Половин година стана, откакто Августинче радва мама

• 27 797
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
Амели, според мен се дават, когато бебето има поне няколко зъба.
Ансди, аз слагам банан и круша (варена), по-късно ще слагам и ябълка.
По отношение за слагането на АМ/кърма във всяка храна вече се изказах. Не смятам за нормално бебе на една година да яде 5х200 мл мляко и само по няколко лъжици друга храна, защото майката не иска да му замени хранене. Всеки преценява сам де

# 106
Не пречи много пъти да коментираме. Обсъждаме препоръки, всеки сам си решава.
Аз бях направо копирала и пейстнала точно от статията на Маги за кашите. И това ме подсеща, че има и млечни, и безмлечни. На Тьопфер е безмлечна, например.
Не са няколко лъжици, а са хранения между храненията. Твърдите храни са допълващи. Твърди храни е буквален превод на "solid foods", затова го използвах.Предлага се по няколко пъти, като бебето расте. Има си точни дозировки, някой беше написал 160 мл AM за 6М.
На доста места се препоръчва да се започне с фино пюрирани, след 7-8 месец да се намачкват, а от 8-9 месец да се въведат т.нар. finger foods или храни на парченца, които бебето да хваща и да пробва да хапва, т.к. отттогава се развива хващането с палец и показалец. За да може да свикне с консистенцията и да има плавен преход след първата годинката към непюрирани храни. Защото....доста бебета искат и на втората годинка всичко да им е пасирано. Зъбите нямат много общо, бебето може спокойно да дъвче и без нито един зъб.
Гери, не е малка Тоничка и е напълно нормално да яде на 4 часа и даже на 5-6 часа. Гледа се наддаването, а не кога яде бебето. Кърмените бебета имат много различни начини на сукане. Аз пиша, че суче често, но много от суканията са т.нар. успокоителни, а не с цел храна. И нашите хранителни са на толкова с изключение на скока, когато всички представи се объркват  #Crazy Той този скок е и предвестник на готовността за захранване.  А този Комаровски много ми го рекламираха, но...доста странни препоръки, особено за захарта. В Русия са му направили паметник.

И да добавя нещо интересно. Терминът °weaning° има едно значение на английски и съвсем друго - на американски.
В Щатите "weaning" означава отбиване на детето, спиране на кърменето. Във Великобритания (и Австралия) под "weaning" се разбира "прибавяне на допълващи храни". Все повече се обръща внимание на това бебето да избира и да се храни само, за да се избегне тъпкането - има го и психологическият момент, че каквото даде мама е добро. А ЗБВ е подходящо и за бебета на АМ: http://www.babyledweaning.com/features/breastformula/a-slight-ra … ing-bear-with-me/

Последна редакция: нд, 12 фев 2017, 10:55 от Allistra

# 107
 Ако за някого е от интерес: "На Свети Валентин безплатно ще можете да свалите легално от амазон най-добрата книга за хранене по време на кърмене и лактогенната диета." http://mother-food.com/free-kindle-valentines-day-giveaway-2/

# 108
Ако за някого е от интерес: "На Свети Валентин безплатно ще можете да свалите легално от амазон най-добрата книга за хранене по време на кърмене и лактогенната диета." http://mother-food.com/free-kindle-valentines-day-giveaway-2/
bouquet bouquet bouquet

# 109
Това, че заместване на хранене може да доведе до намаляване на лактацията е напълно... очаквано и търсено нали? В крайна сметка, замествайки ядене, детето лека -полека отива към отбиване. Все някога ще трябва да се отбие това дете. Аз даже съм чела, че след първата година отбиването става по-трудно за детето, даже много по-трудно. Ми ако ще ми се тръшка и реве, а аз ще му отказвам храна... Вярно има и изключения. Но обстоятелствата около всяко дете определят типа захранване, което майката ще  избере и "НЕ трябва" и "Не се прави" са словосъчетания, които са излишни в конкретния случай.

И аз мислях, като Надя, че парченцата по-твърда храна могат да се дават при наличие на зъби. Някак си природно логично ми звучи да дъвчеш когато имаш с какво.  Mr. Green

За кашите... мисля да го запозная с две-три зърнени култури, но едва ли ще замествам ядене с тях, по-скоро с месото и зеленчуците, а плодовете и зърнените ще са между храненията.

