Сдружение „Фридрих Шилер“ прием 2017/2018

• 146 648
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 765
Аз пък се надявам да не са чао. Защото въпреки простотиите на ръководството, все пак обучават добре децата. Дано на възрастните им дойде акъла в главата и сами да не предизвикат с ината си и наглостта краят на едно добро по замисъл начинание.

# 766
Аз пък се надявам да не са чао. Защото въпреки простотиите на ръководството, все пак обучават добре децата. Дано на възрастните им дойде акъла в главата и сами да не предизвикат с ината си и наглостта краят на едно добро по замисъл начинание.
+1000

# 767
Ако визирате мен, не разбирам в какво си противореча. Факт е, че не е ясно каква ще е съдбата на Сдружението, но имайки предвид, че е минало по абсолютно същия път със 145 и е продължило да съществува, при това със значителни успехи на възпитаниците си, прави доста вероятно това да е съдбата му и в 131.
Каква е гаранцията обаче че след като Сдружението заработи добре и в 131, след време няма да се появи същият проблем както в 145? Напливът към училището ще се повиши и родителите на деца от района, неиздържали изпита, ще надигнат врява, че децата им не са приети по точки в кварталното училище.

Сега се сетих за НУКК. Как това училище не нарушава закона, организирайки изпит преди първи клас и приемайки деца не на квартален принцип?

# 768
Сега се сетих за НУКК. Как това училище не нарушава закона, организирайки изпит преди първи клас и приемайки деца не на квартален принцип?
Скрит текст:
Чл. 142.(3) Държавният план-прием определя броя на местата, на които се приемат учениците във:
...
4. училищата по културата – в I, в V и в VIII клас;
...
Чл. 143.(2) Държавният план-прием се утвърждава за всяка учебна година със заповед на:
...
3. министъра на културата – за училищата по чл. 142, ал. 3, т. 3 и 4;
...
Чл. 146. (1) За учениците, които се приемат по утвърден държавен план-прием в училищата по културата, в училищата по изкуствата и в спортните училища, както и в училищата с профил Музика, Изобразително изкуство, Физическо възпитание и спорт, може да се извършва проверка на способностите.
(2) Проверката на способностите се организира при условия и по ред, определени със:
1. наредби на министъра на културата – за училищата по изкуствата и за училищата по културата;

# 769
Ако визирате мен, не разбирам в какво си противореча. Факт е, че не е ясно каква ще е съдбата на Сдружението, но имайки предвид, че е минало по абсолютно същия път със 145 и е продължило да съществува, при това със значителни успехи на възпитаниците си, прави доста вероятно това да е съдбата му и в 131.
Каква е гаранцията обаче че след като Сдружението заработи добре и в 131, след време няма да се появи същият проблем както в 145? Напливът към училището ще се повиши и родителите на деца от района, неиздържали изпита, ще надигнат врява, че децата им не са приети по точки в кварталното училище.

Имат си нормативна уредба. Нещо, което сдруженията не инициират и лобират да се случи и в техния случай. Интересно по какви причини, при условие, че очевидно проблемите им се повтарят постоянно. Wink

# 770

Гаранция няма. Даже е почти сигурно, че нещата ще се развият по този начин. Но аз лично вярвам, че принципите на прием ще се урегулират. Не вярвам да се приеме наредба, която да дава абсолютно предимства на децата от района. Все пак тази година първоначалният вариант беше точно такъв и тя доведе до доста голямо недоволство от страна и на профилираните училища, в резултат на което беше променена. Вероятно следващата година ще има нова наредба за прием в първи клас, както и такава за прием в ПГ, но за разлика от по - рано изказани мнения, че училищата не биха защитавали интересите на Шилер, аз съм на противоположното мнение. Сдружението им подсигурява не просто ученици, а ученици, постигащи успехи, с което се повдига нивото на училището. И въпреки че тази година 145 бе принудено да открие паралелки за децата от района и по този начин се наложи изнасянето на външния прием в 131 (считам това за справедливо), директорката направи всичко възможно да гарантира приема в ПГ на предизвикващите най - много недоволство - братчетата и сестричетата, както и приема в 1 клас на приетите миналата година деца в Сдружението.

