Сдружение „Фридрих Шилер“ прием 2017/2018

• 146 684
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 720
Т.е. ако правилно Ви разбирам, хората се примиряват с нас, поради липса на по-добра алтернатива Simple Smile
Един вид, Шилер е най-доброто.
Благодаря за косвеното признание, макар че това не е Ваше откритие.

Всъщност няма от какво да се ласкаете. Защото ако можеха да си позволят по-добрите алтернативи (а такива има, не се главозамайвайте), просто вашето съществуване се обезсмисля.  Mr. Green Wink

Да питам - в 55-то последно какво стана? Ще има ли външни деца без братя и сестри в училището или няма да има както пише на сайта ви? А? Още неудобни въпроси да задавам ли? Нефигуриращи на сайта ви, но обсъждани тук в темата. Факти, за които родителите научаваха от форума, а не от вас.

Аз обаче друго се питам. Учителите ви по немски са ок. Факт. Ама кой родител и с кой акъл ще си даде детето в 131-во училище да го обучават на български и математика някакви учители за които до момента никой не е искал да чуе. Което е видно от това, че до тази година май трудно са формирали клас?!?!?! Или тези учители доколкото разбрах са подбрани от сдружението, ама .....от стария персонал на училището. Което е все тая. Очевидно качеството не е завидно, след като до момента желаещи от района точно те да ги обучават не е имало.  Wink

Ваяна, няма значение в кого е първопричината. Сдружението носи отговорност и то не си е свършило работата навреме, така че да не разиграва родителите и децата.

Акъла ще е същия който навремето е накарал родите ли да си пратят децата в 145то!

# 721
Ще направят два класа шилерчета и два класа от квартала, друг път. Сдружението стана такова че може, вече три класа, братчета и сестричета да напълва само, без изпит. Затова си направи 145 частно за тях, затваря го и си живее спокойно. После 131 го пускат на пазара за балъците, тази година стана, който не е кандидатствал не е влязъл, подбора става да имаш да си платиш таксата участие, и си готов, до 10-тото класиране ще го докарат, но пак да питам същия въпрос от преди месец, ако свършат кандидатите, по документи или нов изпит ще правите? За качество на преподаване е смешно да се говори там.
Догодина от начало,само интересно какъв цирк ще забъркат,стана традиция.
 Радвам се че и други родители не записали децата си, са го разбрали. Дано малко им дойде акъла, какво правят. Дали ще се оправят нещата, ако съдя по арогантното и некомпетентно отношение на представителите, със сигурност не.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 03:15 от prayerman

# 722
Хайде стига с тези глупости вече 😬😬 Децата кандидатствали за външен прием са около 270 , а приетите до сега 3х24 + 10/15 -тина незаписали се ..или отишли в 145-то ,заради това ,че живеят в квартала. Няма да свършат.
Радвам се ,че хората , които имат възможност ,са предпочели частно училище - очевидно ,че има много добри такива. Шилер за нас си остава,обаче,единствения вариант, където може да си позволим " привилегията" на средата.
Няма какво да се лъжем - и в най-прехваленото ОУ , ако началният учител не е добър и класът не е- гаранция няма ( освен ако не търсиш връзки да се уредиш при конктетни ,доказани педагози😕😕...но колко са такива).
От 1-ви до 4-ти клас , преподавателите ще са подбрани ,севместно със Сдружението и не мисля , че нивото ще отстъпва на това в 145-то.
Проблеми може да има - както с деца,така и с учители и родители- стига да има желание за разрешаването им , всичко ще е наред.
Ако някой си мисли,че в едно прехвалено училище като 125-то или в някое частно ,проблемни деца/родители/преподаватели няма- да ме извинява много ...ако не попаднат на тях , са имали късмет😀😊😊😊

# 723
  • София
prayerman, аз лично не смятам, че хората, на които е предложено 131-во, са балъци  Peace. Училището - добро, лошо, без значение, ще даде възможност на децата да се обучават добре, целодневно, с организиран транспорт и вероятно с други екстри. За мен и 145-то и 131-то са еднакво неприемливи от съвсем друга гледна точка, но нека не оплюваме качеството на образованието, което конкретните деца от Шилер ще получат в тези училища, защото на фона на общото ниво, това образование действително е с пъти над-....

# 724

От 1-ви до 4-ти клас , преподавателите ще са подбрани ,севместно със Сдружението и не мисля , че нивото ще отстъпва на това в 145-то.