Една приятелка стигна до Токуда с бебето веднъж. Диагнозата беше "препълнили сте го". Човекът хапнал едно пюренце от 190мл. и след това си цокнал млекце юнашката. Ела да видиш после рев, повръщане... Simple Smile Има и такива случаи.

# 110
Да, вярно е, че между първата и втората година може да е трудно. Всеки си прави свои планове. Обсъждаме как да не се отбива преди годинката, а не как да се отбие.
http://www.podkrepazakarmene.com/отбиване-според-възрастта-на-бебето-277.html

# 111
Ние редовно сме с преяждане в болницата , затова и с захранването не знам как ще е , тя колкото и да яде пюре, после ако след половин час й е сукането ще си хапне стабилно, понеже съм я пробвала преди с АМ с лъжица и после си суче колкото обикновено, та до болницата стигнахме по коледа.
Та и аз смятам да добавям хранене, не да заменям, дано да не се стигне до преяждане така

# 112
Стига да не даваш АМ и гигантски количества пюре, няма. Според мен не беше преяждане, а свръхлактация.
АМ се разгражда много по-трудно, неслучайно има дозировки и време на даване. Според мен Тоничка няма нужда от каши, пие много добро количество, малко зеленчуци ще й дойдат добре. Ще се справите чудесно. По това, което ми описваш, тя е почти готова. След седмица можеш да пробваш. Много сме писали в предната тема, а на първата страница има линкове с информация. Как да избегнеш стомашни неразположения и да следиш за алергии не е толкова трудно, бебето само ще те насочи.  Hug

# 113
 Здравейте, чета ви редовно, но време за писане няма. Sad
За  парченцата и зъбите Алистра е права.Децата дъвчат с венците.На дъщеря ми първият зъб изби на година и един месец.Тя ядеше без проблеми от 8-9 месец парчета.Никога не се е задавяла.
Синът ми до третата година основната му храна беше попара с АМ пасирана мнооого хубаво.Ако намери парченце спираше да яде.Не че не можеше да дъвче, но за това ядене така беше свикнал и така си го искаше.
И двамата са захранени след 6 месец с пюрета.
Та мисълта ми е какво ще се падне, никой не знае.Но към 8-9 месец се научават да осмукват и дъвчат със или без зъби.А дали искат гладко пасирани си е до дете. Grinning

Ние незнам в какви седмици сме обаче е нещо страшно.Вечер му се доспива към 19.30- 20.00 часа,заспива и се започва едно будене през час и така до 12.00.После вече се буди през 2-3 часа. Shocked
Снощи обаче беше върхът.Заспа, събуди се, приспах го, после пак заспа и към 22.00 като се събуди и до 12.00 мрънка и не заспива. Twisted Evil
Накрая аз май заспах преди него. Tired
Сутринта се събуди в 07.00 все едно е спал цяла нощ и едва го приспах в 11.30.
Незнам какво му става, обаче много ме изморява това и съм като парцал.
Явно има някакъв проблем със заспиването,спи му се, но не успява да заспи.И проблемът се влошава.
Някакви идеи и съвети ?

# 114
kalpazanka  Hug Липсваше ми  Heart Eyes
Сигурно и вие сте в прочутия скок на растежа. Имат страх да не изгубят мама и им се развиват пространствените усещания за близо и далече.
Виолета откакто е влязла иска да спи все по-плътно до мен. През нощта се буди, кокори се в мрака, аз в просъница я придърпвам към мен (без да кърмя) и заспива. ММ ми казва, че го правя и насън, а и той я гушка, така че колко пъти се буди е неизвестно. А как суче... ooooh! Току що приключих пак един час - няколко минути нормално и после на минута по глътка. Това ми го погажда и през нощта и като си отворя лога виждам 03:00-04:15  Shocked Но пък после си осигуряваме няколко часа сън. През деня спи зле ако се отдалеча и я държа близо до мен (в момента спи върху възглавницата за кърмене; събужда се,  поглежда ме и пак заспива). Естествено, има и дискомфорт от венците, но не е определящо.
Ти имаш богат опит и ЗВБ според мен ще ти е лесно Simple Smile На бебето ще му хареса да копира от по-големите дечица, бързо ще почне да дъвче и смуче Simple Smile Много ми се ще и на мен, но поради липса на кака или батко аз ще ям с нея като маймунка  hahaha Особено при месото смученето  е повече чудесно - слюнката влиза в контакт със "соковете" на месото и така се извлича най-полезното - впрочем, и при другите храни е така.
Въобще аз много се надявам да не ми се наложи да пюрирам. В много отношения съм си капризна глезла и искам да ми е лесно и/или да естествен процес всичко без много мое участие, следене, мерене и прочие стресиращи и вмешателски дейности.

