Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-14

• 93 248
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
На мен жилището ми хареса, но идете до ДАГ с пълномощно от собственика да извадите техническа скица и да видите какъв е проектът за жилището.

Много лесно става - съответните гишета имат определено приемно време, примерно четни дати сутрин от 9 до 12, нечетни - следобед (не съм сигурна точно така ли беше, примерно го казвам). Теглиш си номерче, отиваш на гишето и до 20на минути ти носят техническата скица. Може да я разгледаш на място, а срещу 30на лева може да ти снимат схема на носещте стени, схема на ВИК и схема на ЕЛ инсталацията. Трябва ти ЛК, пълномощно от собственик и копие от НА.

Последна редакция: нд, 05 мар 2017, 10:42 от Макарон

# 541
и на мен ми се въртят въпросителни в главата. Като гледам обзавеждането бившите собственици са били с финансови възможности и 2 деца. Продават жилището на не висока цена. Защо? Трудно се поддържа- отопление, охлаждане; има течове от покрива ; има проблем със съседите или общинските власти за непозволено ползване на терасата или извършени конструктивни промени? Макарон и
Публикувано на: сб, 04 мар 2017, 21:15
Публикувана от: Макарон и Josellyn  са прави да съветват допълнително проучване преди да скочите в сделката.

# 542
Здравейте! Моля за съвет тези, които имат поглед върху цените на имотите в София. Говорим за студио от 24 кв., ново строителство, кооперация, втори или трети етаж, на 5 минути път от метро, намира се в кв. Надежда на 5 минути с кола от гарата, в самото начало на квартала е откъм центъра. Искат му 700 евро на квадрат. Според запознати, като съотношение цена, строителство, локация, изгодно ли да се купи? 

# 543
Благодаря за коментарите bouquet. Явно ще трябва още да го мисля. Все пак да попитам предвид изброените проблеми, за каква цена бихте се борили?

- по НА е записан като 60 кв.м., а реално светлата площ е над 2 пъти повече
- няма ТЕЦ
- описаните допълнителни тераси (без зимната градина) де факто са покривни пространства, от които има достъп само от този апартамент
- точно на Борис 3 е (до строящата се метростанция до пазара)
- сградата е от 2006, но не бих казала, че е кой знае колко добре изглеждаща.

И още един въпрос- да знаете кой строител строи в Хиподрума?

# 544
Благодаря за коментарите bouquet. Явно ще трябва още да го мисля. Все пак да попитам предвид изброените проблеми, за каква цена бихте се борили?

Бих се борила за цена, ако проблемите опират до пари за да се отстранят. Например има нужда от ремонт на щрангове, на изолация, смяна на дограми и т.н. Тогава можеш аргументирано да искаш отбивка от цената. Но ако нещо принципно не ми харесва и ме смущава изобщо няма да се боря, а ще се откажа.
Конкретно за този апартамент - направен е добре, но разните зимни градини и тераси ми изглеждат явно "пришити" и не със същите стил и качество. Много е вероятно да са незаконни. Съмнява ме и горният етаж - да не е някой присъединен таван, за да стане мезонет. Отделно, че не харесвам мезонетите - да мъкна аз прахосмукачки и пране нагоре-надолу по някаква тясна и неудобна стълба не е за мен (тук май не е толкова зле стълбата де). Смисъл от мезонет има, ако е разделен на ден - нощ (долу хол, кухня, трапезария, а горе спални). Така е удобно за посрещане на гости. Има смисъл и при места с хубав изглед от едната страна и никакъв от другата (например планински или морски сгради). Но тук една спалня горе, една долу??? Няма никаква хармония. Става само ако имаш пораснал тийн, че да може да се оттегля горе на по-самостоятелно. Ама колко години ще бъде това, пет, седем, а апартаментът с какъв времеви хоризонт го купуваш?

