***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 4

• 123 554
  • 757
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Може ли едно уточнение - мисля, че митницата изчислява сумата по техния курс за месеца, независимо от курса по който аз съм платила на банката, права ли съм?
Защо питам - направила съм една поръчка от айхърб, която излиза 29 лв. и стотинки, но не зная банката как ще го сметне, а не ми се иска заради някакви стотинки над 30 лв. да плащам 13 лв. на пощите, ясно че ДДС ще е никакъв.

# 376
  • Варна
Митницата ще ти искат платежен документ. С него доказваш, че стойността на пратката е под облагаемите 30 лв и не дължиш нищо. Ако беше над 30 лв тогава вече при изчиалението щеше да има разлика заради различния курс на долара при плащането и този, с който работи митницата.
П.С. Аз така изчаках няколко дни за една стока да се смени курса на долара и тогава направих плащането. Не, че някой я спря, но това си беше доп. застраховка.

# 377
  • София
Това питам и аз - ще дам разпечатка, че е 17,2 долара, по кой курс ще сметнат - техния или на моята банка?

# 378
  • София
Аз пак да попитам какъв платежен документ,платила съм онлайн с карта?От банката ли трябва да взема?

# 379
Това питам и аз - ще дам разпечатка, че е 17,2 долара, по кой курс ще сметнат - техния или на моята банка?
Извади левовата равностройност при оторизиране на плащането - то ще е 29 и нещо стотинки

# 380
  • там някъде
или ми доказваш по някакъв начин, че стоката ти струва 100$, или си плащаш ДДС на по-голямата сума. Аз вече съм платила ДДС на 100$.
Не си! И къде е проблема, че не разбирам?

Ами платила съм си го. Нали отивам в митница с копие от платежното, с което доказвам, че съм си платила ДДС-то по митническа декларация. Проблема е, че митническия служител ме върна, заедно с цялата ми бумащина и ми каза, че или трябва да си доплатя ДДС-то на по-високата стойност, демек това е сумата, която реално съм превела по банка на сайта, или трябва да му докажа нагледно, че тази стока струва точно 100долара. Нямам съвпадение на двете стойности - тази по фактура и тази на банковия превод. Та това ми е проблема. Който между другото от днес е вече "бивш" проблем. И се надявам никога повече да нямам вземане-даване с митнически власти.

# 381
  • На плажа
Има ли значение от къде идва пратката? Очаквам пратка от Украина на стойност 700лв. Като обем няма да е голяма,понеже продуктите са малки.Предлагат ми да я разделят на две пратки,но така ще платя две доставки.Как да постъпя?

# 382
Има ли значение от къде идва пратката?
Има

# 383
  • Варна
Някой сблъска ли се с новите правила на АМ? Днес получих мейл от ТНТ, че е необходимо да си направя електронна регистрация в сайта на АМ и след това мога да бъда представляван от куриер. Упътването за регистрацията е на 88 (осемдесет и осем) страници. Имам чувство, че въвеждат допълнителни сложни процедури за да намалят броя на вносителите...
В упътването има понятие за ЕИК, което е различно от ЕИК по Булстат. Някой на ясно ли е какво означава това?

# 384
В упътването има понятие за ЕИК, което е различно от ЕИК по Булстат. Някой на ясно ли е какво означава това?
На практика е едно и също. ЕИК е по търговския регистър, т.е. на вписаните в търговския регистър лица, ЕИК по БУЛСТАТ, на вписаните в регистър БУЛСТАТ лица. Със създаването на Търговския регистър търговците бяха задължени да се пререгистрират.
А електронната рeгистрация е просто получаване на EORI. Което ми напомни, че трябва да се пререгистрирам Blush

# 385
  • Варна
Останах с впечатление, че не става въпрос за ЕОРИ. За да се направи тази регистраця се изисква да се извадят предварително КЕП и ЕОРИ.

# 386
Я малко по-подробно. Има едно изискване от миналата година за пререгистрация на всички ИО и гратисен период до 31 януари през който може да се използва старата регистрация EORI. Ако е нещо друго - нямам представа.

# 387
Здравейте,това получих днес от DHL,някой може ли да обясни как да процедираме (имам предвид за регистрацията в портала): Уважаеми клиенти,
Моля да имате предвид, че считано от 01 февруари 2018 г., за да извършвате митнически операции по внос и износ, е необходимо да имате регистрация в е-Портала на Агенция  Митници, която се извършва  с електронен подпис.
След като се регистрирате, ако желаете Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД да Ви представлява пред Митница Аерогара София, е необходимо да направите електронна заявка за пряко митническо представителство към нас.

# 388
  • Габрово (троянка омъжена за габровец)
И аз се присъединявам към последните питания за някакво ново изискване. Вчера получих email (и при вторият email от DHL също) от горе с едно и също упоменаване следното:

Уважаеми клиенти,

Моля да имате предвид, че считано от 01 февруари 2018 г., за да извършвате митнически операции по внос и износ, е необходимо да имате регистрация в е-Портала на Агенция  Митници, която се извършва  с електронен подпис.

След като се регистрирате, ако желаете Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД да Ви представлява пред Митница Аерогара София, е необходимо да направите електронна заявка за пряко митническо представителство към нас. Нашият EORI  номер е BGA121333475ZZZZ1.

Повече информация можете да намерите на:

https://ecustoms.bg/eportal/public/Controler?control=UpdateForm& … d=14&row_id=1 и

https://ecustoms.bg/eportal/public/Controler?control=UpdateForm& … param_is_actual=t

При въпроси можете да се свържете със системата за обслужване на клиенти на Агенция Митници - Service Desk, или да позвъните на телефон +359/2/98594980 – Агенция Митници.

Някой може ли да разшифрова основният замисъл. Аз разбирам, че всички вече трябва да се регистрираме за което се изисква електронен подпис. И вече предоставяме посредничество на: DHL, БГ пощи, UPS или ние си освобождаваме пратката.

# 389
  • София
Здравейте,може ли малко помощ Praynig Praynig

11/01/2018 23:50    HONG KONG    HONG KONG GENERAL POST OFFICE    Send item abroad (EDI-received)       
18/01/2018 13:04    BULGARIA    SOFIA LC/AO    Receive item at office of exchange (Inb)       
18/01/2018 14:34    BULGARIA    SOFIA LC/AO    Send item to domestic location (Inb)       
18/01/2018 17:03    БЪЛГАРИЯ    1900 БРСЦ СОФИЯ    Пратката е приета       
18/01/2018 17:03    БЪЛГАРИЯ    1900 БРСЦ СОФИЯ    Пратката e получена       
19/01/2018 07:40    БЪЛГАРИЯ    1303 СОФИЯ 3    Обработка на пратка

значи ли това,че съм се разминала с митница?

Общи условия

Активация на акаунт