# 115
# 116
Да с пюре от зел ще почвам, това за кашата в неопределен момент в бъдеще ще е. Най-вероятно след една седмица , да , понеже сега тази ще ни бият и ваксини и тр да мине малко вр. Тя също сега по начесто хапва заради скока, и тя се буди и кокори през нощта, предния ден от 23 до 1 беше будна. През деня си поспива , трябват й минимум 4 часа сън сумарно през деня , за да се чувства добре, има дни разбира ке не мигва и тогава е ужасна, много й се спи , а не може. Явно доста сме, на коите бебетата взеха да заспиват толкова рано, а гози период педшестваше пък с къ сно лягане , най-късното 23:30 удари и почна другата история вече.
А за Комаровски бях спестила, че накрая добави, че захарта е нещо относително и при нужда да се сложи повече  Grinning

# 117
Ние си продължаваме със захранването. Утре давам жълтък. Имаме заместено обедно, младежът с голяма охота яде. Правя му всякакви "бъркочи", днес ми остана малко ябълка, та 2 лъжици отидоха в зеленчуковото пюре Simple Smile  При нас топ 3 са тиква, грах и авокадо.

Намерих домашен заек, снощи ми го заклаха, днес го варих и обезкостих. Махнах всички ципи, кожички или съмнителни на вид неща ( кучетата намазаха доволно), нарязах на парченца. Мислех да стерилизирам, но не ми остана време, ...... Та измислих следния начин на съхранение: взимам найлонова торбичка ( от малките,с които опаковат хляб например). Слагам 1/2 бурканче месо , измерено в 125 гр бурканче на Хип, връзвам плътно долу и над възела слагам пак 1/2 бурканче. В една торбичка събирам 3 завързани отделни бомбички, а от целия заек направих 27 дози или 9 такива торбички Simple Smile  Сега ще режа по една доза преди ядене и сме готови за 2 -3 месеца поне.

# 118
Мега, добра идея за съхранение, ама щом са 27, не е ли за 27 дена, аз още не знам как стоят нещата, голамо готвене ще пада. Засега само аз ям заек и тя де ама приработен  Grinning .
Майка ми иска да ми свари тиква, нещо като компот, аз по принцип не обичам, ама ям понякога, ама сега дали е удачно, дали беба няма да хване разстройство, бях чела , че така действа, от друга страна пък трябва да свиква, че скоро тя ще трябва да я яде

# 119
  • София
Момичета, имате ли планове за 14-и? Надявам се въпросът ми да не предизвика патриотски/религиозни и други изказвания, защото, без да съм кой знае какъв почитател на празника, не намирам нищо лошо в това да има ден, който е отреден една идея повече на любовта. Или поне да бъде повод за една по-различна вечер. Simple Smile

След като ние чинно си прекарахме двата рождени дни, Коледа и Нова година вкъщи, вчера разбрах, че мъжът ми иска да излезем на празника, запазил е маса в ресторант, взел е и билети за кино. За пръв път ще оставим малката за повече часове и ми е малко странно. Поне няма да я водим в непозната обстановка, а майката на съпруга ми ще дойде да я гледа, но от сега си знам, че ще ми е напрегнато.

Освен това пак на мъжът ми му се ходи някъде за 2-3 дни, а аз все още не се чувствам готова и за сега отказвам. За няколко часа ще се прежаля да я оставя на майка му, но 2-3 дни все още ми се струват много. Вие разделяли ли сте се с мъниците за повече време?

Общи условия

Активация на акаунт