Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 950
  • 755
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте  Peace Записвам се да ви следя. Темата ми е доста интересна. Ще черпя опит и съвети от по-опитните. 
Колко е нормално да е наддало бебето в 1-вия месец?

# 301
От 200 до 250 на седмица ми каза нашето педи.

# 302
Наддаването е строго индивидуално. Зависи колко се е родило, дали е в термин, момче или момиче, лакомо или не, стандартите на СЗО може да погледнеш като ориентир какво е норма за ръст/тегло и какво горе-долу да очакваш. Но пак не е сигурно дали ще се движи както очакваш. Моето се роди средностатистическо, беше качило 1.400 първия месец, постепенно започна да се движи в горна граница. Между другото и аз се чудех дали му стига кърмата Crazy

# 303
  • София
Около 170гр е наддаването за седмица, като някои качват повече, други по-малко.
Това е нормата, която споменават консултантите по кърмене, а те се ръководят от препоръките на СЗО.

# 304
110-240 мл на седмица съм срещала като ориентир за кърмените през първите 4 месеца. Но е усреднено, възможно е да е повече или по-малко.

# 305
  • над кукувичето гнездо
Благодаря много за съветите ви. Притесненията са много големи. НАДЯВАМ се да изчезнат съвсем скоро. Голям стрес се оказа това че е наддал само 50гр., а е с 1см пораснал. Което ме озадачи много, но.... като е първо бебче и всичко ме притеснява.
Щом на дължина е дръпнало, според мен си е ок, на база прочетеното.
Моят човек първия месец качи килограм (с хиляди притеснения и трудности), след това започна по 300-400. Случвало се е да не качи нито грам, но да е дръпвал с 2-3 см в това време.
Важно е мама да е спокойна и уверена, да гледа бебето какво показва и да придобие реалистична самостоятелна преценка.

# 306
Да, наистина зависи колко се е родило.
Моят шушон се роди 2 кг, 46см и 20 дни преди термин. Първите седмици наддаваше по малко. То стомахчето колко може да побере. После дръпна много - за две седмици качи 620 грама. И за следващите 20 дни 650 грама. Но пък за един месец дръпна със 7см на височина. Сега е 4 кила и 57см на два месеца и 5 дни.
Като цяло децата родени с по-ниско тегло имат периоди, в които се стараят да си наваксат. Това им е заложено. Някои дори толкова много започват да качват, че ги слагат на диета Crazy
Ние добре, че още не сме стигнали до там, само ни се радват, че "сме заприличали на хора", по думите на педи-то. Че ако се наложи да му ограничавам яденето не знам как ще стане - пищи като е гладен и по някаква причина го забавя 2-3 мин.

# 307
Може ли да опишете какво е кърмаческа стачка и дали е това,което ми се случва в момента?-от три дни някъде бебето се дърпа от гърдата,извива се назад,гърчи.се и ръмжи(сякаш се ядосва).На 40,дни сме.Засуква малко,пуска.и така до безкрай.Съответно нищо не изяжда според мен,кърменето се превърна в борба,а аз съм на ръба да се откаба и да дам шишето.Заспива след няколко засуквания.Яде дълго време и нищо не изяжда.Не мога да си оставя детето да не яде и ще започна да се изцеждам.След като е на гърда и после пак хленчи,напъва се,имаме и колики по принцип.Не знам какво да правя.Толкова усилия полагам само и само да е на кърма,а то тъкмо ни тръгнаха нещата и сега пък това.

# 308
https://xedra.wordpress.com/2015/12/02/strike/

Но това не е стачка според мен. А напъва ли се? Както го описваш все на колики си прилича. Като хапне малко стомахчето почва да се бунтува. Ако обърнеш внимание може и да чуеш как къркори. Или ако сложиш ръка да усетиш движение вътре.

# 309
  • над кукувичето гнездо
Ако бебчето успява да заспи, предлагайте тогава. В началото на съня едва ли ще стане, но половин-един час по-късно в по-леката фаза на съня, може да се получи. Опитайте ходейки да кърмите.

# 310
Да, напъва се, но не всеки път. Имаме си колики, но и преди седмица имаше и си ядеше много добре.
Дадох АМ -не мога да я оставя да тне яде, а кърмя не можах да изцедя, просто нямах.
 Всичко си изяде от шишето. Вчера обаче и на шише се гърчеше и напъваше. Аз, знам, че са колики, даваме й капки, обаче възможно ли е да отказва да яде от тях.?
Да яде полузаспала-абсурд, тя като спи не захапва изобщо, дори докато яде и заспива. Това с ходенето ще го пробвам,благодаря за идеята Simple Smile по едно време си мислех, че не е гладна, но като дадох шишето и всичко изяде за 10 минути, а принципно е бавничка.
Тя и като легне да спи все си стене, ръмки и се напъва леко, свива краката-боли си я коремчето.
Обаче така тя няма да може да яде и не знам какво ще правя, не може за 1 час да има активно сукане по-малко от 10 минути и да се е наяла.

Последна редакция: пт, 28 апр 2017, 09:53 от Каролин Бингли

# 311
Нормално ли е по време и веднага след кърмене бебето да пръцка звучно?

# 312
  • над кукувичето гнездо
Нормално ли е по време и веднага след кърмене бебето да пръцка звучно?
Нормално е. Моят акаше преди и по време на всяко кърмене.

Каролин, пробвайте различни пози, оригвайте често, опитайте се да коригирате захапването. Възможно е много колики да се получават при поглъщане на повече въздух по време на кърмене, ако стигнете до там. А за изцеждане на кърма трябва да се успокоите и отпуснете, може да гледате бебето, да подушвате негова носена дрешка, да го слушате как плаче. Това са все неща, провокиращи рефлекса на потичане. Опитайте се да премислите дали не сте вкарали нова храна в менюто си или лекарства някакви, козметика и като цяло нещо, което може да промени вкуса на кърмата или вашият мирис. Или някакво ново обстоятелство, което да дразни бебчето, нов човек, музика, тв. То е мъничко още да се впечатлява силно от последните изброени, но все пак помислете по въпроса. И на мен ми прилича повече на колики, така описано. Давайте кърма на често и по малко, колкото хапне, толкова, след половин час пак. Правете масажче на коремчето по часовниковата стрелка, нагрявайте с топла пеленка или торбичка с черешови костилки, правете каране на колело с крачетата. Оставяйте бебчето да спинка голо върху вас кожа в кожа, таткото може да го разнася върху предмишницата си.
Последно, аз на четвъртия месец колики дадох борина и мисля, че помогна.

# 313
Така звучно пръцка, все едно има разтройство. Те и без това изпражненията му са по течни и жълтеникави, но вече ги няма онези бели зрънца в тях.

# 314
  • над кукувичето гнездо
Така звучно пръцка, все едно има разтройство. Те и без това изпражненията му са по течни и жълтеникави, но вече ги няма онези бели зрънца в тях.
Белите зрънца, казват, са недообработено мляко. Щом ги няма, още по-хубаво. Ако има слуз, може да се говори за неразположения, но останалото е ок. По-добре пръцкане, отколкото колики.

Общи условия

Активация на акаунт