И с какво факта, че ще има подбор от страна на сдружението ви успокоява, че началните учители са ок? Ако този подбор е измежду настоящият персонал на 131-во. Който пък персонал не е бил особенно ценен и популярен с качествата си в района, видно от факта, че малко родители са били навити до момента децата им да учат в 131-во.  Mr. Green
Проблеми действително навсякъде има. Ама едно е проблема да е, че на закуска няма плод. Друго е началният учител да не става. Грубо казано.  Wink Нима си въобразявате, че ако някой учител не задоволи родителските претенции, директорката ще го уволни и ще назначи по-добър? Ситуацията е следната: сдружението паникьорски решава проблема с другите две училища като отива в трето с незавидна слава, а директорката на 131-во вижда в сдружението начин да си напълни училището и да увеличи делегирания бюджет.  Wink В уравнението се пита толкова ли са наивни родителите, че си мислят, че качеството на основната част от образованието от 1 до 4 клас, а именно ограмотяването, ще е на ниво с персонала на 131 -во? Защото немския е полза, но не е и нещо без което не може в този възрастов период. Докато без български и математика не може.  Wink

Айша на какво се дължи увереността ви, че в 131-во децата ще получат много по-добро общо образование извън немски от всяко едно друго добро държавно училище? Като например 32-ро, 18-то и т.н. Някакви доказателства, факти? Или опит да си внушите, че не сте се прецакали?

И действително, ако сдружението е толкова желано, защо има вече и четвърто класиране?  Wink има училища, вкл. държавни, които приключват още на първо класиране.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 08:30 от Анонимен

# 725
Явно наистина не разбирате за какво става въпрос. Никой не иска да унищожи сдруженията. Нека те продължават да работят с деца, които са вече приети в съответните Общински училища, а не те да определят приема в тях.

Явно не разбирам. Но явно и Вие така. Как сдружението да си отсее децата, с които да работи? И дали пък училището не е решило, че това е начин да си набави деца, след като е било най- нежеланото в квартала? А сега, заради сдружението е едно от предпочитаните у-ща в София.
Знам, че не е така, но не знам как е! Е на това приличат всички коментари срещу сдруженията!

Говорите са отсяване на децата. Как бихте коментирали факта, че братята и сестрите 'влизат' по подразбиране? Това няма ли да развали 'средата', за която всички говорят? Каква е гаранцията , че братята и сестрите на по-големите деца са готови за това обучение? Това попитах два пъти  Председателката на сдружението и пред всички родители по време на теста в 131СУ.Тя започна да отговаря нещо съвсем различно, опитвайки се да насочи вниманието в друга посока. Сякаш бях на пресконференция на г-н Б.Борисов. 'Шилер' сам си 'плюе' на подбора. Тук само родителите са едни и същи. Децата са различни.   

# 726
И с какво факта, че ще има подбор от страна на сдружението ви успокоява, че началните учители са ок? Ако този подбор е измежду настоящият персонал на 131-во. Който пък персонал не е бил особенно ценен и популярен с качествата си в района, видно от факта, че малко родители са били навити до момента децата им да учат в 131-во.  Mr. Green

Сдружението е доказало себе си като държащо на качественото образование. Училището, от своя страна, има интерес да поддържа добри отношения със Сдружението, тъй като благодарение на него ще формира паралелките си, така че смятам, че и двете страни имат интерес да се споразумеят по отношение на учителите, както и по отношение на всякакви други въпроси, касаещи новите ученици. Ако 131 разполага с добри преподаватели, които са добри и според критериите на Шилер, не виждам защо да не обучават децата. А ниските резултати на НВО в 131 се дължат на учениците му - доста голяма част от тях са от семейства от малцинствата, тоест незаинтересовани от качественото образование. Отливът от училището е именно поради тази причина, а не поради нежеланието на родителите децата им да бъдат обучавани от точно тези преподаватели.

Проблеми действително навсякъде има. Ама едно е проблема да е, че на закуска няма плод. Друго е началният учител да не става. Грубо казано.  Wink Нима си въобразявате, че ако някой учител не задоволи родителските претенции, директорката ще го уволни и ще назначи по-добър?

Както вече казах, въпрос на интереси. На директорката ще и се наложи да се съобразява и с изискванията на Сдружението, имайки предвид, че то ще пълни изцяло училището и.

