бавен процеса и това,че все не съм сигурна колко е изяла и трябва все да я меря(тя рита,мърда,страх я е на кантара и всеки път я изкарва различно и се ядосвам).Знам,че цедене,шишета е хамалогия,но поне знам колко яде(вижда ми се по-лесно а то реално не е).И все се чудя дали правя нещата като хората.😊
Много писах,досадих ви,но исках да обясня нещата.

Последна редакция: пт, 14 апр 2017, 21:37 от Каролин Бингли

# 220
От няколко дни спря да пълни памперсите редовно, това ме навява на мисълта, че кърмата ми или не му стига (въпреки че като се нахрани се усмиха и изглежда доволна, но след малко пак започа да търси) или не е достатъчно хранителна. Та въпроса ми е, има ли начин да направя кърмата по-хранителна? Доктор ми каза, че кърмата ми не била достатъчно хранителна. Иначе давам всеки път от двете гърди.

Последна редакция: пт, 14 апр 2017, 22:14 от fifi2011

# 221
  • над кукувичето гнездо
Като чуя за кантар и настръхвам. Моят мъник се търкулна от кантара като беше на месец точно, падна и се заклещи между раклата и стената...брррррр...
Каролин, щом мине жълтеницата, което трябва да е скоро вече, нещата ще се пооправят. Бебето ще заякне също, ще потръгнат по-лесно нещата. Толкова сте издържали, още малко стискайте зъби и ще се отплатят усилията ви. Така си мисля аз, пък вие си знаете...
Може да полягвате с бебето през деня, когато прецените, че няма опастност да заспите твърде (до сега не съм чувала за майка, затиснала детето си) и така ще се храните и почивате паралелно.

# 222
  • над кукувичето гнездо
От няколко дни спря да пълни памперсите редовно, това ме навява на мисълта, че кърмата ми или не му стига (въпреки че като се нахрани се усмиха и изглежда доволна, но след малко пак започа да търси) или не е достатъчно хранителна. Та въпроса ми е, има ли начин да направя кърмата по-хранителна?
От коя страна не се пълнят памперсите редовно? Имате ли голяма нощна пауза? Захранено ли е бебето? Приема ли някакви лекарства? Колко е голямо?

# 223
Нямаме наакани памперси, нямаме голяма нощна пауза, мънички сме още на 20 дни, съответно не е и захранено, не приема лекарста.

# 224
  • над кукувичето гнездо
Нямаме наакани памперси, нямаме голяма нощна пауза, мънички сме още на 20 дни, съответно не е и захранено, не приема лекарста.
Честито бебче!
Ако никак няма наакани памперси, но има достатъчно напикани, може да се касае за запек. Може да пробвате да хапнете повече круши, сушени сини сливи, тиква или нещо подобно разхлабващо. Също, ако може да отдадете причините на запек, след двудневно неизхождане трябва да се консултирате с педиатър задължително. От друга страна, може пък бебето да усвоява кърмата на 100 % и това да е причината.
За по-хранителна кърма не знам, някъде бях чела, че кърмата е точно толкова богата на всичко необходимо за вашето бебе, колкото му трябва на него. Стига да не страдате от някакви дефицити на микроелементи, витамини и т.н., производството на кърма изисква всичко необходимо от депата във вашето тяло. Може да увеличите приема на сурови ядки, като орехи и бадеми; да консумирате пълнозърнести храни, зеленолистни зеленчуци, всякакви зеленчуци, месо, риба (особено важна заради омега 3 мастни киселини); може да си вземете витамини за кърмачки, примерно прегнакеър, които имат формула и с омега 3 мк; почивка, движение, слънце...
Ако се касае за недохранване, може да се наложи да давате добавка.
Сега се сещам, че в първите минути от кърменето излиза по-водниста фаза на кърмата, а след това идва по-мазната. Може да пробвате да изцедите малко преди да предложите на бебето, а след като предложите поизцедената гърда, задължително предложете и другата, без да я изцеждате. Така от първата бебето ще добие хранителната фаза, а от втората ще добие вода, все пак не трябва и жадно да стои. Ако намалеят мокрите памперси, задължително на педиатър.
Когато изцеждате и оставите кърмата в неголям прозрачен съд, след известно време на повърхността се отделя мазния слой, а отдолу се оцъкля водата. Ако горният слой е добре забележим, значи кърмата си е ок, но съдържанието й се мени през денонощието.
А може просто да се касае за необходимост от повече като количество. В такъв случай, повече вода, ядки, чайчета за стимулация и може би помпа.
Малко накъсано ми се получи, но е късничко вече.
Успех и пишете как върви! Обадете се и на педиатъра.

Общи условия

Активация на акаунт