# 771
http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/31/3016596_tri_godi … hte_bude_osnoven/

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага единни критерии за прием в първи клас в цялата страна. Основният от тях е близостта на училището до постоянния или настоящия адрес на родителите. Най-голям шанс за прием в първи клас ще имат децата, чиито майки, бащи или настойници имат адресна регистрация в района от най-малко три години.

Новите критерии са разписани в проект за промяна на наредбата за организация на дейностите в училищното образование, който е разписан от просветния министър Красимир Вълчев с мотив за гарантиране равен достъп до качествено образование и приобщаване на всеки ученик. Текстовете са качени за обществено обсъждане в портала за обществени консултации на Министерския съвет. Предложението идва, след като Столичната община се опита да въведе подобни критерии, но част от наредбата падна в съда.

След като бъдат приети децата, чиито родители имат три години уседналост в района на училището, в първи клас ще бъдат записани и тези, чиито майки, бащи или настойници имат адресна регистрация от повече от година. След тях ще бъдат класирани децата, чиито родители имат постоянен или настоящ адрес до училището от по-малко от година. Най-накрая ще бъдат приемани децата, които живеят в други райони.

За целта общините ще трябва да определят границите на прилежащите около училищата райони.

Ако местата не стигат за всички деца, чиито родители или настойници имат еднаква уседналост, ще бъдат използвани допълнителни критерии като дали детето има трайни увреждания над 50%, дали има двама починали родители (при децата с настойници), дали има други деца от семейството, които посещават училището, и дали децата са посещавали подготвителна група в избраното училище. Общините ще могат да въведат допълнителни критерии.

# 772
Здравейте!

Броени дни остават до началото на новата учебна година Simple Smile
Имам въпрос за учебните занятия в 131-во. Някой има ли спомен до колко часа децата ще имат учебни занятия?
По спомен ми се върти в главата - 17:30 ( когато детето ходи на спорт - плуване, танци или друго).

# 773
Здравейте!

Броени дни остават до началото на новата учебна година Simple Smile
Имам въпрос за учебните занятия в 131-во. Някой има ли спомен до колко часа децата ще имат учебни занятия?
По спомен ми се върти в главата - 17:30 ( когато детето ходи на спорт - плуване, танци или друго).
Мисля, че казаха че децата ще са ангажирани до 17:00 (да го имаме предвид за други извънучилищни занимания). А инъче казаха, че е препоръчително до 18:00 да сме си ги взели. На 12.09 ще има родителска среща в училището, на сайта им е обявено.

# 774
Благодаря, Miska5  Simple Smile

# 775
От тази учебна година, часовете ще свършват в 17:30. До миналата година, часовете свършваха преди 17 часа.

# 776
От тази учебна година, часовете ще свършват в 17:30. До миналата година, часовете свършваха преди 17 часа.

Мисля, че това не засяга подготвителните групи, а от 1 клас нататък. Но е най-добре да попитате сдружението.

Часовете свършваха до 16 на подготвителните групи.

# 777
Здравейте,
Каква е ситуацията с 55 СУ? Ще има ли преучилищна група към Шилер? И ако няма - то как се формират класовете с първокласници?

Благодаря!

# 778
Здравейте,
Каква е ситуацията с 55 СУ? Ще има ли преучилищна група към Шилер? И ако няма - то как се формират класовете с първокласници?

Благодаря!
Не, няма да има подготвителна група на Шилер в 55-то тази година Simple Smile  Най-вероятно , другата учебна година , 
деца , които сега са в ПГ с обучение към Шилер( т.е. в 131-во или 145-то) ,  ще могат да кандидатстват  за 1-ви клас и в 55-то . Ако такива се класират( според общите критерии за 1-ви клас)  и се съберат достатъчно деца за цяла паралелка към Шилер , то тогава ще се сформира такава и в 55-то.

# 779
За подготвителна група през 2018 ли говорим ?

Общи условия

Активация на акаунт