Ситуацията е следната: сдружението паникьорски решава проблема с другите две училища като отива в трето с незавидна слава, а директорката на 131-во вижда в сдружението начин да си напълни училището и да увеличи делегирания бюджет.  Wink

Точно както е стартирало дейността си Сдружението и продължава успешно дейността си, въпреки недоброжелателите, вече цели 20 години.

Айша на какво се дължи увереността ви, че в 131-во децата ще получат много по-добро общо образование извън немски от всяко едно друго добро държавно училище? Като например 32-ро, 18-то и т.н. Някакви доказателства, факти? Или опит да си внушите, че не сте се прецакали?

Айша, ако не се лъжа, е записала детето си в частно училище, въпреки че е прието в Шилер, така че вярвам, че твърдението и не е продиктувано от емоции.

И действително, ако сдружението е толкова желано, защо има вече и четвърто класиране?  Wink има училища, вкл. държавни, които приключват още на първо класиране.

Факт е, че голяма част от родителите разсъждават по начина, по който и вие, но това по никакъв начин не доказва, че той е единственият и правилният.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 09:57 от Ваяна

# 727

Говорите са отсяване на децата. Как бихте коментирали факта, че братята и сестрите 'влизат' по подразбиране? Това няма ли да развали 'средата', за която всички говорят? Каква е гаранцията , че братята и сестрите на по-големите деца са готови за това обучение? Това попитах два пъти  Председателката на сдружението и пред всички родители по време на теста в 131СУ.Тя започна да отговаря нещо съвсем различно, опитвайки се да насочи вниманието в друга посока. Сякаш бях на пресконференция на г-н Б.Борисов. 'Шилер' сам си 'плюе' на подбора. Тук само родителите са едни и същи. Децата са различни.   
Това са въпроси, разисквани многократно и няма смисъл да се връщаме към тях. Очевидно нивото не спада, имайки предвид, че братчетата и сестричетата са около 50 % от учениците и въпреки това 145 е на първите места в класациите.

# 728
Ваяна, нима мислите, че сдружението е над Кодекса на труда? И, че поради това директора ще си позволи да наруши закона, уволнявайки учител заради претенции на сдружението? И за да го замести с такъв подбран от сдружението?
Ако това се случи, гарантирано ще има още жалби до РИО.

И друг въпрос да задам. Защо учениците в 131-во са предимно от малцинствата? Ако беше училище, което има потенциал да дава качествено образование дали нямаше да бъде предпочетено от повече ученици извън малцинствата преди там да кацне сдружението по неволя? Затваряте си очите за истината, само защото не ви изнася. Но очевидно моето мислене не само мое. Ако беше, нямаше да има 4-то класиране.

Пак казвам. Шилер е чудесна алтернатива и е някаква опция във все по-намаляващите такива за добро образование. Но очевидно сдружението не желае да си реши проблемите изначално и да изсветли дейността си. Защото регулирането на дейността му по законов ред ще го задължи да спазва и правила, които очевидно то не желае да спазва. Е поради това ще се мести от училище на училище докато не стигне до Бусманци или Филиповци. Образно казано.

Ваяна, кои първи места са заели братчетата и сестричетата от настоящия випуск, формиран само от тях? Щото предните доколкото знам не са формирани точно така.

# 729
  • София
Блис, заради средата, в която ще учат децата в 131-во, смятам, че училището ще оправдае очакванията на родителите. (Не съм Айша, а съм Ашиа, без значение). А коментарът за прецакването няма място, както е посочила Ваяна. Човек мисли и решава какво да избере. Ако после смята, че се е прецакал, писането във форума няма да промени ситуацията. Моят случай категорично не е такъв. Харесваме си бъдещото  училище, даже много. В същото време познавам лично част от децата, които ще учат в шилерските паралелки в 131-во, и няма да се изненадам, ако в края на 7-ми клас изкарат отлични резултати. Имам наблюдения върху спряганото за елитно 73-то (с изучаване на немски) и ако трябваше да избирам между него и 131-во, щях да избера 131-во.

# 730
Ваяна, нима мислите, че сдружението е над Кодекса на труда? И, че поради това директора ще си позволи да наруши закона, уволнявайки учител заради претенции на сдружението? И за да го замести с такъв подбран от сдружението?
Ако това се случи, гарантирано ще има още жалби до РИО.