# 545
  • There I was on a July morning
gebura, мисля, че трябва да се бориш за цена, която съответства на площта от жилището, която ще притежаваш законно. За целта е необходимо да проучиш добре документите на сградата и апартамента. За допълнително заградените части, /ако са незаконни/ и зависят от добрата воля на съседите, не си заслужава да плащаш. Peace
В Хиподрума, в момента не се сещам да се строи нещо. Thinking

Последна редакция: нд, 05 мар 2017, 10:14 от Скубиду

# 546
- описаните допълнителни тераси (без зимната градина) де факто са покривни пространства, от които има достъп само от този апартамент
Не знам доколко ще съм полезна, но случаят в нашата кооперация е подобен.
6-я етаж е мезонет.
Първо ниво стаи, второ ниво тераса 50кв.м., която е вписана в НА на 1/3.
Въобще терасите ни са описвани по старите разпоредби за площообразуване. (Акт16 2001г)
Собствениците законно изградиха втори етаж (лека конструкция).
Тази тераса се явява като покрив на сградата, но не е обща част, понеже е вписана в НА.

# 547
gebura, аз бих се отказала. Цената е висока, а тая тераса е много лошо изпълнение, 99% е незаконна. Отделно с това лошо изпълнение и без ТЕЦ, те чакат много влага и високи сметки. Но това си е мое мнение и не съм виждала имота.

# 548
+ това ще да е шумно, по цял ден тия трамваи, самия пазар сигурно също е шумен.

# 549
 Здравейте, и аз се включвам в темата.Имам наблюдения от агенция  Адрес и за нищо на света не бих работила с тях. Виждам,че мезонета се представя от тях.
 Сега гледам към Кръстова вада, очевидно името говори за наличие на вода, някой знае ли нещо по отношение доколко е подходящо там да се строи? Минават ми мисли за потъване на сгради, разцепване и какви ли не изненади след време.

Последна редакция: нд, 05 мар 2017, 12:21 от aisedora

# 550
Колко бихте платили за този имот + гаража? Искат му 129+8 хил.евро:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1f146666845712410 … k=2j1h10&f1=1

Минуси:
- по НА е записан като 60 кв.м., а реално светлата площ е над 2 пъти повече
- няма ТЕЦ
- точно на Борис 3 е (до строящата се метростанция до пазара)

Плюсове- ходихме на два огледа и се влюбихме в самия апартамент. Голям хол, големи спални, големи бани. Склонни сме да го вземем, но, предвид разправиите, които ще имаме с корекция на НА, липсата на ТЕЦ и т.н. не мислим, че това е пазарната му цена. В допълнение по думите на брокерката апартаменът се продава от 1 г., на мен в гугъл ми излиза, че се продава от 2014.

не знам дали ще ви е възможно да коригирате нотариалния акт, защото така е зададен от строителния надзор, доколкото ми е известно, когато са давали Акт 16.
Както и обратния случай - ако към съществуващ апартамент си допостроите тераса, ще ви позволят ли да си увеличите площта в НА?

инак, е страхотен, много е хубав за мен. Цената не е малка, но ако ще живеете, за мен си струва на 100% bouquet

По въпроса за терасите - те не са незаконни, не знам от къде го решихте. Това си е покривът на долния етаж. Моят брат живее в такова жилище, всичко е точно.

Ако може да ви питам - при този случай, банките като дават кредит - за 60 кв.м ли е кредитът, или за 120 кв.м  newsm78 newsm78 newsm78

Последна редакция: пн, 06 мар 2017, 07:30 от rumka833

# 551
Апартаментът до моя го продаде ЧСИ.
Старият собственик смъкна всичко, което можеше - врати /вкл. и входната/, первази, ламиниран паркет, всичко в банята, ключове, контакти, дори дръжките на дограмата и комарниците.
Реално не срути нищо, но новите се изненадаха доста. Но явно не им дремеше за този апартамент, защото видяха, че е отворен след 3-4 месеца. Тогава дойдоха да го видят.
Но и такива хора има.

# 552
Проблемът с имоти от ЧСИ е, че понякога с години не може да влезеш във владение. А този собственик май няма да е сговорчив, не бих се захващала.

# 553
  • София
Има срок за обжалване, после се плаща 1.5% и съдията те вкарва във владение с полиция. По принцип бившият собственик има право да си свали всичко, включително и интериорните врати  Wink

# 554
  • Бургас
Аз не бих се захващала с мезонета.
Просторен,  луксозно обзаведен и до там.
Освен проблемите с незаконно усевояване, приготви се за голям студ. Освен това апартамент на Борис - не мерси. Ти покрай влагата ще трябва редовно да проверяваш, и/или са се обзаведеш с няколко влагоуловители.

Общи условия

Активация на акаунт