Смятам, че ако определени настоящи учители в 131 не отговарят на изискванията на Сдружението, те ще продължат да извършват работата, която са извършвали до момента. За възпитаниците на Шилер могат да бъдат избрани учители, отговарящи на изискванията им, които биха могли да са както досегашни преподаватели, така и нови за училището.

И друг въпрос да задам. Защо учениците в 131-во са предимно от малцинствата? Ако беше училище, което има потенциал да дава качествено образование дали нямаше да бъде предпочетено от повече ученици извън малцинствата преди там да кацне сдружението по неволя? Затваряте си очите за истината, само защото не ви изнася. Но очевидно моето мислене не само мое. Ако беше, нямаше да има 4-то класиране.

Доколкото знам, в района е имало гето. Поради тази причина то автоматично е започнало да се пълни с представители на малцинствата. Ето защо е последвал отлив на ученици, непринадлежащи към малцинствата и в крайна сметка училището запада.

Пак казвам. Шилер е чудесна алтернатива и е някаква опция във все по-намаляващите такива за добро образование. Но очевидно сдружението не желае да си реши проблемите изначално и да изсветли дейността си. Защото регулирането на дейността му по законов ред ще го задължи да спазва и правила, които очевидно то не желае да спазва. Е поради това ще се мести от училище на училище докато не стигне до Бусманци или Филиповци. Образно казано.

Ваяна, кои първи места са заели братчетата и сестричетата от настоящия випуск, формиран само от тях? Щото предните доколкото знам не са формирани точно така.

Първите места са заети от ученици, състоящи се от 50 % братчета и сестричета приблизително. Смятам, че това достатъчно добре говори, че те не занижават нивото.

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 10:43 от Ваяна

# 731
Става вече дразнещо - родителите били подбрани, децата също, средата била не знам каква. Детето ми, както и много  други деца, няма да учи в Шилер и нито децата, нито родителите сме по-долна категория хора.

Няма какво да се лъжем - и в най-прехваленото ОУ , ако началният учител не е добър и класът не е- гаранция няма ( освен ако не търсиш връзки да се уредиш при конктетни ,доказани педагози😕😕...но колко са такива).
Във връзка с цитата да попитам - какво дава право на Сдружението и директора да подбират по-добри учители за точно определени деца/(Шилерчета/ в общинско училище? Кой трябва да е водещ- училището като  обществена образователна институция, подчинена на закони или сдружението с частните си интереси?

# 732
Гетото в Младост е премахнато през 2008 г. според Гугъл. От тогава почти 9 г. са минали. Много време училището да надрасне този проблем и да се развие в правилната посока. Нещо, което очевидно не се е случило. Това поставя въпросът и за качествата на директора.  Wink Както и да е. Вас не ви ли притеснява, че децата ви ще учат в такова училище? Два или три класа не променят останалият контингент от ученици. Т.е. средата далеч няма да е толкова добра колкото се опитвате да внушите.
И какво остава? Учителите не са с доказани качества. Средата ще е кофти. Остават учителите по немски, което в етап 1-4 клас изобщо не е основното.

# 733
Мисля, че веднъж създадената лоша репутация на училището, доста трудно може да бъде подобрена. Вашите разсъждения, както и големият брой отказали да запишат децата си в 131, го доказват. Няма как училището да придобие добра слава, ако в него не се записват ученици, а хората подхождат предубедено. Получава се затворен кръг. Шилер е един от начините, по които училището може да бъде възродено и директорката очевидно е готова да поема рискове с нови начинания. Аз лично мога да поздравя родителите, които не реагираха първосигнално, обмислиха ситуацията и поеха риска да запишат децата си.

П.С. Не се притеснявам от средата в самото училище. От ПГ до 4 клас децата общуват предимно със съучениците си.

# 734
  • София
Чета ви най-вече заради 131-во училище, в което записах детето си в първи клас с разширено изучаване на английски език съввместно с Фарос.
Още не съм го отписала...обаче ми се изправя косата като ви чета....ще поема риска до 15.09, когато ще видя в що за клас и обкръжение е попаднал. Лошото е, че в района на Младост няма друга по-добра алтернатива и вероятно ще се наложи или да плащаме тройно за частно училище, или да го пратим в някое от училищата, в които не се набляга на език, но пък няма малцинства....

Общи условия

Активация на акаунт